Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

JOJOBANTNING

IMG_1261.JPG

Hej Ida och tack för en inspirerande blogg!

Jag har en fråga. Jag har fått intrycket av alla fitnessbloggare jag följer, att ni inte gillar skräpmat. Så för er är det inga problem att stå emot. Det ni vill ha är det som är nyttigt ändå liksom. Men hur hittar man en balans om man GILLAR kebabpizza, smågodis, latte och pasta carbonara, och inte tycker att bönpasta och proteinbollar ersätter det?

Mitt problem är att jag vill vara hälsosam och ha lägre fettprocent (skiter egentligen i vikten för jag tränar väldigt mycket). Jag gillar nyttig mat! Lagar din linsgryta minst en gång i veckan, älskar grönsaker och hälsosamma smoothies. Problemet är att jag gillar skräpmat lika mycket och jag vill ha båda. Jag äter gärna en nyttig frukost men då vill jag köpa latte och chokladboll på eftermiddagen. Är du med?

Om jag bestämmer mig för att “nu är det nog” och går in i en “diet”, alltså att jag förbjuder sötsaker och skräpmat för en bestämd tid, då kan jag utan problem hålla det i 2-4 veckor, beroende på vad jag har för mål. Men enda anledningen att det går är att jag tänker att “om X veckor får jag…” Jag har försökt att hitta en balans där jag äter nyttigt mestadels men bara unnar mig något litet en gång i veckan, men det GÅR inte. För om jag inte följer en strikt diet har jag så lätt att “ge med mig”. En kompis hör av sig och vill fika, vi går på bio, vi går ut och äter, osv. Jag kan inte sitta mitt emot en kompis som fikar och bara äta en näve nötter – det går inte. Jag mår typ psykiskt dåligt. Så det jag gör är att om jag har en diet-period så låtsas jag att jag inte kan ses, för att inte utsätta mig för frestelser. Och det är ju inte kul.

Hur hittar man den här balansen om man inte har de där generna att man bara gillar nyttig mat, och samtidigt har jättelätt att gå upp i vikt? Jag svullar verkligen inte men jag har lyckats bli tilldelad den funktionen att det räcker att jag luktar på en kanelbulle så går jag upp ett kilo. Ingen i mitt umgänge är så och det är så tråkigt att de alltid kan äta vad de vill när vi ses medan jag får dåligt samvete. Kan man köra två veckor sträng diet, två veckor “äta vad jag vill” året om? Är det okej? Jag har nämligen blivit ipräntad att “jojo-bantning” är jättedåligt!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar! Tar upp den här då jag kan lova dig att du inte är ensam om de här tankarna och problemen. Att jojobanta är inte bra och att växla så 2 veckor hit och dit låter inte heller särskilt hälsosamt. Att sätta strikta förbud är heller inget jag rekommenderar och i för mig låter det som att du kanske har ett sockerberoende som du skulle behöva bli av med? Jag själv har tidigare älskat socker, godis, skräpmat mm. och speciellt i perioden då jag jobbade på café när man hade allt framför sig 😀 haha.

Men ett tankesätt som verkligen har hjälpt mig att skapa en balans i mitt liv är at tänka 80/20 vilket betyder att jag till 80% försöker äta bra mat och resten av de 20% så får jag äta hur jag vill. Så om du en dag har en inplanerad fika så har du utrymme för att äta den där bullen. 20% skitmat kommer inte påverka din hälsa om restan av de 80% är bra mat. Hänger du med vad jag menar?

Många undrar hur jag mäter det här och svaret är att jag mäter absolut inte utan det är bara ett tankesätt och det blir lite mer av det goda ena dagen så blir det säkert lite mer av det nyttiga en annan dag så det jämnar ut sig. Börjar man mäta och väga så är det lätt att man blir för fixerad och hamnar i dåliga cirklar om maten.

Sedan så var även min första tanke att du kanske inte får i dig tillräckligt med mat eller att du inte äter kolhydrater så du får ett sug? När jag åt lågkolhydratskost så var jag mycket mer sötsugen än vad jag är idag. Nu när min kost består av en stor del kolhydrater i form av rotfrukter, frukt, ris, bovete, quinoa, havre mm. så känner jag inte alls samma sug. Så äter du en kost väldigt låg på kolhydrater så testa lägga in lite mer bra kolhydrater.

Hoppas du fick tips 🙂 Kram, Ida

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Vilka bra råd!

  Hanna - Pilates och träningstokig 2016-02-09 06:51:28 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Vad ska man göra om man äter för mycket mat, skulle kunna äta hela tiden!?

  Det behöver inte vara dålig mat men jag äter på tok för stora portioner, och skulle aldrig glömma att äta ett mål mat. Är ju det man väntar på hela dagen liksom 😛

  Jag tränar lagom mycket, när jag tränar mera är jag förstås hungrigare. Och sen när jag ätit mat så blir jag jätte sötsugen, är sällan det när jag är hungrig som kanske är vanligare. Känns som att magen är svullen jämt, även fast jag äter fisk/kyckling/kött. Jag äter kanske väl mycket kolhydrater men. Jag är absolut inte överviktig, men man vill ju inte ha värsta gravidmagen heller.

  Tror det beror på att mina dagar på jobbet är ganska slöa och tråkiga, och kvällarna också, så jag hinner sitta och tänka på mat.

  Anonym 2016-02-08 10:20:56
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   ååh det känns som att det är EXAKT min vardag i ett nötskal! Längtar till varje måltid och lagar massa nyttiga recept men sjuuukt stora måltider. Kanske därför man får stor mage? Svårt att smälta så mycket på en gång..? jag har totalt tappat mättnadskänslan, finns inget stopp över huvud taget. Det enda som funkar för mig på kvllen är att ta ett bad – allt annat man gör kan man ju äta samtidigt (kolla film, läsa bok, dricka te…)

   magda 2016-02-09 16:08:18
   Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej! Ja att äta när man är rastlös kan nog de flesta känna igen sig i 😀 haha. Försök att sysselsätta dig. kanske kan du läsa en bok, lyssna på en podd eller något annat i smyg på jobbet 😀 När det händer mig brukar jag at en kopp te bara för att ha något att göra 😀

   Sedan jag slutade äta kött så har min mage börjat fungera bättre. Kött/fisk/fågel tar längre tid att smälta än vegetarisk mat så det behöver inte vara kolhydraternas fel. Kramis

   idawarg 2016-02-08 14:47:48
   Svara
 • Jag är en typisk sådan person också. Knepet är för mig att äta mer ofta mellanmål speciellt om man ändrat kosten till mer hälsosam. Märker att jag behöver äta mer annars kommer en dip på eftermiddagen och man orkar inte laga middag så köper man en hamburgare istället :(. när man prarar om att äta mer kolhydrater, är det tex råris och fullkorns produkter? Jag brukar äta tex jasminris/couscous ibland, är det på nått sett dåligt? Eller är det okej om man gör det ibland.

  johanna 2016-02-08 07:19:08
  Svara
 • Hej Ida! Det är så att jag får super ont i sidan av smalbenen när jag springer. Misstänker att jag har dåliga skor, och att jag springer fel då jag ”landar” med hälen när jag springer. Men tänkte köpa ordentliga springskor nästa månad, men känner mig nedstämd nu när jag inte kan springa, har du tips på annan träning man kan köra sålänge istället för att springa? Har en extrem ångest över detta 🙁 Mvh, Isabella

  Bella 2016-02-07 23:33:59
  Svara
  • Svar på Bellas kommentar.

   Ett jättebra tips är att under ”vilan” nu tills det går över köra spinning eller simning istället (kanske crosstrainer beroende på hur det känns). Jag brukar få problem med benhinneinflammation efter första gången jag byter underlag i övergången vid vår och höst/vinter – dvs. byter från att springa inne till ute och tvärtom :)då brukar jag passa på att köra spinning eller styrketräning tills det har lagt sig.
   Men var noga att kolla upp om du får ofta – hellre checka en gång för mycket än för lite!

   Marie 2016-02-09 08:13:26 http://www.nouw.se/mariezeising
   Svara
  • Svar på Bellas kommentar.

   Hej! Jag fick benhinneinflamation för 1,5 år sedan. Det gick inte över förens jag vilade, innan jag tog mitt förnuft till fånga och tränade på så kunde jag tillslut inte gå. Så vila! Även fast det är tråkigt.. Idag kan jag springa korta stunder i ett par månader men sedan kommer det tillbaka, då är det bara att vila igen. Verkar som att om man fått det en gång kommer de gärna tillbaka. Ett par utprovade skor, kanske inlägg i skorna kan hjälpa. Men var försiktig och lyssna på smärtan!

   Jenny 2016-02-08 13:19:06
   Svara
   • Svar på Jennys kommentar.

    Tja det är kanske olika för alla då. Jag får det ibland på somrarna när det är löpsäsong och jag tycker att det hjälper att varva ner ordentligt efter passen, varva med kyla- värme så som jag sa och variera träningen. Det försvinner på ett par veckor för mig och alla jag känner som haft det 🙂 Blir det mycket värre eller gör så ont att man knappt kan gå ska man självklart inte springa….. Men många får ”lite” ont, googlar ”benhinneinflammation” och lägger av med all träning i flera veckor. Det anser jag vara överdrivet. Så länge det går att springa och inte blir värre kör jag på.

    Tyra 2016-02-08 15:51:48
    Svara
  • Svar på Bellas kommentar.

   Det där låter som benhinneinflammation. Det kommer inte speciellt av dåliga skor utan kan drabba vem som helst. Det är inte farligt. Många säger att man absolut inte får träna om man har det, men alla elitidrottare gör det. Det är som sagt inte farligt. Träna på! 🙂 ett tips är att efter träningen tappa upp två vattenbaljor: en mer väldigt varmt vatten och en med iskallt. Sen badar du smalbenen 20 s i varmt, 20 i kallt, om och om igen.

   Tyra 2016-02-08 09:00:55
   Svara
   • Svar på Tyras kommentar.

    Men kära nån. Om du har benhinneinflammation som det ibland kallas, så är det vila som gäller och att du kanske går till fysioterapeut för att se var felet ligger. Du ska absolut inte ”träna på”. Om du är elitidrottare gäller helt andra förutsättningar, men då får du också räkna med att du inte kan fortsätta efter att du fyllt 25. Träning med benhinneinflammation kan leda till stressfaktur. Se exempelvis denna artikel. http://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/benhinnerinflammation-fakta-och-myter.htm

    Katarina 2016-02-08 12:24:42
    Svara
 • Tack för jättebra tips!! Ska verkligen försöka tänka 80/20, verkar som en bra lösning för alla oss gottegrisar ??

  Ida 2016-02-07 22:30:37
  Svara
 • Hej! Älskar din blogg och youtube kanal. Men du jag är bara elva år, och jag älskar och träna. Men tycker du att det är bra att jag änvänder dina träningstips och kör lite av det hör i backtostrong eller vad det är. Kan jag använda några övningar från det fast kanske inte lika många? Gillar verkligen och träna, går i gymnastik. Men vad tycker du? ❤️?

  Ida Andersson 2016-02-07 20:03:27 http://gymnastiki.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida! Jag åt nyss en smoothie. I den hade jag: broccoli, grönkål, spenat, apelsin, några kuber fryst mango, banan, blandade bär, nyponskalspulver, spirulina, gojibär. Tror jag fick med allt ? skulle du anse denna som nyttig? Jag blev jättemätt och tänkte ”näring och energi” när jag gjorde den ☺

  Jenny 2016-02-07 19:47:13
  Svara
 • Stort tack för ditt svar! Det hjälpte verkligen även om det inte var nåt jag inte hört förut. Asså bara att höra att andra har samma problem hjälper! 🙂 jag ska försöka tänka 80-20. Jag har en väldigt stressig vardag så du har helt rätt i att jag kanske äter för lite och därför bli sugen. Ofta är min lunch-lucka (eller middag) när jag åker tunnelbana från ena stället till det andra.. :/

  Dock blev jag förvånad om ditt kolhydrat-tips! Jag äter gärna mer bra kolhydrater, men jag kommer ihåg att du förut alltid sa till dina läsare som ville bli av med sötsuget att de INTE skulle äta kolisar som frukt och så. För att man fick mer sug då. Har du ändrat dig?

  Tyra 2016-02-07 19:45:54
  Svara
  • Svar på Tyras kommentar.

   Det beror på vem jag pratar till då vi alla är olika. De flesta har nog problemet att man äter för mycket kolhydrater och socker och triggar igång suget på det. men för personer som går på diet och äter strikt lågkolhydratskost så kan det vara så att man är sugen på sött för att kroppen inte har fått tillräckligt med energi och kolhydrater. För mig är det så och att äta bra kolhydrater för mig triggar ej igång något sötsug utan gör att det blir mindre. För vissa funkar det och för många inte då de blir mer sugna så testa dig fram.

   idawarg 2016-02-07 19:59:24
   Svara
 • testa att ta med kompisar på lite nyttigare fika då? Eller ställen som har andra alternativ. Sist jag fikade tog min kompis en kanelbulle och jag en osötad chiapudding på kokosmjölk med frukt mmmm så värt, även om de kanske kostar lite mer.

  magda 2016-02-07 18:13:27
  Svara
 • De låter ju bra haha men jag som är som hon som ställde frågan kan inte bara ta en bulle till fikat, utan då blir jag jättesugen på mer socker efter. äter man socker så sänder ju inte magen den där mättnadssignalen till hjärnan (eller hur det nu är) och man bara äter och äter tills man mår illa. Bara idag åt jag en semla och efter det ville jag bara ha meeeeeer. så det är en svår balans.

  mitt tips är om man nu håller sig till 80/20 så spara de söta till kvällen, då går man ju och lägger sig sen och får inte en hel dag framför sig att kämpa mot sötsuget.

  🙂 tack för en bra blogg!!

  Anna 2016-02-07 17:11:10
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   haha ja det kanske är ett bra tips. Jag har turen att bli väldigt mätt på socker och nöjer mig med lite men jag vet att de flesta känner samma som dig. Tack finis! Kramis

   idawarg 2016-02-07 17:35:49
   Svara
 • Så klokt svar det gäller verkligen att hitta den där gyllene balansen. Svårt…

  Erika, sambo, New York liv! 2016-02-07 17:03:40 http://erikalindgren.com/
  Svara
 • Haha det där var som att läsa om mitt liv ? mina vänner är skit dagarna i ända och lyckas se hyfsat smala och friska ut( plus utgång,pizza varje vecka,rökning/snusning). När dom ändrar en liten detalj så kan dom rasa 5-10 kilo ledigt och själv så går jag upp hela tiden trots att jag tränar och lagar min egen mat haha ? sjukt irriterande att vissa har så lätt att gå ner i vikt!

  Camilla 2016-02-07 14:26:31 http://camillanorman.se
  Svara
  • Svar på Camillas kommentar.

   Ja vi alla är olika och man blir lätt avundsjuk på de som kan äta vad de vill men på andra sidan kan det vara farligt då de löper större risk att inte vara så hälsosamma på insidan om de kan äta så mycket skit utan att utsidan påverkas. Så fortsätt på ditt spår och låt dig inte påverkas av dem. Kramis

   idawarg 2016-02-07 17:33:56
   Svara
 • Hon är inte sockerberoende om hon kan avstå socker i 2 veckor utan problem… snälla sprid inte saker som du inte vet något om Ida

  sandra 2016-02-07 13:11:35
  Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Snälla kommentera inte här om du inte kan hålla en godare attityd. Se svaret nedan från Micis som har helt rätt

   idawarg 2016-02-07 17:31:22
   Svara
  • Svar på sandras kommentar.

   Det kan man väl? Det är som vilket annat beroende som helst som t.ex. mat, alkohol, rökning, shoping mm. Man kan kanske låta bli ett kort tag tack vare stora mål som man vill uppnå eller kanske rent av livsviktiga åtgärder, men så fort man får tag i sitt begär igen så faller man dit.

   Jag har själv varit sockerberoende och nu efter 3 år så känner jag mig helt bra igen och känner inget sug.
   Det har tagit lång tid, men det är värt det. Jag har också kunnat ta korta ”uppehåll” tidigare i mitt liv ifrån socker, men man faller alltid tillbaka igen om man inte har en långsiktig lösning.
   /Tjejen som kan äta ett par kilo godis utan paus trots biverkningar som illamående och sår i munnen.

   Micis 2016-02-07 16:11:14
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind