Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄR JAG VEGAN, ELLER?

Hej! Jag har ganska nyss blivit vegan! Det fungerar hyvsat bra, att välja bort djurprodukter som ost, smör, mjölk, ägg osv är inte så svårt. Jag googlade på vilka ämnen som inte är veganska, det finns ju massa E ämnen i smink, parfymer, tandcreme aa typ allt! Hur undviker du alla dessa, kan du alla icke veganska e ämnen utantill eller hur gör du? Jag känner att jag undviker så gott det går och läser på innehållsförteckningen på allt och ser iallafall till att det inte är kött, fisk, mjölk eller ägg i.
Min mamma säger att jag för bli vegan, om jag kan vara lite flexibel och inte vara extremt stikt, om hon lixom är sugen på något vegetariskt och inte veganskt så ska jag äta det ändå, hon kommer inte tvinga mig till att äta djur men hon tycker att jag måste anpassa mig till andra också och äta något vegetariskt om det inte finns veganskt. Hur gör du när det krisar? Om du åker på middag någon gång och det bara finns typ en vegetarisk paj med ägg i. Äter du den då, för den är ju lixom ändå gjord?
Tacksam för svar!!!

SVAR: Hej fina du och tack för mycket bra frågor. Vet att det är många fler som undrar samma så tar upp det i ett inlägg här istället. Jag kallar mig själv inte vegan då jag inte vill sätta upp regler och gränser för mig. Där emot så äter jag i 99,9% vegansk kost, jag väljer att inte köpa skinn, päls eller andra produkter gjorda på djur och jag försöker så gott jag kan att hålla koll på vad som är djurtestat eller ej. Jag gör självklart misstag och då är det alltid någon kunnig följare som upplyser mig vilket jag uppskattar. Jag har absolut inte koll på e-ämnen eller sådant men äter faktiskt oftast rena produkter som inte innehåller några e-ämnen så det brukar inte vara några problem. Så jag tycker din mamma har rätt, allt behöver inte vara svart eller vitt. Ofta är det så att personer som äter kött är intresserade och skulle vilja testa veggokost men så känner de att det blir för jobbigt, svårt och för stort steg så de skiter i allt istället. Jag tycker det är fel och att man istället kan införa så många veggomål i veckan som man känner för och sedan öka efter tiden om man vill för varje veggomål gör skillnad. Om alla i världen bytte ut 1 mål i veckan till vegansk mål, tänk hur många djurs liv vi skulle spara och hur mycket det skulle göra för miljön! Så varenda liten grej gör skillnad och ju mer desto bättre.

Att du blir bjuden på en paj innehållande ägg, en wook innehållande ostronsås eller en efterrätt innehållande honung när du blir bortbjuden gör ingenting (min åsikt). Bara att äta för den är ändå lagad. Om du äter veganskt hemma och tar aktiva val att beställa veganskt på restauranger så efterfrågan ökar är så bra. Att du är medveten och gör medvetna val är toppen och du kommer att lära dig mer och mer eftersom precis som jag.

Det viktigaste för mig är att jag gör mitt bästa hela tiden. Ibland kan det hända att jag gör specialbeställning på restaurang och ändå kommer det ut en sallad med ost på för att de glömde. Har jag någon med mig som gillar ost så ger jag bort den och om inte så äter jag upp den för skadan är redan skedd. Det värsta ä ju att slänga mat. Så ta inte allt så svart eller vitt utan gör bara ditt bästa.

Lite flummigt svar kanske men hoppas att det hjälpte 🙂 Kram, I

UTMANING 21 DAGAR VEGANSK KOST
För er som är sugna på en utmaning och kanske komma igång att testa vegansk kost så har nu Vego matmagasin en vegoutmaning där de utmanar svenska folket att äta veganskt i 21 dagar (så många dagar det tar att bryta en vana). Kolla in den HÄR och var med vet ja 🙂 Den börjar 9 jan så ni har tid att förbereda. 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Till hen som skrev frågan: Som vegan hade också samma bekymmer med min familj i början – att dom tyckte jag var omständig och krånglig då jag kom hem och hälsade på, släktträffar etc. Ända tills jag förklarade varför jag tagit beslutet att bli vegan all in och hur jag känner. Att jag kommer vara principfast för det är det jag kommer vara och alltid vara. Då ”slöt vi fred” och de respekterade det. Ju längre tiden går ju fler vet om att en är vegan, så de där pinsamma tillfällena när en tackar nej till mat och fika sinar så småningom ut. Eller så tar jag med eget om jag ska bort, eller hör av mig till dom innan. Hoppas det löser sig för dig med, känns generellt som att bilden av veganism har positiv innebörd idag, till skillnad från typ 10 år sen. Då var en ”militant” om en bröt en sådan norm. Kör hårt!

  Malin 2016-12-28 11:28:01
  Svara
 • Intressant att läsa, jag ska kolla in utmaningen 🙂

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ 2016-12-27 19:33:56 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Jag hade gärna antagit 21 dagars veganutmaningen. Men tyvärr så jag har besök som är stor köttätare, så det blir tyvärr vådligt svårt! Men jag tar gärna och testar på den från 1a eller 2a januari, för JAG är sugen!
  Och bra inlägg för överövrigt! Jag själv brukar nämligen äta så mycket vegasnkt som möjligt, när jag är själv. Helst till 90%, eller mer!
  Sedan så får jag ingen panik om jag får i mig mejeriprodukter, men jag avstår från det så gott jag kan! 🙂

  Caroline 2016-12-27 13:16:30 http://blackmary.blogg.se
  Svara
 • Hej igen Ida!

  Har du hört något med din naturläkare om Agnus castus? Kanske inte gjort det nu mitt i julen dock 😉 Men jag lider av grova sömnstörningar och gjort i 5 år och det är verkligen grova… Det kvittar vad jag gör, har provat allt i fem år, men misstänker starkt hormonellt problem, kan inte vara något annat.. Mitt progesteron i salivet visade på 64 och referensvärdena ligger på 126-446… Jag hoppas faktiskt att det så innerligt är progesteronet som gör det omöjligt att sova. Mår ju bra annars, fick inte min mens förrän vid 25 års ålder och blir 26 nu.. Har precis kommit igång ju så den är inte ens regelbunden. Jag har mått dåligt hela mitt liv pga hormon obalanser men nu äntligen börja jag koma på rätt väg med olika tillskott (har alltid ätit otroligt nyttigt, veganskt, ekologiskt och all smink och hudvård innehåller inte några farliga ämne.. Kan bara promenera för så fort jag börjar köra intensiv träning med kondition så kan jag ABOSLUT inte somna.. ) NU är allt bra FÖRUTOM sömnen då som förstör så otroligt mycket och progesteronet då som behövs höjas. Provar men agnus castus droppar igen, funkade otroligt bra i början sist, tappade MASSOR av vikt eller vätska, väldigt snabbt och var otroligt lycklig. Är annars väldigt lycklig och energisk nu också, synd bara att sömnen skulle komma och störa. Aldrig ii hela mitt liv har jag fått mått helt bra….

  Camilla 2016-12-27 10:26:55
  Svara
  • Svar på Camillas kommentar.

   hej nu har jag fått ett kort svar av honom och han skrev ”Agnus castus är örten som bäst stöttar äggstockarna att producera progesteron. Om man tillför ProgesterAll får kroppen progesteron direkt.”

   Så Progesterall kanske är lättare för kroppen att tillföra. Funkar inte Agnus Castus denna gång så testa Progesterall 🙂 Lycka till! Kram

   idawarg 2016-12-29 11:45:09
   Svara
  • Svar på Camillas kommentar.

   Hej Camilla! jag förstår och jag har inte fått svar av min naturläkare än då har är på semester nu i 2 veckor. Hör av mig så fort jag får svar. Kramis

   idawarg 2016-12-27 10:46:45
   Svara
 • Hej Ida!
  Jag undrar om du kommer ha fler träningsresor? För skulle vara väldigt intresserad!
  Kram

  Tilda 2016-12-27 09:45:19 http://nouw.com/tildaturunen
  Svara
  • Svar på Tildas kommentar.

   Hej! Det kommer vara en lika dan resa vi hade förra året till Thailand nu på sportlovet. Dock kommer inte jag att följa med tyvärr pga. att jag ska flytta men den kommer vara exakt lika dan så vill du vill veta mer så maila andreas@skyagency.se 🙂 Kram Ida

   idawarg 2016-12-27 10:18:45
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt