Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

JAG VILL SE UT SOM EN FITNESSMODELL

3353848

Bild lånad från getyourfittogether.org

”En fråga som jag aldrig sätt dig besvara på bloggen! Så här kommer den; jag är en tjej som vill se ut som en fitnessmodell. Jag vill verkligen lägga på mig mer muskler och samtidigt ha en låg fettprocent. Jag tränar sedan flera år tillbaka varje dag. Just nu kör jag ett 4-splitsprogram. Mest tunga basövningar, tar ca i marklyft (85kg), knäböj (90kg, bänkpress (40kg). Jobbar mest med låga repetionsantal, 6 reps o sedan övningar för pump med ca 10 reps. 2 gånger i veckan kör jag cardio (intervaller). Vardagsmotionerar genom powerwalks o yoga. Väger ca 62 kg är 170 lång. Min kost i dagsläget:
Frukost: 1 avokado och 2 ägg
Lunch: 200 gram kyckling, massor med sallad och grönsaker, 2 msk hampafrön o olivolja.
Mellanmål: 200 gram kvarg med bär
Efter träning: Hollistics vassleprotein
Middag: 200 gram lax & rostade rotfrukter (morötter & palsternacka)

Vore så tacksam för hjälp! Jag känner att jag har väl en del muskler men för mycket fett på kroppen…”

SVAR: Hej fina du och tack för din fråga! Nej du har rätt jag har aldrig besvarat den och det är lite för att jag tycker inte att man ska sträva efter att se ut som en fitnessmodell då det många gånger kan vara skadligt för kroppen. Det jag vill att du ska vara medveten om är att fitnessmodeller ofta bara ser ut, som du vill se ut, när det är dags för tävling och efter det så ser de som jag har träffat ut som helt vanliga människor med en hälsosam fetthalt. Det är det som kan bli så skevt då de här fitnessmodellerna ofta bara visar upp foton på när de är riktigt rippade och i form.

Nu har inte jag sett dig och har ingen aning om din nuvarande fettprocent men är det så att du kanske redan har en ganska låg fettprocent och det är därför din kropp stannat där? För tränar du varje dag och äter så lite som du gör så borde kroppen göra sig av med fett. Eller är det så att du är övertränad? Fungerar din mage som den ska? Äter du saker som du kanske är överkänslig mot? Tränar du för enformigt? Du kanske måste chocka din kropp med både träning och kost?

Det är väldigt svårt att ge dig råd då jag skulle vilja veta mer om dig och se exakt vad du tränar. Men skulle jag få ge dig ett råd så skulle jag dra ner på träningen och ta minst 1 och helst 2 vilodagar i veckan och lägga till mer långsamma kolhydrater i maten för det känns som din kropp kanske ställer in sig på sparläge med så lite energi. Sedan skulle jag också starkt avråda från att sträva efter att se ut som en fitnessmodell då det i många fall varken är bra fysiskt eller psykiskt tillslut och lätt att man hamnar i osunda tankar kring kost och träning.

Lite flummiga svar men hoppas du fick lite hjälp. Kramar, Ida

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Hej! Nu måste jag faktist flika in här. Det känns som ni drar alla som tävlar i fitness över en kant. Jag skulle gissa på att ca 50% gör fel under deras tävlingsdiet och blir lätt övertränade. Vilket är är synd. MEN! Vissa av er får det låta som om alla som tävlar inom fitness har någon ätstörning eller skev bild på sin egna kropp. Jag tävlar själv i fitness och är i slutet på min diet då jag tävlar i helgen. Psykiskt sätt är detta nog bland dom bästa besluten jag tagit i mitt liv för jag har utvecklas så mycket som person under denna tid. Jag har blivit starkare i mig själv och vet exakt vad min gräns går fysiskt och hur jag exakt ska äta och vilka vitaminer jag behöver ta precis som Ida själv. Jag har fortfarande min mens kvar och jag har ”ätar dagar” varje vecka där jag fyller på med lite extra gott. Jag har fortfarande en glädje kvar i träningen och i det jag gör. Men jag förstår er absolut att det kan se osunt för utomstående och jag säger inte helt att denna sporten är hälsosam för det är den inte alltid tex under tömningsveckan så är det inte hälsosamt för kroppen någonstans. Men kroppen är till för att röras, 1 timmer PW varje dag och sen ett styrkepass på kvällen dödar inte med tanke på hur stilla vi sitter under dagarna vid datorn etc. Självklart är detta inte något en kan hålla på med året om speciellt inte för kvinnor som inte bör ligga på så låg fett % så länge. Men varför ska vi sitta och heja på liknande ”extrema” sporter som tex dom som tränar stenhårt i år för att vara med i iron man?

  Under denna diet när jag haft bra dagar så har jag ALDRIG mått så bra i hela mitt liv som jag gör under dessa dagar vilket är magisk 🙂 Det överväger dom dåliga jag kan ha ibland precis som ALLA andra. Jag ser min kropp som ett fantastisk verktyg där jag kan bygg och utveckla min fysik i den sporten jag väljer att utöva vilket är helt otroligt fascinerande och något jag väljer att ta till vara för inte alla som kan det.

  Så med detta ville jag säga att om en tävlar i tex bikiniftness ( som jag gör ) så betyder det inte att en är övertränad och inte har någon mens, det kan vara tvärtom som det är för mig 🙂 Det gör mig faktist lite ledsen och tyvärr så tog jag åt mig lite, då min kropp mår utmärkt och jag kände att jag inte vill bli dragen över en kant!

  Rebecca 2015-11-17 14:48:11
  Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   Va härligt att höra att du mår bra! Du verkar ju lyssna på din kropp och då är det ju jättebra. Jag menade inte att klanka ner på dig eller på sporten utan uttryckte mer min oro för hon som ställde frågan ovan som alltid vill se ut som man gör efter/under tömmningsveckan. Det är inte hälsosamt att tänka så. Om du tävlar i fitness känner du säkert också folk som har råkat väldigt illa ut pga spöken i huvudet. Så länge man lyssnar på kroppen och tänker på SITT bästa så antar jag att det är lugnt. Alltså precis som du verkar göra. Sen gäller det självklart både killar och tjejer 🙂

   Malin 2015-11-17 19:37:10 http://fitnessbymalin.blogg.se/
   Svara
 • Jag vill verkligen lyfta dig som en bra förebild och klok tjej! Visst finns det personer med hög andel muskelmassa och låg andel fett som mår bra både fysiskt och psykiskt me de är ändå ganska få, enligt min erfarenhet hittas de oftare i en crossfitbox än i ett vanligt gym. Kanske för att de tränar för funktion i sin sport, medan bodyfitnessutövare tränar för utseende?

  Att eftersträva scenutseendet är inte hållbart då det inte heller är så bodyfitnessutövare ut de flesta av årets veckor likt beskrivet.

  uppochhoppa 2015-11-17 07:41:37 http://uppochhoppa.se
  Svara
 • Ingen människa mår bra av att leva så som hon som har ställt frågan och helt rätt som du säger Ida så ser fitnessmodeller endast ut så när de tävlar. Jag känner en som tävlar i fitness och hon är just nu i perioden där hon ska få fram sin tävlingsform och just nu har hon så lågt blodtryck att man vanligtvis skulle lägga in henne på dropp och hon har inte heller haft mens på två månader. Jag frågade henne vad hon tyckte själv om själva sporten och hon sa att man måste vara väldigt starkt psykiskt och förstå att det är otroligt ohälsosamt under en viss period. Efter tävlingsformen måste man komma tillbaka till sina normala rutiner vilket en del får svårt för då de som hon ovan vill va i sin tävlingsform men det är rent av en riktig hälsofara. Hoppas hon som ställde frågan tar bort sina orimliga krav och istället fokuserar på att försöka må bra och vara glad. Den enda kroppen som är vacker är den som är uppbyggd av en hälsosam livsstil och av en person som mår bra.

  http://fitnessbymalin.blogg.se/

  Malin 2015-11-16 22:24:27 http://fitnessbymalin.blogg.se/
  Svara
 • Att vara fitnessmodell är som en elitidrott: det kan tyckas hälsosamt men det gör kroppen mer skada än nytta. En elitkarriär är ofta kort och intensiv och den skadar kroppen. Man tränar inte på elitnivå för att det är hälsosamt utan för att prestera. Detsamma gäller fitnessmodeller: det krävs en extremt inrutad vardag med enorm disciplin för att uppnå de här resultaten, och liksom för elitlöparen så är det inget man kan vidhålla under en längre period. De som fortsätter vinna guld år efter år är extremt sällsynta, och det är även de som fortsätter ha sådana rippade kroppar under en längre tid utan att få fysiska och psykiska men. Att stå på en fitnesscen är en engångsprestation, precis som att springa i OS. Där och då skiner man, men annars är man bara en vanlig människa.

  FIT by Emma Hå 2015-11-16 18:24:20 http://fitbyemmaha.com
  Svara
 • Bra svar som alltid! <3 Älskar att träna men tycker inte man ska vara extrem på nåt sätt – att träning och kost på olika sätt begränsar en är aldrig bra. Kommer aldrig förstå varför människor väljer att lägga flera timmar på träning och att äta rätt varje dag enbart för att se ut på ett visst sätt. Vad vinner man på det? Träna ska man enligt mig göra för att må bra och för att det är fantastiskt roligt. Att få synliga muskler är bara ett plus – varken mer eller mindre.
  Kram! <3

  Mirjam 2015-11-16 14:12:38
  Svara
  • Svar på Mirjams kommentar.

   Men tack finis och jag håller helt med dig! Man vinner ingenting egentligen utan man förlorar bara massa värdefull tid och energi. Kramis

   idawarg 2015-11-17 12:30:48
   Svara
 • Hej! Jag tänkte fråga om tips på övningar man man göra hemma för att få bättre hållning? Jag har väldigt framåtroterande axlar vilket gör att man får väldigt dålig hållning.
  Sen tänkte jag fråga om tips hur mycket man ska äta om man följer dina hemmaträningsvideos ca 4 ggr i veckan om man vill gå ner i vikt? Hur mycket eller lite kolhydrater bör man äta eller är det bättre att bara äta tex fisk eller kyckling med grönsaker? Tacksam för svar

  Gabriella 2015-11-16 14:08:22
  Svara
  • Svar på Gabriellas kommentar.

   Hej Gabriella! Du hittar en video med både styrkeövningar och stretch för bättre hållning på min youtube http://youtube.com/idawarg

   Det är så individuellt och jag tycker du bara ska tänka på att äta ren mat utan socker halvfabrikat och snabba kolhydrater så kommer du att få en hälsosam kropp. Kramis

   idawarg 2015-11-17 12:32:14
   Svara
 • Vad du är bäst! Som svarar men med riktigt bra info om att du är emot det och det inte är verkligheten. Looove it, det är det som gör dig och din blogg så sjuukt bra!!!

  Diana 2015-11-16 13:48:21 http://lamadre.se
  Svara
 • Hej! Vill bara tipsa om programmet Svett och Etikett där Kalle Zackari Wahlström provar olika träningsformer. I ett program testar han just bodybuilding eller body fitness och då får man verkligen se vilka extrema metoder han måste ta till för att se ut som dem. Gav mig en tankeställare om vad som är en hälsosam kropp, och han förklarar väldigt bra vad han känner under den utmaningen han ställs för. Värt att se!

  Emelie 2015-11-16 13:24:38
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Tack för det tipset, har helt missat det programmet. <3

   idawarg 2015-11-17 12:33:23
   Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Tänkte också på det avsnittet! Då blir det så tydligt hur galet allt kan bli med träningen. Fitnessmodeller har ju inte ens mens under de här perioderna inför tävlingar, det säger ju sig själv att det inte långsiktigt går att se ut såhär (året runt, resten av livet…).

   magda 2015-11-16 14:04:28
   Svara
 • Hej Ida!
  Har du receot på nyttiga gröna smoothies? Det ska vara utan banan, proteinpulver och för söta frukter.

  sara 2015-11-16 12:42:37
  Svara
  • Svar på saras kommentar.

   hej! jag har banan eller mango i alla mina smoothies men vill du ha utan sött så använd avokado och eller chiafrön som bas istället. Avocado, spenat, havtorn, spirulina är grymt gott 🙂

   idawarg 2015-11-17 12:34:42
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Elin Johansson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind