Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HUR SKA MAN ÄTA? VAD ÄR EGENTLIGEN NYTTIGT?

Jag får så mycket kommentarer och mail om hur man ska äta? vad är nyttigt? vad är onyttigt? kan man äta pasta? Är fullkornsbröd bättre än vittbröd egentligen?

Tyvärr så finns det inget svar som är svart eller vitt på era frågor utan allt beror på vad ni har för mål med kost och träning? Alla människor är olika och en slags kosthållning kanske passar kanon för en människa medan den inte alls funkar för en annan. Någon kanske måste börja tänka mer på vad den äter och någon kanske måste sluta kontrollera sin kost? Någon kanske mår bättre av att sluta äta mjölk medan vissa kanske bör addera lite mer mejeriprodukter?

Vad är då nyttigt? Ja det går inte att svara på. Vad är egentligen nyttigt för något? Enligt livsmedelsverket så är frukt supernyttigt medan alla som äter enligt LCHF påstår att frukt inte alls är bra. För en överviktig person så kanske vitt brödd är jätte ”onyttig” medan för en hårt tränande individ kanske det är kanonbra att äta några skivor vittbröd för att få energi mellan alla pass. För en normalviktig person som har som mål att hålla vikten kanske det inte är så noga om det slinker ner några godsaker någon gång i veckan, medan det för en överviktig som försöker tappa kilon kanske de där godsakerna stoppar upp viktnedgången helt. Hänger ni med?

Enligt mig så tror jag absolut att LCHF funkar… för vissa. Men sedan tror jag också att LCHF inte passar alla. Jag gillar inte att man måste vara så strikt med att utesluta vissa livsmedel och hålla sig till en viss diet. Konstigt att just jag säger det som själv utesluter mjölk och gluten kanske ni tycker? Men det är inget jag tycker är kul utan något jag gör för min krångliga mage just nu. Sedan ska jag vara ärlig och erkänna att jag heller inte är superstrikt då det begränsar mig för mycket.

Jag förespråkar ingen speciell diet eller kosthållning. När jag hjälper mina klineter att lägga upp kostschema så utgår jag först efter deras mål och kaloribehov och sedan känner vi oss fram. Funkar inte schemat jag gett så tar vi bort, lägger till och ersätter produkter tills det känns bra och funkar för just dem.

Jag förstår att många är förvirrade över de här frågorna då alla säger olika och dessutom säger emot varandra. Är man jätteförvirrad är mitt bästa råd är att  investera i en kostrådgivare och få hjälp med ett kostschema just utefter sina behov och mål. (Är ni intresserad av att få hjälp av just mig kan ni kontakta mig på bestallkostschema@gmail.com ) Annars så testa er fram för vad som just du och din kropp mår bäst av.

 

Jag älskar mat och för mig finns det inget bättre än att njuta av en god måltid med nära och kära och det anser jag är nyttigt. 🙂

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Jättebra svarat och tack för en inspirerande blogg. Jag har själv en krånglande mage och diagnostiserades med IBS redan för tio år sedan. Det tog flera år av experimenterande innan jag förstod vilka vilka livsmedel som strulade till det för mig. Dett var inte förrens jag uteslöt laktos, vetemjöl, kolsyra, alkohol och socker som jag kom till rätta med besvären och jag äter idag ett mellanting mellan GI och LCHF. Jag skulle ha svårt att köra LCHF fullt ut då jag tycker att frukt, havregryn och rotfrukter är både gott och fungerar bra för både mig och familjen. LCHF i sig fungerar bra för många med IBS (är det det som du också har?) eftersom den stora mängden fett av någon anledning hjälper tarmarna att må bättre. Om jag under sommaren äter för mycket sallad och för lite majonässåser och annat fett så känner jag direkt att magen börjar strula igen.

  Ingela 2013-01-28 11:33:00
  Svara
 • Det man mår bra av som innehåller de vitaminer som kroppen behöver är för mig hälsosamt. Jag mår inte bra sv. Gluten och undviker det därför. Leverpastej är superfood för mig som har haft problem med järnbrist under ”veckan i månaden” och dessutom keso som är gott och allsidigt livsmedel som passar med allt och är fantastiskt gott och mättande.

  Arw 2013-01-25 08:20:00
  Svara
 • Älskar maaat hehe. Tycker att lättkvarg är typ mirakellivsmedlet. Inte så bra om man undviker mejeriprodukter i för sig men… ja, annars. 🙂

  http://fashionteamgym.blogg.se 2013-01-25 02:02:00
  Svara
 • Sen en fråga till, vad gör t.ex pizza så onyttigt egentligen? Eller liksom, det är ju kalori och fett rikt, betyder det att det är bra att äta när man vill gå upp i vikt? Många skriver ju att det inte är det, men varför inte? Innehåller det något dåligt som inte är hälsosamt?

  Sweetemmy 2013-01-24 21:47:00
  Svara
 • Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur man går upp i vikt? Behöver gå upp ett par kilon och jag tycker det är jättejobbigt när alla bara ‘ät pizza, glass” för jag vill äta ändå hälsosamt. Vad kan man äta för att gå upp i vikt? Ska man ta extra mycket smör på mackan, äta mycket ost, grädde?
  Skulle behöva det ganska snabbt också, vore så snällt!

  Sweetemmy 2013-01-24 21:43:00
  Svara
 • Hej ida! Tack för en grymt bra och inspirerande blogg! jag börjar bli lite uttråkad på gymmeet och skulle vilja ha tips på riktigt köttiga pass. Gillar kondition mycket och springer en del på bandet. HAr du något tips på intervallpass och styrkepass efteråt? Har kört dina två intervallpass som du lagt upp tidigare och gillar dom jättemycket men har kört dom ett tag nu, skulle vara super med lite tips!
  Kram

  Sarah 2013-01-24 22:33:00
  Svara
 • Tack för en superbra och inspirerande blogg! Jag har en fråga om bröd. Jag bakar ofta eget bröd eller äter knäckebröd (wasa sport, surdeg flerkorn osv) men har du några tips på bra bröd (mjukt) som går att köpa i vanliga mataffärer? I många ”nyttiga” fullkorns-, fiberbröd är det fullt med sirap och vetemjöl (!). Jag vill ha ett bröd som är så grovt som möjligt, så högt protein innehåll som möjligt. Som sagt, har du nå bra tips? 🙂

  Sofia 2013-01-24 20:08:00
  Svara
 • Väldigt bra skrivet 🙂

  Emilia 2013-01-24 18:06:00 http://emiliaas.webblogg.se/
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Ida Warg
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Emma Danielsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind