Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

FITSPO – VART GÅR GRÄNSEN?

Vad är fitspo egentligen och vart går gränsen för hälsosamt och ohälsosamt?

Jag personligen blir galet inspirerad av att kolla på andra tjejer och killar som har starka och vältränade kroppar och personer som har gjort stora livsstilsförändringar. Jag tycker det är coolt och blir inspirerad av det! Jag tycker att man stolt kan visa upp sina resultat med träning och kost utan att skämmas!

Att ha sin drömkropp på bild fysiskt eller bara i huvudet som ett klart mål kan vara superbra och öka prestation och motivation i sin egen träning.

MEN när det börjar gå till överdrift och det är peppande ord, retuscherade nakenbilder och bantningshets överallt blir det för mycket  och det finns en gräns där det nyttiga blir ohälsosamt! För mig är det inte alls inspirerande eller peppande på något vis när det blir hets och allt sådant försöker jag rensa bort ur mina sociala medier!

Hur ser ni på all ”Fitspo” som förekommer? Vart tycker ni gränsen går för att det ska vara inspiration eller bara ohälsosamt att se?

När jag googlade på fitspo så var de här 3 bilderna de jag fastnade för och tycker är mest inspirerande. (Posta gärna länkar till bilder som inspirerar er.)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Fitspo tycker jag inte har något med bantning eller hets att göra över huvudtaget, det handlar (för mig) om att äta rätt, träna och må bra både fysiskt som psykiskt. Strong people lift weaker people up!!! Man ska peppa varandra att komma igång med träningen och att äta rätt, att skippa hamburgaren och chipsen som man äter för mycket av, men samtidigt tycka det är okej att käka onyttigt ibland. Det är ju gott och vi är ju bara människor! Man går varken upp i vikt av en chokladbit eller ned i vikt av att äta en sallad. Fitspo handlar även om att acceptera andra människors träning, kroppar och matvanor, precis som ALLA människor ska göra.

  Tyvärr blandas thinspo och fitspo ihop av många människor på nätet vilket jag tycker är viktigt att ta upp då thinspo är ohälsosamt och har inget med fitspo att göra! Inom thinspo handlar mycket om att ha thighgaps…
  Men det finns många personer inom fitspo som även dem har ett ohälsosamt förhållande med mat, vilket förmodligen kommer från det här med att äta så nyttigt och clean som möjligt. Mat som inte är clean som man ”inte borde äta” ger människor fel tankegångar angående mat som kan leda till ätstörningar. Det är lätt att falla in på sådana tankegångar när man fokuserar så mycket på vad för sorts mat man äter m.m.

  Men vill inte gå vidare in på det, kan snacka hur mycket som helst om det 😉

  Sara 2013-08-29 23:12:00
  Svara
 • Jag tycker det är sjukt stor skillnad på fitspo och fitspo. Helt mänskligt att bilder och mål är peppande, i alla situationer när man jobbar för något. På bilderna ovan är det ju tjejer som inspirerar för att de GÖR något (gymnastik, tyngden som tjej nr 2 står på) och det uppmuntrar en ju till ”nu jävlar ska jag också”. men sjukt mycket fitspo är rena rama mjukporren. Och om man ska inspireras till att träna därför att man blir lite extra påsattbar så är ju det ganska skev inspiration – oavsett om tjejen på bilden är smal, eller av ett ”sundare” ideal. Objektifiering som objektifiering liks. Att träna är ju att åstadkomma något, inte behaga någons kåta blick.

  veronica 2013-08-25 13:35:00
  Svara
 • hej och tack snälla 🙂 <3 Ska kolla in din blogg. Kram Ida

  idawarg 2013-08-23 13:37:00
  Svara
 • Konditionsträning kommer aldrig göra dig tjock, det var det dummaste jag har hört. Allt handlar om en balans och att äta bra ren mat i lagom mängd och att göra av med mer energi än vad man tar in.

  idawarg 2013-08-23 13:34:00
  Svara
 • Tack snälla du 🙂 Att vara sugen eller att vara hungrig är 2 olika saker. Testa att äta något proteinrikt som kvarg/keso med bär eller tex ägg. Det håller du dig mätt på längre. Frukt kan göra att man bara blir sugen på mer. Kram

  idawarg 2013-08-23 13:30:00
  Svara
 • Exakt, håller helt med!

  idawarg 2013-08-23 13:28:00
  Svara
 • jag håller helt och hållet med dig! Finns inga genvägar och snabba dieter till en hälsosam kropp!

  idawarg 2013-08-23 13:24:00
  Svara
 • Googlade också på ”fitspo” precis, och det mesta verkade handla om att bli smal och kapa ner på ätandet. Citat i stil med ”Do it for the thigh gap that you always wanted” och fokus på att endast träna för att bli snygg… Känns som att ”strong is the new skinny” bara är ännu ett sätt att försöka bestämma hur kvinnor ska eller inte ska se ut. Trist!

  Madameberrys 2013-08-22 19:28:00
  Svara
 • den här bilden nspireras jag verkligen av : http://www.google.se/imgres?start=99&sa=X&biw=1600&bih=799&tbm=isch&tbnid=oollkRs_2qYHgM:&imgrefurl=http://allaboutfitness.shapemeup.se/2012/06/09/todays-fitspo-6/&docid=myvw3npFbL58DM&imgurl=http://allaboutfitness.shapemeup.se/files/2012/06/tumblr_lv4bppqWK31r455qao1_500.jpg&w=466&h=700&ei=GkcWUuyOIeiK4ATrhYHgCw&zoom=1&ved=1t:3588,r:18,s:100,i:58&iact=rc&page=4&tbnh=188&tbnw=124&ndsp=36&tx=83&ty=92

  paulinasuonvieri.blogg.se 2013-08-22 19:17:00
  Svara
 • Hej. Jag skulle verkligen behöva din hjälp, jag vill gå ner 20kg mest för att jag själv ska må bättre och vara nöjd med mig själv. Jag vill verkligen det här, har viljan och motivation. Träningen är inga problem, jag springer på gymmet och kör både styrka och kondition så ofta jag kan. Men mitt problem är kosten, vad ska jag äta för att nå mitt mål? Hur ofta ska jag äta? Hur mycket ska jag äta? Godis och sånt förstår jag att jag inte ska äta, men det är typ vad ska jag äta till frukost? Mellanmål? Middag? osv. Jag är rädd för att jag kanske äter något jag inte borde äta.

  Vore jätte snällt om du svarade på detta, för jag vill verkligen klara detta mer än något annat. Btw; Älskar din blogg! Tack på förhand.

  Nicco 2013-08-22 17:19:00
  Svara
  • Svar på Niccos kommentar.

   Hej Nicco och tack snälla 🙂 Jag jobbar med att göra specialdesignade kostscheman men just nu är jag fullbokad. Under hösten kommer förhoppningsvis en PT-onlie tjänst öppna där man kan få hjälp med kosten så håll utkik 🙂

   idawarg 2013-08-23 13:26:00
   Svara
 • I början älskade jag uttrycket ”strong is the new skinny” för att det förespråkade ett mer sunt ideal än det ”smala” som förknippas med självsvält osv. Men jag har funderat och det känns som att nu ska man inte ”bara” vara smal utan man ska vara sjukt deffad och se ut som en amazon – och de som inte lever upp till den bilden och kanske är naturligt smala blir syndabockar för att de står för det ”gamla” idealet (jag är själv inte smal utan har vänner som är i den situationen). Jag tycker gränsen går där man enbart upphöjer det ”vältränade” idealet och undertexten är att inget annat duger eller är attraktivt. Jag kan störa mig på fitspo som enbart fokuserar på det utseendemässiga och glömmer bort att träning också ska handla om att må bra – och att den snygga kroppen är ett plus i kanten.
  Annars är det superinspirerande! 🙂

  ac 2013-08-22 16:00:00
  Svara
 • stör mig mig mer när fitspo taggen förekommer i samband med taggarna thigh gap, flat stomach, hip bones och thinspo. Det är nämligen inte alls samma sak som FIT.

  Jennika 2013-08-22 15:38:00
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind