Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

KOMJÖLK ÄR FARLIGT FÖR MÄNNISKAN

IMG_9779.JPG1 gång i veckan äter jag lite grekisk yoghurt till frukost och det är lagom intag av mjölkprodukter för mig. // Onec a week I eat greek yoghurt for breakfast and thats a moderate intake of dairy for me. 

Jag har ju skrivit ganska mycket om att vi svenskar överkonsumerar komjölk och att det inte alls är bra för kroppen att dricka/äta så mycket mjölk som vi gör. Eftersom mjölk är så heligt för alla svenskar så har jag fått mycket skit när jag skrivit om det men jag har stått på mig. Imorse när jag slog på nyheterna höll jag på att sätta kaffet i halsen. Det har nu tydligen kommit en ny forskning på att mjölk kan vara farligt för människan. Det kan leda till benskörhet och är man en storkonsument av mjölk kan det också förkorta livslängden. Haha, det var ju på tiden att den där forskningen gjordes! Sedan tycker jag att de formulerar sig lite väl dramatiskt. Dricker/äter man mjölkprodukter någon gång i veckan så kommer inte livet att förkortas men det är den stora överkonsumtionen som sker som är farlig. Men äntligen säger jag så tas det här problemet på allvar. Hoppas dock att de snart upplyser gluten på samma sätt.

Äter ni mycket mjölkprodukter? 

English: I´ve written quite a lot about overconsumption of dairy products and how bad it is for the human body. In sweden everyone eat/drink dairy and it´s and people have become very angry at me when I´ve written that dairy is not healthy. This morning when I turned on the news I was about to put the coffee in the throat! It has now apparently come  to a new research that dairy can be dangerous to humans. It can lead to osteoporosis and it can also shorten your life. Haha it sounds very dramatic! To drink/eat dairy products once a week is not going to shorten your life but an over-consumption maybe is. But I just say, finally they take serious on this problem. Hope they soon will do the same research on gluten. Do you eat/drink dairy products?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Men man får väl inte kortare liv om man dricker rismjölk? Det är ju inte komjölk.

  Mollie 2015-08-12 20:32:08
  Svara
 • Kvarg är mitt stora lass tyvärr men det är väl typ allt också, blir alls inte så sjukt mycket på en dag ändå tror jag. Är ju mjölk i nästan allt speciellt skolmaten så svårt att undvika helt men har helt klart dragit ner på det sedan du skrev om det i din blogg 🙂

  Jennifer 2014-11-06 17:48:21 http://jjennaa.blogg.se
  Svara
 • Jo jag håller med dig. Detta har jag alltid tyckt. Jag menar, om man ska se det ur ett europeiskt perspektiv, finns det ju ett logiskt samband med att vi i norden konsumeras så mycket komjölk och har så hög laktosintolerans, medan i ex. medelhavsländerna, konsumerar de mer get/fårmjölk och inte har så hög intolerans. Jag vet att get/fårmjölk inte är perfekt heller såklart, men ingenting i jämförelse med komjölk. Tyvärr har jag inte de ekonomiska möjligheterna till att köra får/getmjölk produkter när jag är i Sverige (det är ju så dyrt) och jag älskar mejeriprodukter (även om jag också faktiskt är laktosintolerant) så mycket att jag inte skippar komjölk. Men så fort jag åker till Medelhavsländerna så öser jag på med get/fårmjölks-produkter 🙂

  //hundredkitchenstories.blogg.se

  Paulina 2014-10-31 00:03:14 http://hundredkitchenstories.blogg.se
  Svara
 • Jag skriver också om detta i min nystartade blogg! läsa gärna! 🙂

  http://livehealthyandorganic.blogg.se/

  Johanna 2014-10-29 22:29:46 http://livehealthyandorganic.blogg.se/
  Svara
 • Detta är något jag försökt övertala min omgivning och familj alldeles för länge.. Som vegan får man kämpa och försöka övertyga, inte övertala.. Kommer lagring kunna omvandla familjen till veganer men det ör skönt att forskningen finns! 🙂

  Vägen från anorexia 2014-10-29 22:01:13 http://lillmaddes.blogg.se
  Svara
 • Eftersom jag växer och är ung så behöver min kropp mycket kalcium och mejeriprodukter. Lider tyvärr av en ätstörning och har gått ner mycket i vikt och nu är det viktigt för mig att dricka/äta mer mejeriprodukter för det behöver min kropp just nu för att fortsätta växa & bli stark 🙂

  Anna 2014-10-29 20:09:16
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Samma här faktiskt! Jag håller på att återhämta mig från en ätstörning, och eftersom min dietist säger att jag bör dricka mjölk så dricker jag mjölk. Jag är bara femton år och har stannat i växten trots att jag inte alls nått den längd jag borde nå än, så jag tror att mjölk är en viktig del av min kost. Och jag upplever faktiskt att min mage mår mycket bättre nu när jag dricker mjölk regelbundet! 🙂 Förut, när jag var återhållsam med mjölken pga ätstörningen, blev den irriterad ibland när jag drack mjölk men jag tror att det berodde på ovana. Jag märker också att min mage blir mindre svullen efter att jag ätit nu, jämfört med hur den blev när min undervikt var större och jag åt mer sällan. Idag äter jag tre stora mål och tre mellanmål per dag och jag mår mycket bättre både psykiskt (får inte hjärnan den energi den behöver blir tankarna mörkare) och fysiskt! Och jag har svårt att tro att mjölk kan vara så farligt, med tanke på (precis som Emilia säger ovan) att det finns många 100-åringar idag som druckit massvis med mjölk i hela sitt liv. Sen finns det ju självklart dem som är mjölkallergiker och då bör man ju såklart avstå från mjölk helt. Vet till och med dem som är så pass allergiska mot mjölk att om de får i sig minsta lilla mängd mat som innehåller mjölk så är det sjukhuset med ambulans som gäller. Men om man inte mår dåligt av det, varför sluta dricka det? Helt klart är i alla fall att när det kommer till benskörhet så är det mycket farligare att inte äta ordentligt, än att äta ordentligt och inkludera mjölk i sin kost! 🙂

   Kämpa på Anna, det blir bättre! ♥♥♥

   Mathilda 2014-10-30 10:21:12
   Svara
 • Hej!

  Äntligen börjar man diskutera detta!

  Jag är vegan, och en av anledningarna till att jag blev det är för att mjölk/ost/kött inte är bra för människokroppen.
  Detta är inget nytt men pga tradition, bekvämlighet och en massa påtryck ifrån företag som just säljer dessa produkterna.

  Det säger ju sig själv. En ko producerar inte mjölk bara sådär av sig själv, utan de gör det av samma anledningar en kvinna gör det; föda sin avkomma.
  Alltså är komjölken skapad för en KALV på 90 kg, inte gjord för oss människor!

  Just som du säger, kan de leda till benskörhet eftersom kroppen måste använda sig av ämnen som finns i skelettet för att bryta nere mjölken(laktos).

  Många kan ju inte äta mjölk/ost/kött för att man får problem, ont i magen, svårt att bryta ner osv, varför? Jo, för att din kropp säger ifrån !!
  Den vill inte ha saker i sig som inte borde vara där!

  Om man nu bryr sig om sin kropp och sin hälsa, då borde man veganismen en chans. Titta på en dokumentär på youtube. Det finns hur många som helst.
  De tar upp detta ämnet på ett jättebra, förklara exakt vad som händer i kroppen.

  Malina 2014-10-29 18:30:08
  Svara
 • Hej,
  Började mitt liv mjölkproteinallergiker och hade svårt att lära mig dricka mjölk efteråt, så alltid hållit nere mängden mjölk jag får i mig under en dag. För ett år sedan började min mage krångla och har nu uteslutit alla mjölkprodukter, vilket gör att jag mår mycket bättre, glad mage = glad Sara 🙂 Ett problem som jag upplevt är att nu reagerar jag starkt även mot de tabletter, vissa vitaminer, mina p-piller etc som innehåller laktos som fyllnad, något jag inte alls gjorde när jag konsumerade mjölk, någon annan som upplevt samma sak?

  Sara 2014-10-29 16:39:31
  Svara
 • Apropå gluten, jag jobbar som personlig assistens till en ung kvinna med autism. Och både hennes föräldrar samt vänner till familjen som också har barn med autism har valt att ta bort gluten ifrån deras kost. Tydligen (trots väldigt få vetenskapliga belägg) ska gluten ha en negativ inverkan på just personer med autism, och min brukares föräldrar säger sig ha sett en förbättring sedan hon slutade med gluten.

  Sedan vill jag även säga att jag tror att dessa idéer om kost som du har (alltså undvika komjölksprodukter och gluten) antagligen inte är nya. I Madame Bovary (skriven på 1850-talet av Gustave Flaubert) så säger apotekaren Homais till en blind man med en hudåkomma att han ska undvika mjölk- och mjölmat. Nu är detta visserligen en fiktiv roman, men samtidigt kan man ju ha i åtanke att Madame Bovary är ett av de första verken inom realismen och då bör det ligga någon typ av sanning (alltså sanning om dåtidens tankar kring kost) i apotekaren Homais råd.

  Maloue 2014-10-29 16:28:26 http://blogg.improveme.se/minresa/
  Svara
 • Jag älskar mjölk

  sofie 2014-10-29 15:58:29
  Svara
 • Hej Ida! Intressant inlägg, jag själv äter nog mjölkprodukter dagligen men dricker ej mjölk. Nu undrar jag bara en sån här sak när du skriver att människor lever kortare liv p.g.a. mjölk och gluten: hur kommer det sig då att jag som vårdare på ett åldringshem vårdar 90-100 åringar som VARJE DAG, VARJE MÅLTID äter/dricker något med mjölk, gluten…? Borde de inte ha levt ett mycket kortare liv då om de nu överkonsumerar gluten och mjölk? Tycker bara det låter så konstigt att människorna sägs leva kortare liv p.g.a. det här när jag vårdar åldringar som VARJE DAG I HELA SITT LIV HAR DRUCKIT/ÄTIT MJÖLK, GLUTEN och är 90+ år och ändå mår bra av denna kost. Skulle vilja ha en förklarning så hoppas att du svarar på detta 🙂

  Mvh. Nyfiken vårdare från Finland

  Emilia 2014-10-29 15:17:08
  Svara
 • Ja, jag dricker väldigt mycket mjölk. Snittar 6 liter per vecka hehe. Finns ju inget godare än mjölk!!

  Rebecka 2014-10-29 15:16:21
  Svara
 • Det KAN vara det, ja 🙂 Din rubrik säger något annat. Lite citat för att balansera detta, ur Svd:s artikel: ”Precis som forskarna bakom studien säger kan man inte dra slutsatsen att det är mjölk som orsakar för tidig död, säger hon. Det här är en observationsstudie där man har sett ett samband men inte orsak och verkan.” ”Stort intag av mjölk skulle lika gärna kunna vara en markör för något annat som man inte kunnat ta hänsyn till i undersökningen, säger Lindroos. De som dricker väldigt mycket mjölk kanske har en annan livsstil än de som dricker mindre mjölk och äter mer syrade mjölkprodukter. Studien har bara kunnat visa att vanlig mjölk; lätt, mellan och standard, kan ge negativa hälsoeffekter. Man har även studerat ost och yoghurt, men där syns inte samma effekter.” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mjolk-kopplas-till-frakturer_4052507.svd Och nej, jag jobbar inte för den här industrin eller nåt sånt, men tycker att forskningsrön ofta förstoras upp och redovisas lite som man vill.

  maria 2014-10-29 15:11:58
  Svara
 • detta låter inte bra gör mig.
  Jag är helt galen i mjölk och dricker flera liter varje vecka. Så jag är en överkonsumemt garanterat. Men det är ju så gott!

  Mamma Maria 2014-10-29 14:49:04 http://mammamaria.nu
  Svara
 • Äter laktosfritt, yoghurt och grädde i maten. Har aldrig mjölk på gröten äter alltid utan. Har svårt för mjölk smaken/lukten. Inte druckit mjölk sen jag gick på dagis och är idag snartb21 år gammal.. Min kropp funkar inte med mjölk..

  Ellen schutz 2014-10-29 14:27:20 http://www.nattstad.se/eschutz
  Svara
 • Jag skrev ett långt inlägg om detta imorse (http://emmahas.se/2014/october/mjok-det-sanna-vita-giftet.html) som väckte het debatt bland mina facebookvänner. Men jag håller med dig, mjök är inget livsmedel för människor.

  //Emma Hå

  Emma Hå 2014-10-29 13:52:53 http://emmahas.se
  Svara
 • Fram tills dess att jag började plugga i USA så drack jag otroligt mycket mjölk och åt mycket andra mjölk produkter. Nu köper jag inte längre mejeriprodukter, men går jag ut och äter så är jag inte så nog med om det är mejeriprodukter i maten

  Ronja 2014-10-29 13:32:54 http://ronjalotse.blogg.se
  Svara
 • Ja gluten borde de verkligen uppmärksammas mer! Jag har själv celiaki, men försöker få i mig så lite mejeriprodukter som möjligt då jag vet att det inte är bra för kroppen.

  Julia 2014-10-29 13:32:14
  Svara
 • Jag äter mjölkprodukter men har helt klart dragit ner. Testade först att utesluta helt, men eftersom jag även tvärstannade med gluten tyckte jag det blev för stor uppoffring på en gång. Just nu äter jag det i princip inte till frukost eller mellanmål men i lunch och middag brukar det vara någon mjölkprdodukt. Men försöker även laga middagar/matlådor helt utan mejeri 🙂 Min mage mår inte dåligt av mjölk så ser inte behovet av att helt utesluta det. Måtta är rätta ju vägen sägs det 😉

  Emma 2014-10-29 13:31:24
  Svara
 • Hej! Jag är visserligen inte en förespråkare för mjölkkonsumption och håller med om att det överkonsumeras = jag äter ytterst få mjölkprodukter. MEN jag vill ändå flika in att det är inte så svart på vitt enligt artikeln och forskningen. Det är mjölksockret som är boven. Forskarna menar att mjölk kan vara farligt men däremot att ”mejeriprodukter med lågt laktosinnehåll, och därmed också låga mängder galaktos, som ost och fil, snarare ledde till minskad döds- och frakturrisk.”

  Sedan skrev de också att resultaten skall tolkas med försiktighet. Här är artiklarna: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet och http://www.expressen.se/halsoliv/mjolk-stordrickare-riskerar-do-i-fortid/

  Mia 2014-10-29 13:24:34
  Svara
 • inga mejerier för mig. naturlig mat (alltså, mjölk är ju naturligt men det är någonting människan fått för sig att vi ska dricka/äta) är min grej! paleo alltså <3

  precis som dig så är jag överkänslig och får stora problem med magen av mejerier. så det var inget svårt val att göra sig av med det 🙂 KRAM!

  ellen 2014-10-29 13:21:53 http://ellfi.blogg.se
  Svara
 • Ja, massor av kvarg och keso tyvärr 🙁

  S 2014-10-29 13:18:21
  Svara
 • Vegan sedan 8 månader så nej, aldrig nu för tiden! 🙂

  Active Fitness 2014-10-29 13:16:36 http://nattstad.se/activefitness
  Svara
 • Sedan jag läste om mjölk på din blogg så förminskade jag mängden mjölk direkt. Eftersom jag redan hade en känslig mage så varför inte testa? Däremot vill jag inte utesluta det helt heller. Jag brukar också hålla mig till en gång i veckan. Då blandar jag lite kvarg med vatten och tillägger lite bär och nötter. Har lite funderingar kring laktos också. Har själv alltid varit förtjust i A-fil och undrar om laktosfri fil skulle vara bättre än den vanliga?

  Louise 2014-10-29 13:16:21
  Svara
 • Har bara lite mjölk till gröten varje morgon men de är väl knappt en dl.

  frida 2014-10-29 13:14:21
  Svara
 • Hej.
  Jag äter laktosfritt men det är själva mjölproteinet som är farligt för kroppen? inte mjölksockret?

  kajsa 2014-10-29 13:06:04 http://flikkbarn.blogg.se
  Svara
 • no, i don’t! i drink/eat soy-milk and soy-yoghurt and also soy-flakes as an alternative to oatmeal..twice a month i indulge almond-milk (sugar free) or coconut-milk…but unfortunately it is not very cheap, so i can’t buy i so often like i want…but soy is great, too 🙂 and regarding to cheese i eat feta!
  all in all it is more expensive than dairy products but i’m feeling better without dairy stuff!

  melanie 2014-10-29 12:39:21
  Svara
 • Nää, alltså, inte medvetet skulle jag vilja påstå. Åt proteinpannkakor igår gjorda på lite mjölk och drack även ett glas mjölk till, haha mådde inte bra i magen! Men mjölk i creme fraiche och liknande går bra för mig. Dricker hellre vatten, aldrig gillat mjölk faktiskt 🙂

  Erica 2014-10-29 12:24:07
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind