Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

TRÄNING MED FRIA VIKTER VS. MASKINER

Jag är inget större fan av maskinerna på gymmet utan föredrar skivstänger, fria vikter, trx, kettlebells, gummiband mm. Det finns så många fler fördelar med att träna med friavikter och egen kroppsvikt då man måste aktivera fler muskler i kroppen för att hålla balansen och stabiliteten uppe i alla övningar. Har man tekniken så tycker jag att man ska skippa maskinerna och lägga in fler övningar i sitt styrkepass med friavikter och egen kroppsvikt.

Dock så finns det även några plus med maskiner och det är att skaderisken är lägre så är man nybörjare i gymmet passar maskiner toppen. De kan också vara bra när man vill isolera vissa muskelgrupper i tex rehabträning.

Det var väldigt länge sedan jag använde mig av maskiner i min egen träning så igår kände jag verkligen för att blanda in 2 maskinövningar för att se hur det kändes?

Började med en övning som jag sällan kör, nämligen knäböj med skivstång. Det här är en riktigt bra basövning som är toppen att ha med i sitt benpass. Varför jag inte har det är för att jag har lite instabila knä- och fotleder och att lasta på massa vikter på det utan att ha någon som passar känns otroligt läskigt. Men igår tog jag mig i kragen och körde långsamt och försiktigt och det kändes riktigt bra. Ska börja lägga in knäböj oftare i mina benpass.

Efter det tog jag mig bort till hörnan med maskiner som jag knappt varit i innan. BENPRESS stod på schemat. 10 reps på 100kg x 3 blev det. Måste säga att jag gillar benpress och får bra kontakt med rumpan. Känns också säkert för mina knän och är man ovan i gymmet och lite osäker på tekniken i knäböj, kan benpressen vara ett bra alternativ.

Sedan blev det dags för maskin nr 2, Bencurl. Körde 5 rep med båda benen + 5 rep med enbart höger + 5 rep med enbart vänster x 4 set. (Bra att köra med 1 ben i taget då man ofta är ojämt stark och när man kör med båda benen så tar oftast det starka i mer). Det här är en maskin som jag inte riktigt gillar. Får inte alls lika bra kontakt med baksidalår som tex bencurl med boll och trots rätt inställning så hamnar kudden på vaden på fel ställe och jag har en tendens till att spänna andra muskler mer än just baksida lår.

Avslutade med att köra enbenshöftlyft med foten på bänk. Den tar fint i baksida/rumpa.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Grymmt, byt ut dojorna till ett par med en liten klack eller inga alls så löser sig nog stabiliteten i knäböjen!

  Jamel 2013-08-04 18:05:00
  Svara
 • Asbra inlägg! Skillnader jag inte tänkt på faktiskt.. Din blogg är bästbästbäst

  Mimmi 2013-04-15 21:53:00
  Svara
 • Jag avskyr också bencurl maskinen, glider, får blåmärken och spänner alla muskler förutom just baksida lår!

  Ulrika 2013-04-13 15:48:00
  Svara
 • Ja jag är en av dom som hänger vid maskinerna men känner att jag sakta med säkert dra mig till fria vikterna och använder mer och mer kroppsvikten som redskap. 🙂

  En fråga bara. Anser du att det är någon som jag missar om jag har följande veckoschema när jag tränar (det är inte exakt men ungefär)? Jag försöker träna så varierat som möjligt och försöker aktivera alla muskelgrupper. Vill gärna gå ner lite i vikt och få en lite tajtare kropp men viktigaste är att jag får en stark och hållbar kropp. Har haft problem med ett knä så har inte möjlighet till löpträning.

  måndag: yoga
  Tisdag spinning 30 min + core 30 min
  Onsdag: Yoga
  Torsdag 1 timme zumba och 1 timme reaggeton
  Fredag spinning 45 min
  Lördag: ledig
  Söndag: spinning 45 plus 30 min styrka på gymmet

  Tack för en awesome blogg! Du ger otroligt mycket inspireration och jag känner verkligen vilket hälsomsamt perspektiv jag får på träning och hälsa. 🙂 TACK!

  Annie 2013-04-13 14:43:00
  Svara
 • Jag kör själv knäböj i smithmaskinen och det är så kul!
  Jag har hört att man inte ska blanda konditionsträning och styrketräning för att man bryter ner musklerna då, stämmer det??? Jag brukar köra löpning 5 km o sen styrketräning, men det är ju inte kul om musklerna bryts ner!!!!!!!!!
  Sen undrar jag om du har ngt tips på bra proteinpulver, jag försöker deffa lite inför sommaren:)
  Tack för en fantastisk blogg!

  Kristin 2013-04-13 13:14:00
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Marie Serneholt
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Home
34 kvadrat
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind