Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

TANKAR OM SOCKER

Något som jag älskar är när ni kommenterar här på bloggen och delar med er av era erfarenheter och tankar. Igår fick jag en kommentar på mitt inlägg ”SÅ BLEV JAG AV MED MITT SOCKERBEROENDE” som jag tänkte ta upp här eftersom det är ett väldigt viktigt ämne.

Så här såg diskussionen ut…

Jag tror inte att de här påståendena…

”Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin.” – Illustrerad Vetenskap no 11 2012.

”När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain” – SvD

… är en lögn. Vad tror ni? För mig som inte längre är sockerberoende rör det mig inte i ryggen att se bullar säljas på pressbyrån eller att det dukas fram godsaker framför mig under fikan eftersom jag inte alls frestas av det. Men är man en person som ”Ems” som lämnade kommentaren ovan så blir det som att duka fram alkohol framför en alkoholist (Jag vet att ”Ems” inte är ensam utan att det finns väldigt många som känner som henne då ett sockerberoende är ganska lätt att få i dagens samhälle.)

Överkonsumtion av socker kan leda till massa sjukdomar och livshotande sådana. När socker påverkar oss så negativt att det till och med kan hota våra liv, borde det inte då vara förbjudet att sälja det? Eller borde det vara som med alkohol att man måste visa upp ett leg innan man köper det fast kanske med ett intyg om att man inte är sockerberoende innan? Jag förstår inte varför man inte kan ta bort alla vidriga halvfabrikat med massa gift i och allt godis, bakelser och andra sockerbomber och byta ut det mot naturliga produkter som frukt, grönsaker, rawfood mellanmål, bär mm? Skulle det inte finnas massa skit att köpa så skulle heller ingen köpa det och hela världen skulle ha en betydligt bättre hälsa. Visst låter det bra?

Problemet här är bara att folk älskar pengar och bästa sättet att tjäna pengar är att få folk bli beroende av saker så att de köper det om och om igen. Ett mycket bra exempel på det är ju Cocca Cola som är fullproppade med socker, koffein, sötningsmedel och massa annan skit. Det räcker ju nästan bara att kolla på drickan så blir man beroende! För mig är det galt oförståligt hur man som människa kan ha på sitt samvete att driva ett sådant företag som tex Cocca Cola, Cigarettföretag, Alkohol, godis mm. eftersom man vet att det här förstör så många människors liv.

Nu svävar jag iväg här och självklart finns det många sidor av problemet och man måste ju självklart ta eget ansvar. Med inlägget ovan menar jag inte att det är livsfarligt att äta en bulle eller en cola någon gång ibland, det gör jag också. Men det har blivit ett så stort problem i dagens samhälle och så många som blir beroende att det bör uppmärksammas!

Jaja, nu har jag pratat nog. Vad tycker ni om det här? Är ni sockerberoende eller har ni sockerbehovet under kontroll?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • För mig är det så här att jag vill inte äta fikabröd, godis och annat sockerrikt. Men jag tänker att jag ska göra som många andra som fikar regelbundet exempelvis. Det är inte min grej. Jag är inte petig om det finns lite dolt
  socker i mat, men jag gillar inte mat som smakar sött. Gillar riktigt lagad mat. Ibland är jag sugen på snabba kolhydrater, även om det inte alltid är gott. Jag tror att jag då ätit dåligt innan och så är det för att jag tänker att jag ska äta av allt, men innerst inne så vill jag inte det. Det är därför det blir fel. Jag kan lätt sluta med socker och mår jättebra på en gång och på två dagar fungerar magen bra och kroppen blir fastare. Jag har lärt mig att känna vad jag mår bra av och jag är 80:a och borde få äta vad jag vill utan påpekningar. Dessutom kan jag mycket om kost. Är glad och tränar. Jag har planer på att ej äta sötsaker under nästa år. Bara för att jag ska lära mig att kunna vara stolt över mitt val när jag tackar nej till fikabröd. Tycker du att det är en dålig plan? Den är genomtänkt i alla fall och jag får tänka att jag kan inspirera andra som vill. Tack för en bra blogg!

  Sofia 2013-12-14 17:26:00
  Svara
 • Jag är sockerberoende, kan inte gå en dag utan att något sött. Börjar skaka, får huvudvärk och spyr nästan om jag hoppar över sockret. Försöker verkligen bryta det här, men vet inte riktigt hur. Skulle du inte kunna göra ett inlägg om sockerberoende och hur man bryter det?

  Sara 2013-12-13 20:38:00
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   oh jag förstår. Absolut, jag gör ett inlägg om detta som kommer upp inom snar framtid. Kram Ida

   idawarg 2013-12-14 12:22:00
   Svara
 • Jag är 15 och jag tror att jag är sockerberoende. Jag brukar skippa frukost för jag hinner inte innan skolan och tycker också det är äckligt att äta så tidigt på morgonen. Vid lunchen på skolan äter jag oftast heller ingenting, skolmaten smakar bokstavligt talat skit. På eftermiddagen blir man, ja.. ganska trött. Och då käkar man ganska mycket sött. Om det är godis eller chokladbollar men måste få i sig socker så man orkar de sista 2-3 timmarna. Vilket är väldigt dåligt. Tränar ingenting just nu heller, och det gör inte saken bättre hahaha…

  Lovisa 2013-12-13 20:09:00
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Jag förstår. Låter som du hamnat i en ond cirkel. Att äta bra under förmiddagen är viktigt för att inte falla dit för sötsaker på eftermiddagen. Kanske du kan hitta något du kan äta eller dricka till frukost och jag förstår dig ang. skolmaten. Jag kunde heller inte äta den. Finns det någon möjlighet att du kan ta med egen mat kanske?

   idawarg 2013-12-14 12:23:00
   Svara
 • jag HAR varit sockerberoende. väldigt mycket dessutom! Varje dag gick jag till närmaste affär och köpte antingen godis, choklad eller kakor. VARJE dag. det var ett tag sen (antal år sedan) dock och nu det senaste har jag oftast haft kontroll på sockerbehovet. Visst har det varit vissa perioder jag velat ha det mer än andra perioder, men just nu befinner jag mig i en period där jag känner jag inte behöver det ALLS. jag har lärt mig att leva hälsosamt, och må bra, utan att vara beroende av sockret. Det har till och med blivit så, att om det bjuds på fika eller liknande, att jag tackar nej hellre just pga den anledningen att jag vet att jag mår bättre av att INTE äta det. Jag är inte rädd för att unna mig dock, men jag gör det vid ”rätt” tillfälle och i ”rätt” mängd! 🙂

  //paulinasuonvieri.blogg.se

  paulina suonvieri 2013-12-13 16:07:00
  Svara
 • Hej! Jag är också sockerberoende. Eller hade ett större beroende förut då jag åt alldeles för lite vilket gjorde att kroppen skrek efter socker och snabba kolhydrater. Nu när jag äter bättre har suget minskat. Men förbud funkar inte för mig. Men en kaka eller lite godis någon gång i veckan känner jag är okej! Så länge man äter och tränar regelbundet på ett hälsosamt sätt! För mig handlar de om balans och att hela tiden känna inåt. När sötsuget slår till frågar jag mig själv ” är jag sugen eller är de nåt annat som lurar, att jag är trött eller bara törstig? ” oftast handlar de inte om behovet av att ha socker utan något så simpelt som att jag är törstig! Kram

  Ida 2013-12-13 13:38:00
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Nej förbud kan göra att saken blir ännu värre. Du har så rätt, allt handlar om en balans och att man kan kontrollera sitt sötsug. Att man är törstig eller trött är nog ganska ofta orsaken till varför man känner ett sug, du har så rätt! Kör på i denna riktningen! Kram

   idawarg 2013-12-13 13:43:00
   Svara
 • Jag har kontroll på det, tillåter mig sötsaker/dessert någon gång då och då. No big deal 🙂 Äter jag för mkt får jag huvudvärk men jag gör det ytterst sällan. Kram
  http://be-sofit.blogspot.co.uk

  Sofie Eriksson 2013-12-13 11:35:00
  Svara
 • Jag försöker regelbundet utesluta socker, men det brukar hålla typ en vecka och sen blir jag skakis, svimfärdig och väldigt trött. Tror inte det funkar för mig riktigt att tänka att nu ska jag aldrig mer äta socker, utan kanske mer göra så att en dag i veckan får jag äta vad jag vill men inte annars. Tänkte köra en sockeravgiftning nu efter jul & nyår men innan det är det nog ganska meningslöst med allt gott man bjuds på till jul.

  Hanna Kristina Eriksson 2013-12-13 11:21:00
  Svara
  • Svar på Hanna Kristina Erikssons kommentar.

   Ja det kan vara en bra ide. Det är svårare under julen att hålla sig borta då det är frestelser överallt. Meddela gärna hur det går för dig under cleansen i januari sedan 🙂 Jag själv ska också göra en då 🙂

   idawarg 2013-12-13 13:39:00
   Svara
 • Absolut, jag tycker att man kan njuta av saker med socker i så länge man känner att man har det under kontroll. För mig är det okej att äta godis eller kakor ibland, just eftersom jag inte blir helt galen av det och måste ha mer. Om något så tycker jag att man borde forska mer på PMS och sötsug, för jag tror att det är det som ”pajar” det för många kvinnor iaf. Så fort jag har PMS så stiger mitt sug efter söta saker (och nej det är inte känsloätande, för jag kan vara glad och må bra men ändå ha det där suget).

  Sen att du skrev att man borde förbjuda sockerfyllda saker eftersom folk mår så dåligt av det… Eftersom det är fullt möjligt att konsumera socker utan större skador/risker så känns ett förbud väldigt överdrivet. Låt folk ta lite eget ansvar för sin hälsa. DÄREMOT kunde man kanske upplysa lite mer, typ ha en text bak på chokladkakan om sockrets effekter och att det är ohälsosamt att äta för mycket, lite som på cigarrettpaket.

  Linde 2013-12-13 11:04:00
  Svara
  • Svar på Lindes kommentar.

   tack för din kommentar. ja just under den veckan så stiger sötbehovet. Vore kul att veta om man verkligen behöver sött just då av någon anledning eftersom kroppen säger att den vill ha det eller om det kan bero på något annat? Förbud av allt kan vara överdrivet men tycker sötsaker borde genomgå en större kontroll och att butiker väljer att ta in bättre alternativ till sötsaker och jag håller med om att det borde vara en varningstext på precis som på tobak.

   idawarg 2013-12-13 11:40:00
   Svara
 • Underbart att du tar upp ämnet. Jag blir alltid så provocerad när människor väljer att kritisera dem som faktikst väljer att inte äta socker. Detta händer mig nästan dagligen, jag har valt att träna 4-5 gånger i veckan för att jag mår bra av det. Jag har även valt att äta så nyttigt jag kan, för att jag mår bra av det. Men detta har människor väldigt svårt att förstå, i deras ögon tränar jag och äter nyttigt för att gå ner i vikt.. Men sanningen är att jag gått upp i vikt sedan jag började träna, men det spelar mig ingen roll. För jag gör det för att må bra och orka med vardagen.
  Ingen tittar konstigt på min sambo när han lägger in en snus, men alla tittar konstigt på mig när jag tackar nej till en bulle. Hur skevt är inte det!?

  Johanna 2013-12-13 10:51:00
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Jag är i precis samma situation som dig; har valt att träna, äta bra och dra ner på skärp och socker för att det får mig att må bra, gör mig starkare & lyckligare. Får också fula kommentarer och sneda blickar av det trots att jag inte alls bantar utan enbart kör styrka och ligger på ett rejält överskott i kost (ca 2600kcal..och de som inte förstår något om kost fattar såklart inte hur mycket jag faktiskt äter, vill inte heller säga att jag räknar..). Vill bygga en härligt stark, sund, fin kropp ( är egentligen nöjd som jag är också!) – inte bikinifitness, bodybuilder osv men mer din typ av kropp ida! Tycker dock att det är så skevt, jävligt och jobbigt när omgivningen ger sig på än angående de val man gör, att ex välja bort fika, läsk & ta två köttbitar extra + mer sallad etc och därmed välja bort ex potatisgratängen istället…

   Skulle vara kul om du tog upp detta ämne i ett inlägg. Gav lite tips på hur man ska tänka och svara i dessa situationer. Att sitta och försvara sig blir olidligt & är inget jag tycker skall behövas. Varför reagerar så många fientligt, tror du? Vill bara skrika dem i ansiktet att JAG ÄTER MER än dig och jag äääter. Det handlar ju inte om VAD jag äter gällande viktnedgång utan hur MYCKET. Jag går ju inte ner i vikt av att välja bort en bulle då jag äter ett överskott och tex kör ett mellanmål istället för fikan…:) Skulle vara så himla tacksam för ett inlägg om detta. Kram Kram

   Anonym 2013-12-14 17:40:00
   Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Ja det är helt sjukt! Drog som drog och det är så tråkigt att det ska vara så, precis som med alkohol. Folk har väldigt svårt att man väljer att inte konsumera de här 2 produkterna eftersom det är klassat som ”accepterat” och som något alla ska äta/dricka när man unnar sig.

   idawarg 2013-12-13 11:25:00
   Svara
 • Själv brukar jag införa ”sockeravgiftning” i perioder. Jag är överlag ingen som vräker i mig godis, men när jag börjar känna ett obönhörligt sug efter Cola eller dylikt upprepade gånger (tätt inpå varann) så brukar jag avstå från socker ett tag. Tills dess att jag känner att jag har en lagom nivå på det. Så, då och då brukar jag avstå från socker. Nu ligger jag på gräsen, har varit fruktansvärt onyttig, men på tisdag börjar jag att träna så då passar jag på att avstå från onyttigheter, INKLUSIVE socker, en längre tid framöver!

  Frida 2013-12-13 10:33:00
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Det låter som ett väldigt sunt förhållande till socker och din metod tror jag är något som skulle funka för många. tack för att du delar med dig 🙂

   idawarg 2013-12-13 10:37:00
   Svara
 • Jag vet inte om jag har varit eller fortfarande är, men har länge haft ett ganska onormalt förhållande till socker. Har jag ätit en söt sak, eller druckit en söt klunk så har det liksom slått slint i huvudet och jag har verkligen knökat ned resten på samma gång. Slutar alltid med att man fått huvudvärk, varit äckligt mätt och mått väldigt dåligt. Mindes heller knappt vad det smakade. Slutade sedan upp helt ett par månader och nu äter jag ibland, kanske lite mer med tanke på vilken tid vi befinner oss i nu (julen). Dock måste jag passa mig, verkligen njuta och tugga långsamt för att sedan bestämma mig att inte ta mer. Det kan vara tufft ibland, men när jag väl äter något så njuter jag verkligen av det, och då är det värt allt slit. 🙂

  Vickan 2013-12-13 10:23:00
  Svara
  • Svar på Vickans kommentar.

   Tack för din kommentar. Känner igen mig själv i det du skriver. Jag har under många år helt uteslutit socker men har under det senaste året inte varit så strikt och så fort jag äter något så blir jag sugen på mer, helt otroligt hur det kan påverka så mycket.
   Men viktigaste är att man har kontroll på sitt sötsug och att man är medveten vilket du verkar vara. Att verkligen njuta när man väl äter det är så rätt inställning! Njut nu av julen! Kram Ida

   idawarg 2013-12-13 10:34:00
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Sassa Asli
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Man
Niklas Berglind