Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

SKILLNADEN PÅ MJÖLKFRITT OCH LAKTOSFRITT?

Hej! Jag undrar lite över det här med glutenfritt och laktosfritt, tänkte börja äta mer åt det hållet och undrar då om laktosfria mjölkprodukter är bättre (förstår givetvis att dem är det om man vill äta laktosfritt), men jag menar, vad är det för skillnad för kroppen? Jag har inte ont av laktos, men har hört att det är bra att äta gluten-laktosfritt. Kram och trevlig resa! 🙂

SVAR: Hejoch tack för din kommentar! Jättebra fråga och jag vet att många undrar samma. Är du inte laktosintollerant så spelar det inte så stor roll om du väljer vanlig mjölk eller laktosfri mjölk då laktosfrimjölk är vanlig mjölk med tillsatta enzymer som hjälper kroppen att bryta ner laktosen i mjölken. Så är du laktosintollerant skulle du egentligen kunna köpa vanlig mjölk och ta laktozym tabletter (enzym som bryter ner laktos) varje gång du dricker mjölk.

Det som jag rekommenderar är istället att äta gluten och mjölkfritt. Alltså byta ut vanlig mjölk mot produkter baserade på tex. mandel, kokos, ris eller havre. Mjölkfritt och laktosfritt är alltså inte samma sak.

SKILLNADEN PÅ MJÖLKFRITT & LAKTOSFRITT!

– När du äter laktosfritt äter du laktosfria mjölkprodukter.

– När du äter mjölkfritt utesluter du alla produkter som är gjorda på mjölk som tex. mjölk (både vanlig och laktosfri), keso, kvarg, yoghurt, creme fraische, ost, gräddfil, smör, grädde mm.

Jag själv äter komjölkfritt men äter endel get- eller fårost. De produkterna brukar oftast inte vara lika behandlade som produkter gjorda på komjölk och get- och fårmjölk är oftast lättare för en männsika att bryta ner då de inte är lika kraftiga.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej! Om man nu vill äta mjölkfritt, vad kan man blanda i sitt kaffe då? Finns det några bra alternativ?

  Em 2014-03-06 20:22:00
  Svara
 • Men… du skriver ju inte varför det är bättre att byta ut mjölkprodukter?

  Annie 2013-07-10 16:32:00
  Svara
 • Sojaprodukter är tyvärr inte bra i för stora mängder för det kan ge hormonella besvär. ”Soja innehåller isoflavonoiderna genistein och daidzein vilka är två fytoöstrogener som liknar mänskligt östrogen. De kan blockera östrogeneffekten, störa hormonella funktioner, leda till infertilitet samt bröstcancer. Om man dricker två glass sojamjölk per dag under en månad får man i sig tillräckligt med fytoöstrogener för att påverka menstruationscykeln. ” läs mer här: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/

  finest.se/pocahontas 2013-07-10 16:07:00
  Svara
 • Hej!

  Som mjölkallergisk sedan födsel (för 25 år sedan) har jag lite svårt att förstå den här debatten om att äta mjölkfritt som ett hälsoalternativ. Jag är inte laktosintollerant, som de flesta verkar tro utan jag kan inte alls bryta ner varesig mjölksocker eller mjölkprotein, vilket innebär att jag inte kan köpa några av de laktosfria alternativen som poppat upp på marknaden som en bomb utan jag håller mig till alternativen som baseras på växterna (soja m.m). Jag har sedan barnsben fått äta en rad tillskott i pillerform för att få i mig det jag behöver och jag lider ändå av en skör kropp (kalkbrist) som är bara ett exempel på varför jag inte förstå denna hysteri kring att mjölkprdodukter på något sätt skulle vara hälso”farligt”. Jag har sedan länge även lidit av kramper p.g.a. detta.

  Få personer som jag kommit i kontakt med medvetna om att det finns mjölk i nästan allt. Men vad de väljer att se är de rena mejeriprodukterna, som enkelt finns att välja av laktosfri sort nu i affären, men glömmer att i princip varje brödsort/kex/kaka innehåller margarin eller att skummjölkspulver är en extremt billig utfyllnad i mycket godis (jag har t.o.m. hittat det i maränger!).

  Kanske har jag en del att lära om detta ur en ren hälsoaspekt, men för mig har denna allergi endast medfört jävligheter och en jobbig vardag…

  Tack för en fin och peppande träningsblogg 🙂

  Linas 2013-07-10 11:03:00
  Svara
  • Svar på Linass kommentar.

   ja det är lite jobbigt att få tag på helt mjölkfria produkter då nästan allt innehåller någon form av mjölk. Allergi är aldrig roligt att ha men faktiskt så är inte mjölk bra för kroppen och du kan f¨i dig kalcium som du behöver från andra källor bla. grönsaker.

   idawarg 2013-07-11 19:26:00
   Svara
 • Vad anser du om ekologiska mejeriprodukter? Dessa ska ju inte vara så processade som vanliga mejeriprodukter.

  Malin 2013-07-10 09:15:00
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Ekologiskt är alltid bättre men jag har faktiskt inte koll på hur behandlad den mjölken är. Vet att det på vissa ställen går att få tag på ohomogeniserad mjölk och det ska vara den bästa om man vill dricka komjölk.

   idawarg 2013-07-11 18:12:00
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind