Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

MÅR NI BRA AV FET MAT?

IMG_6368.JPG

Ångkokad, potatis, sötpotatis och morätter med en fettfri tomatsås och sallad. Perfekt lunch för mig.

Hej Ida! Jag undrar om du håller fettet nere som många av de veganska youtubarna gör? Många undviker tex all typ av olja o inte äter mer än 10% från fett. Livsmedelsveket rekomenderar 1/3 av dagsintaget, vilket är ganska stor skillnad.

Vet du ungefär hur mycket fett du äter per dag? Beror det mycket på kvinna/man, tränar/inte tränar, gammal/ung eller liknande som gör att man öka sitt fett intag i procent beroende på livssituation?

Tack snäll för att du finns o gör det du gör ?

SVAR: Jag håller inte koll på hur mycket fett jag äter och det kan nog variera mycket från dag till dag, men jag märker att jag mår mycket bättre av att äta lite fett. Det tror jag har att göra med att jag har svårt att bryta ner det. För något år sedan mådde jag så illa av att äta en halv avokado. Fick så ont i magen och visste inte varför då jag inte var allergisk. Det hade helt enkelt att göra med att jag hade svårt att bryta ner fett. Det har blivit bättre och nu kan jag äta avokado utan problem men när det blir för mycket fett så blir jag trött och trög i magen då det tar för lång tid för min kropp att bryta ner.

Min kropp känner sig lätt och  pigg på mer kolhydrater och mindre fett och protein men med det sagt så behöver det inte vara så för alla. Vi alla har olika mycket saltsyra och olika lätt för att bryta ner saker så bäst är att lyssna på sin kropp och se vad den mår bra av för det har inte  livsmedelsverket en aning om.

Att testa olika kosthållningar kan vara lärorikt och men man behöver inte följa dem slaviskt. Ta det man gillar ur varje kosthållning och gör din egen perfekte kosthållning som passar just dig och din kropp. Jag tror jag funkar bäst på 10-20% fett/dag men inget jag slaviskt kommer hålla koll på då det kan sätta griller i mitt huvud. Jag vet i alla fall att LCHF inte är något för mig. Jag mår bäst på kolhydrater. Men har köpt en ört nu som jag kan ta innan en fet måltid som hjälper mig bryta ner fett. Ska bli intressant att se hur det funkar. Kommer meddela er.

Hur mår ni av fett och kolhydrater? Känner ni er pigga efter en måltid med mycket fett?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Hej Ida!
  Jag är en glad tjej som länge känt att jag är kort och vill bli längre. När jag sök om detta på internet har jag oftast fått resultat på att ska strecha. Jag vill jätte gärna fråga en person som kan mycket om kroppen och kost och därmed undrar om du vet vad man kan göra för att bli längre. Hjälper det att strecha? Behöver jag få i mig mycket vitaminer? Vad är viktigt att tänka på? Vad ska jag äta? Jag undrar om du har några tips och kan hjälpa mig med detta. Jag skulle verkligen uppskatta om du kunde svara på denna fråga.
  MVH. Malak

  Malak 2016-06-11 13:00:01
  Svara
 • Hur ofta äter du nötter och frön? 🙂

  Linnea 2016-06-10 09:57:24
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Frön nästan dagligen, nötter nästan aldrig då jag inte tål flera av dem och har svårt att bryta ner dem tyvärr 🙁

   idawarg 2016-06-10 16:09:23
   Svara
 • Avokado innehåller sorbitol som kan jäsa i magen. Enligt FODMAP så ska man inte äta avokado för att få en lugnare mage. Detta eftersom det jäser i tarmen. Så det kan ju även vara sortbitolet du reagerar på och inte fettet. Svårt att veta iallafall. Ville bara flika in det då man normalt inte tänker avokado som ett gasbildande livsmedel.. ha så mysigt på KOh tao, älskar den ön! Kram

  Johanna 2016-06-09 22:11:22
  Svara
 • Jag mår bäst av mycket protein, bra kolhydrater som grönsaker, havregryn, frukt samt fett i rimlig mängd. Äter jag för mycket kolhydrater som typ bröd och pasta blir jag uppsvullen och trött. Men alla är olika och har olika behov, tror dock på att begreppen lagom och balans är bra riktlinjer i det mesta 🙂

  Jennifer 2016-06-09 21:10:02 http://jenniferevelina.devote.se
  Svara
 • Hej bästa Ida!
  Jag mailade dig för ett tag sen angående praktik, och har inte fått något svar… Förstår om du har mycket och inte hinner svara på alla mail men tänkte bara chansa och skriva här ifall du inte fått det 🙂
  Kram S

  Stephanie 2016-06-09 20:17:09
  Svara
 • Hej Ida. Skulle gärna vilja ha lite tips på mat man kan äta om man har IBS (eller snarare mat man INTE ska äta) och undrar även hur fodmap fungerar?

  Kramis 🙂

  Elsa Nilsson 2016-06-09 20:15:54
  Svara
 • Jag märker att min kropp inte tar upp kolhydraterna om jag skippar fettet, men det kan också bero på att jag annars får i mig för lite energi. Mat med mycket mättade fetter såsom hamburgare, friterad mat osv har jag inte ätit på så länge för kroppen och huvudet är mycket piggare utan. En tid klarade jag mig nästan helt utan något fett, men senare sa kroppen ifrån. Den behövde både fetter och mycket kolhydrater för att orka. Utan de viktiga fetterna rubbades i alla fall min hormonbalans. Nu äter jag fetter från avokado, frön/nötter, lax och chia, ibland nötsmör. Steker även grönsakerna i avokadoolja för att få i mig energi!

  Och som distanslöpare märker man att det behövs lite extra fett. Det handlar dock om den dagliga dosen med essentiella fettsyror, främst kör jag på kolhydrater blandat med naturliga proteiner. Man blir (åtminstone jag) mycket klarare i huvudet av frukt, bär och massa grönsaker men in the long term så behöver i alla fall min hjärna och mitt lugn fett i systemet också 🙂

  Matilda 2016-06-09 20:09:26
  Svara
 • Min kropp klarar fett rätt så bra. Äter dock bara jordnötssmör och mandelsmör som främsta fettkälla. Avacado mår jag illa av och olja steker jag aldrig maten i. Vet att havregryn innehåller fett vilket jag inte känner av alls 🙂 Alltså äter jag inte så mycket fett utan mest kolisar och protein. Dock inte överdrivet mycket utan lagom då protein får min mage att krascha ibland 🙂

  Agnes 2016-06-09 19:01:20
  Svara
 • Dock så rekommenderar WHO att man INTE ska överstiga 30% fett, jag personligen uppfattar WHO som en mer pålitlig källa(då de tar hänsyn till mer och nyare forskning). Alldeles för många medicinska studier som påvisar sambandet mellan hög fetthaltig kost och hjärtat och kärlsjukdommar.

  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/

  Michelle 2016-06-09 18:29:14
  Svara
 • Jag körde LCHF i ca 7 månader men tillslut sa kroppen ifrån då jag tränade (och tränar) mycket. Nu försöker jag prioritera protein främst men även kolhydrater och bra fetter. Lagom är nog bäst 🙂 Tack för en härlig blogg!

  Helena 2016-06-09 18:13:57
  Svara
 • Jag klarar inte heller fetter. Varm lax kan inte min mage hantera liksom gräddprodukter. Avokado gillar jag inte så har inte provat.

  pilla 2016-06-09 18:00:14 http://utochspring.com
  Svara
 • Jag är precis som du, klarar inte av fetter alls.
  Vad är det för ört du ska börja äta? Skulle själv vilja börja med det som hjälp när man äter ute osv

  Natasja 2016-06-09 17:44:28
  Svara
  • Svar på Natasjas kommentar.

   Boldo heter den och har testat den 2 gånger när jag ätit lite fetare mat och det har faktiskt funkat 🙂

   idawarg 2016-06-09 17:59:05
   Svara
 • Jag vet inte då jag alltid varit snål med kolhydrater.
  Men jag är 90% säker på att jag är känslig mot fett.

  Något av det värsta jag vet är när jag äte denna kombination: fläskfilé med potatisgratäng.
  Sedan har jag märkt ännu värre en annan gång då jag åt: räkor med stark dressing och strax därefter åt cashewnötter. (jag är inte så känslig mot stark mat, men tror att det blev för mycket kombinationer helt enkelt)

  Då tror jag att fettet från fläskfilén, potatisgratängen med all grädde och ost. Och sedan innehåller ju cashewnötter mycket fett. Att detta blev aggressivt för min mage.
  Sedan antar och tror jag att räkor är jobbig för magen, och kommer stark krydda mitt i allt blir det väl en ”extra effekt”. (Lite som redbull och vodka höhö)

  Så jag är rätt säker på att min kropp inte gillar för mycket fett, och säkert skulle gilla mera kolhydrater i kosten.

  Caroline 2016-06-09 17:19:28 http://blackmary.blogg.se/
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Ja alltså dedt du beskriver är döden för mig alltså! Även räkor är såååå svårsmälta för mig! Varje gång jag käkat det har jag fått galet ont i magen. Ja testa äta mer kolhydrater ovh mindre fett. Det har gjort susen för mig i alla fall 🙂 Kramis

   idawarg 2016-06-09 17:58:28
   Svara
 • Jag mår mycket bättre på mer fett och mindre kolhydrater! 🙂

  Hanna 2016-06-09 17:05:23
  Svara
 • Min kropp behöver tydligen det där fettet när jag väl äter det, så min kropp tackar bara och tar emot.
  Blir det lite för mycket så mår jag illa och måste spy upp allt.

  Madelene 2016-06-09 16:51:29
  Svara
 • Hej
  jag undrar vart man kan ställa frågor till dig Ida?

  melak 2016-06-09 15:49:41
  Svara
 • Jag har inte problem med fett alls, men det är som du säger säkert olika från person till person 🙂 ❤️

  Mirjam 2016-06-09 15:10:50
  Svara
  • Svar på Mirjams kommentar.

   Nej men det är så olika. Min vän mår också bättre av fett än kolhydrater. Jag har nu insett att det verkligen är tvärt om för mig 🙂 <3

   idawarg 2016-06-09 18:01:38
   Svara
 • Jag brukar känna mig ganska trött efter att jag har ätit fet mat. Men det beror oftast på vilka typer av fetter som dominerar. Nyttiga fetter osv. som finns iavokado brukar jag klara av.

  Sofie Sellén 2016-06-09 14:51:13 http://sofiesellen.se
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt