Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄR JAG FORTFARANDE SJUK?

instagram-rituals

Hej Ida! Jag har haft ätstörningar i ca 5 månader nu, men det börjar bli bättre då mina föräldrad har ryckt in och hjälpt mig! Så jag är på bättringsvägen men dock långt ifrån bra! I början låg jag på 900 kalorier per dag och tränade hårt 6 dagar i veckan.. Nu ligger jag på 1700 kalorier per dag och tränar 5-6 dagar i veckan. Känner väl att jag inte får LIKA mycket ångest över maten, sålänge det är nyttigt.. Men träningen! Jag lyssnade på eran podd idag och då sa du att du tränade 4 dagar i veckan ungefär. Jag skulle få panik om jag tränar 4 dagar i veckan eller mindre.. Är det fortfarande sjukt?
Kram anonym

SVAR: Hej och tack för din kommentar! Vad bra att du fått hjälp av dina föräldrar och är på bättringsvägen. Att äta 1700kcal/dag och träna så mycket är fortfarande för lite och du kan äta så mycket mer. Jag tränar 2-4 gånger i veckan, då inte särskilt hårt och försöker få i mig minst 2500kcal dag men oftast mer. Det är vad min kropp behöver och jag får inte ångest över utebliven träning. Förra veckan tex så tränade jag bara 1 gång pga. att jag inte hade mer tid och jag tyckte bara det var skönt.

För några år sedan hade det gett mig ångest precis så som du beskriver och det är inte ett sunt tecken och det är något du behöver få hjälp med att bli av med. Det jag gjorde var att tvinga mig vila helt en längre period och att tvinga mig att ta mer vilodagar och ändå äta lika mycket eller mer. Jag kan lova dig att man mår så mycket bättre och när man får en bättre balans i sitt liv och ser att inget farligt händer om man äter mer eller missar träning så inser man helt plötsligt hur dum man varit mot sin kropp. Var öppen med dina föräldrar och berätta om din ångest över träningen och våga vila. Din kropp kan annars ta skada som kan ta lång tid att läka och det är inte värt det.

Ta hand om dig! Kram Ida

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Håller med emma här ovan! 2500 kalorier är ganska mö mat, hur lyckas man ens få det i sig? Det är väldigt personligt såklart men skulle jag sätta i mig 2500 kcal så skulle jag gå upp i vikt direkt. Jag skulle uppskatta att jag själv ligger runt 1000-1500 kcal /dag och min kropp är van vid detta eftersom jag ätit såhär i typ 10 år. Jag tränar, men absolut inte stenhårt! Jag är 1,75 och väger 56 kg och är inte underviktig. Jag äter när jag är hungrig. Ingen diet.
  Detta funkar för mig men kanske inget jag rekommenderar andra att apa efter. Folk måste lära sig att alla fungerar olika.
  Men 2500 kcal behöver ingen som bara sitter på häcken!

  emms 2016-09-06 19:35:17
  Svara
 • Jag undrar bara lite hur det går ihop att du äter så mkt som 2500 kcal/dag (och då mest kolhydrater) och inte tränar mer än 2-4ggr/v, och inte går upp i vikt?

  Cam 2016-09-04 01:13:42
  Svara
  • Svar på Cams kommentar.

   2500 kcal ÄR ganska mycket. En genomsnittlig stillasittande kvinna behöver ungefär 2000 kcal om dagen. Om man tränar några gånger i veckan och rör på sig i vardagen så behöver man såklart mer, samt om man väger mer. Men man är inte sjuk för att man tycker att 2500 kcal är mycket. Världen är idag fylld av budskapet att 2000 kcal är lagom. Men vad som är mycket eller lite beror väldigt mycket på vem man är. När jag äter 2500 går jag ner i vikt, när min mamma äter 2500 kcal går hon upp i vikt.

   FIT by Emma Hå 2016-09-05 12:05:37 http://fitbyemmaha.com
   Svara
  • Svar på Cams kommentar.

   2500 kcal är inte mycket (eller rättare sagt så mycket eller mer du ska äta under en dag) och även om hon inte tränade alls skulle hon inte gå upp av det. snälla läs på om kost och träning

   jessica 2016-09-04 22:55:14
   Svara
  • Svar på Cams kommentar.

   Förlåt, men du är ju bokstavligt talat sjuk!? 2500kcal är minimalt och inget som gör någon fet! Inte ens dem som inte tränar överhuvudtaget. Hur kan du skriva något sådant???

   Miranda 2016-09-04 19:54:47
   Svara
 • Hej ida!
  Jag har en liten fråga angående mat så tänkte att jag ställer den i detta inlägg,
  Jag undrar hur mycket pasta du brukar räkna som en måltid/ portion när du gör dina olika pastor. Dom ser så goda ut med har ganska svårt att avgöra vad som räknas som en portion. Hur mycket brukar du köra på innan kokning?
  Samt gäller dina recept för en person? två eller brukar det variera mellan vika recept du lägger ut?
  kramisar!

  jennifer 2016-09-03 22:45:08
  Svara
  • Svar på jennifers kommentar.

   Jag brukar äta cirka 2 till 2,5 dl kokt pasta vilket är en lagom mängd för mig som inte tränar särskilt mycket. Men kom ihåg att inte stirra dig blind på mängden mat (och kalorier!) du stoppar i dig, det mår ingen bra av.

   Katrine 2016-09-04 19:58:08
   Svara
 • Som vanligt svarar du så himla bra!

  Hanna 2016-09-03 21:42:18 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • vilket toppensvar ida! En fråga , hur länge tog du ett uppehåll från träningen för att varva ner och tvinga dig att vila? jag har kört på hårt under flera år och har dessutom 2 små barn, varav yngsta 6 månader . tränat under graviditeterna hårt och känner att nu blir jag ledsen så fort jag ens tänker på träning.. men tvingar mig ändå eftersom jag är rädd att ”förfalla”vad ska jag göra?

  malin 2016-09-03 19:35:06
  Svara
 • Hej!jag har också hart ätstörningar men är nu nästan helt frisk. jag är 169 och väger ca 51-52 kg och tankar som kommer är om jag borde väga mer även om jag nu är normalviktig enligt bmi. egentligen är jag nöjd med hur jag ser ut men kan du se nakdelar till min vikt och se fördelar om jag skulle gå upp?
  tränar runt 6 ggr i veckan, älskar träning!

  Ida J 2016-09-03 12:48:23
  Svara
  • Svar på Ida Js kommentar.

   Hej

   Har varit i samma situation som dig. Är lika lång och vägt samma. Kände då också att jag var nöjd, men när jag åt regelbunden (5 gånger om dagen) och stora portioner, men inget skräp har jag gått upp till 56-57 och oj vad jag har glömt bort hur bra man kan må. Äter lika mycket fortfarande och stannat i vikt vilket antagligen beror på att jag kommit upp i den vikt min kropp mår bra av. Det är väldigt lite att väga 50 och vara 169 cm lång. Hjärnan fungerar inte som den ska och organen kan ta mer skada än vad man tror. Min syster är läkare och hon sa bara att du kan inte tänka som du ska nu. Vi får prata mer när du kommit upp i vikt. Man får också en snyggare kropp när man inte är supersmal. Märkte när jag börja träna att ja jag kan äntligen göra en situps utan att benen i svanskotan tar i golvet! Och hur mycket lättare det är att få resultat av träningen. Jag fick problem med att min mage blev uppsvälld och frös jätte mycket vilket försvunnit. Tränar lagom mycket och satsar på att bli duktig i skolan, vilket räddade mig att ha ett mål. (Tänkte om jag ska bli något i mitt liv måste jag ju orka!) Tro på dig själv och är du har lika mycket rätt till ett värdigt liv som vem som helst! Kram

   Linnea 2016-09-03 17:08:41
   Svara
 • Tack för en inspirerande blogg Ida, så bra att du tar upp såna här viktiga ämnen. Jag bloggar också om hälsa, här hittar du mig:https://fitness466.wordpress.com/

  Bella 2016-09-03 12:24:36 https://fitness466.wordpress.com/
  Svara
 • Hej!
  Jag vänder mig till både dig Ida och alla läsare.
  Detta året fann jag glädjen i löpning och allt har gått riktigt bra! Men helt plötsligt har jag börjat få problem med magen, kan inte springa 1 mil utan att akut behöva gå på toaletten. Finns det någon vanlig anledning till detta problem? Hur kan man förhindra löparmage?
  Tacksam för hjälp och alla tips jag kan få!

  Stina 2016-09-03 11:08:08
  Svara
 • Hej Ida! Måste bara säga hur otroligt duktig och inspirerande du är. Jag har läst din blogg och följt dig på Youtube ett tag nu och har aldrig fått så mycket inspiration och sunda värderingar om en hälsosam livsstil. Det är inte det att jag inte har haft det innan jag började följa dig, utan du har fått mig att tänka en gång extra innan jag till exempel går ut och tränar eller väljer vilken lunch jag ska ta i skolan. Du har också lärt mig otroligt mycket om att vara migsjälv, vara nöjd och tacksam med det jag har, se positivt på saker, tänka sunt kring mat och mycket, mycket mer. Jag tror inte att jag är ensam om att bli så inspirerad av dig. Du är så duktig på det du gör och jag hoppas du fortsätter med det du älskar länge för det lyser verkligen igenom i det du tar dig an. Puss och Kram till världens bäst Ida!

  Anna 2016-09-03 10:55:46
  Svara
 • Klok, så himla klok! ❤

  Johanna Lindén 2016-09-03 10:28:57
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind