Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

PROTEIN

Det är superviktigt att få i sig protein när man tränar mycket! Vill dela med mig av denna artikel om protein jag hittade på aktivräning.se.

”Hård träning innebär mycket belastning på musklerna. Men även om det kan låta avskräckande så måste musklerna brytas ner för att kunna byggas upp igen för att bli ännu större och starkare. För att detta ska kunna ske krävs det först och främst att man förser blodet med fräscha byggstenar efter träningspassen.

Det bör framför allt ske i form av proteiner från maten. Slarvar man med proteinintaget när man tränat, väljer kroppen en mer destruktiv väg för att skaffa sig byggmaterial: den kannibaliserar på andra muskler.

Förklaringen är att kroppen inte kan kompensera för en eventuell proteinförlust på något annat sätt, eftersom man varken har några proteinreserver eller någon förmåga att kunna bilda protein av fett, kolhydrater eller andra näringsämnen. Resultatet blir att proteinbristen leder till sämre muskeltillväxt.

Lite förenklat kan man säga att man behöver äta stora köttbitar för att få stora muskler, och det gäller inte bara när man styrketränar. På senare år har forskning visat att även personer som konditionstränar behöver mycket protein.

Under perioder med hård konditionsträning, som t.ex. intervall- och tempoträning, bör man få i sig 1,3–1,5 gram protein per kilo kroppsvikt. Vid tung styrketräning ökar behovet till 1,7–2 gram per kilo kroppsvikt. Det innebär att en löpare på 75 kg har behov av 100–115 gram protein varje dag, medan en kroppsbyggare på 85 kg behöver 145–170 gram.

Det är inte heller oviktigt var proteinerna kommer ifrån. Vill man vara på den säkra sidan så ska man välja animaliska källor. De har en sådan sammansättning av aminosyror som kroppen är i behov av.”


Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Bra inlägg! Kan inte du ge lite tips på bra proteiner?

    Rosa 2011-02-21 16:19:05
    Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Paulina Forsberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind