Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

BRIST PÅ OMEGA 3?

FRÅGA: Hej Ida! Jag undrar om du tar något kosttillskott för omega 3? Jag har vart vegetarian i ca 2 år nu, och min mamma är fortfarande orolig över att jag inte får i mig tillräckligt med omega 3 eftersom att jag inte äter fisk. Har du något tips på bra omega 3 kosttillskott? Eller är det ens så viktigt att få i sig det? Isåfall har du nåt bra argument som bevisar det?
Super tacksam för svar! Kram

SVAR: Hej och tack för en mycket intressant fråga. Den här frågan har jag också ställt mig många gånger och började läsa runt på nätet efter information. Jag är inget proffs på det här med Omega fettsyrorna så rätta mig gärna om informationen nedan är fel.

Vad jag läst och hört är att det oftast inte handlar om en brist på omega 3 utan en balans mellan omega 3 och 6. Det ska vara en balans mellan omega 3 och omega 6 och äter du för mycket omega 6 så blir det obalans. Så istället för att ta omega 3 tillskott så skulle man kunna försöka se till att sänka intaget av omega 6 då vår kost nu för tiden innehåller mycket omega 6.

Om jag kollar på min kost nu så äter jag inte så mycket som innehåller omega 6 längre. Sedan jag gick över till en vegansk kost så har jag minskat intaget av omega 6 ordentligt då det finns i många animaliska produkter och en del i kyckling som var det jag konsumerade mest i köttväg. Det finns även i nästan alla oljor men olja får jag bara i mig när jag äter ute då jag slutat med olja hemma.

Jag började ta Helhetshälsas veganska tillskott AlgOmega (reklamlänk till min webbshop Welloteket) i juni bara för att jag var orolig för att inte få i mig omega 3. Jag vet att jag får i mig lite omega 6 via pumpafrön, valnötter, avokado och av olja när jag äter ute eller borta. Dock vet jag inte om det är i så stor mängd att jag behöver ta tillskott men eftersom jag vet att jag får i mig mer omega 6 än omega 3 så tar jag i alla fall en Algomega några gånger i veckan för att vara på den säkra sidan 🙂

Som sagt så är jag inget proffs på detta så har ni bättre information eller vet att jag säger fel ovan så får ni mer än gärna kommentera nedan 🙂

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Det är inte bara balansen mellan fettsyrorna som är viktig, även totala mängden Omega 3 i blodet är viktigt, dagens forskning säger att låga nivåer av Omega 3 i blodet är kopplat till hjärt och kärlsjukdomar, depression, IBS, och många andra tillstånd!

  Jag har jobbat med tester i drygt 3år, och med dessa tester ser jag bland annat vilken balans man har mellan O3 och O6 och mängden Omega 3 i blodet, och av ca 500 tester jag gjort, har 3 haft en godkänd balans mellan fettsyrorna, däremot har ingen haft över 8% Omega 3 i blodet!

  Och de tester jag gjort på veganer ligger snittet på 20:1, alltså 20 delar med Omega 6 mot 1 del Omega 3, vi människor är skapta för att ha 1:1 i balans för optimalt skydd, man säger att 3:1 är en nivå där kroppen har ett bra skydd, men nästan inga människor har dessa värden i dag!

  Sonny 2017-12-06 08:24:12
  Svara
 • Varför har du slutat med olja? 🙂

  Lovisa 2017-09-09 23:48:08
  Svara
 • Varför man ska balansera upp omega 6 med omega 3 är för att omega 6 ger inflammationer i kroppen och det vill man undvika. Och omega 3 är antiinflamatoriskt. Om jag kommer ihåg rätt ?

  Matilda 2017-09-09 11:41:51
  Svara
 • Det handlar om en balans, omega 3 mjukar upp cellväggarna så att de lättare kan plocka upp alla nödvändiga ämnen. Om man har hårda cellväggar (mkt omega 6) så spelar det nästan ingen roll hur nyttigt du äter, kroppen kan inte fånga upp vad den behöver ändå.
  Sedan det här med att fisk är omega 3 rikt är gammalt. Idag får fiskarna foder som är gjort på omega 6 och deras fetter är i princip bara det. Hörde att om man ska få i sig omega 3 via fisk så måste man äta 6 kg viltfångad lax i veckan! Hur sant det är vet jag inte men tror inte att laxbitarna i frysdisken är särskilt omega 3 rika. Är man orolig kan jag rekommendera att ta blodprov. Är balansen ojämn så börja ät tillskott och växtbaserad kost.

  Malin 2017-09-09 11:02:30
  Svara
 • Problemet är att få i sig DHA och EPA via en vegansk kost, det är svårare har jag förstått

  Sara Blomkvist 2017-09-09 10:20:16
  Svara
 • Varför har du slutat med olja<3

  Hanna 2017-09-09 09:30:13
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Sassa Asli
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind