Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

VARFÖR SKA MAN BLÖTLÄGGA MATEN?

IMG_8464.JPGIMG_8466.JPGIMG_8467.JPGIMG_8465.JPGGranola, kikärtor, bovete, quinoa, cashew och chiapudding. // Granola, chickpeas, buckwheat, quinoa and cashews.

Alltså nu är det så mycket på blötläggning här hemma. Varför blötlägger jag min mat? Jo för att vissa livsmedel som tex. nötter, frön, bönor, quinoa mm innehåller ett protein som heter lektin som kan vara svårt för kroppen att bryta ner. Genom att blötlägga så tar man bort denna och kroppen kan lättare ta upp näring från maten. Jag märker stor skillnad då jag får jätte ont i magen av att äta nötter som inte blötlagts. Får ni ont i magen av för mycket nötter? I så fall testa att lägga dem i blöt över natten och sedan torka dem på svag värme. Jag torkar mina på 30-40 grader i ugnen och det tar ca 8 timmar. Höjer man värmen tar man bort bra näringsämnen.

English: I am soaking a lot of stuff righ now. Why am I soaking my food? Well some food such as nuts, chickpea, quinoa, seeds and beans contains a protein called lectin which can be difficult for the body to break down. By soaking you remove the lecture and your body can more easily absorb nutrients from food. I notice a big difference. Do you get stomach ache from to much nuts? If you do, try to soak your nuts over night and then dry them on low heat in the oven. 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Hej Ida!
  Grym blogg! Läste på din app men kunde inte kommentera där. Såg att du skickat in allergigrejer till Tyskland. Hur gjorde du de? Vem tog du kontakt med? Hoppas ni får de grymt i marbella!

  Agnes Löfroth 2014-10-06 14:19:01
  Svara
 • Hur ser du på majspasta? Tack för en grym blogg!

  Ally 2014-10-04 19:57:24
  Svara
 • Hej!
  nu är det nog 5e gången jag kommenterar dina inlägg haha men alltså det känns som att vi har lite av samma problem med våra jobbiga magar. Jag gör precis som du, äter inte mjölkprodukter (är både laktos o mjölkprotein allergisk), underviker även så mycket gluten jag bara kan för när jag väl äter det så blir min mage typ arg på mig och låter och gör ont haha! Undviker gärna att äta rödbetor och det mesta som växer under marken, vilket är ett helvete då jag älskar detta och oftast blir det att jag struntar i det och har en uppblåst mage som gör ont. Får också ont i magen av nötter. Ibland vill jag bara sluta äta o leva på havregurten för resten av mitt liv o slippa magproblemen men jobbigt när man älskar mat. Har börjat föra en matdagbok där jag skriver vad jag ”reagerar” på, vilket typ är det mesta och det suger. Är det så här du med har det eller är det något helt annat för dig?

  Kram Frida

  Frida 2014-10-04 19:49:55
  Svara
 • Hej Ida!
  Tänkte fråga vart du köper chiafrön och bovetemjöl?

  Katherine 2014-10-04 19:20:44
  Svara
 • Hi! I love your blog! Please visits my blog about me; a 16 year old swedish health nut. Leave a comment so I know you were there! 🙂

  www.nattstad.se/victoriabäck

  Victoria Bäck 2014-10-04 17:54:25 http://www.nattstad.se/victoriabäck
  Svara
 • Hej Ida!
  Tänkte bara fråga om du brukar mikra din mat? Har fått höra att det dödar all näring som finns i maten.
  Du har Sveriges bästa och mest inspirerande blogg!

  Hannah 2014-10-04 15:24:38
  Svara
  • Svar på Hannahs kommentar.

   Hej hannah och tack snälla fina du <3 Jag äger faktiskt ingen micro så nej. Hade jag haft en hade jag säkert tinat saker i den eller lagat gröt i den när jag är lat 🙂 Någon gång ibland kan man väl värma i den men inte för ofta. Kramis

   idawarg 2014-10-04 19:39:26
   Svara
 • whaat, hur har du tid med det? jag vågar inte ha ugnen på om inte jag är hemma.

  elisabeth 2014-10-04 15:02:48
  Svara
  • Svar på elisabeths kommentar.

   Jag har på ugnen när jag är hemma och stänger av den nr jag går (då är det fortfarande varmt) sedan sätter jag på den igen när jag kommer hem och håller på så tills der är torrt 🙂

   idawarg 2014-10-04 19:38:11
   Svara
 • Hej Ida!
  På mitt nya gym finns inget squatrack utan endast lösa skivstänger och en Smith-maskin. Jag älskar att köra knäböj men har rätt mycket vikt så får inte över skivstången över huvudet genom militärpress med den lösa skivstången. Jag kör alltså i Smith-maskinen men det känns inte som att det tar lika mycket. Inte heller lika jobbigt som med ”lös skivstång”.
  Vad är egentligen skillnaden mellan att köra knäböj i Smith o vanliga? Tränar man samma muskler? Får man samma resultat? Övriga tips ang. Smith? Kramis

  Fanny 2014-10-04 14:11:58
  Svara
  • Svar på Fannys kommentar.

   Ja det blir lite lättare i smith då det blir mer som benpress då man inte behöver hålla koll på alla andra muskler i tex. bålen utan bara böja och sträcka benen. Sedan blir den en annan bana/lutning i smith och för mig blir det nästan som om man lutet sig lite mot stången. Med fri stång kan du inte göra det utan måste ha full kontroll. Finns nack- och fördelar med båda. Kram Ida

   idawarg 2014-10-04 19:37:08
   Svara
 • Smart tips!
  www.healthymaja.devote.se

  Maja 2014-10-04 13:27:57 http://www.healthymaja.devote.se
  Svara
 • Brukar också blötlägga nötter, men har aldrig blötlagt quinoa, hur länge klarar de sig efter man har blötlagt de innan man måste koka se eller ska man helst koka allt på en gång? 🙂

  Sofia 2014-10-04 13:15:29
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Du kan blötlägga i 2 dygn och byt vatten 2 gånger. Skölj sedan och så kan du äta dem som de är. Vill du koka så kan du det också. Kram

   idawarg 2014-10-04 19:33:06
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt