Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DELFIN DÖD PÅ GRUND AV SELFIE

delfin död selfie

Igår på FaceBook såg jag en hemsk artikel om att en delfinunge dött pga. att folk ville ta selfies med den. Så galet hemskt och jag förstår inte hur människor tänker? Men jag blir samtidigt väldigt provocerad pga. att det är ickevegatarianer/veganer som skriver om det och talar om hur hemskt det är. Jag håller självklart med men är en delfin värd mer än en kyckling, ko eller gris?

Varje dag misshandlas och dör miljontals kycklingar, kor och grisar pga. att vi människor ska äta dem när vi egentligen både kan och mår bättre av annan mat. I mina ögon är en selfie lika onödig död som att massföda upp och döda djur för att vi ska äta. Samtidigt så blir jag sjukt arg på mig själv som inte slutat äta kött tidigare!? Vad fan, vad tänkte jag med? Varför litade jag inte på min kropp som skrek nej varje gång jag stoppade in ett dött djur i munnen? När jag var liten så var jag vegetarian och där jag fick välja (i skolan) så har jag aldrig käkat kött utan har alltid varit vegetarian. Min fröken tvingade i mig en köttbulle första dagen i skolan och jag mådde så illa att jag kommer ihåg att jag gick på toan och spydde. Jag har aldrig tyckt att kött varit gott men har bara ätit det ändå eftersom tränare och andra runt om mig sagt att jag måste för att jag tränar så mycket. Vilken lögn! Nu vill jag inte påstå att jag varit en storkonsument av kött i alla fall, då jag i stort sett bara ätit fisk när jag lagat själv. Fisk har jag nästan alltid tyckt varit gott ända tills någon månad innan jag blev vegetarian då jag flera gånger tillagade fisk, men tillslut blev så äcklad att det slutade med att jag slängde den.

Tycker egentligen inte jag har rätt att skriva det här inlägget då jag fortfarande ibland äter ost även om jag väljer ekologiskt så blir säkert de djuren säkert också misshandlade 🙁 Jag vet inte vart jag vill komma med det här inlägget utan tror nog bara jag ville skriva av mig. Vill egentligen bara ha positiva inlägg på bloggen men jag var bara tvungen.

Vad tycker ni om det här? Berätta gärna era åsikter ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
162kommentarer
 • Nu kanske jag är lite sent ute, men jag vart så sjukt ledsen över detta. Se folk skriva massa elaka saker till varandra? Vi tänker alla olika och vissa har inte ens möjlighet att bli vegan/vegetarian. Jag har INGEN chans att bli det. Ingen kommer vilja bli vegan/vegetarian när man får massa elaka påhopp på sig. Jag är djurvän men äter fortfarande kött. De mår jag faktiskt sjukt dåligt av, jag gillar kött och har INGEN chans att bli vegan/vegetarian. Jag är ingen mördare för det? Jag tycker ni alla ska respektera varandras olika åsikter och stå för era egna men inte skriva elaka och kränkande saker mot någon när den mottycker? Vill man bli vegan/vegetarian så får man bli det, vill man inte det så behöver man inte! Vi är inte vana vid att inte äta kött, skärskilt inte när man växte upp med att äta kött. Ni veganer/vegetarianer ska uppmuntra folk att sluta äta djur inte kasta kränkande kommentarer mot dem som inte är veganer/vegetarianer. Ni vet ingenting om personen bakom skärmen ni skriver kränkande saker till. Dem kan vara deprimerad osv. Även fast ni kanske bara kallade dem djurmördare eller jävla veganer kan de vara droppen för dem. De låter kanske overkligt för er som inte vet hur det känns att vara deprimerad. Men när man är deprimerad är allt bara svart, något med egentligen inte så stor mening kan bli större meningen än någonsin. Och även fast du tycker att jag är en djurmördare för att Jag äter djur, är det INTE OK att kränka mig eller någon annan på nätet. Jag skäms över mänskligheten. Man kanske blir en bättre människa för att man inte äter djur men då har man direkt förlorat den stoltheten när man kränker andra människor genom INTERNET. och bara så ni vet, alla människor har känslor, jag mår sjukt dåligt över det där med delfinen även alla djur som blir misshandlade och slaktade. Men om ni nu vill att fler ska bli veganer/vegetarianer ska ni ju uppmuntra folk till det istället för att få dem att må dåligt över de val dem gjort tidigare (eller att dem inte haft något val) i livet! Hoppas ni tänkt till vad ni skrivit mot varandra! Jag respekterar alla icke veganer, veganer/vegetarianer osv. Tack för mig // ledsen 13 årig tjej

  Emelie 2016-03-02 17:04:13
  Svara
 • Hej Ida!
  Måste verkligen ge dig cred för att du tar upp det här och skriver från hjärtat. Wow, så många kommentarer du fått.
  Det ÄR svårt att ställa om hela sin livsstil och ändra sitt beteende och matvanor då vi är uppväxta med att äta kött och varma kläder är från läder & dun.
  Det är jättesynd att folk sätter taggarna utåt istället för att lyssna. Jag kan förstå att folk blir provocerade, men det är verkligen från båda håll.
  Allt handlar bara om att upplysa folk och förstå vad som händer i världen. En sak i taget. Stå på dig!

  Emelie 2016-02-24 14:52:41
  Svara
 • Stopp och stanna!
  NEJ, alla djur man äter blir inte misshandlade! I Sverige har vi världens bästa djurhållning och den är faktiskt riktigt bra! De program man ser på TV om t.ex. grisar eller kor som har det dåligt är UNDANTAG- de flesta gårdar sköter sig och har en bra djurhållning helt enligt reglerna och ännu bättre. Bor själv på en gård med köttdjur, där korna går ute och betar för att hålla marken öppen- för annars förlorar vi ju både flora och fauna i Sverige- något vi behöver tänka på! När korna sedan blir gamla eller skadade – då skickas de till slakt för att bli mat. Lika gärna det som att bli nedgrävd i backen – det ser jag mer som slöseri. På vår gård är det alltså win win för både djur, natur och människor skulle jag säga! Självklart ser det inte såhär pass gulligt ut på ALLA gårdar heller, men vet många i närområdet som har det på liknande sätt 🙂

  MEN det ALLRA viktigaste är att du och alla andra ALLTID väljer Svenskt, oavsett om det gäller kött eller mejeriprodukter – för utom Sveriges gränser ser situationen tyvärr väldigt annorlunda ut både vad gäller djurhållning och antibiotikaanvändning… DET får du gärna, som har så många läsare, sprida, även om du är vegetarian! För alla vill vi ju att alla djur som håller lanskapet öppet ska ha det bra och att vi ska kunna använda antibiotika även i framtiden..

  Linnea 2016-02-22 18:35:58
  Svara
 • Den videon är så förbaskat sjuk…det är helt galet… Man mår så dåligt när man ser på sådant där.. :c

  Sarah 2016-02-22 16:19:30 http://sarahj.myshowroom.se
  Svara
 • Nu har jag inte läst alla kommentarer på bekommen anledning men tillräckligt många för att vilja skrika högt!

  Vad i svensk djurhållning är så himla bra att det är okej att föda upp djur vars ända syfte är att slaktas? Dom har samma känslor som oss samma rädslor. Dom utnyttjas av människan för vinst och själviska ändamål, människan tar deras liv för att få äta musklerna på deras ben för att det är gott, tar deras liv för att sy en jacka av deras hud tar deras barn och dödar för äta upp och för att dricka mjölken.
  Jag kan fortsätta i en evighet!
  Men nu alla djurvänner som äter kött käka upp erat husdjur för jag ger mig sjutton på att den haft ett bra liv och då är det ju okej att äta upp den! Sy en jacka av skinnet också det är fint har jag hört…..

  Sandra 2016-02-21 16:30:46
  Svara
 • Man behöver inte mjölk, kött och fisk. Man behöver protein, kalcium och omega tre, vilket man utan problem kan få av vegansk kost ( utan kosttillskott). Smöret har mycket omega 3 och mjölken innehåller även kalcium och vissa vitamin b12. Jag har bara varit vegan i 2 månader men måste tyvärr säga att det inte finns något som kan rättfärdiga att slakta en annan levande varelse. Inte ens ifall de blivit behandlade väl i livet. För hade du gått med på att bli mördad för att någon tyckte att du smakade gott? Speciellt när det finns så många alternativ. Ja, kött är gott, men det finns så mycket annat gott med.

  Michelle 2016-02-21 15:39:35
  Svara
 • Det är helt ärligt bland det hemskaste jag läst faktiskt. Jag är inte 100% vegetarian / vegan, men håller på att jobba mot det målet. Men jag tycker ändå synd om djuren. Jag har personliga skäl som ekonomi och ett dåligt psykiskt mående som står ivägen för att gå all-in just nu, samt även att de gånger jag försökt bli vegan så har min kropp sagt ifrån väldigt mycket. Men jag tycker endå jag får tycka synd om djuren eftersom jag åtminstone försöker, och skulle säga att jag till iaf 80% är vegetarian.

  Twiggy 2016-02-21 12:44:17 http://.zalonia.com
  Svara
  • Svar på Twiggys kommentar.

   Ja men vi alla har vår väg och viktigaste är att man är medveten och försöker. Att bli vegan över en natt är svårt så ta din tid och gör ditt bästa <3

   idawarg 2016-02-21 15:13:54
   Svara
 • Hejhej!

  Alltså det är helt sjukt vilka påhopp ni gör! Helt. Jäkla. Otroligt. Alla kallar sig djurvänner men hoppar på köttätare alternativ veganerna. Människovänner? Tycker att alla ska få göra vad de vill, ni kan inte jämställa att äta kött med att äta sin kompis? FYI, djur är inte vegeterianer, mina hundar äääälskar kött. Betyder de att de skulle äta upp varandra? Njaeee tvek på den. Stopp på dessa påhopp!

  En sak som ingen riktigt skrivit om är skillnaden mellan att döda ett djur för en selfie och för mat. Att ta en selfie med en delfin känns så sjukt jäkla ovärt och dåligt sätt att döda ett djur för. Detta är även ett djur som inte traditionellt brukar vara i fångenskap, medan nötkreatur varit det iallafall ett par hundra år. Tycker det är helt fel att likställa slaktandet av ett djur (många arter är äter djur!) med att döda en delfin för att ta ett jäkla foto. Omständigheter spelar roll! Att slakta djur är INTE bra ofc, men tycker att man absolut kan vara djurvän trots att man äter djur. Håller inte alls med dig Ida, tycker du är lite fel ute.

  Påhoppen här är sjukt otrevliga, som köttätare lär man ju knappast blir intresserad att joina veganismen pga påhoppen. Vore ju betydligt trevligare om folk var lite trevligare och gav tips på hur man kan äta mer vegetariskt eller så! /vegeterianen (japp jag är ond för jag äter ost!!!!! 😉 )

  Anonym 2016-02-21 10:45:54
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   1. Hundar (djur) har inte moral på det sättet människor har.( Även om man kan argumentera för någon sorts moral. ) Nej en hund kan inte välja att inte äta kött för det är instinkter ( och säg inte att åka bil till affären och köpa inpackad kycklingfile är instinkt) , men en människa kan välja rätt hur enkelt som helst.
   2. Så bara för att nötkreatur traditionellt brukar vara i fångenskap så gör det saken bättre? Så vi skulle inte befriat slavar för de var en gammal tradition förr i tiden? Tror delfinen ville leva lika mycket som vilken ko som helst.
   Tänk om, tänk rätt.

   Michelle 2016-02-22 15:03:14
   Svara
 • Jag hat läst igenom alla kommentarer nu och är chockad över hur folk uttrycker sig. Jag själv är vegetarian och i princip vegan men veganer som dessa i kommentatorsfältet som kränker andra människors val så enormt gör att jag inte gillar att kalla mig för vegetarian. Jag vill inte förknippas med er.

  Mikaela 2016-02-21 08:28:34
  Svara
 • Jag anser att oavsett om djuren levt ett bra liv eller inte så borde vi inte ta oss rätten att döda dem? Jag har själv sett gårdar där djuren mår bra och har ett bra liv men stressen kommer ju fortfarande när de skickas iväg till slakt osv. Och om man ska vara realistiskt så tänk bara på hur sjukt mycket kött som ligger i butiker över hela Sverige just nu, förmodligen är majoriteten av det svenska köttet INTE från ”djurvänliga” gårdar. Tankesättet att de har haft ett bra liv, då är det okej att döda känns väldigt orimligt. Skulle ni tycka samma sak om det gällde ett litet barn som inte utvecklats särskilt mycket och alltså ligger på ungefär samma nivå som ett djur, alltså kan känna smärta, bli stressad osv men fattar inte vad som händer, jag tror inte det? Djuren är lika mycket värda som människor.

  Sedan tror jag att de som säger att dem bara kan äta animaliskt protein inte testat tillräckligt mycket olika eller tillräckligt länge, det tar tid för kroppen att vänja sig vid livsmedel som man kanske aldrig ätit. Dessutom så kan ni ju inte äta animaliskt protein om det inte är tillagat (man kan bli sjuk osv).

  Argumentet att det varit så i alla tider köper jag till viss del, skulle du gå ut i skogen med en kniv t.ex (inget modernt vapen som du kan sitta på långt avstånd från djuret med) och döda det, sedan slakta det och äta det, så fine då gör du som det var förr i tiden. Men nu har djuren INGEN chans att fly eller försvara sig själva och det är en massproduktion. Ska du ändå gå till affären och köpa ditt kött kan du ju lika gärna köpa något annat djurvänligt. Jag tror faktiskt att ALLA mår bättre av en vegansk/vegetarisk kost om den är bra. Sitter du bara och äter dåliga, onaturliga halvfabrikat och aldrig lagar något själv eller väljer bra alternativ är det ju klart att du inte mår särskilt bra.

  Tycker att alla skallade djurvänner ska ge en vegansk kost en ärlig chans, och du behöver inte göra allt över en natt. Är det svårt och kroppen har svårt för t.ex bönor och linser, börja med att ha en vegetarisk dag, sedan två osv osv. Det viktigaste är att du tar steg i rätt riktning. Du är ingen dålig människa för att du äter kött, men du gör enligt mig ett dåligt och egoistiskt val och väljer att blunda för verkligheten. Läs på, samla massa fakta och sedan kan du skapa dig en egen åsikt. Läs t.ex på djurens rätt som har många källanvisningar osv och var källkritiskt. En köttbonde som säger att det inte är minsta lilla jobbigt för djuren att slaktas och att alla har det superbra känns ju inte som en särskilt trovärdig person att lyssna på, hen tjänar ju pengar och lever på att slakta sina djur, självklart kommer den inte säga att kött är dåligt.

  Hoppas att fler kan inspireras till vegetarisk kost och istället för att känna sig påhoppade av Ida kanske fundera på varför de känner så? Hade det bara varit strunt för er hade ni väl bara skakat av er det, men innerst inne kanske ni kan se att det finns en sanning i det? Och som sagt, det behöver INTE ske över en natt, att börja är det viktigaste.

  Emma 2016-02-21 02:02:17
  Svara
 • Har läst kommentarerna och blivit riktigt ledsen. Jag är köttätare och jag tror inte att en person ska behöva få läsa att den är en mördare. Gjorde mig riktigt ledsen och upprörd. Hejdå 🙁

  Elsa 2016-02-20 23:44:01
  Svara
  • Svar på Elsas kommentar.

   Tyvärr stämmer det Elsa, och en sak du kan sluta med är att skriva med olika namn. Man ser att det är samma IP nr… Så håll dig till ditt riktiga namn. köttätande fegis

   Maja 2016-02-20 23:51:34
   Svara
 • alltså, många kommentarer här om att djur inte alls misshandlas för att det är så vackert och fint på bondgårdar. Ja, det är det. Min pojkväns familj är köttbönder och deras djur blir bortskämda och ompysslade och får gå in och ut som de vill året runt på stora fält och har en stor ligghall med ett tjockt lager ren halm. Men sen skickas de till slakt. Och där har vi problemet. Djur dödas för att vi vill ha korv med mos. De stressas och åker transport till sin död för vår njutning. Folk blir chockerade över hundfestivalen i Yulin där de äter och säljer hundar till mat men vi gör ju precis samma sak här fast med andra djur. Kräfskivor, grillkvällar och ett besök på donken. En gris är lika smart som en hund, varför äta en men älska den andra? håller verkligen med dig Ida, tack för att du är en sån förebild. Och att bli 100% vegan är en lång resa i en köttälskande värld:)

  Och- detdär med att det tar lång tid och är dyrt att vara vegan/vegetarian är bullshit. Jag går gymnasiet 8-5 varje dag, sedan kommer jag hem åker till min häst och är hemma därifrån vid 8tiden och då åker jag till gymmet, kommer hem vid 10 och lägger mig. Har typ 15 min att göra och äta frukost, har 30 minuter att göra middag som jag göra själv då mina föräldrar inte gör vegetarisk mat och det är inga problem alls, betalar även en del av mitt vegetariska själv så dyrt är det verkligen inte:)
  typisk matdag:
  frukost en macka med mjölkfritt smör och grönsaker/ vegansk ost / hummus
  lunch (i skolann, ibland tar jag med mig matlåda) morotsbiffar/quornfile , klyftpotatis och ngn vegansk sås +grönsaker
  mellanmål: en frukt/nötter
  middag: pasta med havregrädde,nötter,morot, broccoli och kryddor
  kvällsmat: havregrynsgröt med växtmjölk.
  Blev vegetarian över en natt det är såååå enkelt man är bara lat om man inte kan göra tid för det. Man kan även förbereda alla sina matlådor på söndagen för hela veckan, storkok på typ linsgryta eller göra massor av grönsaksbiffar. Har vänner som gör det, tar 2 timmar sen är hela veckans luncher klara. Förresten, att det är så svårt att vara vegan är såå mycket skitsnack, hur tror man folk som är ägg+mjölkallergiker gör? Även pratet om tillskott är så konstigt, jag tar inte ett enda ? B12 är det enda som man kan behöva. Bara för att Ida tar mycket tillskott (haha, aldrig sätt någon som tar så mycket, inget negativt dock) bettyder det inte att man måste. Ida är en träningsprofil med en hel webshop dedikerad till hälsa, det är något hon brinner för. Ni andra måste inte göra det. Byt ut köttsteken mot en grönsaksbiff och gör skillnad. Ni dödar djur, ni som äter kött. Att neka det är ett skämt, var tror ni det döda köttet på tallriken kommer ifrån? Tack o hej

  cissi 2016-02-20 22:58:47
  Svara
  • Svar på cissis kommentar.

   Fantastiskt bra skrivet stort tack <3 många bra tankar

   Anna k 2016-02-21 00:00:00
   Svara
  • Svar på cissis kommentar.

   HUNDFESTIVALEN ÄR INTE SAMMA SAK SOM ATT ÄTA KORV! Nu blir jag riktigt förbannad på alla er JÄVLA vegetarianer.
   Gillade din blogg innan Ida men nu HATAR jag den eftersom dina läsare är så jävla korkade! Kan inte du förklara för dom.. Eller du kanske tycker som dom va?!?
   Tänker aldrig mer besöka denna sida eftersom jag har blivit kallad för djurmördare här! Hur elaka kan ni vara?!?! Vill ni inte skriva lite till om hur dåligt det är att äta kött. Har tillochmed fått sämre själförtroende! Tänkte ha vegansk vecka men ALDRIG att jag blir som er besatta idioter -.-
   HA ETT BRA LIV

   Polina 2016-02-20 23:40:18
   Svara
   • Svar på Polinas kommentar.

    Vadå ”JÄVLA” Vegetarianer. Du kan inte beskylla vegetarianerna för ditt dåliga självförtroende. Var glad att du fått en uppenbarelse och har möjlighet att göra något åt saken.. Du kan strunta i att äta en vegetariansk vecka för vet du en sak.. DET ÄR BARA DIG SJÄLV DU DRABBAR. Du vet att Kött stimulerar cancer va? du kan inte klappa din hund och sen trycka i dig en bacon förpackning och ett paket köttbullar svar nej. Du kan intala dig själv det, men du kommer aldrig vara det.

    Anna k 2016-02-20 23:57:09
    Svara
   • Svar på Polinas kommentar.

    Hej Ida! Nu har inte jag hunnit läsa alla kommentarer du har fått till då jag precis kom hem och möttes av 126 kommentarer och jag ser att det gått väldigt hett till. Att hata och kalla varandra djurmördare är inte ok så ta inte åt dig av det. Kör på din veganska vecka och skaffa dig en egen uppfattning om kosthållningen. Jag ska posta en bra och intressant videoföreläsning imorgon som jag tycker du ska kolla på. Skaka av dig all negativ energi nu och kör på din veganska vecka. Jag hejar på dig! Kram Ida

    idawarg 2016-02-20 23:48:08
    Svara
 • Hycklarna (”djurvännerna” som äter kött) tar så illa vid sig för att veganerna kommer åt deras samveten. Begrip att köttätande inte är ett ”personligt val” som vi ska ”respektera, precis som ni respekterar vad vi äter”. Ni glömmer bort det oskyldiga livet som inte ville hamna på er tallrik. Det kvittar om de har haft ett bra liv om de ska gå en onödig död till mötes alldeles för tidigt. Om en människa har haft ett bra liv, är det okej att hen mördas då? Alla bönder misshandlar sina produktionsdjur till slut, jo.

  Veganism är logiskt och empatiskt. Resten är själviskt.

  Maria 2016-02-20 22:55:03
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Håller helt med mycket bra skrivet, ”kött ätarna” har bara dåligt samvete och vill inte se sanningen i vit ögat. Bra att de får en tanke ställare

   Alva 2016-02-21 00:02:59
   Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Ursäkta men jag är tvungen att säga såhär HÅLL KÄFTEN OCH BRY DIG INTE OM VAD ANDRA GÖR?!? JA JAG ÄTER KÖTT OCH VAD HJÄLPER DET DIG ATT SKRIVA EMOT MIG, JO, INGET! INGA DJUR RÄDDAS OCH DET BLIR INTE FRED PÅ JORDEN SÅ STICK TILL DIN SALLADSTALLRIK OCH SITT DÄR FÖRHELVETE! Om jag säger att jag är djurvän är jag det! Du kan inte bestämma vad jag är och inte är -.-
   Hatar påklängande personer som är lika jobbiga som ni två! Jag har ju redan erkänt att det är dåligt att äta kött och sagt att jag inte kommer sluta, så lägg ägg förfaan!

   Polina 2016-02-20 23:32:02
   Svara
   • Svar på Polinas kommentar.

    Jag tänker bry mig om vad andra människor gör så länge djuren saknar en egen röst. Om din granne slog sitt barn och du inte tyckte att det var okej, skulle du acceptera att hen sa ”gör du vad du vill men respektera att jag gör vad jag vill!”? Poängen är densamma med köttätande. Att dessutom betala någon annan för att ta livet av ett oskyldigt djur för ens egoism är sjukt.

    Jag önskar att det inte blev så militant men det upprör många på båda hållen. Som jag skrev förut, köttätare tar illa upp för att vi kommer åt era samveten och veganer blir upprörda för att ni saknar okunskap. Att gå denna väg för att upplysa är inte rätt, där har det blivit fel. Därför hoppas jag att Ida talar lite vett i sina läsare.

    Maria 2016-02-21 09:47:24
    Svara
   • Svar på Polinas kommentar.

    Du är också antagligen lika smart som du låter… Hoppas någon gris äter upp dig någon dag

    Anna k 2016-02-21 00:01:03
    Svara
 • Detta inlägget var bara en kränkning mot alla som äter kött, det alla veganer/ vegetarianer här egentligen vill säga är att: Jag är vegetarian och slutade äta kött för blabla längesedan och jag är så himla hälsosam och bara bäst för att jag räddar djur. Men ush alla ni andra är så äckliga och dumma hur kan ni betala pengar för att djur ska dö när det finns så mycket bättre mat era idioter. Gå och lyssna på hamburgar podden där hör ni hemma, inte här bland oss alla nyttiga djuräddare! Ni är så själviska för att ni väljer att stackars djur ska misshandlas och slaktas bara för att ni ska få mat när ni istället kan välja bra mat som är mycket billigare och bättre. Ni är inte heller några djurvänner, för att ni dödar dom och man dödar inte sina vänner! Så äckligt!

  VARFÖR inte bara skriva det såhär? Vi fattar att det är dåligt att äta kött för att det är onyttigt, djur dör, dåligt för miljön, större risk att få cancer, dyrt osv osv.
  Men hallå! VAKNA! Snart är det bättre att röka än att äta kött enligt er! Herregud ta det lilla lugna här nu va! Dom flesta äter kött och mjölkprodukter men man kan köpa KRAV märkt med NYCKELMÄRKET och då vet man att djur inte misshandlas! Vi köttätare kränker inte ner på er för att ni väljer att utesluta viss mat från er kost, då ska inte ni ha något emot oss! Jag kan också hitta en massa jävla skit om varför det är så dåligt att vara vegetarian/ vegan och skriva det här! Vegansk kost är inte heller perfekt den har både sina nackdelar och fördelar precis som köttkost.
  Så sluta vara så själviska och visa respekt för alla olika sortens människor, oavsett kost! 🙁

  Ida.J 2016-02-20 22:08:39
  Svara
  • Svar på Ida.Js kommentar.

   Bara för det är kravmärkt osv. betyder det inte att djuret inte misshandlats. Dessutom är det fel överhuvudtaget att djur ska mördas. Köttätare är själviska.

   Att äta kött har lett till många olika sjukdomar och lett till hjärtattacker hos många människor, så..kött är i princip lika farligt som cigaretter. Läs på!!!!

   Amelia 2016-02-21 09:24:21
   Svara
  • Svar på Ida.Js kommentar.

   Oavsett kost? förstår inte riktigt hur du menar, Varför tror du hela Sverige skriker när kineser har hund kanivaler. Vad är skillnaden egentligen på en hund och en gris? Svaret är kultur. och det är de som gjort att detta blogg inlägg blir så starkt. För att det är något som är inpräntat som är väldigt fel. Men nu har du möjlighet att göra en skillnad och förbättra ditt liv. Varför ska man ha respekt för de personer som fullständigt struntar i djurens rättigheter.

   Karolin 2016-02-21 00:10:13
   Svara
  • Svar på Ida.Js kommentar.

   Hej Ida J!

   Jag skriver kommentarer till det här inlägget inte för att jag vill skryta om mig själv och hur bra jag är, utan för att JAG VILL RÄDDA LIVET PÅ DE JAG ÄLSKAR.

   Jag bryr mig inte om ifall du upplever det som kränkande att jag försöker få folk att sluta döda mina vänner; jag kommer att fortsätta stå upp för de som inte har någon röst.

   Självklart så kan jag inte respektera att någon annan gör något jag tycker är omoraliskt, det vore ju konstigt. Däremot så går jag inte omkring och kränker köttätare som personer, utan jag ifrågasätter istället deras åsiketer. Jag tycker heller inte att jag är självisk eftersom att jag är vegan för djurens skull och inte för min egen. Om något är själviskt så är det att döda andra för sin egen njutning.

   Vegansk mat kan vara både nyttig och onyttig, precis som köttkost. Däremot så kan köttkost aldrig vara etisk försvarbar, eftersom att det inte finns ett etiskt sätt att ta någons liv på.

   Nora 2016-02-20 22:32:50
   Svara
  • Svar på Ida.Js kommentar.

   Håller med Ida.J!
   Det är elakt av er att säga dumma saker mot oss bara för att vi har en annan kost! E
   Bara en sak till: Hur kan du stödja detta Ida Warg jag trodde inte du var såhär, jag trodde du hade respekt för alla människor. Men nä man blir visst självisk när man blir vegetarian och tror att man är så bra. 🙁

   Polina 2016-02-20 22:13:42
   Svara
 • Hej!
  Jag måste säga att jag inte håller med dig ang att man inte får lov att kalla sig djurvän för att man äter kött. Bara för att man äter kött betyder inte det per automatik att man önskar dom ett dåligt liv. Förstår inte hur det kan provocera dig att någon bryr sig? Är det inte bättre att fler delar och tar upp det så att det inte händer igen? Det kanske bara är EN sak som förhindras, men – är det inte bättre än inget?
  Det är ju som om att du skulle säga att om en skolbuss kraschar och 20 dör så spelar det ändå ingen roll att 1 kan räddas? Låter det inte sjukt i dina öron?
  Sen finns det ju vegetarianer som äter kyckling och/eller fisk – då har vegetarianer inte rätt att uttala sig, så varför får dom det, enligt dig? Det är ju enbart veganer, vad jag förstått, som utesluter ALLT från djurriket.
  Jag förstår inte varför du har rätt att säga vilka som får ha en åsikt. Det är såhär kommunism uppstår, när några sitter och dikterar över andra om vad som är rätt eller fel. Vi vet ju alla hur det gått, och går, för sådana människor.
  Skulle du säga att en man inte har rätt att kalla sig feminist också eller, för att han inte vet hur det är att vara kvinna?

  J 2016-02-20 21:27:45
  Svara
 • Hej Ida! TACK från djupet av mitt hjärta att du tog upp detta ämnet!! Jag slutade äta kött 1 månad sedan ungefär och har nu börjat
  äta mer veganskt då jag tycker det är bättre för djuren, miljön och mig!
  Jag FÖRSTÅR inte alla dessa ursäkter i ovanstående komentarer, lägg av nu allihopa.
  Detta inlägg betyder mer än du tror, du tar upp den, enligt mig, viktigaste frågan vi har.

  Varje gång jag går i en butik
  tänker jag bara: Fy vad respektlöst att dessa vackra djur ska ligga ituhackade i förpackningar och säljas..FYFAN!!!

  Tack för all inspiration, det är så viktigt att stå upp för alla våra fina och intelligenta djur!

  Amelia 2016-02-20 21:08:41
  Svara
 • Hahahahah, asså ni tjejer asså! Har suttit och skrattat här för mig själv för att det ni håller på med är LÖJLIGT. Hälften av er är veganer/ vegetarianer som sitter och skriver skit mot köttätare för att ni vill att hela världen ska vara som ni och hälften av er är köttätare och vill kalla sig djurvänner när ni betalar för att djur ska slaktas och dö. HAHAHAHAH herregud…

  Daniel 2016-02-20 20:17:45
  Svara
 • Har läst lite av kommentarerna och det verkar som om att vegetarianerna/veganerna kränker ner på köttätare bara för att dom tycker sig vara såna hjältar som inte äter kött.
  Jag hade inget emot veganer/ vegetarianer och tänkte att alla kan äta vad dom vill, men nu när jag ser detta blir jag bara upprörd! Man kan vara djurvän och äta kött samtidigt och det är helt olika saker på att äta kött från djur och på att döda en delfin pga en selfie! Jag har också sätt att vissa veganer/ vegetarianer skriver ”gå och lyssna på hamburgarpodden istället den passar dig bättre, du har inget här att göra” SÅ SKRIVER MAN INTE! Bara för att en människa inte äter kött är den inte bättre och hälsosammare än andra. Förresten får se hur ni klarar er om ett par år då era ”nyttiga” fröer, nötter och allt tar slut och ni blir tvugna att äta kött 🙂

  Åsa 2016-02-20 20:10:11
  Svara
  • Svar på Åsas kommentar.

   Inte för picka hål på din lilla drömbubbla men vad tror du djuren äter om inte veganmat? Så om det inte finns det så finns det ingen köttproduktion kvar heller….

   Sandra 2016-02-21 16:42:49
   Svara
  • Svar på Åsas kommentar.

   Otroligt dålig kunskap du har Åsa… Börja med att googla lite så ser du bland annat att många av Sveriges största idrottsprofiler är veganer

   Karolin 2016-02-21 00:13:48
   Svara
  • Svar på Åsas kommentar.

   Snälla lilla du. Do some research!

   Amelia 2016-02-20 21:10:49
   Svara
 • Måste även skriva att jag verkligen håller med dig om allt, alltid gillat dig och sett dig som en förebild – men detta gav mig om möjligt ytterligare respekt för dig! Helt fantastiskt att du verkligen använder din blogg för att sprida dessa tankar, heja dig!! Lots of Love ❤️❤️❤️

  Mirjam 2016-02-20 19:50:44
  Svara
 • Jag håller HELT med dig Ida. Jag är själv inte vegetarian men äter typ bara vegetariskt. Kallar mig inte vegetarian pga 1. Vill inte märka mig själv 2. Har ätit fisk några gånger de senaste månaderna. Att säga att äta vegetariskt är dyrare än icke-vegetariskt är det dummaste jag har hört.

  Neamdring 2016-02-20 19:13:46 http://neamdring.blogg.se
  Svara
 • helt rätt, gå och käka en hamburgare istället din tomte

  anonym 2016-02-20 18:56:06
  Svara
 • Jag kommer att sluta läsa din blogg nu på grund av detta inlägg. Jag har själv varit vegetarian i några år innan. Jag mådde INTE bättre av det, även fast jag åt en varierad kost. Min kropp gillar en blodig köttbit så enkelt är det. Jag brukar inte döma vegetarianer och veganer, det är deras val om de inte vill äta kött, precis som det är ditt val. Jag blir dock riktigt förbannad när de dömer köttätare och säger hur äckligt det är med kött.

  Alla bönder misshandlar dessutom inte sina djur. Det finns många som tar väl hand om och älskar sina kor, grisar, kycklingar, lamm osv. Det får man dock inte läsa så mycket om i media.
  Man kan fortfarande vara en stor djurvän även fast man äter kött. Det är jag. End of story.

  Blåsippan 2016-02-20 18:19:22
  Svara
  • Svar på Blåsippans kommentar.

   Skulle inte säga att man är en speciellt bra vän om man äter upp sina vänner..? Nej, är man djurvän äter man INTE kött!!

   Mirjam 2016-02-20 19:47:47
   Svara
   • Svar på Mirjams kommentar.

    Jag åt upp min kompis idag, och vi är fortfarande bästisar. Hon har det bra i min mage, hon säger att det är mysigt och varmt! ;p

    Hanna 2016-02-20 20:19:57
    Svara
  • Svar på Blåsippans kommentar.

   Du är ingen djurvän, lyssna på hamburgerpodden istället den passar dig bättre du har inget här att göra

   stina 2016-02-20 18:54:43
   Svara
   • Svar på stinas kommentar.

    Du/Ni är säkert den typen av människa som skulle ta en bild med den döda delfinen själv, bara för att få en cool ”selfie”. Trendiga, hipster, vegan/vegetarian ”meat is murder” idioter.
    Alla ni veganer och vegetarianer som säger att man inte kan vara en djurvän om man äter kött borde öppna era ögon och sluta vara så himla trångsynta. Så jag är inte en djurvän när jag adopterade en katt från ett katthem som var nära döden?
    Inte undra på att Sverige är nere i skiten, med alla dessa idioter till medborgare. Som tur är finns det lite vettiga människor kvar, men det är inte många som visar sig här.

    Blåsippan 2016-02-21 17:16:13
    Svara
   • Svar på stinas kommentar.

    SLUTA SKRIVA SÅNT DIN KRÄNKARE! Jag skriver ju inte att du ska gå och proppa i dig massa tillskott med kemikalier för att du snart får vitamin/mineral brist och dör?!?!

    Viktoria 2016-02-20 20:13:32
    Svara
   • Svar på stinas kommentar.

    Kan bara instämma i detta,,

    c.f 2016-02-20 19:05:47
    Svara
   • Svar på stinas kommentar.

    +1

    anna 2016-02-20 18:55:16
    Svara
 • Okej, låt oss säga att alla skulle bli veganer. Tror ni att NÅGON skulle hållanötkreatur i sina stallar då? Svar: nej för det skulle inte vara ekonomiskt hållbart. Då skulle mängden nötkreatur minska. Vad ska då hålla våra öppna landskap öppna? Vad skulle då bidra till den biologiska mångfalden som exempelvis pollinering, bin, humlor osv? Det gjordes ett experiment där man lät en betesmark betas ner av nötkreatur, och en betesmark lät man vara ifred. Vad hände? Jo den orörda betesmarken växte samman och bidrog till en minskning av biologisk mångfald. Så ni som är så starka djurvänner, hur kan ni då påstå att ni är bättre djurvänner än oss köttätare när ni då låter den biologiska mångfalden dö ut? Vibehöver våra betesdjur för att hålla en biologisk mångfald genom öppna landskap som BETAS av nötkreatur, men inga bönder kommer hålla kvar på djuren om det inte är ekonomiskt för att alla slutar äta animalieprodukter. Allt är inte svart eller vitt.

  Anna 2016-02-20 16:58:38
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Fast så som det är idag gynnas på intet sätt den biologiska mångfalden, tvärt om. Köttindustrin är idag en av de enskilt största orsakerna till klimatförändring. Dels med metangasutsläpp (där en enskild ko släpper ut 4ggr mer än ett transportfordon under ett år) men även sett till hur mycket energi och resurser som går åt till att framställa och producera kött (eftersom att djuren äter grödor som människan skulle kunna äta direkt). De enda som gynnas är de massiva kött- och mejeriproducenterna och eventuellt stressande korv-och-makaroner-småbarnsföräldras samvete.

   Tittar man på framställningen av mjölk, tvångsinsimineras kor manuellt varpå kalven tas från kon redan efter ett par dagar, honor går sin mammas öde till möte och hanar slaktas. Så håller man med jämna mellanrum på så att kon inte skall upphöra att producera mjölk. Ett annat exempel är grisindustrin (exempelvis i Danmark) där grisarna hålls så tätt att de gnager av varandras svansar. Griskultingar som naturligt diar i 4 månader tas från suggan efter 4 veckor för att sedan pumpas fulla med antibiotika för att växa sig tillräckligt feta för att kunna slaktas, så fort och så billigt som möjligt. Det är också så att i och med att man i större utsträckning måste effektivisera produktion och pressa priser med anledning av ökad konkurrens och press från konsumenters livsstil betar knappt djur idag, djur hålls instänga och/eller fastspända i trånga utrymmen och släpps sällan ut. I Sverige är det några få timmar om dagen enligt lag om man tittar på mjölkkor. Tittar på djurhållning i världen i stort är Sverige absolut ett av de bättre exempel på djurhållning och produktion men generellt sett fortfarande långt ifrån det naturliga som jag antar att du är ute efter när du värnar om den biologiska mångfalden. Därför är jag osäker på om ditt argument håller överhuvudtaget. Det här är verkligheten och konsekvensen av att människor idag ser det som sin rättighet att äta exempelvis kött och som tycker att kött är kött. Det är det inte.

   Jag identifierar mig som djurvän men Jag kan gå med på att de som vill äta kött gör det så länge man går tillbaka till ett respektfullt, hållbart, humant och intelligent sätt där det inte anses acceptabelt att djur massproduceras på ett fullkomligt vidrigt sätt för att kunna kunna tillgodose okunniga individers krav att det till exempel måste finnas färdiglagade köttbullar i kyldisken för att annars blir livet så otroligt mycket mer komplicerat för individen och dennes stressiga liv och dessa får absolut inte kosta mer än typ ett knippe lök för då blir, återigen, individen lidande. Jag personligen lever efter devisen att jag bara äter kött som jag själv skulle kunna döda. Resultatet är att jag inte äter kött alls. Om detta synsätt innebär att nötkreatur minskar eller eventuellt dör ut helt som en konsekvens av att mänskligheten slutar äta kött och mejeriprodukter är någonting som jag isåfall välkomnar.

   Louise 2016-02-20 19:14:33
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Håller helt klart med! All köttkonsumtion skulle isåfall rasa och alla skulle få lägre lön och man skulle behöva få betala högre skatt! Flera tusen människor skulle ha blivit arbetslösa och det skulle ha blivit kris! Är det det ni vill? Visst VISSA människor kan utesluta kött helt andra kan utesluta kött halvt och då blir man HALVVEGETARIAN och resten kan äta kött utan problem. Men ändå kan alla dessa grupper av människor vara djurvänner! Inte bara den där lilla gruppen som tror att dom är bättre än andra bara för att dom lät bli att äta en snitzel. Hahah det låter tillochmed roligt, för att det låter så löjligt)

   Therese Joansson 2016-02-20 18:06:05
   Svara
 • Läste också denna historia fy så hemskt alltså..

  Erika, sambo, New York liv! 2016-02-20 15:32:15 http://erikalindgren.com/
  Svara
 • Superbra inlägg! Veganism är framtiden 🙂

  Vill även påpeka till alla som har skrivit det att vegansk mat inte alls behöver vara svårare eller dyrare. (Det som däremot kan kännas svårt är att man kanske behöver lära sig att laga nya maträtter när man inte längre kan laga kötträtter). Matkostnaderna i min familj har gått ner sedan jag blev vegan, trots att vi har börjat äta mer grönsaker. Superfoods i alla ära, men ”vanliga” svenska grönsaker är också nyttigt och mycket billigare.

  Några exempel på billig vegansk mat; potatis, morötter, gulllök, vitkål, rödlök, torkade bönor, pasta, ris, kålrot, rödbeta, svenska äpplen vid säsong, frysta ärtor/majs/haricots verts i stor förpackning, fryst ”wokmix”, havregryn, torkade linser, krossade tomater m.m.

  Tillsammans med råvarorna ovan (som bara är några exempel på vad en vegan på budget kan äta) och kryddor så kan man enkelt laga sjukt billig och god vegansk mat. Sen så kan man även köpa andra råvaror när de säljs för extrapris (t.ex. citrusfrukt för 10 kr/kg). Veganism är INTE dyrt. För att vara ännu mer pedagogisk kommer här några exempel på vad man kan laga för maträtter med ovanstående råvaror:

  Pasta med tomatsås (pasta, krossade tomater, torkade örtkryddor, gullök, morot, ev. vitlök)

  Ris med wokade grönsaker (ris, fryst wokmix, morötter, lök)

  Ungsbakade rotsaker med bönröra (potatis, morot, rödbeta, kålrot, bönor, vitlök, kryddor)

  Havregrynsgröt med smak av morotskaka (havregryn, morot, kanel, äpple)

  Ris med linscurry (ris, morot, lök, linser, krossade tomater, curry, chili)

  Rotmos med ugnsbakad äpple/lök (potatis, morot, äpple, lök)

  Jag tror att ni förstår min poäng vid det här laget…

  Vill även påpeka att det inte går att älska djur om man mördar dem. Äter man djur så är man ingen djurvän; att döda är inte att älska. Det finns inget etiskt sätt att ta någons liv.

  Här följer en video på slakt av grisar. Den är filmad i Australien, men metoden GASKAMRAR används även här i Sverige. http://www.alv.org.au/pig-truth/

  Nora 2016-02-20 15:31:34
  Svara
  • Svar på Noras kommentar.

   bra inlägg 🙂

   maja 2016-02-20 18:59:27
   Svara
  • Svar på Noras kommentar.

   JA, I AUSTRALIEN JA! Du kan inte sitta här och kalla alla icke djurvänliga när du själv har ätit kött hela ditt liv. Din förminskade köttkonsumtion tror jag inte har räddat någon kossa eller gris alls. För att någon annan har ätit upp dom ändå! Jag har inget emot vegetarianer/veganer men om ni säger att vi som äter kött tar oskyldigas individers liv för vår egen njutning är det sååå FEL! Jag gör allt vad jag kan för att hjälpa djur, men JA, jag äter kött! USH eller hur, jag åt en hel tallrik med köttbullar och potatis idag FY skäms på mig! Jag är verkligen ingen djurvän och hatar alla sorters djur det är därför min familj har växt upp med alla sortens olika djur och tagit hand om dom på olika sätt FÖR ATT VI HATAR DOM SÅ MYCKET?!?!

   Therese Joansson 2016-02-20 17:59:58
   Svara
   • Svar på Therese Joanssons kommentar.

    1. Jag är medveten om att videon är filmad i Australien, det var därför jag skrev det. I andra halvan av meningen stod det dock att samma metod används även här i sverige, att bedöva grisar med hjälp av koldioxid. Poängen med att länka videon var för att poängtera att djuren ofta lider mer under slakten än vad vi intalar oss.

    2. Jag kallar inte alla icke-djurvänliga, jag kallar de som dödar djur icke-djurvänliga. Sist jag åt kött var dessutom när jag var 13 år, så jag har inte alls ätit det i hela mitt liv. Genom att inte ha ätit djur i två år så har jag räddat livet på ca 30 fåglar och däggdjur, samt 4000 fiskar (källa: http://www.djurensratt.se/valj-vego). Det är inte så pjåkigt tycker jag! När jag och andra veganer inte köper kött så kommer efterfrågan på kött minska och då kommer det att slaktas färre djur.

    3. Om du inte tar oskyldiga individers liv för egen njutning, varför tar du då oskyldiga individers liv. Du får gärna förklara.

    4. Du kanske gör vissa saker för att hjälpa djur, men du gör inte allt. Du betalar faktiskt för att någon ska mörda ett djur åt dig om du köper köttbullar, det är fakta. Och sist jag kollade så var att mörda någon och att hjälpa någon inte synonymer. Tips på djurvänliga köttbullar: http://astridochaporna.se/produkter/gottbullar/

    5. Det är jättebra ifall du och din familj har tagit hand om djur, stor eloge till er! <3 Det jag däremot vill att du ska inse är att du genom att göra enkla förändringar i ditt liv kan hjälpa djur ännu mer! Genom att bli vegan så kan du ytterligare bevisa din kärlek för djur genom handlingar.

    Mvh Nora

    Nora 2016-02-20 22:25:22
    Svara
   • Svar på Therese Joanssons kommentar.

    Du är en ingen djurvän svar nej, blunda inte för verkligheten så kan du bli det

    anna k 2016-02-20 18:58:49
    Svara
 • Jag skulle aldrig kunna tänka mig att vara helt vegetarian eller vegan. Jag har uppvuxen att äta kött, även varit med och slaktat djur. Kött för mig är gott och bra. Okej, vissa djur blir behandlade illa och vi mass uppföder djur bara för att vi ska kunna äta de. Men kött har ALLTID varit våran föda och gjort så vi har klarat oss. Jag respektera alla som är vegetarianer eller veganer men jag skulle ALDRIG kunna tänka mig bli det själv. För mig som bor själv på en gård och växt upp med djur som kossor och annat är det så naturligt och att vara vegetarian eller vegan är för mig någon dumhet folk har kommit på. Ja, jag vet att vissa inte gillar smaken av kött det är en helt annan sak. Tack 🙂

  Evelina 2016-02-20 15:00:48 http://nouw.com/evelinasplace/
  Svara
  • Svar på Evelinas kommentar.

   Att vara vegan är inte en dumhet, det är att inte vilja ta någons liv. På vilket sätt är det dumt?

   Nora 2016-02-20 15:33:11
   Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Håller med Nora, #veggo

    maja 2016-02-20 19:01:12
    Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Bara för att du är vegetarian/vegan ska du inte kränka ner på andra som äter djur. Förresten enligt ditt sätt att döma är dom som äter kött icke djurvänliga och jag är säker på att du har ätit kött i ditt liv så du är inte heller en djurvän Nora.

    Therese Joansson 2016-02-20 17:43:36
    Svara
    • Svar på Therese Joanssons kommentar.

     Hej Therese!

     Jag menar inte att kränka någon eller använda mig av personangrepp.

     Jag säger inte att någon är en dålig människa, jag säger att hen är en människa som tar dåliga beslut och inte lever ut sina värderingar. Det finns en tydlig skillnad. Vi måste få leva i ett samhälle där man kan ifrågasätta varandras åsikter och handlingar med konstruktiv kritik/argument.

     När jag insåg att det var etiskt fel att äta djur så slutade jag med det. Jag erkände för mig själv att jag tidigare inte har agerat i linje med vad jag själv tycker (att jag älskar djur) då jag hela tiden handlade tvärtemot (genom att äta djur). Det viktigaste är inte vad jag gjorde igår, eftersom att det kan jag inte ändra, utan det viktigaste är vad jag tänker göra imorgon.

     Vad tänker du göra imorgon?

     Nora 2016-02-20 22:13:48
     Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Som Nora säger, på vilket sätt är det dumt? Det är det mest logiska som finns. Om en kan leva utan att orsaka onödigt lidande och död, varför skulle en inte göra det? Det är snarare sjukt att ta oskyldiga individers liv för sin egen njutning.

    Maria 2016-02-20 16:10:08
    Svara
    • Svar på Marias kommentar.

     Hon tar INTE andra liv för sin egen njutning. Jag är säker på att du också har ätit kött nångång i ditt liv. Kanske när du var bebis och dina föräldrar gav dig bebismat som innehöll spår av kött. Du är inte heller en djurvän för du har ätit kött då. Hör ni hur dumt det där låter eller?!

     Therese Joansson 2016-02-20 17:47:19
     Svara
     • Svar på Therese Joanssons kommentar.

      Jag åt djur när jag var yngre (är 15 nu), men när jag insåg hur mycket djuren led under uppfödandet och slakten så blev jag vegetarian, för att sedan bli vegan. Som barn så har man inte lika utvecklad förmåga att tänka i flera steg eller att ta etiska/moraliska ställningstaganden. Man reflekterar heller inte över vad ens föräldrar ställer fram till matbordet, det som står där bara är. Man har lärt sig att det är mat. Men sedan när man kommer in i tonåren så är det dags för en själv att reflektera varför man gör som man gör. Ifrågasätta vad tidigare generationer har gjort och fundera över hur den här generationen kan ta bättre beslut.

      Jag har alltid älskat djur, och jag åt under de första åren av mitt liv. Men sen någon gång så insåg jag; det här går inte längre. Jag måste leva ut mina värderingar, jag kan inte fortsätta döda de jag älskar. Då slutade jag göra det. Jag blev vegan och det beslutet har jag inte ångrat en sekund.

      Nora 2016-02-20 21:55:16
      Svara
 • jag ÄLSKAR att du tar upp sånt här! håller med dig till 110 %. jag är vegetarian och vill börja bli vegan snarast då jag äcklas av allt djuren utsätts för. TACK för du är du och för att du tar upp sådanna här VIKTIGA saker! kärlek till dig <3

  Julia 2016-02-20 14:35:54
  Svara
 • Jag håller faktiskt med dig Ida men ändå inte. Ja, världen hade varit bättre om alla åt vegetariskt och ja, det kan vara mycket hälsosammare med vegetariskt. Men du kan inte förvänta dig att alla ska vara vegetarianer! Du säger att det är mycket billigare att vara vegetarian, men jag förstår inte hur det kan vara billigare. Alla vet att ekologiskt är dyrare än vanligt och om du kollar noga så kostar t.ex Quinoa, fullkornsris/pasta mer än vanlig ris/pasta. Vanlig pasta ligger på 20kr medans quinoa ligger på 70. Vanlig gurka ligger på 12kr medans en ekologisk ligger på 60kr. Sen säger du att man kan göra en smoothie med mango,banan och spenat istället för ost/skinka macka. Men det blir inte billigare för att bröd ost och smör ligger på 100kr och räcker 3-4 veckor men mango,banan och spenat ligger på 40kr och räcker kanske 2 dagar. Nu säger jag inte att det är fel och OJJJ vad mycket dyrare det blir men jag vill bara få fram att vegetariskt kostar mer. Du får äta vad du vill och alla andra kan äta vad dom vill. Jag t.ex. Är halv vegetarian jag äter fisk och ost sen så älskar jag frukt och grönsaker och konsumerar väldigt mycket av det men samtidigt så hatar jag bär och har inte ätit det på flera år. Så allas kost är olika och bara för att något äter på ett visst sätt än någon annan betyder det inte att man helt plötsligt inte är en djurvän! Hoppas du inte tog illa upp Kramis <3

  Therese Johansson 2016-02-20 14:19:34
  Svara
  • Svar på Therese Johanssons kommentar.

   Du behöver inte äta ekologiskt för att vara vegetarian/vegan

   Jennifer 2016-02-20 17:57:02
   Svara
  • Svar på Therese Johanssons kommentar.

   Det finns inget som heter halvvegetarian. Du är ingen djurvän om du äter djur.

   Maria 2016-02-20 16:08:20
   Svara
   • Svar på Marias kommentar.

    Ursäkta Maria men är det du som bestämmer det eller? Ida äter också ost men det tycker inte du är fel. Jag skrev klart och tydligt JAG HÅLLER PÅ att bli vegetarian. Man kan inte bli vegetarian över en natt, och jag är säker att du också har ätit kött i ditt liv så du är inte heller en djurvän. Och förresten en stor majoritet av hela befolkningen har ätit köttprodukter i sitt liv. Så då är det väl bara ca 2% av alla miljarder människor som är djurvänner. Dom andra är inga djurvänner nä. Bra logik där..

    Therese Joansson 2016-02-20 17:39:23
    Svara
    • Svar på Therese Joanssons kommentar.

     Jag har ätit kött större delen av mitt liv, ja, och när jag med nyförvärvad kunskap ser tillbaka på den tiden ser jag inte mig själv som en djurvän då, nej.

     Jag bestämmer inte begreppet halvvegetarians existens men du hör väl själv. Du känner uppenbarligen ett behov av att sätta en label på dig själv och hemskt gärna något åtråvärt som vegetarian, för innerst inne vet du att det är det rätta. Det är köttätarlogik som syftar till att rentvå era samveten.

     Maria 2016-02-20 23:00:13
     Svara
    • Svar på Therese Joanssons kommentar.

     Du har ingen koll på läget Therese, äter du bäbisar med?

     Eva 2016-02-20 19:02:49
     Svara
     • Svar på Evas kommentar.

      Nej, jag äter inte bäbisar men du verkar ju ha koll på sånt så det kan du göra själv.

      Therese Joansson 2016-02-20 19:57:17
      Svara
 • JAg började tänka lite när jag läste alla kommentarer….

  Oavsett vem man är, vegeterian, vegan, köttätare, varför ska andra ha rätt att, anonymt eller inte,” shamea” varandra, kasta skit på varandra som personer, för ett, ett enkelt val man gör, eller kanske ett val man inte gör.

  Att ha en åsikt är en sak, en fin sak. Åsikt skapar diskussion. Men att börja kasta skit på varandra som personer, för valet man gör, kalla varandra för fula saker (dum, lat, korkad, knäpp, egoist you name it) är nästan skrämmande?

  Är det möjligt att föra en debatt om känsliga saker, moraliska saker,med medkänsla, med sårbarhet och på ett förstående sätt? Att se alla aspekter, att släppa ”vi-de” -tänket som är så svart och vitt, så hårt, och gör oss så fientliga mot varandra.

  Det är skillnad på att skamliggöra någon som har en annan åsikt genom att börja kasta skit, och att stå och debattera för sin egen åsikt på ett moget sätt genom att låta sig vara sårbar.

  Tack och kramar till er alla, vilket val ni än gör.

  Elsie 2016-02-20 14:08:26
  Svara
  • Svar på Elsies kommentar.

   Håller med om att man inte ska kasta skit på varandra och att man alltid borde vara respektfull mot andra.

   Dock så är vissa saker ganska svartvita för mig som djurvän (vegan). De som dödar mina vänner (köttätare) och de som inte dödar mina vänner (veganer). Ibland blir jag upprörd när jag pratar med köttätare, men det är inte för att jag vill dem något illa utan det är snarare för att jag är ledsen. Ledsen över att så många av mina vänner (djuren) dödas i onödan.

   Nora 2016-02-20 15:37:27
   Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Jaha, så om din bästa vän skulle få för sig att äta kött skulle du blivit arg på henne?! Det är OLOGISKT

    PaulinaK 2016-02-20 18:09:15
    Svara
    • Svar på PaulinaKs kommentar.

     Min familj äter kött. Mina vänner är köttätare. Om jag ska vara ärlig så är det den sidan som jag mest ogillar med dem och jag önskar att de skulle sluta äta djur. Dock så är kärlek något ofrivilligt och jag tycker fortfarande om mina vänner, även om det finns sidor med dem som jag ogillar.

     Det positiva är att jag genom att vara vegan normaliserar begreppet vegan samt ökar mina vänners medvetenhet om varifrån deras mat kommer. Det får dem att reflektera över varför de äter kött, och även om de inte slutar att äta kött så kommer de iallafall veta att det finns ett annat alternativ.

     Nora 2016-02-20 21:48:26
     Svara
     • Svar på Noras kommentar.

      Skulle inte vilja vara vän med dig!
      Varje gång man är ute och äter ska du då börja argumentera om hur dåligt det är om personen äter en biff eller? Löjligt och dumt och förresten är jag djurvän! Det är ingen mer än jag som bestämmer vad jag är och du har ingen rätt att kalla mig något och bestämma vad jag är och inte är! JA jag äter kött och JAG ÄR DJURVÄN!
      Om du skriver emot blir jag förbannad för helvete ät va fan du vill men kalla inte andra för saker de inte är -.-

      Polina 2016-02-20 22:20:18
      Svara
 • Här var det livat! Verkligen intressant läsning. Tycker det är intressant att se hur det alltid är lugnt i dina kommentarsfält men så fort det dyckert upp ett ”åsiktsinlägg” blir det livat. Har du alltid koll innan du publicerar o vet att folk kommer rasa eller blir det alltid en överraskning? 🙂
  Kram bästa Ida <3

  Jenny 2016-02-20 13:25:20
  Svara
 • När jag tänker på köttindustri/massproduktion av animaliska produkter/ djurparker och situationer som delfinen du beskriver ovan känns det personligen orimligt hur mänskligheten kommit så snett och hur vi kompromisslöst gång på gång tar oss friheten att sätta oss själva främst på andras bekostnad. Även om jag inte förstår eller håller med själv vet jag att alla inte älskar djur och inte ser de som likställda människor i värde och visst kan man tycka olika i frågan. Dock måste alla människor förstå vikten av respekt för levande varelser. Det är det minsta man kan begära. Det blir extra problematiskt när man intalar sig själv att man måste vara 100% för att överhuvudtaget ha rätt att uttala sig eftersom att fokus helt flyttas från var det bör vara. Jag tycker att du är en förebild som förespråkar en sund kosthållning, både från ett individuellt men också ur ett miljö och samhälls perspektiv. Du har troligen en stor positiv inverkan på många framförallt unga och utbildar på ett konstruktivt sätt genom att ta dig själv och din livsstil som ett tydligt exempel. Därför tycker jag inte att behöver ursäkta dig för att du ibland äter ost eller bär skinn och päls. Dina värderingar är rätt och det är det absolut viktigaste.

  Jag går sönder inombords så fort jag hör om djur som far illa pga. människan och vår livsstil. Jag har aldrig ätit kött, dock fisk och fågel vid ett antal tillfällen under livet och har varit strikt vegan i 3-4 år nu. Jag mår utmärkt och har fantastiska värden så jag vet precis som du och många andra att en vegetarisk eller vegansk kost är fullt tillräcklig och på många sätt bättre ur ett hälsoperspektiv. Det kostar inte mer och det tar heller inte längre tid, däremot kräver det en viss nivå av kunskap och engagemang för att komma in i nya vanor och rutiner vilket få förstår och är beredda att lägga tid på. Det är problematiskt också för förståelsen för andras val i samhället i stort.

  Grejen är att det handlar om att få folk att kunna fatta aktiva val genom att se till så att människor har tillräckligt med information. Även om jag själv inte äter kött/ animaliska produkter förstår jag rationellt att det är orimligt att förvänta sig att alla med en kosthållning som går i linje med rådande västerländska normer, dvs. kött, halvfabrikat osv., abrupt skall börja leva som mig. Därför accepterar jag att folk som vill äta kött gör det. Däremot kräver jag av alla människor att de förstår effekten av individuella val, vilket innebär att äter man animaliska produkter skall man sätta sig in i var köttet/mjölken/fisken kommer ifrån, hur processen för att framställa det går till, vilken påverkan det har på djur/natur/människa och att det faktiskt är stor skillnad på tex. kött och kött. Processat/fryst/halvfabrikat är varken hälsosamt eller etiskt eftersträvansvärt. Äter man däremot vilt kött man skjutit själv eller ägg från det lokala hönsgården osv. är så klart saken en annan, därför måste hela kött v.s. vegan diskussionen och även djurvän/icke djurvän bli betydligt mer konstruktiv. Det är inte svart eller vitt utan en enda stor gråskala och måste handla om vad man faktiskt äter och vad det man äter innehåller, inte idealismen eller etiketten på kosthållningen.Tar man köttindustrin som exempel, så länge vi i ett första steg kan få ner konsumtionen på nationell nivå, till exempel till enbart svenskt, ekologiskt kött från små gårdar i Sverige och på så vis aktivt motverka import/export av livsmedel som går att framställa på nationell nivå har vi kommit en bra bit på vägen till ett hållbart och mer etiskt och hälsosamt samhälle.

  Slänger in ett boktips: ”eating animals” av Jonathan Safran Foer.

  Louise 2016-02-20 12:55:00
  Svara
 • Man kan inte älska djur och även äta dem. Då är man speciesist. Och egoist. Det är inget annat än själviskt att konsumera animalier när vi inte måste. Dels mot djuren vars liv tillhör dem och dels mot kommande generationer som har en skadad planet att gå till mötes.

  Till dig Ida: döm inte dig själv för hårt. Du har rätt, ekologiskt gör ingen skillnad. Det är illa för det. Men vi gör så gott vi kan och varenda människa kan inte vara hela världens samvete. Så länge du har ambitionen att en dag sluta med ost tycker jag att du ska vara lite snällare mot dig själv. Du verkar göra mycket för att efterleva dina värderingar men ett steg i taget. Det blir bra till slut. <3

  Tack för att du tar upp dessa frågor!

  Maria 2016-02-20 12:21:42
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Tyvärr Maria! Man kan visst vara djurvän och samtidigt äta lite kyckling eller lax då och då! Det du säger är helt ologiskt, ja, jag äter djur och jag åt köttfärssås med spaghetti till lunch idag) men samtidigt har jag två hästar en hund och två katter! Om jag inte skulle vara djurvän skulle jag haft alla dessa djur då?! Skulle jag vaknat klockan 05.00 för att hinna med att mocka, mata alla, rasta hundarna och släppa ut hästarna i hagen?! Skulle jag ha utbildat mig till veterinär och läka djur varje dag isåfall!? Skulle jag skänka pengar till WWF varje månad?! SVAR: NEJ! Bara för att Ida inte äter kött så hjälper hon inte djur mer än vad jag gör! Jag tror faktiskt att jag hjälper djur mer! T.ex. En av mina hästar skulle slaktas men den fick bo hos mig istället! Båda av mina hundar är från organisationer som hjälper hemlösa hundar att hitta hem! Så döm inte förrän du har tänkt igenom)

   Joanna 2016-02-20 13:11:55
   Svara
   • Svar på Joannas kommentar.

    Jättehärligt att du älskar VISSA djurarter och visar engagemang för DINA husdjur och räddade DIN häst från slakt. Jättesynd att andra djurs öden innefattar slakt dock. Det är precis det jag menar med att du i så fall är speciesist.

    Maria 2016-02-20 16:12:58
    Svara
    • Svar på Marias kommentar.

     Hej Maria och Nora!
     Jag älskar alla sortens djur! Mina föräldrar bor på en bongård och har höns, kossor, grisar, och hästar osv. Men dom äter också kött! Det är så det går till i naturen okej insekter äts av musar som äts av kattdjur som äts av andra kattdjur osv, Ni kan inte förvänta er att alla ska gå runt och sluta äta kött. Jag håller på men tänker absolut inte utesluta allt kött utan ha kvar fisk t.ex. Nästa vecka tänkte jag ha en vegetarisk vecka med lax dock. Så vi får se hur det går. Tänkte ha köttfärssås med också men tack för receptet ska prova det istället för vanligt kött. Iaf jag vill bara säga att om ni dömer folk som äter kött icke djurvänliga så tycker jag ni gör fel. Jag älskar alla sortens djur och har gjort det hela mitt liv. Inte bara VISSA som ni säger.

     Joanna 2016-02-20 17:31:32
     Svara
     • Svar på Joannas kommentar.

      Tyvärr så tycker inte jag att mord är synonymt med kärlek, Joanna. Därför så drar jag slutsatsen att du inte älskar alla djur. Men, det positiva med det, är att du kan börja leva ut dina värderingar om du vill genom att sluta äta djur och därför tycker jag att det är jättebra att du ska prova en vegetarisk vecka 🙂

      P.S. För ett gratis inspirationspaket med vego-recept, klicka här: http://www.djurensratt.se/sites/default/files/vagen-till-vegoland-juni2015.pdf
      eller här: http://www.djurensratt.se/valj-vego

      Nora 2016-02-20 21:43:09
      Svara
   • Svar på Joannas kommentar.

    Hej Joanna!

    Jag tror att du visst älskar dina två hästar, din hund och dina två katter. Däremot så verkar du inte älska alla djur eller respektera alla djurs rätt att leva, eftersom att du med dina pengar betalar någon annan att mörda någon så att du kan äta upp liket. Jag hoppas att du inser att alla djur är underbara varelser som förtjänar att leva och att du, precis som med din häst, gör valet att rädda dem från slakt.

    Vill passa på att tipsa om ett recept på köttfärssås för djurvänner: http://vegoriket.se/index.php/2013/10/20/svenskarnas-favorit-nr-1-kottfarssas-plantpowertwist/

    Nora 2016-02-20 15:44:25
    Svara
 • Hej Ida!
  Dömmer du även dina vänner, kille, familjemedlemmar som konsumerar kött? Eller hur tänker du där?
  Har de inte rätt att uttala sig om djurplågeri? Är då dina vänner som äter kött inte djurvänner tycker du?

  Emma 2016-02-20 11:45:43
  Svara
 • Det är ofta okunskap som gör att folk har så extrema fördommar mot vegansk och vegetarisk kost, att man bara får äta gräs, att man går hungrig, att man måste vara proffs i köket, att de kostar mer, att man måste knapra kosttillskott.. Jag har vart vegetarian i 6 månader med väldans mycket vegansk kost hemma då min sambo är vegan. Jag har aldrig mått bättre, magen fungerar prima, vi har sänkt matkostnaderna med 1000kr/månad och jag blandar ”färdiga” vegetariska måltider med hemmalagat, jag är ingen kock och äter inte ett enda kosttillskott. Det handlar bara om att veta vad man ska äta för att få i sig det viktiga, och när man lärt sig det kan man det! Lika som när man lärde sig laga mat första gången kan man göra det igen 🙂 Däremot är jag hård när det kommer till att kalla sig miljövän eller djurvän, man kan inte göra det så läge man är vegetarian som dricker mjölk och äter ost. Det krävs en kalv för att en ko ska producera mjölk som på en gång tas iväg för det mjölken man vill åt, massproduktion med andra ord och inte har dem en bra levnadsmiljö, är man fullt vegan kan man använda dem orden. Men jag tror det kommer bli lättare att väljs bort kött och mejeri, både på restauranger och i mataffärer, utvecklingen går fort nu och åt rätt håll på många ställen!

  Moa 2016-02-20 11:25:25
  Svara
 • Håller faktiskt inte med här! Man kan inte kalla sig djurvän bara för att man äter vegetariskt! Man kan vara djurvän oavsätt vad, även om man äter djur. Du vet väl att framtidens mat är just insekter och bröd. Inga ”naturliga” ”ekologiska” tillskott som du säger. Sen är att äta kött verkligen INTE samma sak som att döda en delfin pga selfies! Jag vill också säga att en macka med ost och smör är mycket billigare än en acaibowl för att bröd+smör+ost= ca 90kr medans endast acaipulvret kostar 130kr på welloteket. Förresten kan man vara nyttig även om man äter kött. Det gäller bara att hitta balansen. Då menar jag inte att man ska sitta och proppa i sig chiken nuggets från McDonalds utan kanske lite lax då och då!

  Joanna 2016-02-20 11:20:15
  Svara
  • Svar på Joannas kommentar.

   Hej!

   Att vara någons vän innebär att man värnar om hens välmående, hälsa och glädje. Att vara djurvän innebär alltså att man värnar om djurs välmående, hälsa och glädje. Så vitt jag vet – rätta mig gärna om jag har fel – så främjar man varken djurs välmående eller lycka när man dödar dem, eftersom att man då tar ifrån dem möjligheten att någonsin vara glada igen.

   Därför måste jag dra den logiska slutsatsen att man inte kan vara en djurvän om man äter djur. Dessutom är det ju bara skruvat att vilja mörda sina vänner, eller hur?

   Nora 2016-02-20 15:53:25
   Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Det är helt olikt på vänskap mellan människor och djur. Människor äter inte människor för det är canibalism om du inte har hört. Det är bara en liten del av världen som är vegetarianer och resten av världen då?! Bara för att du inte äter kött så betyder det inte att du hjälper djur mer än vad jag gör. Jag har adopterat många hundar från olika organisationer som hjälper hemlösa hundar, och har två vovvar just nu. Sen brukar jag också sänka pengar till räddadjuren och djurensrätt. Och du sitter och låter bli att äta en kyckling som någon annan äter upp istället ändå…

    Stella 2016-02-20 17:20:12
    Svara
    • Svar på Stellas kommentar.

     Hej Stella!

     Genom att inte äta kött så stödjer jag inte dödandet av djur ekonomiskt. Ju fler människor som slutar ge pengar till djurindustrin, desto mer kommer efterfrågan på kött att sänkas. Då kommer inte lika mycket kött säljas i affärerna och därför kommer inte lika många djur att slaktas. Så jo, jag räddar djur.

     Jag tycker att det är jättebra att du adopterar/hjälper hemlösa hundar! Fortsätt med det <3

     Om du äter kött så stöder du direkt djurindustrin och är en av orsakerna till att djur dödas i onödan. Det tycker jag att du borde sluta med, för djurens skull. För att alla varelser förtjänar att leva 🙂

     P.S. Genom att sluta äta kött så undviker man att äta ca 15 fåglar och däggdjur och 2000 fiskar varje år! (Mestadelen av fiskarna är den som används som djurfoder till de andra djuren man äter). Källa: http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/livsmedel

     Nora 2016-02-20 21:36:47
     Svara
  • Svar på Joannas kommentar.

   Nej man kan säkert vara djurvän ändå och absolut jag har hört om insekter och det låter intressant då jag tror att människan är mer gjord att äta insekter än kossor. Jag har aldrig sagt att vi behöver äta massa tillskott. man kan äta vegetariskt/veganskt utan tillskott. Man behöver heller inte äta acai bowl. En smoothie på banan, fryst spenat och mango är perfekt och billigare än en macka med bröd, smör ost. Så dyra tillskott är absolut inte nödvändigt

   idawarg 2016-02-20 11:23:05
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Fast vänta lite, om vi räknar på det där. Låt oss säga att en påse med bröd kostar ca 25 kr och räcker ett par dagar, och en ost kostar runt 70 kr (räcker väldigt länge) och ett smörpaket som också räcker länge och till flera portioner. En mango kostar ca 10 kr/st, ett kg bananer kostar ca 21 kr, och en mango/smoothie.. jag ser inte hur det kan bli billigare när dom andra råvarorna räcker mycket längre än både banan och mango.

    1 kg ost räcker (för mig iaf) ca 3-4 veckor om jag äter det regelbundet, samma med smörpaketet. ett smörpaket räcker ca 3 veckor för mig. Du får gärna utveckla hur mango och banan smoothiesar blir billigare i längden om man ska ha det varje dag?

    Anna (agronomstudent) 2016-02-20 11:45:40
    Svara
 • Måste tillägga att när man börjar bli vegan blir man otroligt begränsad o därmed tvungen att släppa upp på annat. Din kost har ju förändrats mycket det senaste. Du har börjat äta vitt mjöl. Väldigt mycket gryn o spannmål. Väldigt mycket frukt vilket innehåller fruktsocker. Din sojamjölk innehåller tillsat socker för att bara nämna några exempel. Vegansk kost är inte lösningen på allt.

  Lovisa 2016-02-20 11:10:53
  Svara
 • Jag förstår din tanke, världen hade absolut varit en bättre plats om alla kunde vara veganer/vegetarianer, då hade vi sluppit hela den fruktansvärda kött-industrin och utnyttjandet av djur. Men det du skriver är konkret fel och provocerande: att alla skulle må bättre och att alla skulle kunna äta en vegetarisk kost. Vissa kanske mår bra eller till och med bättre av en sådan kost, men en del människor skulle får svåra magsmältnings-besvär av en kost rik på växt-protein. Att vara sojaprotein allergisk är ovanligt, men att vara överkänslig är väldigt vanligt tyvärr och det är därför inte möjligt för alla att kunna äta och tillgodogöra sig en vegetariskt kost. (På vissa skolor i Sverige får man inte servera soja-protein baserad mat för att överkänsligheten är så vanlig hos barnen).
  Däremot skulle nog de flesta människor, som jag sa tidigare, tåla en begränsad mängd vegetariskt protein (jag riktar mig på proteinet här, för det är trots allt proteinets sammansättning som är den stora skillnaden mellan vegetarisk och icke-vegetarisk kost). Istället för att gå ”hel-vegetarian” kan man ha en vegetarisk dag i veckan (eller mer, beroende på hur ens mage kan hantera det) och att övriga dagar lägga stor vikt på vilken typ av kött man äter.
  Om man är vegetarian äter man ju dock mjölkprotein, men mjölkproteinet är ett annat typiskt ”allergi-protein” som väldigt många reagerar på och något man inte bör basera hela sitt protein-intag på. (Det är inte en tillfällighet att symptom som IBS och andra inflammatoriska tarmsjukdomar är överlägset vanligast i västvärlden där vi konsumerar stora mängder mjölkprotein, dåliga fetter och spannmål).
  Jag är själv en av dem jag pratar om här, jag hade gärna varit vegetarian men min mage fixar verkligen inte den typ av protein. Därför kan jag inte låta bli att känna mig ledsen, provocerad och anklagad av ditt uttalande. Men det finns fortfarande mycket man kan göra för att bidra till en bättre djur-industri, jag är noga med att välja kött som jag vet kommer från bra källor, jag undviker i princip helt fläsk- och nöt-kött då denna industrin är rent fruktansvärd och försöker istället äta kyckling från svenska gårdar och fisk med någorlunda bra ursprung, samt äter jag vilt och skaldjur i den mån ekonomin karat det.
  // En läkarstudent extra påläst inom nutrition

  Malin 2016-02-20 11:08:12
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Jag måste dock försvara Ida efter att ha läst vissa kommentarer ovan. Många verkar tycka att vegetariskt/vegansk kost inte är genomförbart för det kräver massa dyra vitamin/näringstillskott. Detta är ett extremt dåligt argument för att inte äta vegetariskt.
   Vegetarisk/vegansk mat har inte nödvändigtvis ett sämre näringsinnehåll än annan mat.
   Exempel: En icke-vegetarian äter färdiga köttbullar, makaroner och ketchup. Jämför detta med en vegetarian som äter: en stor sallad med fröer, oliv-olja, nötter tillsammans med rotfrukter och bön-gryta. Vem får i sig mest näringsämnen? –> Vegetarianen.
   Nu vänder vi på det hela: en icke-vegetarian äter en kyckling-file och en stor sallad med rotfrukter. Jämför med en vegetarian som äter makaroner och färdiga soja-köttbullar. Vem får i sig mest näring? –> Icke-vegetarianen.
   Sen kan man då fråga: vad är bäst? En exemplarisk icke-vegetarisk kost eller en exemplarisk vegetarisk kost? Svar: Det beror på vem som äter den.

   Ni ser dilemmat här, man kan inte säga att särskild kost är näringsfattig för det beror precis på hur man utnyttjar den och på vad man faktiskt äter av det som ingår i kosten samt på hur bra/dåligt ens kropp tar emot näringen.

   Malin 2016-02-20 11:25:02
   Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Bra skrivet! Känner igen mig helt i det du skriver (Y)

   Anna (agronomstudent) 2016-02-20 11:11:48
   Svara
 • Detta inlägg fick mig att sluta följa din blogg. Även om du säkert inte menar det låter det som att åh hela världen blir veganer och alla blir så lyckliga. 1 jag älskar kött. 2. Min släktingar driver bondgård där djuren inte alls blir misshandlade sen ja slaktade en helt annan femma. Så skriv inte att folk misshandlar djur till föda. Iaf int wsvierhe på någon bondgård som föder upp kor iaf. 3. Jag har varken pengar eller lust att springa och köpa tusen olika preparat och vitaminer för att leva hälsosamt. Du måste typ ha en matbudget på 10 000. Jag och min sambo har 3000.

  Ibland asså…. Hej svejs!

  Anonym 2016-02-20 11:04:44
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Människor äter mer kött nu än någonsin, var och hur skulle alla de djuren som världen kräver till mat få plats ifall vi utgår att de får så stor yta att leva på som ett djur borde? Det är inte miljömässigt hållbart. Eftersom det är en så hög efterfrågan på kött måste de ha så mänga djur på så lite yta som möjligt, så fort som möjligt och så billigt som möjligt. Supply and demand.

   Michelle 2016-02-21 21:31:37
   Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Du kan klara dig bara du har kunskap och intresse för att inte ta köttbullar varje dag, sluta var lat och skyll på det. köp en vegetarisk kokbok. Du kan ju börja lyssna på burgarpodden med Mcdonalds istället känns som att du passar bättre där än detta mera hälsosammare forum

   Maja 2016-02-20 12:06:32
   Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Nej absolut inte jag är ute efter folks åsikter så bra att du kommer med dem. 1. Ok 2. Kan säkert stämma i vissa fall men det mesta i köttindustrin tror jag ej är som din familjs bondgård 3. Jag förstår inte varför folk skriver att det ska vara dyrare? Jag har aldrig haft en billigare kost då detd är ju kött och fisk som är dyrt och nej det behövs inga tillskott om man inte vill.

   idawarg 2016-02-20 11:09:56
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    2. Du skriver ju tom här själv Ida vad som är problemet. Du TROR att det i flesta fall inte är som på denna bondgård. Då ska jag berätta för dig att på de allra flesta gårdar i svergige så har djuren det fint med människor som Verkligen bryr sig om dom. Dom som det är synd om på svenska bondgårdar är oftast bönderna själva som sliter häcken av sig för att deras djur ska ha det bra!
    Du har uppenbart baserat detta idiotiska inlägg på saker du har läst i media, men guess what, i media skriver man bara om dåliga saker/händelser. Vilket på ett sätt är bra, alla som missköter sina djur ska hängas ut med all rätt! Men var god besök en bondgård med bra djurhållning som dom flesta faktiskt har innan du gör korkade uttalanden om misshandel och dylikt. Man ska inte tro man ska veta!

    Anna 2016-02-20 13:17:57
    Svara
    • Svar på Annas kommentar.

     Hej! Härligt om det stämmer att de flesta djuren får gå ute i det fria, som du säger! Däremot, desto friare och längre liv ett djur har, desto mer skada tar miljön. Så visst är det bra på ett sätt, men det finns fortfarande negativa konsekvenser om man tittar på det stora hela.

     Anonym 2016-02-21 00:18:25
     Svara
    • Svar på Annas kommentar.

     Hej Anna! Jag förstår inte vad det är för skillnad på om man behandlar djuren bra eller dåligt om man ändå ska slakta och döda dom sedan för att någon ska äta det när det finns så mycket annat man kan välja på som är billigare och hälsosammare t.ex. All form av grönsaker frukt och bär, vegetariska biffar såser kotletter, pajer och grejer! Ida är inte korkad bara för att hon lever ett hälsosamt liv. Vi är inte barn för att kalla varandra korkade, dumma osv. Det som Ida skrev var en åsikt, det som du skrev var en annan åsikt och nu har jag skrivit min åsikt. Man behöver inte kränka ner på vad andra tror!

     Felsis 2016-02-20 14:33:22
     Svara
     • Svar på Felsiss kommentar.

      Det är väl ändå en Enorm skillnad på att äta djur som haft det bra i sitt liv och djur som inte haft det haha. Och jag skiter faktiskt i vad andra äter. Men att säga att djur inom produktion misshandlas är helt och hållet fel. Jag har heller aldrig sagt att Ida är korkad utan jag tycker tvärtom, jag beundrar henne för hur duktig hon är med att sköta sin kost och hälsa utan fusk. Men jag tycker det är fel att göra elaka uttalanden utan att kunna se saker ur olika perspektiv vilket ger en skev bild. Det finns inger konsensus med vad rätt kost är. Det finns dock beskrivet vad djurmisshandel är och misstänker man att djur far illa tycker jag att man bör anmäla 🙂 men dom flesta har nog aldrig ens varit på en gård med köttproduktion utan enbart sett filmer gjorda av djurrättsaktivister. Källkritik lärde i alla fall jag mig i högstadiet!

      Anna 2016-02-20 15:52:46
      Svara
 • Håller helt med dig Ida! Tycker inte man ska kalla sig djurvän och bli upprörd över detta, och därefter äta ett djur till middag. Nopes.

  <3

  Therese 2016-02-20 11:00:53 http://bunnydrugz.blogg.se
  Svara
 • Du kan inte skriva sådana här saker samtidigt som du köper en Chanel väska i äkta läder!!! Samtidigt tror jag personligen att man inte kan hård-dra allt på det sättet du skriver här. Det är jättetråkigt att djur misshandlad men jag tycker det är värre att människor faktiskt misshandlas o utnyttjas i vissa delar av världen. Isåfall kanske det är bättre att handla fair-trade produkter även om de inte är veganska. Vi lever i ett samhälle där vi är beroende av naturen och människan har levt av djur sedan urminnestider. Absolut så anser jag att vi behöver minska ner på vårt intag av animaliska produkter av hälsomässiga skäl och addera mer vegetariska inslag i vår kost generellt sett. Men jag tror däremot inte på idén att bara äta vegansk mat. Det blir ingen balans i det. Att istället proppa i sig massor med vitaminer o mineraler som B12 för att undvika näringsbrist tror inte jag är hälsosamt. Vi behöver balans i vår kost och äta varierat. Att äta exempelvis 3 bananer som man ser att det ofta blir för dig totalt per dag anser jag vara enformigt. Hälsomässigt är det nog allra bäst att äta varierat, dvs lite av varje. Men av etiska o moraliska skäl förstår jag hur du tänker med djuren, men idag så finns det väldigt många bra gårdar som föder upp ekologiskt kött. Vårt system bygger på ”the survival of the fittest”- darwins teori- vi ser detta i naturen, djur äter djur, det är enkel fakta. Vi kan inte ändra på hur naturen fungerar liksom. Tänk själv på dina produkter, ta exempelvis spirulina o vetegräs som är produkter som ofta kommer från Kina. Vi vet att barnarbete är vanligt där o kanske misshandlad o utnyttjas barn för framställandet av veganska produkter. Kort o gott tror jag inte man kan skydda sig från allt men man bör vara medveten om att veganska produkter kan framställas på ett sätt som kan anses vara oetiskt. Bara mina åsikter detta o respekterar vad du tycker fullt ut! <3

  Lovisa 2016-02-20 10:49:54
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Lovisa. B12 är det enda tillskott som en vegan MÅSTE ta. Du är medveten om att djuren får i sig det på något vis också? Och ”djur äter djur”, ”vi har levt av djur sedan urminnes tider”? Ja men tradition rättfärdigar inga samhällsstrukturer. Människan behöver jaga/industriellt tortera djur med verktyg, inte ta en tugga av dem råa. Naturen fungerar inte genom djurfabriker.

   Maria 2016-02-20 12:31:23
   Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Lovisa, Tyvärr är det du pratar om en drömvärld och du förbiser hur den generella verkligheten ser ut som är helt övervägande del av världen. Du kan absolut skippa all kött och få i dig betydligt bättre saker veganskt det handlar mera om att du ska ha kunskap och testa nya saker än den skolmaten man blivit inpräntad som liten. Många av Sveriges absolut bästa elit idrottspersoner äter vegetariskt. Det du också får i bonus av att du skippar det animaliska att du får 85 % mindre sannolikhet att drabbas av Cancer vilket till största delen påverkas av kött och animaliska produkter. Jag respekterar din okunskapen men för din egen skull så kan det vara värt att börja byta ut några vanliga maträtter i veckan och sen öka på. kram kram <3 anna sandström

   Anna s 2016-02-20 12:03:43
   Svara
   • Svar på Anna ss kommentar.

    Jag äter inte den inpräntande maten från skoltiden, absolut inte! Jag äter en kost fri från gluten o mjölk baserad på mestadels grönsaker, inslag av animaliska produkter som ägg, fisk, fågel, boostad med nötter o frön, alger, superbär som acai med mera. Det jag menar är att man inte behöver gå över till att vara vegan för att dra nytta av växtrikets råvaror o dess fördelar. Att äta rött kött gör jag mycket sällan, men däremot är kyckling o fisk utmärkta proteinkällor. Fisk är till exempel en mycket nyttig råvara som innehåller omega 3 o 6 som är livsviktiga för oss. Om man äter kött i lagom dos tror jag inte det är en bidragande orsak till cancer. Det som gör människor generellt sett sjuka är stillasittande, socker o genetiska faktorer som vi inte kan påverka. jah har ingen okunskap kring kost som du påstår, tvärtom jag är otroligt påläst men jag tror inte på en vegansk kost av den anledningen att man äter för ensidigt. Däremot tror jag att grönsaker är en fantastisk källa till kolhydrater som alla bör äta till varje måltid.

    Lovisa 2016-02-20 12:25:03
    Svara
    • Svar på Lovisas kommentar.

     Mycket tror på dina saker, du får börja läsa på lite bättre. animaliska produkter gör så att du ökar kraftigt i cancer framkallande. Äter du över 500 gram kött i veckan så är det rent av farligt. i detta är kött, fisk, fågel inkluderat. Det är betydligt bättre att skippa att äta 200 gram kött i veckan än att äta det om du vill leva ett långt och hälsosamt liv. Plus att du också då slipper leva ett dubbelmoral liv och kalla dig djurvän fast du själv stödjer den tortyr av djur som försegår

     anna s 2016-02-20 13:08:56
     Svara
    • Svar på Lovisas kommentar.

     (Y)

     Anna (agronomstudent) 2016-02-20 12:28:13
     Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Bra skrivet!

   Anonym 2016-02-20 11:07:05
   Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   agreed!

   Anna (agronomstudent) 2016-02-20 10:53:15
   Svara
 • Jag brukar vekrligen tycka om dina inlägg och allt, men det här tycker jag tyvärr du har fel i. Vad är det med den där inställningen att man verkligen inte kan vara djurvän när man äter kött? Det är så fel. Jag brinner för djur och utbildar mig nu till husdjursagronom på SLU och har varit på ett par bondgårdar och sett både grisproduktion och mjölproduktion och grejen är den att Sverige har hög standard när det kommer till djurhållning. Jag äter kött, och jag mår bättre när jag äter kött för min mage klarar inte av soja, bönor, linser osv. Så jag äter kött för att få en bra proteinkälla. Varför ska inte jag få skriva hur hemskt det är med den där delfinen bara för att jag äter kött? Det finns en anledning till att jag köper SVENSKT och KRAVmärkt kött och inte utländskt (för ja, utländska djur har det mycket mycket sämre än svenska) men att dra alla bönder över en kam är så FEL. Våra svenska bönder ska ha stor eloge för dom bryr sig verkligen om sina djur, och har man själv inte vart där och sett med egna ögon så kanske man inte ska yttra sig om det.

  Det här inlägget gjorde mig lite upprörd faktist, jag trodde inte du var sån som dömde. Jag dömer inte vegetarianer eller veganer, men då ska ni inte döma mig som en person som inte kan vara djurälskade bara för att jag äter kött. Som Emma skrev här uppe, vissa kanske varken har pengar eller tid att leva veganskt med alla tillskott osv, men vissa (som jag) mår inte bra av veganska proteinkällor för då pajar min mage. Så nej, att döda djur för att äta det är INTE samma som att döda ett djur för selfies, det är så långt ifrån man kan komma!

  /besviken läsare

  Anna (agronomstudent) 2016-02-20 10:44:27
  Svara
  • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

   Håller med dig Anna!
   Jag tycker det är tråkigt att människor ska döma varandra för att de själva tycker att de ”lever det rätta livet”.

   Emma 2016-02-20 15:13:04
   Svara
  • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

   Du ska ha dåligt samvete om du väljer själv att förbise hur världen ser ut, Sverige är inte mycket bättre. Ångesten stressen i djuren att de ska dö är inte mindre i Sverige. Finns inget fint sätt att dö efter enbart 1/5 del av sitt liv då man dödar djuren när de precis blivit stora nog. Har du sett hur dom dödar kycklingar? kor? Grisar? hur dom mår i Sverige? Nej det verkar inte så…. Gör ett studiebesök på Scan så kommer du aldrig vilja äta en köttbit i hela ditt liv. Köp lite vegetariska kokböcker och testa olika rätter istället för att skylla ifrån dig att du inte har tid.

   Anna s 2016-02-20 11:53:32
   Svara
   • Svar på Anna ss kommentar.

    Har du inte läst mina inlägg? Jag har redan sett hur det går till, det är liksom lite av min utbildning som husdjursagronom. Och studiebesök har jag varit på massor, så jo jag ser hur dom mår, och om du kollar upp Tjulsta gård och faktiskt BESÖKER dom så ser du att det är väldigt lyckliga grisar som lerbadar, springer runt i stora hagar och flockar och är jätte nyfikna och sociala. Så JO tack, jag har sett hur svenska produktionsdjur har det i både mjölkproduktion och grisproduktion.

    Anna (agronomstudent) 2016-02-20 12:03:01
    Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     Anna, titta gärna på Djurrättsalliansens ”Djurfabriken.” Allt material är från svenska gårdar och svenska bönder. Tala sedan om för mig att det är bra djurhållning! 🙂

     Therese 2016-02-20 13:18:34 http://bunnydrugz.blogg.se
     Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     Jag har själv varit på massor med gårdar då min far hade en medelstor gård, lerbadar haha… som att det är ett mått på att de haft ett bra liv. Verkar inte att du sett hur verkligheten ser ut. Har du varit med vid slakt och de 1 månaderna de lever ? Sen kanske du ska kolla på de stora då det är där övervägande av största kött produktionen kommer från

     anna s 2016-02-20 13:00:23
     Svara
  • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

   Jag dömer inte eller anklagar dig och jag hade samma resonemang som dig för inte alls länge sedan. Jag tycker själv inte jag har rätt att yttra mig då jag fortfarande äter ost, jag har ett duntäcke hemma, jag har skinnväskor mm. Men det för att jag blundat för verkligheten eller egentligen bara läst på för lite. Min mage är också känslig för bönor linser mm men det finns så mycket annat att äta och du behöver inte alls ta massa tillskott om du inte vill. Att vegetariskt/veganskt skulle vara dyrare är helt fel. har aldrig haft så billig livsstil då det är ju köttet som är det dyra.

   idawarg 2016-02-20 10:55:31
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Fast i inlägget skriver du ju specifikt: ”Men jag blir samtidigt väldigt provocerad pga. att det är ickevegatarianer/veganer som skriver om det och talar om hur hemskt det är. ” varför blir du provocerad av det? Det kallar jag för att döma. Varför ska inte dom få tala om hur hemskt det är? Varför ska inte jag få tala om hur hemskt det är? Bara för att jag äter nöt och fläsk och kyckling?

    Grejen är den att jag tänkte som dig angående veganskt och sådär innan jag påbörjade min agronomutbildning och faktiskt lärde mig kemin bakom köttprodukter vs veganska produkter, fördelar och nackdelar, jag har varit ute i fält och sett hur det fubgerar i fågel, fläsk och nöt produktionen och det ändrade min syn helt. Alla smutskastar animalieproduktionen men det ger en så orättvis bild. Våra svenska bönder gör ett underbart jobb för våra produktionsdjur, så varför ska jag skämmas för att jag äter kött som jag mår bättre av? Jag menar verkligen inget illa med mina inlägg, men jag blir ledsen att jag får skit för att jag brinner för djurfrågor men ”borde inte” få yttra mig eftersom jag äter kött..

    Man kan väl äta kött och samtidigt sträva efter att förbättra djurvälfärden för våra produktionsdjur. Detta kan man göra genom att medvetet köpa KRAV och svenskt. Tillslut kommer folk haka på.

    Anna (agronomstudent) 2016-02-20 11:02:55
    Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     Tycker också detta inlägg var lite väl provocerande. Jag är själv inte vegetarian men äter i huvudsak vegetarisk kost men att sitta och säga att djur blir misshandlade för att hamna på vår tallrik är så fel. Förlåt men typiskt ett uttalande från person som aldrig varit på bondgård och sett hur oerhört fin svensk djurhållning är. Allt som står på nätet är inte sant vet du. Att säga att man inte kan vara djurvän för att man inte är vegetarian? Nä gör om gör rätt och tänk rätt. Jag bor själv i Stockholm så inte så att jag är en bonde som skriver detta. Känner dock flera stycken som håller på med köttproduktion som är extremt måna om sina djur. Att säga så här är bara att trampa på dom. Tycker du verkar vara en så sympatiskt person i vanliga fall men detta inlägg var verkligen inte trevlig. Det finns givetvis dåliga exempelvis men var så säker på att det fuskas på ALLA håll inom livsmedelsindustrin, inte bara inom köttproduktion! Öppna ögonen för olika perspektiv istället för att vara inskränkt.

     Anna 2016-02-20 12:52:52
     Svara
 • Hej ida du är så inspirerande för mig och jag älskar dina inlägg och videos!
  Jag tycker inte du ska Dåligt samvete för att du äter ekologisk ost! Djur behöver mjölkas annars skulle de få ont så det är inget att må dåligt över.
  Jag var på kolmårdens delfinarium igår och fick träffa delfinerna där. Jag frågade allt om medias artiklar om kolmårdens delfinarium så jag har fått all Sann info och inte läst till mig en påhittad artikel. Jag vill komma till den saken att många på sociala medier kommenterade det här eftersom det har blivit så stora skriverier om det men jag tycker inte att man mage och komma och kommentera sånt om man ändå har djur i bur eller stall hemma! Eller om man ens äter djur eller använder duntäcke eller skinn eller päls.
  Delfinerna blir jättebra behandlade och är födda i bassäng och är med i foskningar för att delfinerna i det fria ska få hjälp och inte bli utdöda. De har till exempel kommit fram till att våra vindkraftverk är väldigt dåliga för delfinerna och gör dem döva ute i det fria och det hade vi aldrig kunnat tagit reda på om vi inte kunnat forska kring dem. Folk tror bara på media och tror att de kan yttra sig om de bara läst en artikel från aftonbladet. Du vet ju själv hur mycket tidningarna kan skriva. jag tycker det är tråkigt att man blir påhoppad när tidningarna skriver helt osanna saker. Folk har inga kundkaper eller tar reda på rätt fakta utan tror att allt tidningarna skriver är sanning. Hemskt att samhället ska behöva se ut så. Och varför är det ingen som tycker synd om kamelerna eller girafferna? Varför bara delfinerna? Jo för det är ett djur som ligger varmt om hjärtat om alla, de skiter totalt i hur de andra djuren mår.

  Lina 2016-02-20 10:32:18
  Svara
 • Jag tycker det blir lite konstigt när du här ifrågasätter om en delfin är mer värd än en ko, men samtidigt väljer att köpa en classic flap bag från Chanel som är gjord av äkta läder?

  Hanna 2016-02-20 10:21:11
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Absolut jag håller helt med och det är ju det jag skriver. Jag äter även ost fortfarande ibland och jag har skinnjacka och till och med päls sedan innan. Jag har absolut inte rätt att klaga på någon annan då jag själv bidrar. Därför vill jag ha alla era åsikter och vad tycker du att man ska göra med ex skinnjackan jag har hemma som jag köpt för något år sedan?

   idawarg 2016-02-20 11:04:33
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Om man väljer att vara vegetarian eller vegan för att man tycker det är fel att äta djur hade jag sålt skinnjackor osv. 🙂

    Hanna 2016-02-21 09:38:04
    Svara
 • Vidrigaste jag läst på länge, FY. Jag har varit vegetarian (men är pesceterian på helger) sedan 1 januari 2015 och det är det bästa jag gjort. Usch!

  WWW.JOHANNAGRAHN.SE

  Johanna - skönhet- och fitnessjunkie! 2016-02-20 10:20:45 http://www.johannagrahn.se
  Svara
 • Att äta kött är inte alls samma sak som att döda en delfin pga selfies! Ursäkta men jag tycker att du har fel där. Alla har inte möjlighet och tid att stå och laga en vegetarisk acaibowl varje morgon, utan det får bli en macka med smör, och skinka/ost. Några har tillochmed kanske inte pengar att köpa alla tillskott och ekologiskt och vegetariskt och då blir det kanske ett par grönsaker med kyckling. För nästan alla har vanliga jobb och då vaknar man tidigt och skyndar iväg sig för att hinna med bussen sen kommer man hem sent och kanske går och tränar men när man är tillbaka är man så utmattad att man inte kan stå och skära grönsaker till woken eller laga nån vegetarisk soppa utan det kanske blir ett par halvbrända köttbullar ibland och ibland en lyxig fruktsallad med frön,bär och allt.

  Emma 2016-02-20 10:20:41
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   gröt till frukost är både nyttigt och enkelt att göra (tar max 5 minuter) och som är vegetariskt. Ett plus i kanten är att det är superbilligt! 🙂

   pauliina 2016-02-21 21:32:02 http://www.misspau.blogg.se
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Fast det går att vara vegetarian/vegan utan att det tar tid. Att köpa vitaminB12 på apoteket är inte dyrt. Att köpa soyafärs är inte så mycket dyrare än att köpa vanlig färs. Många vegetarianer/veganer äter fortfarande mycket halvfabrikat (vegoschnitzlar mm) för att de inte har tid.

   Simme 2016-02-20 14:16:15
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag håller med dig! Att folk kommer med argument som att vegetarisk kost är dyrare är inte hållbar… Det finns grymma vegetariska alternativ som inte behöver kosta mer än kött, fisk eller fågel. Att säga att det tar längre tid att göra något icke-vegetariskt är fullkomligt jättekonstigt argument, en snabb måltid som makaroner och köttbullar kan bytas ut med makaroner och vegetariska köttbullar, inte speciellt svårt och tar INTE längre tid! Bara för att man är vegetarian/vegan behöver man inte göra de mest komplicerade måltiderna om man inte vill…

   Mathilda 2016-02-20 14:05:03
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Det är enormt synd över att se att du har en väldigt skev uppfattning om vad vegetarisk/växtbaserad mat är, har aldrig ätit acai bowl, tagit kosttillskott (som ofta inte behövs).
   Kyckling är dyrare än vegetabilier. Det finn falafel och andra bollar om du känner dig tvungen att äta halvbrända bollar/bullar när du inte hinner med något fancy.

   Molly 2016-02-20 12:40:06
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   I have to comment cause I think that are some really bad excuses and I think that YOU are wrong!!! You are making is waaaaay more complicated than it has to be:

   Your morning problem: Grab a some pieces of fruit, and/or whole wheat bread or make a banana+strawberries+dates smoothie or make oatmeal or some cereal with soymilk or as you say a crisp bread but with some hummus, or with potatoes, or with avocado or sandwichspread or whatever. Eating vegan does NOT mean that you have to spend more time in the kitchen.

   Your ”tilskotts” problem: The only thing you have to worry about is vitamin B12 (and that is only because vitamin B12 is a dirt vitamin and since we clean our fruit, grains and vegetables today we eliminate that vitamin … the reason animals have B12 is because they eat ”dirtier” food or because they are injected with B12 but they to are cleaned from it). You don’t have to take anything else. But maybe a D vitamin if you don’t feel like you get enough sun – but that is a sun problem not a dietary problem. That is like 80-100 kr for a bottle of B12 that lasts like half a year maybe.

   For lunch and dinner: Potatoes, rice, pasta!!! You can make it really easy with some pasta with pasta sauce and steamed veggies or something. Or cut up potatoes in the oven for 45 min and eat them as fries.

   OVERALL base your food around rice, potatoes, pasta, oatmeal, bulgur etc. and then add some vegetables and fruit in the mix. It seriously is the cheapest and easiest diet ever!!! It isn’t more complicated than that. Search ”what i eay in a day vegan” or something on youtube and you will see how easy it is to eat vegan!!

   Katrine 2016-02-20 11:57:09
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma, du kan utan tvekan lika enkelt äta vegetariskt, hur dyrt är till ex linser? bönor? Det handlar mera om för din del lathet och att du inte vill det. Så det du borde göra är att läsa på lite om det så är gör du både gott för miljön och du minskar risken för cancer och mår bättre själv

   Anna s 2016-02-20 11:37:56
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag har varit vegan i fem år och har ALDRIG ätit en acaibowl. Det går lika snabbt, om inte fortare att laga vegetariskt än ickevegetariskt 🙂

   Therese 2016-02-20 10:53:03 http://bunnydrugz.blogg.se
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma och jag måste bara kommentera det här då jag tycker du har så fel. Att göra en acai bowl eller smoothie tar lika lång tid om inte kortare tid än att göra en smörgås. Du skulle även kunna göra en macka med vegetariskt pålägg. Du kan även köpa färdighackade grönsaker om du tycker det tar lång tid eller jobbigt att hacka. Du kan köpa vegetariska köttbullar att steka. Sedan undrar jag hur du tänker när du skriver att det skulle vara dyrare? Att äta vegetariskt/veganskt är den billigaste livsstilen jag haft. Det som är dyrt är ju kött och ost. Ett paket linser är mycket billigare än en kycklingfile så jag tror du får tänka om lite 🙂

   idawarg 2016-02-20 10:49:29
   Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag håller inte alls med dig. Nu är jag inte vegan utan det blir att jag äter vegetariskt ibland, på grund av bekvämlighet. Jag tycker inte att du har mindre möjlighet att vara vegetarian, utan det handlar om att det är enklare att äta kött. Om du känner att du inte har tid med att hacka grönsaker till middag finns det soyabullar att köpa som går precis lika snabbt att steka som vanliga köppbullar. Så det handlar om val och inställning snarare än möjlighet.

   Anonym 2016-02-20 10:38:48
   Svara
   • Svar på Anonyms kommentar.

    Håller helt med dig, helt rätt. det är bara att ta tag i det och lär sig mera vegeterianska rätter

    Anna s 2016-02-20 11:39:21
    Svara
   • Svar på Anonyms kommentar.

    Jag håller med Emma. Grejen är den ”anonym” att vissa mår inte bra av veganska proteinkällor (exempelvis jag). Min mage krashar när jag äter soya, linser, bönor osv. Varför ska jag äta nått min kropp inte klarar av? Det är som att säga att en glutenallergiker ska äta gluten. Dessutom innehåller soya rätt mkt isoflavoner = inte bra för kroppen. Och låt oss säga smör från raps kan innehålla transfetter = dåligt. Detta sker inte i smörprodukter från animalieproduktion för dom är redan mättade, men när du ska mätta rapsfetter till smör så bryter man vissa dubbelbindningar i fettsyran vilket då kan leda till transkonformation vilket medför transfetter. Så nej, veganskt och vegetarianiskt är inte alltid bäst för kroppen.

    Anna (agronomstudent) 2016-02-20 10:49:42
    Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     Jag skrev aldrig att vegetarisk/vegansk kost var bäst för kroppen. Bara att de flesta faktiskt har möjlighet att vara vegetarianer, förutsatt att man ”klarar av” dessa typer av produkter, och med tanke på att det finns så mycket olika alternativ än bara soya borde det gå att hitta något man tål och mår bra av. Det handlar om vilja. Vill man inte vara vegetarian behöver man inte det, och jag har aldrig påstått att det är något alla behöver vara.

     Anonym 2016-02-21 00:11:01
     Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     It is often because you have to rinse the beans and lentils well before consuming then. And again you don’t have to eat then. You can eat rice, oatmeal, potatoes too – they are like 10% protein which is plenty. And your second argument – food like oils and butter (from vegan or nonvegan ressources, doesn’t ) are SHIT for your body. Stick to whole foods and plant based foods. Seriously, watch videos on the starch solution on youtube and try it for a month, and if you don’t feel amazing after a month, then and ONLY then you’ve got the right to say that animal flesh and puss is good for the human body 🙂

     Katrine 2016-02-20 12:06:11
     Svara
     • Svar på Katrines kommentar.

      Why does everyone assume you have no idea how to cook vegan/vegetarian just because you say it doesn’t work for you? I can’t get it. OFC I know that I need to rinse the beans and lentils and so on, but you just have to understand that vegan/vegetarian (only) doesn’t work for EVERYONE. I eat varied food with lots of leafy greens, tomatoes, veggies overall, but for me a nutrition invoving different meatproteins works the best, why is it so hard to accept? I can’t understand it.

      And about that I only have the right to say animal meat is good for the body if I tried this and that before, I think I’m gonna listen more to my teachers and researchers and doctorands at my uni that are specialised in these questions.

      Anna (agronomstudent) 2016-02-20 12:18:56
      Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     ANNA! Men ät inte soya och de produkterna då du inte tål, du menar inte att det enda du kan äta är ett grishuvud. Det dummaste jag hört finns tusentals med vegetariska produkter och ämnen du får i dig näring från. Synd att du inte fattat så mycket mer än du verkar gjort. Köp en vegetarisk bok

     Emma 2016-02-20 11:45:10
     Svara
     • Svar på Emmas kommentar.

      Not gonna happen, been there done that. Funkar inte för mig. Som jag sagt innan, jag har inget EMOT vegetarianer och veganer, det jag har emot är att ni dömer alla som INTE är det. Vilket är FEL. Är man inte insatt i hur det svenska animalieproduktionen ser ut irl (inte genom aktivistfilmningar som visar bilder som är helt tagna ur sitt kontext) så bör man inte döma den svenska produktionen och oss som jobbar med den.

      Anna (agronomstudent) 2016-02-20 11:51:53
      Svara
    • Svar på Anna (agronomstudent)s kommentar.

     Men vem har sagt att man måste äta soja och transfett bara för att du ska vara vegan? Det är inget jag är storkonsument av då det finns så mycket annat bra. Jag har också problem med att bryta ner bönor, linser mm men det går faktiskt bättre nu och som många sagt till mig är det en vanesak men detd är inget du behöver ha i din kost heller. Finns så mycket bra grejer du kan äta som quinoa, frön, nötter, grönsaker, rotfrukter, bovete, havregryn, frukter mm.

     idawarg 2016-02-20 10:59:03
     Svara
     • Svar på idawargs kommentar.

      jag hänvisade till soya för att ”anonym” sa att man kunde köpa soya produkter istället. Och jag äter redan grönsaker, quinoa, nötter osv osv, men jag äter även kött för att det är proteinkällan min kropp mår bäst av. Att dra alla över en kam och säga att alla mår bättre av vegetariskt/veganskt är inte riktigt sant. Men nu tror jag främst att ifrågasättningarna kommer också för att vi tydligen inte får yttra oss om att det är så hemskt det här med delfinen och sen ändå äta kött… vilket är så fel

      Anna (agronomstudent) 2016-02-20 11:06:39
      Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Haha som att det tar längre tid att göra något vegetariskt det är bara ren lathet

   Lina 2016-02-20 10:35:56
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind