Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

NYTTIG GLUTENFRI PIZZA – RECEPT

nyttig-pizzaglutenfri-nyttig-pizzanyttig-pizza-receptglutenfri-pizza-receptglutenfri-pizzaAlltså vänner här kommer recept på den godaste lunch/middagen ever, glutenfri pizza på kikärtsmjöl. Så himla onödigt att äta onyttig pizza när det är både så enkelt och gott att göra en nyttig.

//English: Here is a recipe on a helathy, gluten-free pizza on chickpea flour.

Pizza botten: // Pizza  dough:

1,5 dl kikärtsmjöl (LÄNK) // 1,5 dl chickpea flour (LINK)

1 dl vatten // 1 dl water

pizzakrydda // pizza spice

 

Topping: // Topping:

Tomatpuré // Tomato puree

Skivad kalkon // Sliced turkey

Ananas // pineapple

Skivad mozarella // sliced mozarella

Ruccola // arugula

Gör så här: Blanda ihop kikärtsmjölet, vatten och pizzakrydda kvällen innan och låt den stå över natten (eller minst 4 timmar). Pressa sedan ut den till en pizzabotten på ett bakplåtspapper och in i ugnen i 10 min på 225 grader. Ta ut den och lägg på all topping utom ruccolan och in i ugnen ca 15 min till. Ta ut och lägg på ruccola och njut av godaste pizzan.

//English: Mix chickpea flour, water and pizza spice and let it sit over night (or at least 4 hours). Press out the dough on a baking sheet and put in the oven for 10min on 225 degrees.. Take it out and add all the topping except the argula and into the oven for 15 more minutes. Add the argula and enjoy the tastiest pizza. 

mikz

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Gjorde denna pizzan igårkväll till middag och ååå så god den var!! Tack för tipset, kramar:)

  Lovisa 2016-09-24 08:31:28 http://nouw.com/lovisabergquist
  Svara
 • […] jag därför såg detta recept på glutenfri pizzadeg så valde jag att prova. Även om jag modifierade degen lite genom at […]

  Glutenfri pizza med getost och rödbetor (glutenfri) | For the love of cheese 2015-03-11 09:08:29 https://fortheloveofcheeseblog.wordpress.com/2015/03/11/glutenfri-pizza-med-getost-och-rodbetor-glutenfri/
  Svara
 • Hej Ida!

  Kikärtsmjöl är jättegott! Jag använde det mycket förr, tills jag upptäckte att jag i längden började må dåligt. Kikärtor innehåller massor med fytinsyra,och ska absolut inte ätas utan att man blötlagt dem. Om mjölet är gjort på blötlagda o sedan torkade kikärtor är det ok, men annars skulle jag säga att kikärtsmjöl kan vara direkt hälsovådligt, trots att det till synes innehåller massa bra grejer. Problemet är att kroppens upptag av de bra grejerna hännas då man får i sig fytinsyra, och annat du äter samtidigt påverkas också. Vem vill äta en måltid utan att ta upp alla vitaminer och mineraler? Såg att du brukar blötlägga nötter och frön, och samma gäller med kikärter,men eftersom de innehåller ännu mer fytinsyra är det ännu viktigare.

  Här en sida som summerar det enkelt

  http://matmolekyler.taffel.se/2010/02/23/bonans-baksidor-forgiftning-fytater-och-fjartar/

  Om du hellre vill läsa mer omfattande om fytinsyra och fytaser kan du läsa denna (ja visst, den är gjord av en icke- opartisk hemsida, men innehåller mycket bra länkar till studier)

  http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

  Jag hoppas du läser åtminstone den första ! Du är en enorm förebild och har en superblogg som många följer, därför hoppas jag att du håller dig uppdaterad också på detta område 🙂 För allas våra magars skull, och inte att förglömma långtidshälsa! Tränande individer behöver sina vitaminer, och om man ser till näringsupptag (inte i makronutrienter) hade en pizza på vetemjöl, som innehåller mycket mindre fytinsyra (men icke att förglömma inte är vidare ”hälsosamt ” för det) högst antagligen gett ett bättre upptag av näringsämnen, OCH förhindrat magbesvär (förutsatt att man inte är glutenintolerant)

  Pussar och kramar, you go girl!

  elsie 2015-02-19 15:17:02
  Svara
  • Svar på elsies kommentar.

   Hej Elsie och tack för din kommentar! Jag blötlägger och torkar alltid både kikärtor och nötter innan jag använder dem och har även skrivit flera inlägg om det 🙂 http://idawarg.wearecube.se/2014/10/04/varfor-ska-man-blotlagga-maten/ Kram Ida

   idawarg 2015-02-19 15:56:55
   Svara
 • Måste prova!!

  Mikaela 2015-02-19 07:54:48
  Svara
 • Hej Ida, är ny läsare på din blogg! Älskar den, men blev lite fundersam när jag läser att pizzan hör uppe är nyttig? Var är den nyttig? Jag förstår att den är glutenfri, men inte nyttig. Nyttigt är något som tillför kroppen med näring, vitaminer och energi. Oftast så är mat med högt näringsvärde samt lågt kalorivärde bästa maten, då vi måste äta mer och på så vis får i oss mer näring…Här har vi gjort tvärt om. Sen har vi ett annat problem och det är osten och kalkonen, hur är de nyttiga? Animaliskt protein kan i stora mängder utlösa vissa cancer former samt att alla animaliska produkter innehåller kolesterol. Kolesterol är känt för att orsaka hjärtsjukdomar… Hjärtsjukdomar är vad människor dör först utav… En liten tankeställare… Kag försöker inte trycka mer dig, jag skulle själv lätt äta din pizza!! Men med vetskapen av att det bara är en annan pizza… Inte nyttig pizza… För det är det inte
  Kram 🙂

  Mel 2015-02-18 23:31:18
  Svara
  • Svar på Mels kommentar.

   Hej! Gör man en liten googling på google scholar för att hitta vetenskapliga artiklar på området upptäcker man snabbt att man inte behöver vara rädd för kolesterol i maten 🙂 Här en metaanalys, en studie som går igenom alla studier på området för att göra en sammanfattning av deras resultat, som kommit fram till att kolesterolintag via kosten inte har något samband med varken stroke eller andra hjärt-kopplade dödsorsaker.
   http://www.fasebj.org/content/28/1_Supplement/267.6.short

   Vad gäller rött kött kanske vi alla överrens om att vår natur inte mår så bra att vi äter mycket rött kött, men åter igen, om man kkollar vetenskapliga artiklar på området ser man att det inte är kött i sig, utan snarare processerade produkter som korvar osv. som kan leda till hälsoproblem. http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/10/21/aje.kwt261.short

   Så om du inte gillar kött, ät det inte, men du behöver inte vara rädd för varken kolesterol från maten eller kött, såvida det är rena och fina produkter, oprocesserade, och ingen ”skitmat” (läs: snabbmat, micromat…*)

   Åtminstone enligt dagens forskning 🙂

   Puss o kram!

   elsie 2015-02-19 15:26:28
   Svara
   • Svar på elsies kommentar.

    Tack Elsie,
    Jag givetvis läsa dessa studier. Jag vill inte vara en sån typ av människa som inte kan släppa taget om den information som jag har om det nu är så att det visar sig att det finns bättre uppdaterad information om saken tillgänglig.

    Hur som helst så kan jag aldrig ta en vetenskaplig studie på allvar när den blivit sponsrad av: The egg nutrition center. Jag har en kollega som gör vetenskapliga studier och han sa upp sig för att mer och mer företag involverar sig i vetenskapliga studier och erbjuder pengar. Det ligger så mycket farligt i det. Det gäller att hålla reda på oberoende vetenskapliga studier. Det var en gång en vetenskaplig studie på att kaffe orsakade cancer hos folk, men efter mer pengar fortsatte man studien och insåg att folk som röker drack mest kaffe i samhället, så där låg problemet… 🙂

    Men i vilket fall, man behöver nog inte sluta äta animaliska fetter, men man bör vara informerad. Det är andra saker som animaliska proteiner man behöver vara försiktig med samt salt. Här har du en man, en vetenskaplig man som dedikerade hela 50 år om ämnet. Om du är intresserad förståss. http://www.onegreenplanet.org/news/t-colin-campbell-protein-and-cancer/
    Hans studier finns samlade i en bok kallad The China study.

    mel 2015-02-20 01:04:04
    Svara
    • Svar på mels kommentar.

     Tack för tipset! Forskningsvärden är snårig, och krånligt blir det precis som du däger då många är sponsrade hit och dit. De artiklarna jag plockade tog jag efter en snabbsökning, kanske dumt avmig att inte kolla upp dem närmare, men det finns många fler metaanalyser som visar på samma sak, men också studier som visar på riskerna med kött, att vegetarianer ex. lever längre. Diskussioner finns ju alltid om tredjevariabler, att vegetarianer är i snitt öht. mer hälsosamma än köttätare och därför lever längre, men det kan man som sagt inte veta innan man undersöker det näramre!

     Vi fortsätter vara kritiska 😉

     elsie 2015-02-20 09:02:17
     Svara
  • Svar på Mels kommentar.

   Hej Mel och välkommen hit! I mina ögon är den här pizzan nyttig och en perfekt lunch för någon som behöver energi för att träna. Brukar använda mig av bättre kalkon men nu fanns inte det. Jag liksom många andra är en person som behöver animaliskt protein och kalkon och ekologisk mozarella är bra källa till protein och fett. Sedan finns det de som har svårt att bryta ner animaliska produkter och nej för dem är inte den här pizzan bra utan då kan man ju byta ut kött och ost mot vegetariskt/veganskt. För personer som tränar så är mat som sallad mm för lite energi för att orka med att träna hårt. Angående sjukdomar till cancer mm så tror jag definitivt att även grönsaker och frukt bidrar då de tyvärr i dagens läge är fullsprutade i gift. Ett långt svar här men i mina ögon är denna pizza nyttig och bra energi till att orka leva ett aktivt liv. Kram Ida

   idawarg 2015-02-19 09:44:39
   Svara
 • Hej Ida! Efter att ha sett dina videos har jag fått upp ögonen för yoga och har nu bestämt att införa det i schemat. Problemet är bara det att jag inte hittar några ”bra” videor där stretch för överkroppen finns. Din senaste video på din morgonrutin med stretch för nedrekroppen är verkligen suverän men jag saknar något i samma stuck för överkroppen. Min slutgiltiga fråga är alltså – hade du möjligtvis kunna filma även en sådan video, eller eventuellt länka ifall den redan finns där ut? 🙂
  Kram, och tack för en toppen inspirationskälla!

  Fanny 2015-02-18 21:05:09
  Svara
  • Svar på Fannys kommentar.

   Hej Fanny och tack snälla! Jag har ingen lång video ute för överkroppen men ska försöka filma en då flera frågat efter det så håll utkik 🙂 Kram Ida

   idawarg 2015-02-19 09:36:38
   Svara
 • Hej Ida!
  Pizzan ser super god ut, men undrar bara, tror du att det skulle funka med ett annat sorts mjöl? som t.ex. vanligt glutenfritt mjöl?
  Tack!

  Blända 2015-02-18 20:00:37
  Svara
  • Svar på Bländas kommentar.

   I just detta recept är jag osäker men det finns många andra recept som du kan byta ut mjölet mot glutenfritt 🙂 Kram Ida

   idawarg 2015-02-19 09:34:45
   Svara
 • Gud vad gott, ska testa detta nästa gång jag gör pizza! 🙂
  www.healthymaja.devote.se

  Maja 2015-02-18 19:51:12 http://www.healthymaja.devote.se
  Svara
 • Vad använder du för kalkon? Tycker det är svårt då skivad i förpackning ofta innehåller en massa tillsatser!

  Amanda 2015-02-18 19:23:09
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Just denna gången använda jag lönenbergas men jag brukar köpa kokt kalkon från Ingelstakalkon. Kram Ida

   idawarg 2015-02-19 09:33:40
   Svara
 • Hej Ida,

  Jag måste verkligen fråga dej en grej.

  Hur kommer det sej, att efter du haft ätstörningar etc, använder ord som ”onödigt att äta”, ”unhealthy” osv i nästan varje inlägg. Tro mig, jag gillar din blogg och har följt dej länge. Det finns så mycket bra du skriver, men ibland anser jag att det gåt för långt på matvägnar och speciellt hur du kategoriserar mat.

  Du vet av att du har ett enormt ansvar med så många läsare, och borde väl själv även vara medveten om hur personer med ätstörningar kan uppfatta dina inlägg. Dessutom tror jag även du vet, att fastän de som drabbats kanske inte borde klicka sig in på en tränings och hälsoblogg som denna – bara inte kan motstå ”frestelsen”.
  Säger inte att du tipsar folk att gå ner i vikt, men en ätstörning handlar om så mycket annat än det och kan ta ut sig i så många olika skepnader (vilket jag förmodar att du vet).

  Uppfatta mig inte fel, jag är inte ute för att klanta, hacka ner eller nu få ta en massa på grund av denna kommentar – men kände nu att det var dags att kommentera.

  Jag har själv varit väldigt svårt drabbad av ätstörning, och är det inte längre idag. Därför kan jag ta dina inlägg på rätt sätt idag (även om utmaningar kommer än idag), men jag vet att alla faktiskt inte är där.

  Hälsosamt är bra och träning etc lika så. Men det ska finnas utrymme även för annat i livet. Samt det viktigaste enligt mig – att all mat inte ska klassificeras och dömas o huruvida den är healthy, clean, okej över huvudtaget och så vidare.

  Denna kommentar, eftersom jag vill sätta en anna synvinkel på det hela. Det är faktiskt inte onödigt att äta en helt vanlig pizza någongång, sålänge man inte har någon riktig allvarlig sjukdom eller allergi som sätter stop.

  Charlotta 2015-02-18 18:36:24
  Svara
  • Svar på Charlottas kommentar.

   Hej Charlotta och tack för din kommentar! Jag håller faktiskt inte med dig och tycker du överreagerar. Jag tycker jag tar stor hänsyn till mina ätstörda läsare och uppfattar man mina recept som stötande så bör man nog sluta läsa bloggen. Bästa, Ida

   idawarg 2015-02-19 09:32:07
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Tack för svar. Jag anser nog även att du tar hänsyn, du är en stor förebild på många sätt och det tycker även jag.

    Eftersom hetsen kring att allt måste vara så healthy och clean för att vara ok överhuvudtaget, ökar dagligen nuförtiden – kan jag bara reagera med min kommentar ovan. Du är inte alls hetsande, men känns fel när du själv har erfarenhet, att det blir så strikt ibland.

    Ville bara framföra min åsikt och inget illa med den. Jag kommer fortsätta läsa din blogg, eftersom jag redan nämnt jag gillar den på flera plan.

    Charlotta 2015-02-19 10:12:07
    Svara
    • Svar på Charlottas kommentar.

     Vad skönt att höra och jag uppskattar din åsikt 🙂 angående rubriken så sätter jag det efter hur folk söker på Google så där av har jag ofta med nyttig och healthy i rubriken. Ser fram emot att ha dig här och kom gärna med åsikter när du har. Kram ida

     idawarg 2015-02-19 10:32:55
     Svara
 • Måste testa!

  Elin 2015-02-18 18:19:48 http://ptelin.disciplin.se
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt