Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HJÄLP MED ÄTSTÖRNINGAR

unnamedquestion answerhejjag har lovat mina föräldrar och min pojkvän att ta emot hjälp mot mina ätstörningar.
har du några tankar om var man bör vända sig? Min pappa har nu bokat en tid hos mandometer för mig, men jag känner när jag läser på deras hemsida att jag tycker att deras behandlingssätt verkar skevt. De tar inte hänsyn alls till de psykologiska aspekterna utan säger att allt handlar om att jag ska börja äta mer. Har du några åsikter? Ingen aning vem jag ska rådfråga 🙁

SVAR: Hej Anna! Vad bra att du tar tag i det och anlitar hjälp. Jag förstår och det är viktigt att det känns rätt. Jag har själv aldrig haft kontakt med en ätstörningsklinik men fick ett mail för ett tag sedan som kanske kan hjälpa dig. Kanske kan du kombinera det här med din behandling?

”Vi är några psykologstudenter från Linköpings universitet som har utformat en behandling för olika former av ätstörningar som vi ska administrera via internet. Studien heter Zenit och riktar sig till personer över 18 år med ätstörningsrelaterad problematik och vi kommer att erbjuda gratis psykologisk behandling.”

Du hittar mer info HÄR

//English: Question/Answer in swedish. Use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Går på Mando och jag tycker faktiskt att det är väldigt bra! Man får vara med och bestämma vilka mellanmål man vill ha, som en dietist sedan hjälper dig med och lägger till saker. Du behöver inte äta sådant du är rädd för, men du blir uppmuntrad till att testa nya saker. Maten mäts upp av dig själv, man får alltså inte för mycket eller för lite. Med mandometern har man kontroll över sin lunch och middag. Det finns ingen stor press på dig att du ska följa kurvan och tiden som passar en måltid, dock så är det det du jobbar mot. Portionerna börjar små men med tiden kommer du få träna till att äta mer mat. Alltså kan ditt första matschema innehålla (tillsammans med lunch och middag) runt 1200 kalorier och sedan höjas med ca 200-500 kalorier när personalen tycker det. Dietisten ser till att du får rätt mängd av olika näring så du slipper oroa dig. Näringsdryck och mediciner försöker man avstå ifrån helt sålänge det inte är nödvändigt.

  Anonym 2015-01-25 22:33:18
  Svara
 • Hej! Finns mycket bra hjälp att få om du/ni bor i Stockholmsområdet. Capio Anorexi Center. Har själv gått där och går där idag fortfarande och det finns olika behandlingsmetoder där som dagvård, 24timmarsvård, öppenvård med kontakt en gång i veckan etc. Sök dit och de kan hjälpa dig med ätstörning! Var dock beredd på minst en/två månaders väntetid, men det är det värt… De har mycket erfarenhet och drar verkligen inte alla över en kam 🙂 Lycka till!

  Diana 2015-01-22 07:20:38
  Svara
 • Att få hjälp med tankarna är det man själv när man har en ätstörning vill ha hjälp med. Det är svårt att inse vad som egentligen är det största problemet. Sjukdomen är väldigt svår på många sätt. Visst är det psykiska väldigt viktigt med men det viktigaste är att få energi så att hjärnan kan fungera. När kroppen är i svält tänker man inte helt klart så därför måste man börja äta normalt så fort som möjligt.

  Olivia 2015-01-21 23:34:16 http://www.oliviaow.blogg.se
  Svara
  • Svar på Olivias kommentar.

   Ja att få i sig den energi kroppen behöver har så stor betydelse och det är galet hur mycket bättre man helt plötsligt kan må.

   idawarg 2015-01-22 08:40:35
   Svara
 • Jag har fått många bra råd från frisk & fri. Här har de en chatt och man kan även mejla till de för att få hjälp med var man kan vända sig. Kika hemsidan friskofri.se, har hjälpt mig mycket!

  Lina 2015-01-21 21:12:16
  Svara
 • Hej Ida! Först och främst, tack för din fina blogg som ger mig jätte mycket insperation!

  Jag är en tjej på 14 år som går i åttan och snart så är det dags för min klass att ha praktik (Prao, APP). Jag är väldigt intresserad av träning och hälsa, och jag undrar om du har några förslag på vilka typ av ställen som man kanske kan praktisera på. Jag har funderat på att praoa på ett gym eller liknande, men jag vet inte om jag är för ung för att kunna hjälpa till där. Så nu frågar jag dig, har du några tips på var man kanske skulle kunna ha sin praktik, så att jag lär mig om både träning, kost och hälsa<3

  Maria 2015-01-21 18:05:56
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Ett gym är väl toppen. Då kan du kanske fråga om du även kan få gå med någon PT. Eller kanske kolla med någon PT-skola om du kan få praktisera där 🙂 Kramis

   idawarg 2015-01-22 08:38:54
   Svara
 • Hej Ida!

  Jag är en hyfsat ung tjej som är ganska smal, och som har som mål att helt enkelt bli starkare och mer ”fit”. Jag tränar oftast runt 3 gånger i veckan och har gjort det i hela mktt liv, men det jag undrar över är kosten. Om jag äter nyttig mat, kommer jag bara att bli smalare eller kommer det som jag vill hålla mig borta ifrån extrafett?

  Du är grym och jag äslkar att du alltid är så peppande! Kramar

  Sofia 2015-01-21 14:39:08
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Hej Sofia! Nyttig mat är alltid bra och om du äter tillräckligt så kommer du inte bli smalare utan bara starkare. Så ät hellre lite extra än för lite. Kramis

   idawarg 2015-01-21 16:44:30
   Svara
 • Hej
  Jag har massor med celluliter på mina ben och rumpa, verkligen massor, tillochmed på armarna om jag nyper i dem. jag är relativt normalviktig men borde gå ner i fett%. vad ska jag göra? jag vill inte behöva tycka det är jobbigt att gå i shorts eller bikini ännu en sommar, jag blir äcklad av mina ben och rumpa så dom ser ut idag. har du något tips som borde funka för att minska på celluliterna drastiskt innan maj? supertacksam för svar

  M 2015-01-21 14:29:04
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   Hej och tack för din kommentar! Vi alla har celluliter och att minska i fett kan hjälpa. Sund kost och regelbunde träning är det bästa. Dra ner på socker, snabba kolhydrater och halvfabrikat och ät bra ren mat. Kram Ida

   idawarg 2015-01-21 16:43:24
   Svara
 • Hej Ida! Jag åker till Thailand om två veckor och tänkte passa på att fråga om dig om tips kring maten där nere? Vilken mat är bra att välja för att hålla i det hälsosamma? Kämpar med en viktnedgång och jag känner att det kan bli lite skakigt med den när jag åker bort, så jag skulle verkligen behöva hjälp med vad som är smart att äta där nere för att fortsätta min viktnedgång? Massa kramar och krya på dig hälsningar!

  Sofia 2015-01-21 14:17:24
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Thailand har mycket bra mat men om du kämpar med viktnedgång så skulle jag rekommendera att kanske satsa på wookade grönsaker med kyckling/fisk/skaldjur och undvika allt för mycket ris och nudlar. Det går att beställa in extra ångade grönsaker vid sidan av vilket är toppen 🙂 Kramis

   idawarg 2015-01-21 16:42:06
   Svara
 • ANNA:
  Jag har ett par vänner som har gått i behandling för ätstörningar (anorexi och ortorexi) och jag kan uppriktigt säga att Mando är den plats där jag upplever att de har fått den allra bästa hjälpen och stödet. Jag kan varmt rekommendera Mando-klinken. Även jag, som nära vän till de sjuka, har fått mycket stöd i hur jag ska förhålla mig till deras tankar, beteenden och ibland även deras manipulativa beteenden. Man får inte glömma att en stor del av arbetet mot ätstörningar handlar ju om att lära sig vad det innebär och hur det känns att äta normala portioner igen och detta gör man samtidigt som man får hjälp för det psykiska måendet på mando. Jag lovar att du kommer få hjälp med de psykologiska aspekterna på mando. Däremot kan du uppleva att allt bara handlar om att trycka i sig mat, men om man har misshandlat och svultit sin kropp under en lång tid är det viktigt att kroppen får näring så att den kan börja reparera sig själv OCH för att hjärnan ska kunna fungera och bli mottaglig för hjälp!

  Lycka till och KRAM till dig

  hedda 2015-01-21 12:56:27
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt