Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

PROBLEM MED MAGEN

IMG_5792.JPGHej Ida! Jag har en fråga och det skulle vara jättesnällt om du kunde svara på den i ett inlägg. Det gäller min mage, med ojämna mellanrum får jag “attacker” där jag får jätteont i magen och/eller blir illamående, väldigt uppsvälld, gasig, ibland även i form av jätteillaluktande rapar samt att det kör väldigt mycket i magen. Det här kan hålla på olika länge, oftast behöver jag springa på toaletten några gånger och efter det har det gått över (diarée). Men det är verkligen inte kul med en mage som inte är i form, och jag funderar på om jag kan vara allergisk mot något och vad jag ska göra åt det då det har hänt att jag behöver gå hem från skolan samt skippa träningen. Smärtan kan bli så stark att jag behöver lägga mig ned, och ibland blir jag så illamående att jag tror att jag ska kräkas. Jag äter till 99 % veganskt (den övriga procenten består av questbars) vilket innebär att jag äter mycket bönor, linser och sojabaserade köttsubstitut som t.ex Oumph. Dock så har jag inte märkt att detta orsakas av baljväxter. Vet du vad jag ska göra? Kram/Rebecca

SVAR: Hej Rebecca! Det låter inte roligt men är säker på att det finns en lösning. Jag skulle rekommendera att föra en matdagbok och skriva ner vad du äter och hur du mår så kanske du kan lokalisera vad det är som kan orsaka ditt illamående? Bönor mm kan vara tuffa mot magen och speciellt om de inte är blötlagda innan tillagning. Men testa ta bort en grej i taget under en period, ex uteslut halvfabrikaten som soja/”köttsubstitut” i någon vecka och se om det blir bättre. Blir det inte det så testa med Questbarsen eller bönorna. Det kan absolut vara en överkänslighet/allergi mot mat. Jag själv kan inte äta bönor i stora mängder (liten mängd går bra), men linser går mycket bättre. Jag försöker också undvika för mycket halvfabrikat då det inte är superbra utan försöker laga så mycket jag kan från grunden. Hur reagerar du på questbarsen? Visst är det både mjölk och sötningsmedel i dem?

Sedan undrar jag också om du stressar mycket? Dricker kaffe? Dina problem behöver inte alltid bara ha en orsak utan det kan vara många saker som du gör som din kropp inte gillar. Har du tagit upp det här med din läkare? Om inte så tycker jag även du ska gå dit för en undersökning.

Har någon av er som läser det här varit med om samma problem och kanske har lite tips? Så snällt om ni vill dela med er? 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Jag är sjukt allergisk mot oumph. Det skapar en omedelbar reaktion som får hormonerna att skena och halsen att korka igen. Jag fick magkramp och tappade hår av bbq- versionen och ögonen sattes igen. Väldigt gott men aldrig mer. Extrem reaktion. Soja kan göra så här jag hört. Sök på anti-histamin kost så finns det mer info kring vad som kan trigga en känslig kropp. För mig verkar det vara den viktigaste faktorn att ta hänsyn till då mage och hormoner i mig är känsliga.
  Prova äta nån probiotika också. Det kan hjälpa att skapa bättre miljö i kistan. 😀

  E 2018-01-19 20:25:46
  Svara
 • Jag hade samma problem från ca 5 års ålder tills jag fyllde 15 år. Var igenom otaliga utredningar och attackerna kom bara oftare och oftare, sista åren flera gånger i veckan så att jag inte klarade av skolan. Tillslut blev jag deprimerad av situationen och fick Citalopram 20 mg, döm till min och läkarens förvåning när magproblemen försvann. Idag 15 år senare äter jag fortfarande 20 mg Citalopram som en konstant underhållsdos. Har försökt sluta ett par gånger, men då kommer symtomen tillbaka direkt. Mina och läkarens misstankar är att jag lider av brist på serotonin, därför hjälper antidepressiv medicin som hämmar upptaget av serotonin. Serotonin spelar också en väldigt stor roll i vår matsmältningsapparat och vad man kunnat se från mina undersökningar är att matsmältningen helt avstannat och orsaken till de illaluktande rapparna är mat som ruttnar i magen. När systemet sedan kommer igång så småningom leder det till panikdiarré a’la tsunami och då ska allt ut på en gång. Gärna på alla håll samtidigt som när du ätit något riktigt dåligt t.ex. gamla skaldjur.

  Guest 2016-05-23 15:29:30
  Svara
 • Questbars huvudingrediens, det som ger den sega konsistensen och även den söta smaken, är oligosackarider, en form av fibrer som vi inte kan smälta. De passerar istället ner till tjocktarmen där bakterier fermeterar dem och det kan orsaka en hel del problem med gaser osv. Jag har generellt sett en väldigt tålig mage och får sällan kramper etc, men när jag åt en hel bar av sådana oligosackarider så hade jag vääldigt ont och var gasig i flera dygn efteråt. Så mitt råd är att sluta med questbarsen!

  FIT by Emma Hå 2016-03-10 23:29:33 http://fitbyemmaha.com
  Svara
 • Låter absolut som IBS och då är baljväxter ofta ett stort problem (bönor, soja, ätor, nötter i stora mängder, linser osv). Rekommenderar starkt att kolla upp FODMAP. Det är utmanande i början men det har gjort underverk för mig!

  Emma 2016-03-10 21:40:24
  Svara
 • Tack för alla tips! Det är verkligen inte hela tiden jag har ont i magen, utan bara ibland men då riktigt allvarligt. Stress är en solklar bov, jag får problem med magen direkt när jag har stressat! Men jag är gasig hela tiden i stort sett… Som många av er skriver ska jag testa att inte äta så mycket sojafärs/oumph då jag faktiskt har märkt att magen inte gillar det så mycket samt testa aloe vera.
  Ps. Jag är en sån person som inte klarar av att äta fort eller att inte tugga ordentligt 😉

  Rebecca 2016-03-10 16:26:41
  Svara
 • Det låter väldigt likt IBS och det finns massa olika sätt man kan göra för att minska besvären. Det finns vissa livsmedel som bör utesluta då de ger värre symtom. Det finns något som kallas FODMAP där man först utesluter allt som är ”dåligt” för IBS-magar och sedan börjar man successivt ta in olika livsmedel, för att se vad ens mage tål och inte tål.
  Men det är bäst att ta hjälp av någon läkare eller dietist först!

  Matilda 2016-03-10 10:36:17 http://nouw.com/kotkamaa
  Svara
 • Den här frågan hör kanske inte hemma här, men jag vet inte vart annars jag ska ställa den. Men har du några tips på hur man gör med en ond rygg? Jag är en överviktig tjej med otroligt mycket svank och stora bröst, därav ryggsmärtor. Är även väldigt krokig och tänkte att det kanske finns något för att stärka upp ryggen litegrann? Har du några tips? kram 🙂

  Twiggy 2016-03-09 15:49:33 http://.zalonia.com
  Svara
 • Hej! Jag har liknande problem, min mamma har kronisk magkatarr, och med största sannolikhet är det något liknande jag också har. Jag rekommenderar att du går till läkaren. Vad du kan göra är att minska på kaffe, stressen och mat som är stark för magen. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som lindrar illamåendet. Det här med magkatarr kan bli riktigt allvarligt då det kan utveckla sig till magsår och liknande. Jag hoppas att det inte är det och att det bara är något magen reagerat på, så som bönorna. Lycka till <3

  Emma 2016-03-09 13:50:44
  Svara
 • Låter lite som IBS (irriterad tarm/ irriterad tjocktarm) men skulle definitivt rekommendera att kolla upp det hos en dietist!

  Linda 2016-03-09 12:30:54
  Svara
 • Det låter precis som min mage. Jag har fått diagnosen Ibs och stressmage. En del saker har jag märkt underlättar för magen om jag undviker – alkohol, gluten, laktos, för mycket råa grönsaker och frukt, nötter. Men majoriteten av mina problem uppkommet i samband med stress och oro, och där kommer yogan in. Den är helt klart den faktor som gör mig mage bättre 🙂 Samt att jobba mycket med tankarna i vardagen, dvs att minimera orostankarna, negativa tankar. Har man problem med magen kan det lätt bli en väldigt ond cirkel – man får ont, blir orolig och nedstämd på grund av sina problem, vilket skapar mer magproblem, vilket gör att man blir mer stressad osv. Försök ta en dag i taget. Och vill man ta hand om sin mage måste man ta hand om hela sin kropp. Magen är ofta ett väldigt bra facit till hur man mår överlag.

  Rebecca 2016-03-09 10:28:08
  Svara
 • Hej! Jag har samma problem och jag har varit hos läkare och gjort tester men de har inte visat på någon överkänslighet utan jag blev diagnoserad med IBS typ D (Diarré). Det låter som att det kan vara IBS Rebecca har men jag råder till att ta kontakt med läkare för att utesluta andra sjukdomar. Då får man även se om det är något man är överkänslig mot. Blir hon sedan diagnoserad med IBS så är det en väldigt individuell sjukdom och det lättaste är att göra som du säger skriva matdagbok för att lära känna sig själv och sin kropp. Vad retas magen upp mer av,vad kan man äta lite av, ycket av och så vidare. Dessa mag-problem har jag haft i över tio år och jag förstår frustrationen eftersom det är jättejobbigt och förstör livet väldigt mycket. Jag själv är kostrådgivare och kan fixa och trixa själv men tycker man det är svårt är det bra att söka hjälp hos en dietist. 🙂 Önskar lycka till Rebecca!

  Beatrice 2016-03-09 10:07:15
  Svara
 • Jag har exakt samma problem. Lider av ibs som jag blev diagnosticerad för för 11 år sedan och min variant gör att jag är ganska förstoppad och får svullen mage av nästan allt jag äter. Har även långsamt fungerande tarm vilket bidrar till förstoppningen. Hur som helst så får jag 1-2 gånger i månaden exakt det som beskrivs i texten, det vill säga panikont med kramper (känns som att tarmarna vrider sig) och jag blir tvungen att springa till toaletten för att sitta där i en timme och tömma hela tarmen känns det som (kraftig diarré). Detta sker oftast i skolan så det är väl sådär. Men har märkt att sålänge jag sitter kvar på toaletten tillräckligt länge så går det över. För min del handlar det oftast om att jag har ätit något svårsmält på morgonen då magen inte riktigt har kommit igång. Värst är det när jag dricker kaffe på tom mage (händer absolut inte varje gång jag gör det, bara vissa gånger). Men framförallt är det en kombination med stress. Magen pallar inte trycket helt enkelt. Jag har lärt mig hantera det rätt bra ändå som det är, men jag tror att stress/psykiskt mående är den allra största boven vad gäller just det här (i en liten kombination med om man äter något svårsmält) så mitt tips är att se över hur du mår psykiskt, kanske skulle mindfulness hjälpa 🙂

  Jessica 2016-03-09 09:56:23
  Svara
 • precis samma som för mig! jag har aldrig kollat upp hos läkare men har märkt att det kommer efter väldigt stressiga perioder! börjar med att man känner sig lite uppblåst och sen börjar illamåendet och magkramperna. antar att det är magkatarr som spökar.

  marina 2016-03-09 07:25:22
  Svara
 • Är sojafärs halvfabrikat? Jag använder mig av Kung Markattas sojafärs som enbart innehåller kallpressade sojabönor. Är detta ett dåligt sätt att få i sig protein på, med tanke på att du skrev att ‘halvfabrikat’ inte är bra? Själv äter jag inte halvfabrikat och har heller inte klassat det som halvfabrikat, men jag kanske är helt ute och cyklar. Men om det är det så så är väl i sådana fall även tofu halvfabrikat? Om KM:s sojafärs inte är bra, vad skall jag då ersätta den med som inte är halvfabrikat och som innehåller mycket protein?

  Menar inte att låta otrevlig, är bara nyfiken då jag är ganska ny med den vegetariska kosten!

  Älskar verkligen din blogg, puss <3

  Lovisa 2016-03-08 23:46:17 http://lovisahammar.forme.se
  Svara
 • Hej allihopa!

  Jag har läst era kommentarer om magarna och kan väl säga att jag känner igen mig i mycket. Skulle vilja rekommendera er att testa att dricka Aloevera.
  Hela min familj och jag dricker det varje dag och vi mår så gott av det!

  Jag samarbetar med det fantastiska företaget Forever Living och de har ekologiskt odlad Aloevera som huvudprodukt.
  Hjälper er jättegärna så att ni kan testa och se vad det kan göra för er!

  Alla kunder har dessutom alltid 90 dagars nöjdkund garanti – helt fantastiskt!! 🙂

  Ha en fin kväll, Jenny ?

  Jenny Ericsson 2016-03-08 23:30:00 http://www.myaloevera.se/lifestylecoachj
  Svara
  • Svar på Jenny Ericssons kommentar.

   Aloe veran från forever living har hjälpt både mig och min son. Jag är mycket mindre uppblåst och inte alls lika hård i magen. Min 6 åriga son kunde sluta med medicinen mot förstoppning och dricka aloe Vera istället då det hade bättre resultat än medicinen. Så vi kan också rekommendera dessa produkter.

   Helen 2016-03-09 19:58:49
   Svara
 • Låter som magkatarr, jag har samma! Har varit hos läkare och fått det klart för mig. Utlöses av för stress samt viss mat som är individuell för varje person. För mig fungerar det att äta citrus när jag får väldigt ont, eller ta medicin när jag känner att det är på G 🙂

  Victoria 2016-03-08 22:21:17
  Svara
 • Som även många ovan skriver så orsakar soja samma symptom även för mig!

  Elsa Nilsson 2016-03-08 22:16:26
  Svara
 • Jag hade nästan exakt samma problem. Gick till en superkunnig alternativmedicinare och fick rådet att utesluta vete, råg, havre, korn, kaffe, fläskkött, mejeriprodukter och en hel del annat.
  Testade att utesluta lite i taget och har kommit fram till att vete, råg, kaffe, alkohol, soja och halvfabrikat bl a är katastrof för mig.
  Har testat mig för gluten och laktos hos läkare men det visade inget, men enligt han jag gick till visade hans tester en rejäl överkänslighet för vete och komjölk bl a.
  Jag fick en lista av honom med basisk kost och ska äta så basiskt som möjligt. Det funkar superbra för mig och har knappt haft problem sen jag började.
  Så testa googla lite på basisk och sur kost och se om det hjälper. Komjölk är ju ex väldigt surt, medan pasta funkar för mig för det är mindre surt. Ett tips i alla fall!

  Josefin 2016-03-08 21:59:31 http://josbok.devote.se
  Svara
 • Hej! Jag tycker att det låter som magkatarr eller IBS. Har själv haft mycket problem med liknande symptom och rekommenderar massor att gå till närmaste vårdcentral för att få hjälp med att identifiera orsaken ordentligt. Kram!

  Hanna 2016-03-08 21:27:05
  Svara
 • Låter precis som mig för ett år sedan! Blev sjukskriven eftersom jag när det var som värst knappt kunde lämna toaletten..
  Gjorde massvis med tester, bland annat för gluten och laktosintolerans vilket jag inte hade. Läkarna kom fram till IBS. Utöver det är jag överkänslig mot jordnötter, soja samt vete. Märker direkt om jag äter något av det.
  Så testa att uteslut soja och se!

  Har sedan ett år tillbaka hållit mig borta från gluten, stärkelse och även mejeri och socker i så stor utsträckning jag kan. Är i princip symptomfri!

  Matilda 2016-03-08 20:49:36
  Svara
 • Jag har märkt att sojaprodukter ger mig liknande symptom. Inte lika illa, men kan ju vara värt ett försök och undvika det! Tex oumph, sojabönor. I större mängder. 1-2 ggr i veckan går bra för mig.

  Sabine 2016-03-08 20:08:05
  Svara
 • Jag kan ha samma problem, men inte så alvvarligt som rebecca skriver. Jag har börjat skriva matdagbok (inte mängd men vad för sorts mat) och ska snart utvärdera. Sen mår jag bättre när jag inte stressar, äter mindre nötter och kokos (gaah, så svårt för så gott), dricker te istället för kaffe (utesluter inte kaffe men dricker det inte varje dag som innan), äter i lugn och ro (tugga ordentligt) och försöker få jämna mellanrum mellan måltiderna. Sen ger baljväxter, bönor etc. gaser för mig med men om de tillagas mer (kokas mer, mixas, i grytor) känner i alla fall jag att det blir mildare. Jag är själv väldigt frustrerad över min mage då jag försöker gå upp i vikt och en kånglande tarm gör det inte bättre. Men hoppas på att kunna få bukt med mina problem och vill önska alla andra där ute som också kämpar ett stort lycka till och massa kramar för alla jobbiga stunder<3

  lovisa mattisson 2016-03-08 19:33:46
  Svara
  • Svar på lovisa mattissons kommentar.

   och juste- glömde skriva att det är viktigt att utgå från sig själv, kanske kan du äta nötter utan problem men reagerar på vindruvor, vem vet?
   puss

   lovisa mattisson 2016-03-08 19:39:26
   Svara
 • Jättebra skrivet som alltid 🙂 KRAM

  Gabriella Joss, 20 år, fru,toppbloggare och mamma 2016-03-08 19:25:45 http://www.gabriellajoss.me
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Sassa Asli
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind