Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

BLI VEGETARIAN?

sommarsallad

Mina hjärtan, jag har en sak att berätta för er… Ni som redan följer mig på Mikz har läst det men jag tänkte även skriva det här… Jag har blivit vegetarian eller jag ska i alla fall försöka äta så mycket vegetariskt jag kan men kommer nog äta fisk då och då. Jag har länge velat bli det och jag var det även en period när jag var yngre men när jag började träna hårt inom dansen mm. så blev jag rekommenderad att börja äta kött för att få i mig protein och sedan dess har jag ätit kött utan att egentligen tycka det är gott. Fisk där emot tycker jag är riktigt gott och kyckling funkar ibland men oftast har det varit att jag äter det bara för att + att jag får ont i magen av för mycket fibrer som det lätt blir av den vegetariska maten.

Jaja i alla fall så ska jag försöka äta så mycket vegetariskt jag kan men jag har problem! Vad ska jag äta? Behöver verkligen er hjälp nu! Jag käkade ju vegetariskt under 1 vecka på yoga campet i sommar men OJ vad min mage var kaos! Alltså jag vet inte det här med bönor hörrni? När jag tänker vegetarisk mat så tänker jag på bönor och linser men jag vet alltså inte om min mage någonsin kommer klara av det? Har ni några tips till mig? Är det bara i början eller går det över? Finns det bönor som är snällare mot magen eller ska man skippa bön/lins grejen helt?

Jag vet att många av er också vill äta mer vegetariskt så kan inte ni snälla dela med er av era bästa vegetariska recept i kommentarerna nedan? Skriv receptet där eller skicka länk. Det skulle vara så snällt! Massa kärlek till er! ♥ Puss, I


 

//English: Sweeties I have something to tell you… I have become a vegetarian or I’ll at least try to eat as much vegetarian food I can but will probably eat fish occasionally. I have for a long time wanted to be a veg and I was also a period when I was younger but when I started training hard I was recommended to start eating meat to get protein and since then I have eaten meat without really like it. I love fish and chicken works sometimes but mostly it’s been that I eat it just to eat + that I get a stomach ache from too much fiber as it easily gets in the vegetarian food.

Well, anyway, I’ll try to eat as much vegetarian I can but I have a problem! What should I eat? Really need your help now! I ate vegetarian for 1 week at yoga camp in the summer but wow what my stomach was chaos! So I really don´t know the thing about beans and letils? When I think vegetarian food, I think of beans and lentils but I do not know whether my stomach will ever like it? Do you have any tips for me? Is it only in the beginning it´s chaos for the stomach? Are there beans that are kinder to the stomach or should I skip the beans/lentil thing completely?

I know that many of you want to eat more vegetarian so can you please share with us your best vegetarian recipes and tips in the comments below? Write the recipe there or send link. It would be so nice! Lot of love to you!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
55kommentarer
 • Jag äter mer vegetariskt sen kanske ett år tillbaka. Mina favoriter är spenatsoppa (med ägg), gazpacho, falafel med quinoasallad och rotsaker i ugn med stekt halloumi. Har också svårt för bönor men kikärtor är en favorit. Gör också en vietnamesisk nudelsallad med avokado (om jag inte väljer fisk eller räkor) som är sjukt god. Blev inga riktiga recept men är lite för trött, maila om du vill veta 😉

  Cissi 2015-08-24 21:46:50
  Svara
 • Tycker det är så roligt att många här säger ”jag är vegetarian. Men jag äter fisk”. Då är du inte vegetarian. Simple as that.

  Rebecka 2015-08-19 21:04:34
  Svara
 • Godmorgon och tack för en grymt bra blogg 🙂
  Vi äter, eller försöker äta mycket vegetariskt. Jag köpte hem en kokbok fylld med gröna goda rätter för att komma igång. Idag testar friskt hemma i köket och älskar det. Jag brukade laga en köttgryta som jag älskade och då gjorde jag samma bas fast vegetarisk. Basen är rotfrukter och lök, sen kokosmjölk , buljon, vitlök, sambal olek och lite annat *haha* Svårt att skriva ner när jag kör på känn men ska se om jag kan få fram hela receptet. Grymt god till en frisk sallad eller bulgur 🙂 Kram och ha en strålande dag

  Ramona 2015-08-19 06:41:43 http://browneyedgirltjejen.blogspot.com
  Svara
 • Hej Ida, jag har varit vegetarian i två år och gillar att laga mat från grunden. Kesobiffar, morotsbiffar eller zucchinibiffar är några förslag som är goda, lättlagade och enkla att variera. Jag har nyligen provat att göra detta festliga recept som jag varmt kan rekommendera https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/v/vegetariska-bbq-bollar-med-coleslaw-i-pitabroed/
  lycka till Ida!

  Johanna 2015-08-18 10:27:27
  Svara
 • Sötpotatis, halloumi ost, rödbetsbiffar, kikärtsbiffar, linssoppa, tahini dressing, dadlar och jordnötssmör snälla testa bästa kombinationen, råris med quorn, sojafärs, granola, ugnsbakad potatis och grönsaker, pasta med havregrädde och buljong supergott sen så sök!

  n 2015-08-15 19:38:13
  Svara
 • hey ! i have become vegetarian too like 3 months ago ! 1st week was a drama for me as well..i totally didn’t know i have to find my proteins elsewhere so i felt really bad.
  now im more careful with my diet. the most important is to make friends with tofu and soya 🙂 these 2 when cooked or fried can be very delicious with some additional species and can guarantee the full proteins to you !
  apart from that you can eat various kinds of cheese or goat products – rich in proteins as well
  try falafel <3 this one is my newest discovery and i totally love it !
  i also eat a lot of "grits/kasha/groats" (not sure if translation is correct;)), aubergine, courgette and beans/soya beans or peas/sugar peas. i felt the same way about beans as you initially but in fact there is such a variety of them in the supermarket that perhaps you will find one that suits you best.
  good luck with your diet !

  Karolina 2015-08-15 19:11:54
  Svara
 • Vad roligt Ida!! Bra för dig och bra för planeten<3 Du har fått massa bra tips redan så mitt tips blir att kolla in gruppen "Vad lagar du för veganmat idag?" på Facebook, den tycker jag är supercharmig:)

  Maja 2015-08-14 22:11:52
  Svara
 • Heja dig mera vegetariskt är toppen. Jag försöker äta så mycket vegetariskt som de bara går sen några veckor tillbaka Vegatariska biffar som bla innehållet kidneybönor, morot, & majs sök på nätet finns på ica.se, veggo lasagne med fetaost, soltorkade tomater och spenat. Falafel (kikärtor,örtsalt,sambal oelek) rulla till bollar och vänd i sesamfrön & stek i olja. Eller gör hummus på samma ingredienser. Linssoppa, hallomiburgare, eller stekt halloumi med sesamfrön. Sallad av alla de slag. Frukt & grönt! Kram Mia

  Mia 2015-08-14 22:01:16
  Svara
 • Roligt att du vill testa vegetarisk kost! Kika gärna in på min blogg: everythinggreen.blogg.se eller mitt instagramkonto: everythinggreenblog om du vill ha inspiration!

  Emma 2015-08-14 18:47:03 http://everythinggreen.blogg.se
  Svara
 • Om du använder dig av baljväxter i tetrapack, eller konservburkar måste du skölja dem ordentligt till all skum som bildats är borta! Superenkelt och det funkar.

  Kan du inte kolla in dessa och sedan skriva vad du tyckte?
  101 Reasons To Go Vegan ( finns på youtube)
  Gary Yourofsky’s Best Speech You’ll Ever Hear (finns på youtube, RIKTIGT bra)
  If Slaughterhouses Had Glass Walls: (finns på youtube
  ( Vegan Take0ver: http://instagram.com/vegantake0ver )

  böcker:
  A Diet for A Poisoned Planet
  Skinny Bitch
  The China Study
  The Starch Solution
  80/10/10

  B 2015-08-14 12:43:41
  Svara
 • Nu är det ju en del grejer som du inte tål men man kan göra biffar av frön, nötter, bönor, linser och grönsaker! Tofu kan man göra fantastiska grytor med och ersätta kyckling med i olika rätter. Hälsans käk produkterna är alla med gluten utom linsbiffarna så de skulle jag inte rekommendera :/

  Arw 2015-08-14 11:05:01
  Svara
 • Tjohooo, gud vad kul att du vill äta mer vegetariskt! Jag skriver massa om det i min blogg, har en kategori där jag lägger upp massa recept (inte så mycket bönor haha) som är nyttiga och enkla:
  http://nouw.com/angelinaindigo/category/vegetariskt-och-veganskt

  + lite vad man ska tänka på innan och så. Har ätit vegetariskt och mestadels veganskt i ett år nu, aldrig mått bättre! Lycka till! 🙂

  Angelina Indigo 2015-08-14 09:12:07 http://nouw.com/angelinaindigo
  Svara
 • Oroligheterna i magen går över ganska fort, det gjorde det för mig i alla fall. Jag tror att det handlar om att magen måste vänja sig vid den nya maten 🙂 Gällande recept så kan du, för enkelhetenskull bara byta ut kött i olika maträtter du redan kan receptet till med Ett vegetariskt alternativ. Ex köttfärssås, gör som du alltid gör, byt bara ut köttfärs mot quornfärs. Kyckling kan bytas ut mot quornfileer, soyabitar osv. Hälsans kök har mycket bra vegetarisk mat som du kan köpa om du vill undvika bönor och linser. Det går att vara veg men att inte äta så mycket bönor och linser 🙂

  Rebecca 2015-08-14 07:56:44
  Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   Hälsans kök produkter har alla vete eller vete protein tyvärr :/

   Arw 2015-08-14 11:06:19
   Svara
   • Svar på Arws kommentar.

    Aha! Jag är inte själv gluten så har inte tänkt på det! Det var ju illa… = / Finns ju andra märken av veg-mat som kanske är glutenfria?

    Rebecca 2015-08-16 17:31:37
    Svara
 • -Riv morot eller zucchini, blanda med lök, vitlök, getost, gräslök/persilja, ägg, kokt bovete, bovetemjöl. Stek i olja; lägg in i ugnen. Supergoda biffar
  -Lägg hel aubergine i ugnen tills mjuk, gröp ur köttet. Fräs ingefära, vitlök o kryddor(tex spiskummin,gurkmeja,chili,koriander,kanel,kardemumma, peppar), tillsätt aubergineköttet och några tomater, grönsaksbuljong, låt puttra. Häll i små gröna ärtor och Ät med ris. Så gott, indisk smak.

  Mia 2015-08-14 00:14:24
  Svara
 • Jag har varit vegetarian i 9 år, började om 14 åring 🙂 Men jag äter fisk och vissa skaldjur, så jag är inte 100% vegetarian.

  Men jag äter aldrig bönor och linser. Jag mår bra ändå. Äter mycket ”Quorn-produkter” som finns att köpa i vanliga matbutiker. Sen äter jag ju mycket fisk som lax, mums 🙂

  Mikkis 2015-08-13 22:44:47
  Svara
 • Vill tipsa om en super bra bok du kan läsa, den är grymt bra! ”Grönt för livet”. Lärde mig mycket, och ser kosten på ett annat sätt nu. Jätte inspirerande!! =)

  Länk: http://www.bokus.com/bok/9789197992619/gront-for-livet-inspiration-till-ett-friskare-liv-med-grona-smoothies/

  Hittade även ett recept på veg. biffar där basen är mixad svamp, och inte bönor/ärtor, har inte testat själv, men verkar super gott.

  Länk: http://visionofnutrition.se/2015/april/lordagsburgare-vegostyle.html

  Lycka till!

  Jennie 2015-08-13 21:57:51
  Svara
 • Det finns massor med glutenfria och veganska recept på min blogg https://miosagoland.wordpress.com/ du kan spana in 🙂

  Mio 2015-08-13 21:56:28 https://miosagoland.wordpress.com/
  Svara
 • Asså säger bara en grej, gå in på deliciouslyella.com och bli kär i alla recept hon skapar och hennes filosofi, skaffa hennes app och köp hennes kokbok! Alla hennes recept är vegan och så himla underbara! Gott som gör gott för kroppen och miljön 🙂

  Filippa 2015-08-13 21:39:04
  Svara
 • Jag har en massa vegetariska recept på min blogg i kategorin vego: http://emmahas.se/category/vego.html

  I övrigt så har jag märkt att kroppen vänjer sig vid bönor. Att från en dag till en annan dubbla sitt fiberintag kommer göra kaos med vilken mage som helst, men ge det några veckor. Sedan när du kokar bönorna så se till att blötlägga dem ordentligt innan, det står 10 timmar men jag brukar låta dem ligga mycket längre så, ibland flera dygn bara för jag itne har tid att koka dem 😉 Sedan se till att skumma av skummet under kokningen, det är där en massa av de osmältbara sockerarterna finns.

  FIT by Emma Hå 2015-08-13 21:29:27 http://emmahas.se
  Svara
 • Quorn är mycket bra alternativ till kött! Gott o proteinrikt 🙂

  Julia 2015-08-13 21:13:29
  Svara
 • Hej! Jag har också en del problem med min mage, men fick en vegetarisk morotsgryta av min mamma. med morotsjuice, morötter, curry, lök och röda linser! supergod och kändes väldigt bra i magen av den! har recept på den om du vill ha! kram:)

  Elsa 2015-08-13 20:30:23
  Svara
 • Kul att läsa! Behöver du inspiration och vägledning i det vegetariska köket så bistår jag gärna med det =)
  Både i blogg o instagramkonto… Ja jag kan även erbjuda dig personligt smakprov =)

  Katrine 2015-08-13 20:21:02 http://halsoatiin.wordpress.com
  Svara
 • Det går över, magen vänjer sig vid bönor och linser. Äter du fortfarande ost, så får du i dig en del protein där. Quinoa är proteinrikt och bra. Håller med föregående att du måste äta mer och veta vilka saker du ska kombinera för att få fullvärdig proteinprofil, t.ex kombinera ris och bönor. Du kommer antagligenatt behöva äta mer kolhydrater än vad du gör idag.

  Heddan 2015-08-13 20:14:31
  Svara
 • Jag har varit vegetarian sen jag var 9 år! Bönor och linser är jättebra att äta som vegetarian och själv har jag aldrig haft problem med det, tror det är viktigt att äta då det innehåller mycket protein. Det finns också ett stort utbud av quorn och sojaprodukter i affären som du kan grilla, ha i sallader, grytor mm. Att vara vegetarian är en livvstil och jag tycker absolut att du ska bli det! Tänk bara på att du måste äta mer än en person som äter kött och att det är svårt att känna den ”mättnadskänsla” man känner när man ätit kött om man inte äter bönor, linser eller sojaprodukter mm. Lycka till!

  Maja 2015-08-13 19:43:00
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag tränar också en del, och pysslar med att få ihop det vegetariska / veganska köket hemma.
  Jag gillar när det går snabbt, och har följande tips:
  – göra sin egen hommus och ha i kylen: enkelt, gott och mättande till nästan vad som. Finns massa enkla tutorials på nätet, och den håller sig i några dagar i kylen.
  – koka ihop röda linser: de är goda om man kryddar på, och även lättare att smälta för magen än andra linser.
  – ha sojabönor i frysen: jätteenkelt att hälla i salladen, eller blanda i pastan.
  – ha tofu eller tempeh hemma: soja säga vara mindre bra, men fermenterad soja går hur bra som helst att äta, t ex i form av tofu eller tempeh. Enkelt att steka, och gott. Det enklaste köttsubstitutet om du frågar mig!
  – ha blötlagda nötter hemma som man kan håva i sig vid behov 🙂

  Tina 2015-08-13 19:18:09
  Svara
 • Hej Ida! Tack för en fin blogg och du är en sann inspirationskälla. Kul att höra att du funderar mer på det vegetariska köket. Jag har sedan någon månad sedan uteslutit kött men äter ibland fisk och skaldjur, det är ju gott samt att det gör det lättare för vänner när de bjuder på middag. Äter ytterst sällan halvfabrikat, lagar det aldrig själv. Hur som. Kika på länken, detta är ett av mina favoritrecept som jag komponerat ihop. Finns även fler recept på bloggen. Alla recept är gluten och mjölkfria (komjölk). http://meavita.me/2015/03/16/vegetarisk-lasagne-med-spenat-och-fetaost/

  Susanne Andersson 2015-08-13 17:33:25 http://meavita.me
  Svara
 • Jag är vegetarian, men jag äter fisk och ägg. Bönpasta, pasta gjord på sojabönor eller svarta bönor går att köpa i en vanlig mataffär. Jättegott med pesto och riven parmesan till. Du kan också göra t.ex zucchinibiffar, ta då 1-2 riven zucchini, ägg, keso (valfritt) lite orientaliska kryddor och blanda ihop. Stek sedan i stekpannan, jättegott!
  Annars stekta blandade grönsaker, goda grönsakssoppor med fetaost i mm. Kram

  Felicia 2015-08-13 17:30:18
  Svara
 • Jag äter otroligt mycket linser haha 🙂 lins burgare,linssoppa osv

  Rebecka 2015-08-13 17:24:47
  Svara
 • Svamp borde väl vara bra?:)

  Lovisa 2015-08-13 17:23:50
  Svara
 • Vad kul initiativ!! Jag är vegan ca 2/3 och sen äter jag ”vanligt” resten. Jag äter en del soya-produkter men vet att det inte är helt optimalt, dock är mkt färs/ biffar etc som man köper färdigt gjort på soya (äggvite-ämnen i quorn som annars är bra). Gjorde supergoda morot/rödbets-biffar häromdagen – blanda rivna morötter och rödbetor, med chiafrö, lite vatten och kryddor, går även bra att blanda i tex qinoua för extra protein. Magen vänjer sig efter ett tag av bönor/linser, man kan ju börja med små portioner haha.

  Kolla gärna in mitt instagramkonto för lite tips på mat: @veganutmaning.

  Linnea 2015-08-13 15:49:07 http://instagram.com/veganutmaning
  Svara
 • Jag gillar inte alls kött så äter vegetariskt ofta, men gillar däremot fisk. Ska du bli vegan, lakto-ovo, ovo eller lakto? 🙂
  Dessa två är sjukt goda: http://www.ica.se/recept/orientalisk-linssoppa-555575/ och http://karoline.femina.se/spagetti-med-linsfarssas/. Annars rekommenderar jag http://ninakaufmann.se! Hon är grym. På Facebook finns även gruppen ”Vad lagar du för vegan-mat idag”. Sedan nu på sommaren när det är varmt blir jag galen i mjölkprodukter (kan du veta varför haha?) så äter mycket halloumi, keso osv. Men vet inte hur mycket mjölk du äter just nu.
  Lycka till! kram

  Marinda 2015-08-13 15:46:47
  Svara
 • Hej! Vad kul att du ska testa äta vegetariskt igen!
  Själv utgår jag från att i stora drag äta så mycket veganskt som möjligt med lite fisk eller kyckling då och då när jag känner för det, men mer som undantagsfall än som en norm.
  Varje kväll och morgon så äter jag gröt och den brukar jag ändra ingredienserna på lite närsom. Just nu gör jag den med rågflingor, glutenfria havregryn, kokosmjöl och chiafrön. Den brukar toppas med frukt eller bär, kanel eller kakao och nötter. Och så en mjölkdryck på det, antingen eko havremjölk eller eko sojamjölk. Jag brukar klämma in några mandlar som har legat i vatten under dagen i gröten innan jag toppar den också.
  Som mat så experimenterar jag just nu med måltider som stekt tofu, röd linsgryta eller färdig vegetarisk ärtsoppa som jag tillsätter spenat och andra frysta grönsaker i. En annan favorit är falafel!
  Bananer är min vän och jag toppar alltid morgongröten med en och brukar till mellanmål skiva en banan med bruten knäckebröd, kakao, nötter och pumpafrön med valfri mjölk.
  Jag försöker fortfarande hitta mig fram själv och kan hända att jag beställer ärtprotein snart och testar hur det känns. Men min mage fungerar bättre nu när jag slutat med ägg, trots att jag istället börjat med gluten!

  Lycka till, hoppas vi kan lära av varann!!

  Kram från Ida <3

  Ida L 2015-08-13 15:43:22
  Svara
 • Det finns ju substitut för allt kött, så vanlig husmanskost är lätt att tillaga. Förutom det så äter jag mycket som innehåller kikärtor, typ falafel, hummus och kikärtsburgare. Det är även supergott med vegetarisk wok(wokade grönsaker tillsammans med kokosgrädde/kokosmjölk och nudlar eller ris). Jag hade också problem med bönor, linser osv i början, men det kan ta några månader innan magen har vant sig. För mig tog det då minst ett halvår. Jag har även hört att det ska vara lättare för magen att smälta kikärtorna om man skalar dem!

  Så himla kul att du har tagit steget till att bli vegetarian! Förutom att det är bra för hälsan så är det även bra för djuren och naturen. Lycka till❤️

  Ebba Andersson 2015-08-13 15:34:04 http://www.vardagochdjurratt.wordpress.com
  Svara
 • Soja, tofu och quorn? 😀

  Emma 2015-08-13 15:14:01 http://chasey.blogg.se
  Svara
 • Personligen skulle jag hålla mig undan från baljväxter eftersom de innehållet lektiner som bla. hämnar kroppens upptag av näringsämen och vitaminer.
  Lycka till med din vegetariska kost!

  Sofia 2015-08-13 14:29:41
  Svara
 • Jag är vegan och eftersom jag även tränar dagligen så äter jag en hel del bönor och linser. Ett tips för att bli mindre gasig är att ordentligt skölja bort ”skummet” från kokta bönor/linser och de en köper på burk. Tydligen frigörs fibrer som inte magen kan bryta ner när bönorna/linserna kokas. När skummet är borta försvinner alltså de mest svårsmälta fiberna.
  Vad härligt att du blir vegetarian och räddar liv! Hemskt att fitness-världen så ofta uppmanar till att vi ska tryck i oss såna mängder animaliska proteiner
  Kram!!

  Anna 2015-08-13 14:24:47
  Svara
 • Kan passa på att rekommendera den utmärkta bloggen Green Kitchen Stories, här hämtar jag många vegetariska recept! De har även en youtube-kanal och två appar, men jag gillar bloggen bäst 🙂 http://www.greenkitchenstories.com

  Tina 2015-08-13 13:40:18
  Svara
 • Äter inte böner då jag kör paleo och inte gillar bönor/inte klarar av dom men vet dom som gör de inom paleo men man måste blötlägga dom precis som med nötter ganska länge då dom innehåller några olika ämnen för att skydda sig själv och de är de som skadar tarmarna och gör en uppsvullen
  https://www.landleyskok.se/tips-trix/bonor.html/

  Rebecca 2015-08-13 13:14:54
  Svara
 • Åh vad härligt! Jag vill också börja och kommer följa dig och din resa för att få massa tips och råd!

  KUL!

  Sara Mobäck 2015-08-13 13:14:11 http://diabeteskvinnan.devote.se/
  Svara
 • Hej Ida!

  Böner innehåller oligosackarider som är icke fermenterbara (går alltså inte tt bryta ned), detta gör att de för vissa mer/mindre skapar gaser och problem. Dessa fibrer hittar man även i lök och kronärtskocka, det är där av därför de inte rekommenderas när man äter food map anpassat/har känslig mage. Baljväxter är dock den bästa vegetariska källan till protein, och rent näringsmässigt är de alltså en viktig komponent när man väljer bort kött. Nötter, frön, ägg, groddar, alger, quinoa, ost ex kan vara bra alternativ/komplement till en vegetarisk kost med mindre andel baljväxter för att se till att du får i dig en lagom mängd protein. Kom också ihåg att få i dig mycket bra fetter och ta gärna tillskott av vitamin B12 då det endast går att hitta i animaliska produkter!

  Lycka till!=)

  /Dietiststudent

  Kajsa 2015-08-13 13:12:23
  Svara
 • Att sluta äta kött är det bästa jag gjort!!! Jag har haft anorexia i mina yngre dagar och lidit av ångest över mat sedan dess (10 år) men genom att sluta äta kött så la jag fokus på något (någon!) annan än mig själv, samtidigt som själ och mage mår så mycket bättre. Jag lär mig dock fortfarande vad jag ska äta för att få i mig det jag behöver, så är jätteglad över att titta in hos dig för inspo! Vi får hjälpa varandra 🙂 tack snälla Ida för att du hjälpt mig på min resa att bli frisk från ångest. All kärlek till dig!

  Lisa 2015-08-13 13:04:10
  Svara
 • Jag äter inte kött och har själv väldigt känslig mage, så tål inte heller allt för mycket bönor, kikärter mm. Däremot linser tycker jag brukar funka lite bättre för min mage i alla fall. Sen beror det väldigt mycket på hur väl tillagad maten är av nån anledning. Har ex. betydligt svårare för att äta kikärtor i en sallad än i biffar eller falafel. Sen är vissa bönor värre för magen än andra – ex svarta bönor vet jag att många har svårt för, medan röda kidneybönor brukar vara lite snällare mot magen.
  Här är några recept som jag brukar göra och som min IBS-mage klarar rätt bra:
  http://www.ica.se/recept/bon-och-majsburgare-718555/
  http://www.ica.se/recept/quorngryta-med-curry-och-kokosmjolk-714499/
  https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/c/cashewfrikadeller/
  (De sista innehåller ströbröd, ägg och nötter som jag har för mig att du inte tål, men om nån annan vill testa så är de väldigt goda! :))

  Byter ut vissa av ingredienserna i recepten. Ex. i Quorngrytan har jag i sojafärs istället för quorn då quorn innehåller en hel del onödiga tillsatser. Brukar alltid köpa Anammas produkter – de innehåller relativt få tillsatser, smakar bra och är dessutom veganska! 🙂 Finns ju en massa märken på vegetarisk mat men många av dem innehåller dessvärre en massa skit, ex. ”Hälsans kök” gör ju verkligen inte skäl för sitt namn. Det bästa är därför om man kan göra en stor sats med typ falafel, linssoppa eller nåt annat gott och sen frysa in. Annars är som sagt Anammas produkter de bästa jag hittat hittills! 🙂
  Blev en väldigt lång kommentar nu men hoppas att det var till nån hjälp i alla fall! Massa kramar och lycka till!! <3

  Mirjam 2015-08-13 12:51:48
  Svara
 • Läst din blogg ett tag och känner igen många av de bevär med magen du beskriver. Jag har IBS och har via fodmap blitt kvitt 90 % av besvären. Tips är ladda hem appen ibsfri, där finns mycket info om vilken typ av livsmedel känsliga magar har lättare/svårare för 🙂

  Sofia 2015-08-13 12:49:24
  Svara
 • Jag äter vegetariskt plus fisk. Inget vetemjöl och så lite mjölkprodukter jag orkar. Låter kanske krångligt, men allt sånt handlar helt om att byta vanor tycker jag. Äter heller aldrig halvfabrikat som qourn eller soja. Men det kan man klart göra om man vill. Min man tål inte heller riktigt bönor så vi äter inte det för ofta. Tror att man är känslig mot alla bönor om man är känslig mot någon, så är det för min man iaf. Fast han tål lite bönor. Har en del receptlänkar sparade så bombar dig med dom nu 🙂 En del av dom innehåller vetemjöl, men då byter jag ut det mot havremjöl, maizena, fiberhusk eller pofiber beroende på recept.. Byter också ut grädde mot sojagrädde och creme fraiche mot havre fraiche 🙂
  http://pinchofyum.com/rainbow-vegetarian-pad-thai-with-peanuts-and-basil (brukar byta basilika mot koriander, en smaksak)
  http://liveitloveit.shapemeup.se/2015/05/18/morots-fetabiffar/
  http://matrepubliken.se/2015/may/sotpotatisbiffar.html
  http://liveitloveit.shapemeup.se/2015/05/11/zucchini-halloumibiffar/
  http://flora.metromode.se/2015/04/23/rodbetsburgare/
  http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2015/01/26/vegetarisk-omelettpizza/
  http://okottslig.blogspot.se/2015/01/laksa.html (denna soppan är så himla spännande och god!)
  http://bon.se/blogs/frida-vega-salomonsson/butternut-squash-tacos/
  http://lantmannen.se/recept/hostmat/Tagliatelle-i-kramig-lins–och-tomatsas/ (gillar inte kapris så utesluter det, också en smaksak :))
  http://www.ica.se/recept/vegetarisk-lasagne-653499/
  http://www.ica.se/recept/lins-och-potatissoppa-med-persiljesalsa-713002/
  http://www.ica.se/recept/pasta-med-halloumi-rotfrukter-och-rucolapesto-714516/
  http://www.ica.se/recept/vegobullar-med-vitloksyoghurt-och-fetaost-718183/

  Hoppas du gillar nåt! 🙂

  Sara 2015-08-13 12:34:14
  Svara
 • Min mage pajar också av diverse baljväxter men ett tips är att blötlägga alla sorters bönor osv minst över natten. Sen koka upp, hälla av av vattnet och sedan koka som vanligt. Det gör att de gasbildande ämnena minskar. Vilket gör bönorna lättare för magen att smälta. Och ett tips är att hålla sig långt borta från bönor på burk. Kan vara frestande när en har bråttom men gör fullständigt kaos med magen!

  Nev 2015-08-13 12:33:30
  Svara
 • Härligt! Jag har hört att kidneybönor ska fungera bättre, men det blir bättre! 😉

  Clara 2015-08-13 12:28:27
  Svara
 • Jag äter enbart vegetariskt! I så stor utsträckning som möjligt gör jag gärna bönbiffar och så vidare själv, men är jag stressad funkar qourn-produkter bra. Jag tyckte ”oroligheterna” i magen gick över ganska fort. Har normalt väldigt taskig mage men det funkar faktiskt fint nu. Vill man inte äta så mycket bönor just så innehåller kikärtor, gröna ärtor, sojabönor och broccoli oerhörda mängder protein! Älskar att göra egen falafel, eller kikärtsbiffar. Eller pesto på gröna ärtor, spenat och grönkål, eller broccoli-soppa, eller bara wooka broccolin rakt upp och ner i stekpannan! Finns så mycket! 🙂

  Bunny 2015-08-13 12:22:07 http://bunnydrugz.blogg.se
  Svara
 • Testa hälsanskök paprika och ost biffar. Var sjukt goda. Har gjort en recension på dem på min blog och även recept på smakrika tillbehör. Mums

  Vendela 2015-08-13 12:19:15 http://www.nouw.com/fitforv
  Svara
 • Åh vilken tajming! Jag har funderat länge på att börja äta mer vegetariskt men har haft svårt att hitta både glutenfria, laktosfria och vegetariska recept.. Men nu kanske jag kan få massor med bra tips och recept till goda maträtter 🙂 Kram

  Maja 2015-08-13 12:17:34 http://www.healthymaja.devote.se
  Svara
  • Svar på Majas kommentar.

   Jag äter laktosfritt, glutenfritt och veganskt:) alla recept ersätter jag kött med soja protein och oatly har jätte bra alternativ till grädde och cream fraishe och det finns en uppsjö med mjölk alternativ
   Ex bolognese
   Två burkar krossade tomater
   Sträng tomat puré
   1/2 lök
   2 klyftor vitlök
   1 dl oatly imat fraish
   1dl soja mjölk
   1påse torkat soja protein (120g torr)
   En burk blandade böner (valfritt)
   10st championer (valfritt)
   Salt , peppar, paprikapulver , vitpeppar

   Stek vitlök, lök och championer tills det fått färg. I med det blöta sen tillsätt resten och krydda efter smak låt puttra i 10min på låg temp. Till brukar jag steka riven vitkål eller blomkål 🙂

   Michelle 2015-08-13 18:53:17
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind