Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HUR GÅR JAG UPP I MUSKLER OCH INTE FETT?

question answerHej Ida,
Jag är en 18 årig tjej som kört strikt LCHF kombinerat med gympass 3gg/vecka (och promenader) sedan i Augusti. Har rasat i vikt och har nu ett BMI på 15 vilket räknas som undervikt. Bor hemma och mina föräldrar har märkt av min vikt nedgång och kost vanor (äter ej kolhydrater eller några som helst “sötsaker”/drickor/feta såser osv.) så dem har tvingat med mig till en läkare för regelbundna vikt-kontrollen varje vecka. De fick reda på att jag tappat ytterligare ca. 1 kg från förra till denna veckan och nu har dem spärrat mitt gymkort och slutat köpa frukter och sådant jag brukar äta som snacks, jag mår dåligt över detta då jag älskar att träna. Jag förstår att jag måste öka i vikt några kg för att kunna få mitt gymkort aktiverat men jag vet inte hur. Vill alltså öka i vikt av muskler och INTE fett, vilket jag kommer göra om jag slutar träna. Skulle vara jätte snällt om du kunde ge mig några tips på hur jag kan träna respektive äta för att bygga muskler utan att öka i fett. Att äta sötsaker och snacks är inte aktuellt men har du några andra tips på mat? Vilka kolhydrater är bäst i detta läge? Har testat proteinpulver efter och innan träning (i kaffet då det är chai-smak) men vet ej om det hjälper något. (Uppskattar alla tips jag kan få!)
Tacksam för svar!
kramkram (tack för en otroligt inspirerande och motiverande blogg!!)

SVAR: Hej och tack snälla för din kommentar! Jag förstår din frustration då jag själv varit där och det låter som du kommit in i en ond cirkel vad det gäller kosten. Att sluta köpa frukter tycker jag kanske är fel för det är en bra kolhydratskälla liksom, ris, potatis, quinoa, bönor, rotfrukter mm. Du behöver också få i dig både proteiner och bra fetter. I ditt fall så tycker jag inte du ska tänka så mycket utan äta bra mat regelbundet. Lyssna på läkarna och dina föräldrar och kontakta gärna en ätstörningsklinik för extra hjälp och stöd. Mat är inte din fiende utan din vän. Mat ger dig energi så du kan gå, umgås, träna och leva livet. Att inte ge kroppen den energi den behöver skadar den och det är ju så dumt och inte alls värt det! Fokusera på att gå upp i vikt så att du kan börja träna igen och håll då fokus på att äta bra och varierat regelbundet tills du är mätt och träna några gånger i veckan med fokus på att bli stark. Det kommer ge dig en vältränad och hälsosam kropp. Att hålla fokus på en viss fettprocent är inget jag rekommenderar då det lätt kan leda till en osunt förhållande till mat och träning. Så snälla fina du ge din kropp den energi den behöver och börja älska dig för den du är, vilket du har låg eller hög fettprocent! Kramar, Ida

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • Vilket bra svar du skrev!!

  Ebba 2015-02-08 11:26:02
  Svara
 • Bra svar på frågan!

  Hanna - Min väg till en starkare och bättre löpare 2015-02-08 06:16:40 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Bara ett tips, idén med LCHF är att man ska byta ut kolhydraterna mot fett. Så att inte äta feta såser som hon skriver låter inte som LCHF och tyvärr inte heller så hälsosamt. Jag har själv kört LCHF i 5 veckor nu och äter mycket protein och fett, såsom avokado, creme fraiche (34%), turkisk yoghurt osv. Har en långsamt och hälsosam viktnedgång. Så jag rekomenderar att satsa på det om man vill äta en LCHF baserad kost. Hoppas hon får den hjälp och det stöd hon behöver!

  Helena 2015-02-07 12:41:03
  Svara
 • Jag har följt dig och din matdagbok på mikz och det är otroligt inspirerande allt du gör och äter! Tack för att du delar med dig! En sak jag undrar över av nyfikenhet är varför du relativt ofta äter samma sak till lunch och middag eller till frukost och kvällsmål? Någon/några speciella anledningar? 🙂

  Johanna 2015-02-07 12:33:17
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej fina du och tack vad kul att höra <3 Jag svarar på din kommentar i ett inlägg då flera undrar samma 🙂 Kramis

   idawarg 2015-02-07 15:11:13
   Svara
 • Mirjam: Hade hon dock gått på riktigt LCHF hade hennes kroppsvikt stabiliserat sig och hon hade gått upp i vikt, viktnedgången är ju ett resultat av att den som skrivit har legat på underskott. Säger inte att jag uppmanar att hon fortsätter med det särskilt när hon inte verkar riktigt må bra men vi är fler som käkar LCHF pågrund av mag och tarmproblem och muskelsmärtor exempelvis (lider av både och tyvärr). Hoppas verkligen att hon får den hjälp hon behöver oavsett, livet är för kort för att styras av siffror och tankar om mat <3

  Arw 2015-02-07 10:02:02 http://fames.se/metalbardess/
  Svara
 • Jag har en fråga också kan du tipsa om enkla hälsosamma veckorätter som exempel lunch/middag och mellanmål som man kan göra. Alltid kul att få ny inspiration.

  Trevlig helg!

  Katja 2015-02-07 09:57:53
  Svara
  • Svar på Katjas kommentar.

   Absolut och det finns redan massa recept här på bloggen men lättast är att hitta dem i min app i Mikz under R i menyn. Du laddar ner appen gratis här –> http://getmikz.com/wargpower

   idawarg 2015-02-07 15:09:14
   Svara
 • Vad tycker du om Bars man kan köpa i livsmedelsbutikerna? Exempelvis Nutrilett? Vill inte ha dom som måltidsersättare utan som extra mellanmål när det behöver gå snabbt eller ett bättre alternativ än kakor till kaffet. Tips på några du tycker är bra eller är det bara att skrota idén helt? 🙂

  Sara 2015-02-07 09:46:15
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Jag tycker ej att de är bra då de är fyllda med massa e-ämnen, sötningsmedel och andra konstigheter. Köp hellre en raw food bar med naturliga produkter eller baka själv 🙂

   idawarg 2015-02-07 15:08:28
   Svara
 • Kan verkligen inte förstå varför man går på en diet som LCHF trots att man är underviktig… Hoppas i alla fall att allt löser sig för henne, lycka till!

  Mirjam 2015-02-07 08:43:00
  Svara
  • Svar på Mirjams kommentar.

   Fast LCHF är inte bara till för att gå ner i vikt, många äter det för att de är övertygade om att det är den hälsosammaste kosten som finns (utan att gå ner i vikt). Så tjejen som kommenterade kanske inte äter LCHF-mat för att gå ner i vikt, utan för att hon vill vara hälsosam bara. (Försvarar inte LCHF)

   Lottie 2015-02-07 20:57:42
   Svara
  • Svar på Mirjams kommentar.

   Nej det är ingen bra ide att gå på diet när man är underviktig

   idawarg 2015-02-07 13:42:30
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Sassa Asli
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind