Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

UTEBLIVEN MENS

question-answer

Hej Ida. Jag har en fråga som nog inte är helt lätt att svara på, men jag tänkte höra med dig om du har några tankar om orsak till mitt problem. Våren 2014 utvecklade jag en ätstörning och i samband med den försvann min mens i början på sommaren. Jag hade utan tvekan näringsbrist. Trots att jag till hösten tog tag i min ätstörning och började äta mycket (och därmed öka i vikt) dröjde det ända till februari i år innan mensen återkom. Den kom då två månader i följd men upphörde sedan igen, trots att jag inte tappat i vikt, snarare ökat i så fall. Det känns så märkligt. Förra uppehållet kunde jag se ett tydligt mönster: för lite mat i förhållande till träning, men nu har jag ett sunt förhållningssätt till mat då jag äter proteiner, kolhydrater, fetter och grönsaker i rimliga portioner ca 5-6 ggr/dag. Dessutom tränar jag väldigt sällan numera bortsett från ca 1 h promenader nästan varje dag. Jag är 16 år och har haft regelbunden mens sedan 12-årsåldern, fram till våren 2014, så jag vet att det en gång fungerat normalt. Har ett BMI på 18,8 så jag vet att jag ligger i underkant, men varken känner mig sjuklig eller ser för smal ut. Gillar att vara aktiv och rör gärna på mig i olika former (med uppehåll nu på sommaren) men tycker ändå att jag får i mig tillräckligt med energi i förhållande. Något i min kropp verkar vara i obalans men frågan är bara vad? Funderar i alla fall på att söka hjälp rätt snart för detta, men du Ida – eller någon annan som har något gott råd – får gärna berätta för mig om sina tankar.

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar! Frågan är omöjlig för mig att svara på och jag skulle råda dig att gå och få hjälp så snart du kan. Men jag vet att många frågat samma och ni kan väll snälla berätta och komma med tips och råd från era egna erfarenheter? Någon som varit med om liknande situation? Vad hände? Hur gjorde ni? Så fint om ni vill dela med er (man kan självklart vara anonym)

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Hej!

  Jag vet exakt hur du känner dig! jag utvecklade en ätstörning när jag var femton år och har inte haft mens sedan dess. Nu är jag 20 år och fortfaradne ingen mens. Först berodde det på att vikten var för låg men nu har jag haft en bra vikt i ett år och mitt BMI är samma som ditt. Vilket gör att det känns hopplöst! Varför kommer int emin mens liksom?? Hur som helst så har jag bsökt en gynekolog ochhon tror att det är fel på mina hormoner och jag har tagit en del tester och ska snart göra en magnetröntgen på min hypofys. För mig känns det som en lättnad att jag fått hjälp av någon som inte nebart säger ”gå upp i vikt så löser det sig”. Så itt tips till dig, gå till gynekolog:)

  kramar till dig!

  victoria 2015-08-31 20:51:05
  Svara
 • Tusen tusen tack för alla era fantastiska tips! Jag blir alldeles varm i hjärtat av att så många tar sig tid att försöka hjälpa mig med kloka råd, konkreta tips, sunda värderingar och massor av kärlek. Det betyder så orehört mycket. Kärlek till er alla!<3

  Lina 2015-08-28 06:17:51
  Svara
 • som de ovan skrivit tror även jag att det beror på ätstörningen du haft och att mensen kommer tillbaka om du bara fortsätter äta och kanske öka lite till i vikt, men annars var en spontan tanke att de skulle kunna vara järnbrist. har själv haft järnbrist och då försvann min mens nästan helt. kolla upp järnvärdet brukar gå snabbt och enkelt att göra på en vårdcentral!

  sara 2015-08-27 18:40:54
  Svara
 • Min mens försvann efter för hårt ränande och restriktivt ätande. Det gick flera år förrän jag tog tag i det ordentligt, men ännu har jag inte nått fram till regelbunden mens (trots att jag känner att den är riktigt nära). Det dumma är att det är så olika! vissa kroppar behöver mer hull för att visa att de är friska genom mensen, andra mindre. Det finns en hel del att läsa, forum och bloggar, om fenomenet; att stressa/äta för lite/ träna för mycket och mista sin mens. Googla på hypothalamic amenorrhea, och di kommer hitta en hel del information! Viktigt är också att gå till gynekologen och kolla att allt står rätt till i din kropp!

  Efter att själv läst runt lite, så mäkrer man att dett är något som drabbar många. Vissa vet inte ens om det förrän de slutar med preventivmedel, eftersom de ger en konstgjord mens. det tycks inte heller finnas nåt visst bmi man måste upp till ,mnen många behöver gå upp till en högre vikt än då de sist hade mens, för att kroppen ska vara på den ”säkra” sidan. Man har trots allt stressat den MASSOR! De tips som finns på många ställen, bland annat av de flickor och kvinnor på detta forum (http://www.fertilethoughts.com/forums/hypothalamic-amenorrhea/) som tillfrisknat är att sluta träna (eller enbart träna yoga och promenader) och äta MYCKET (jag menar 2500-3000 kalorier per dag, utan att träna alls, NEJ du kommer INTE bli stor som ett hus, jag lovar). Denna blogg har också varit bra att läsa lite http://www.theholisticnutritionist.com/hypothalamic-amenorrhea-2/hypothalamic-amenorrhea-what-to-do-first/. Egentligen är det inte så supermycket när kroppen väl vänjer sig. Kan verka skrämmande, men man kommer inte fortsätta öka och öka i all oändlighet, kroppen vänjer sig (tro mig) De flesta på forumet går upp till ett bmi mellan 21-23 förren de fått mensen tillbaka, oftast då man börjar äta intuitivt efteråt så stabiliserar sig vikten.

  Personligen har jag märkt många positiva förändringar som ger en vink om att mensen är påväg (du vet, sånt som kvinnor känner på sig ;D)! Högre vikt, kvinnligare (vackrare) kropp, jag är lugnare, mindre stressad och hud, hy och hår mår så bra! Jämför dig inte med andra, du är du. Det kommer kännas jobbigt, tro mig, men du ska ta hand om din kropp! Kom ihåg att ”normalvikt” bara är ett luddigt begrepp som någon kommit på. De allra flesta kroppar ”vet” var dess egen idealvikt är, bara man ger den tillrekligt med energi och lugn! Jag var ungefär vid ditt bmi då jag började min viktresa. Det hjälpte också att köpa nya kläder, och slänga de gamla för att acceptera sin ”nya”, riktiga kropp” JAg har också gått hos psykolog samtidigt, enormt, enormt bra!

  Andra rent praktiska tips: Det är jättefint att gå upp i vikt på ”bra” mat! Men kom ihåg att det inte är fel att äta annat, choklad och glass någon gång då och då! var inte rädd att lägga extra smör på potatisarna, extra dressing på salladen, extra nötter till mellanmål osv. Byt ut ALLA lågfettsprodukter till fullfeta. På forumet jag nämnde har tjejerna massor med tips! OCh kom ihåg, då du vänjer dig kommer du bli chockad över hur mycket mat som behövs för att hålla igång en liten kropp då den väl kommer igång!:)

  Så gå till en gynekolåg, sluta träna, ät mer och ta hand om dej själv! Svårt i början, men kom ihåg att det inte varar för evigt! Då du nått din hälsosamma vikt och din kropp är glad med dig igen kan du börja träna igen, men kanske inte lika hårt som förr om det inte passar just DIN kropp!:)

  För mig har det hjälpt att tala med min pojkvän, eller har du någon vän som kan stötta dig?

  Vi kvinnor är så olika, vi måste lära oss älska våra kroppar! vissa är korta, andra långa, andra har stor rumpa, vissa liten. Några har turen att ha lätt för att bli vältränade utan att må dåligt, som Ida, men långt ifrån alla! Andra har turen att ha världens mjukaste fina kropp, andra har turen att ha den vackraste näsan någon har skådat!

  Kramar till alla kvinnor och flickor som kämpar med detta. JAg önskar att alla tidningar slutade upp med tips för att gå ner i vikt och istället fokuserade på hur bra man KÄNNER sig då man äter bra mat utan att gå hungrig!

  Elsie 2015-08-27 17:56:23
  Svara
 • Hej! Jag är är snart färdig läkare och ganska insatt i ämnet. Hos personer som varit underviktiga under lång tid (och därmed ofta förlorat sin mens), så kan det ta ganska långt tid innan den kommer tillbaks – TROTS att man har normalvikt. Det beror förmodligen på att kroppen helt enkelt vill vara på ”säkra sidan” och veta att det nu finns gott om näring framöver (alltså motsatsen till att genomgå korta perioder med antingen extremt hård träning eller mkt restriktiv kosthållning). HUR lång tid det tar varierar helt från person till person, precis som att vissa kan ha välfungerande mens vid tex BMI 18 medan andra kanske behöver ha minst BMI 22.

  Till dig som skrivit frågan skulle jag rekommendera att söka hjälp hos en läkare. Det kan alltid vara bra att mäta hormonnivåerna så att de ligger där de ska. Sedan skulle jag nog rekommendera dig att försöka komma upp i BMI lite för att kroppen ska känna sig helt ”säker” på att den får den näring som behövs (dvs är i fysisk balans). Det kan vara så att det är din fettprocent som behöver bli större, eftersom det är just fettet som är avgörande för när kroppen kan menstruera. Mensen är ju ett kvitto på att kroppen kan bära ett barn – och då behövs extra energi 🙂 Om det är så att du har mycket tankar om mat, vikt etc och tänker att det känns jättejobbigt att gå upp i vikt (pga tjockhetstankar/ångest etc) rekommenderar jag verkligen att söka hjälp på någon ätstörningsenhet. Att fånga sådana tankar i tid är såå viktigt och kan hjälpa till att komma ur en negativ spiral innan kroppen skadats. Du är ung och ska leva ett långt liv, kroppen är din bästa vän <3

  Hoppas det hjälpte något & att allt löser sig. Kram!

  emma 2015-08-27 17:12:28
  Svara
 • Jag har också lidit av ätstörningar och undervikt som ledde till utebliven mens. För mig tog det fyra år innan jag fick tillbaka den från att den försvunnit och 5 år innan det blivit regelbunden igen trots att jag bara var underviktig i ett år. Men för mig tror jag att det hade att göra med att även om jag började gå upp i vikt igen så var jag inte frisk och jag mådde inte bra varken fysiskt eller psykiskt. Jag kom heller inte upp till den vikten jag ska ligga på för att vara hälsosam för ens 4 år senare. Så rådet jag skulle ge dig är att ge det tid. Ät, njut av livet och försök att inte tänka för mycket på det så ska du se att den kommer igång till slut. 🙂

  Karin 2015-08-27 16:39:44 http://munichstories.blogg.se
  Svara
 • jag har haft utebliven mens i nästan 2 års tid nu, vet faktiskt inte alls vad det beror på eftersom jag aldrig haft någon som helst ätstörning. jag har besökt läkare o de hittade inget fel förutom att jag var på gränsen till underviktig. jag fick ta något piller i en vecka som satte igång mensen igen, men det höll bara en vecka, sen försvann den igen.. läkaren sa dock att det inte är någon fara så länge jag inte försöker bli gravid, isåfall ska jag börja med pillrena igen. i början var jag väldigt orolig men nu tänker jag typ inte på det eftersom jag inte kan göra något åt det 🙂

  ebba 2015-08-27 16:33:09
  Svara
 • Hej, har själv haft ätstörningar i många år och utebliven mens. Har som du normal vikt och BMI och har mens. Den är ibland regelbunden och ibland inte och jag tror att det tar ett tag för kroppen att hitta tillbaka till det normala så ha tålamod. Huvudsaken är att mensen kommer ibland åtminstone och sen tror jag att ju längre tiden går desto mer regelbunden kommer din mens att bil. Men självklart om du är orolig så gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det annars. 🙂

  Mufflan 2015-08-27 15:38:04
  Svara
 • Jag förlorade mensen i samband med ett missfall som ledde till en depression och slutade helt enkelt äta.. Min kropp repade sig inte på väldigt många år trots att jag ”bara” varit direkt underviktig under ett år och fick kämpa som sjutton eftersom att min kropp inte verkade vilja ta åt sig av den näring jag gav den. Min läkare sa till mig att mensen brukar komma tillbaka när man når ungefär den vikten som man hade när man fick den och fick börja käka hormontabletter för att få ordning på kroppen när jag väl hållit en stabil vikt i 6 månader. Jag tror att det kan vara så att insändaren behöver gå upp mer i vikt, hon har fortfarande ett lågt BMI och kroppen kanske fortfarande inte känner sig redo för att få mens trots att hon äter mer än vad hon tidigare gjort. Naturligtvis är jag inte någon läkare men det är min erfarenhet i alla fall.. Mensen kom tillbaka och blev regelbunden efter 2 år i mitt fall så det finns hjälp att få!

  A 2015-08-27 13:47:55
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind