Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HUR SKA JAG TÄNKA NÄR JAG VÄLJER MAT?

SVAR-PÅ-KOMMENTAR

Hej!
Jag har en fråga angående kost. Vi behöver ju få i oss kolhydrater, protein och fett. Jag har sedan ett tag arbetat för att bli mer hälsosam genom bra mat och träning. Det har gått bra och jag har nu nått en hälsosam vikt. Nu vill jag gärna bli starkare och fastare i kroppen.
Man hör ofta om “bra” och “dåliga” när det gäller kolhydrater, protein och fetter. Hur hittar man rätt och vad ska man leta efter? Snabba eller långsamma kolhydrater? Magra kött? Omättade eller mättade fetter? Exempelvis består ju både kyckling och fläskkött av protein och fett, så vad är egentligen skillnaden mellan dessa olika? Och hur origenterar man sig mellan alla livsmedel för att hitta rätt? Har du några tips eller riktlinjer man kan utgå ifrån?
Tack på förhand!

SVAR: Hej! Vad härligt att höra att du gör medvetna val med din kost och träning. Väldigt bra frågor du ställer som jag vet att många andra också undrar över. Vad gäller kost över lag så tänker jag inte så mycket på protein/kolhydrater/fett innehållet och inte heller kaloriinnehållet. Det jag fokuserar på är hur bra näringsinnehåll och hur ren maten är. Försök välja produkter som du vet att din mage mår bra av och som du inte är överkänslig mot.

KOLHYDRATER: Jag rekommenderar alltid en glutenfri kolhydratskälla och mina favoriter där är rotfrukter, quinoa, råris, grönsaker, frukt, nötter och bönor. Produkter som innehåller gluten kan skada tarmarna och maghälsan och kan göra att nedbrytning av mat inte fungerar som det ska.

PROTEIN: Proteinkällor som jag gillar är ägg, fisk, fågel, nötter, frön, risprotein, hampaprotein. Jag personligen gillar inte rött kött pga. många olika anledningar. Äter det ibland och då väljer jag alltid ekologiskt magert nötkött. Att välja ekologiskt är så viktigt också av många anledningar som jag inte tänker gå in på i detta inlägg men man kan tänka att ett glatt djur ger bra energi till dig och ett djur som mått dåligt ger dålig energi.

FETT: Kokosolja, nötter, frön, ägg, getost, fårost, avokado mm är bra fettkällor.

Försök att välja så mycket ekologiskt som möjligt då den ekologiska maten innehåller mer näringsämnen och mindre gifter och förhoppningsvis så kommer kött och ägg från gladare djur som inte blivit misshandlade.

curry kyckling

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Hej Ida,
  Jag har i flera år jojobantat, testat olika dieter, fastat osv. Jag visste inte hur skadligt detta var för kroppen och nu är jag rädd att jag skadat min ämnesomsättning. Finns det möjlighet att återskapa/bygga upp/rädda sin ämnesomsättning? Och i så fall hur? Tack för en grym blogg!

  Nathalie 2014-07-10 21:23:58
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag har en fråga, jag tränar ett pass om dagen och är ute och går på ”pass 2” ibland blir det två pass om dagen. Jag vill få bort ”fettet” runt magen inte mycket men ca 3kg så man ser lite vältränad ut, om du förstår vad jag menar. Jag äter nyttigt d.v.s inga kolhydrater & inget socker, utan sallad och kött. Men efter jag har tränat hårt och varit väldigt noga med kosten nu i ca 2veckor så känner jag att jag är trött i kroppen, jag känner att detta är inget hållbart utan jag behöver mer energi. Men jag vill ju gå ner de där sista kilot. Jag vet att för att man ska gå ner i vikt så måste man göra av med mer kalorier än vad man äter, right? Men hur ska jag göra det när jag står still på vågen och väger i princip samma varje dag och samtidigt känner jag att jag äter för lite?
  Skulle vara tacksam om du kunde svara på min fråga för just nu är jag fast…
  P.s Jättebra blogg du har! 🙂
  Kram

  Madde 2014-07-10 12:46:36
  Svara
 • Hej! Jättebra och matnyttigt (hehe) inlägg! 😀 Jag håller på o försöker konvertera till gluten och mjölkfritt, men eftersom jag är vegetarian (som ej äter fisk) tycker jag att mjölkdelen är svår att utesluta. Stor del av mitt protein kommer nämligen ifrån kvarg, keso, ost osv.. är det bättre att välja laktosfritt isåfall? Vore jättejättetacksam för svar o ev tips då det är detta som håller mig tillbaka från att utesluta mjölken! Älskar förövrigt livsinspirationen din blogg ger mig, så tack!
  Kram Michaela

  Michaela F 2014-07-09 23:32:42
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag har ett litet ”problem” eller vad man kallar det. Jag är bara 14 år och vet att man inte ska mixtra med sin mat och så men kommer till det längre fram texten.
  Jag tränar regelbundet med styrka och har gjort ett tag. Nu är jag i New York och cyklar ca 10km varje dag (5 till min prao plats och 5 hem). Jag brukar springa km 2-3 gånger i veckan men måste träna upp mitt knä innan jag kan springa på asfalt.
  Jag är ute efter att få en mer tonad (då man ser ”musklerna” mer tydligt) kropp specifikt mage och bakre sidan på kroppen typ rygg, bakre lår och bakre armar. Just ryggen tycker jag själv kan vara svår då jag inte riktigt vågar prova övningar pga skaderisk. Annars har jag inte riktigt några bra övningar för bakre sidan av kroppen och skulle gärna vilja ha tips på övningar som brenner och bygger muskler. Magen tycker jag är svår då den vissa dagar är snygg och ”tonad” medan andra dagar inga ”ränder”. Måste man träna magen varje dag eller hur gör man? Är det så att kroppen bränner fett från tårna och går sakta uppåt?.Jag har inga vikter hemma men tänkte köpa en kettelball hem då jag tycker dem är bra.
  När det gäller kost vet jag att småätande, socker och för mycket av något är mindre bra. Och jag undrar hur ska man lägga upp sin dag i mat vad man ska försöka äta när du är hemma.

  Nu kanske jag låter som världens tränings galning. Men jag tycker det är kul och älskar då man ser resultat och undrar hur man häller sitt resultat igång så det inte bara försvinner. Jag har ställt otroligt många frågor och hoppas du kan svara på dem. Jag tycker din bild av träning är jättebra och har en sista fråga… Kommer du ha några fler event i höst? Kram Vera

  Vera 2014-07-09 16:28:06
  Svara
 • Hej! Har nyligen hittat hit från Alexandra Brings blogg. Kul att hitta en till blogg som också går ut på att må bra, träna och göra medvetna val! Tack!

  Karin 2014-07-09 09:43:12
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Hej fina du och tack vad kul att höra 🙂 Superkul att du hittat hit och ser fram emot att ha dig här! Kramis

   idawarg 2014-07-09 09:45:57
   Svara
 • Jag älskar potatis, pasta, olivolja, smör osv och kommer nog aldrig sluta med det. Jag skulle gärna få en superplatt, smal mage med magrutor men tror inte jag kan uppoffra njutning av gooood mat, haha. Jag tränar för att må bra och äter vanlig, god mat. Kan däremot få komplex över min kropp när jag ser bilder på tjejer som tränar sjukt mycket som står i bikini och har smal midja och slank krop. ..:(

  Mia 2014-07-08 22:42:10
  Svara
  • Svar på Mias kommentar.

   Jag förstår och mår du bra av det så är det rätt. Vi alla har olika vägar och olika prioriteringar 🙂 Kramis

   idawarg 2014-07-08 22:45:16
   Svara
 • Jag blir åter igen SÅ glad när jag ser att du nämner att du gillar eko! <3 Jag kämpar och kämpar med att få människor att välja det och det underlättar när du skriver ut att du också gör det! 🙂 Du är världens bästa förebild och jag kommer alltid följa din blogg.

  Ha det så himla bra Ida, Fortsätt kämpa på med träning och kost! 😀

  Kram

  Frida 2014-07-08 22:37:03
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Ja jag vet, det är en lång process att få folk att förstå men det gäller att hålla i och bara nöta in det 🙂 Jag ska göra mitt bästa. Kramis

   idawarg 2014-07-08 22:43:32
   Svara
 • Superbra tips! Jag gillar verkligen din härliga inställning till mat och att man ska tänka på näringsinnehållet och kvalitén på maten och inte stirra sig blind på kalorier.

  Phuong 2014-07-08 22:11:18
  Svara
 • Hej!
  Jag vill så gärna ha de corallfärgade träningsskorna från Nike (http://www.proskills.com.au/images/nikefreerun/Style-Women_Nike_Free_Run_3_Coral_5.jpg) men som jag har förstått det så tillverkar inte Nike själva de längre utan det är mest bara kopior! Vet du vart eller OM man ens kan hitta äkta sådana eller om det är helt slut? och om man skulle köpa fejk hur mycket sämre är de då? Vill ju att de ska vara skonsamma och bra för min kropp!!
  Kram

  K 2014-07-08 22:09:18
  Svara
  • Svar på Ks kommentar.

   Hej fina du! Jag har faktiskt ingen aning. Jag har använt enbart Puma nu i 3 år då jag är sponsrad. Bäst är att fråga något Nike fan 🙂 Lycka till Kram Ida

   idawarg 2014-07-08 22:41:55
   Svara
 • En fråga ang. rött kött; viltkött. Äter du? DET om något är ju 100% eko rätt etiskt, tyvärr har dock inte alla tillgång till det, men om du t.ex. skulle bli bjuden på älg-eller hjortkött, vad skulle du svara på erbjudandet? 🙂 tyckte ju också jag läste någon gång att du brukade plocka blåbär osv i mån av möjlighet, skitsmart ju!
  *nyfiken*

  S 2014-07-08 21:59:28
  Svara
  • Svar på Ss kommentar.

   Jag brukar inte göra det men just nu försöker jag få balans på mina olika mineraler och vitaminer i kroppen och har blivit tillsagt att försöka äta rött kött ibland. Det tar emot men när jag väl äter så äter jag ekologisk nötkött. Vilt kött skulle jag absolut kunna äta om jag blev bjuden på. Inget jag skulle köpa och laga själv men blir jag bjuden ok. Ja imorgon ska jag ut och plocka blåbär i skogen. SÅ mysigt och gott! Kramis

   idawarg 2014-07-08 22:07:09
   Svara
 • Tack för en fantastisk blogg! Jag blir så inspirerad av att äta glutenfritt och mjölkfritt. Det försöker jag göra i så stor utsträckning som möjligt, men ibland är det svårt. Jag bor fortfarande hemma och har tyvärr inte möjlighet att äta helt mjölkfritt. Därför undrar jag vilken ost, yoghurt och fil som du rekommenderar? För tillfället äter jag naturella sorter, vilket märke är bäst och innehåller minst sockerarter? Vilken ost är bäst som har en låg fetthalt med så lite mättat fett som möjligt? Kramar

  Hanna 2014-07-08 21:53:58
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hej fina du och vad kul att höra! Jag förstår och skippa alla lättvarienter på mjölkprodukter utan kör på riktiga grejer i så fall som fullfeta och helst ekologiskt. De är oftast minst behandlade. Kramis

   idawarg 2014-07-08 22:04:28
   Svara
 • Hej, jag måste bara tipsa dig om en god produkt, vildrismix. Det är en blandning av rött ris, fullkornsris och vildris (glutenfritt). Mycket godare än vanligt ris, som känns så trist och dessutom inte är speciellt nyttigt. För jag antar att detta innehåller långsamma kolhydrater? Köp ifrån Saltå Kvarn, då är det ekologiskt odlat.
  Kram<3

  Lovisa 2014-07-08 21:48:42
  Svara
 • Hej Ida! Måste fråga… när jag får ordentlig träningsvärk i magen så känns det som riktig magvärk, jag har nästan svårt att skilja på magvärk och träningsvärk i magen men har nu lärt mig att det är träningsvärk. Det liksom suger riktigt jobbigt i magen, känner du så när du har träningsvärk i magen? Har aldrig hört någon prata om träningsvärk i magen och jag tycker det är riktigt jobbigt när det känns så…

  Johanna 2014-07-08 21:21:36
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Ja det är lite läskigt med träningsvärk i magen men samtidigt skönt. Haha. Inte kul att skratta när man har det dock 😀 Kramis

   idawarg 2014-07-08 21:30:48
   Svara
 • men vilket passande inlägg! håller just på att försöka lära mig äta bättre & nyttigare så detta var ju helt perf! tack 🙂

  isa 2014-07-08 21:04:37 http://www.isabyl.blogg.se
  Svara
 • Mycket bra svar! Många som är så vältränade som du brukar förespråka att äta så mycket protein som möjligt (helst från kött)och absolut inte mycket fett. Skönt att se att inte alla har samma uppfattning 🙂 Jag tror precis som du att så naturligt som möjligt är det allra bästa. Ekologiskt så långt det går och så mycket frukt och grönt som möjligt 😀 Är ny läsare på din blogg och jag gillar den verkligen!

  Sanna 2014-07-08 18:52:04 http://sannakarlin.com/blog
  Svara
 • TACK för en bra blogg! Hittade hit ganska nyligen, men känner mig redan tacksam för att jag hittade hit. Bra inspiration men också kloka, välformulerade inlägg om kost och hälsa överlag. Jag har blivit ganska medveten om vad jag stoppar i mig, försöker ständigt hitta en sundare/ bra livsstil men har också haft en uppsvälld mage sedan några år tillbaka och uppskattar därför tips och rekommendationer på hur man undviker gluten/ laktos och vad de kan ge för följder.

  Sara 2014-07-08 18:43:05
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Hej fina du och välkommen! Så kul att du hittat hit 🙂 Fler tips om en god maghälsa kommer så håll utkik. Kramis

   idawarg 2014-07-08 21:29:06
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Tack:) Det här var första gången jag läste att det kan skada tarmarna så att nedbrytningen inte fungerar som den ska. Precis vad jag misstänkt. Har alltså blivit bättre på att dra ner på gluten/ laktos och mår så mycket bättre. Blev lite förvirrad när jag åt ”nyttigt och kalorisnålt” men inte tappade ett kg, till skillnad fr när jag äter så att magen mår bra.

    Sara 2014-07-08 22:04:14
    Svara
    • Svar på Saras kommentar.

     Ja det absolut viktigaste är att hålla en god maghälsa så matsmältning och förbränning funkar som den ska och det är det inte många som gör. Kul att höra. Kramis

     idawarg 2014-07-08 22:40:43
     Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Emma Danielsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind