Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

TRÄNING OCH UTEBLIVEN MENS – IDROTTSAMNORRÉ

share

Hej Ida! Jag undrar om du har någon erfarenhet av idrottsamenorré (mycket träning + för lite mat = utebliven mens)? Om du har det eller vet något om det, skulle du inte kunna skriva ett inlägg om det då? Jag tror att det är fler än jag som har det och kanske även att det är många som har det utan att veta om det ifall man t.ex. tar p-piller och får mens varje månad ändå. Jag skulle jääättegärna vilja höra vad någon annan har att säga om detta och om hur de har gått tillväga för att få tillbaka sin mens.

Thaank you för en bra blogg och har självklart röstat på dig flera gånger, hoppas att du vinner! :) Kram!

SVAR: Hej fina du och tack snälla för din kommentar och för din röst. Betyder mycket! Tar upp din kommentar här för det är ett viktigt ämne och många som drabbas. Eftersom jag inte kan vara anonym och har ganska starka åsikter om p-piller så väljer jag denna gång att avstå från att berätta min åsikt.

Dock så ber jag er som har erfarenhet av idrottsamenorré att dela med er av er historia, erfarenhet och tips? Det kan hjälpa många och ni kan vara anonyma ♥ TACK!

English: Let´s talk about to much training and missed period. Many are affected and it´s an import and subject to talk about. Please share you´re experience and tips if you have any? You can help many girls with your story and you can be anynomous ♥ Thanks!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
50kommentarer
 • Hej! Jag hade anorexia men blev friskförklarad för 1,5 år sedan och normalviktig för lite mer än 2 år sedan. Min mens kom två gånger på 1,5 år och jag var verkligen skitnervös ganska ofta. Avis på alla mina kompisar som hade mensvärk, chokladsug och fick massage av diverse pojkvänner. Det kändes som om jag hade tappat min kvinnlighet helt. Helt plötsligt började jag gymnasiet och där stod jag, som då varit normalviktig i över ett år, helt utan min mens. Jag skämdes och var rädd, jag minns att jag till och med gick till ungdomsmottagningen. Men de lugnade mig och lovade att den skulle komma. Jag letade efter hjälpmedel och annat, men tror inte på p-piller och så vidare, därför kom jag, genom min lokala hälsokostbutik och familj/vänner i kontakt med örten ”wild yam” och köpte mig en burk. Det finns miljoner bieffekter men jag kände mig modig (övermodig) nog att testa, då jag verkligen kände mig desperat. Det gick tre veckor, sedan blödde jag som aldrig förr! Min mens kom tillbaka, och inte nog med det, den blev regelbunden? Jag åt det cirka 2-3 månader, mina bröst växte till sig och kom tillbaka! Det fungerade som p-piller annars gör, men jag mådde inte dåligt och jag kunde ju fortfarande bli gravid osv. Jag slutade äta dem och åt mat, tränade lagom. Jag tänker inte rekommendera er något. Jag tror att bra mat och annorlunda träningsupplägg kan hjälpa er återfå mensen, man behöver inte vara extrem! Puss och kram

  L 2014-09-27 21:49:31
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   Hej! Vilket märkte köpte du ifrån om det spelar något roll? Hittar inte så mycket fakta om örten. Vilka biverkningar finns det? Jag har samma problem som du hade & vill verkligen få tillbaka min mens nu. Tacksam för svar,kram

   Sanna 2017-06-25 17:01:00 http://idawarg.se
   Svara
 • Man behöver inte ens vara underviktig för att bli av med mensen. Jag vägde 65 kilo till 170 centimeter men hade inte mens på nästan ett år när jag var som mest ätstörd (bulimi). För mig räckte det med oregelbundna matvanor, att jag hetsåt och kräktes upp maten och drack mycket för att den skulle försvinna. Jag tyckte också att det var skönt att slippa den, men tyvärr ökar ju risken för benskörhet om man inte får mens. När jag började sköta min hälsa bättre så återkom den och är numera regelbunden trots att jag väger 5 kilo mindre idag.

  Sedan vill jag STARKT avråda alla tjejer från hormonpreparat! Jag åt p-piller i tonåren och fick blodpropp i båda benen trots att min barnmorska sa att det var ”omöjligt”. Visst är sannolikheten liten, men den är inte obefintlig. Det är inte värt det!

  Linda 2014-09-25 10:15:32
  Svara
 • Våra ständiga krav efter fettfria och vältränade kroppar är ingenting kvinnokroppen egentligen gillar. Undervikten gör att mensen flyr sin kos. Liksom sexlust och en fuktig vagina. Allt det där med hormoner är som lite pausat, då kroppen inte mår bra. Vitaminbrist har det inget med att göra. Jag har prövat mig fram. Var utan mens i två år. Försökte med allt. Vad kickade igång den då? Gå upp i vikt. Så enkelt är det. BMI på minst 19 så kom er den förr eller senare. Men ligger du därunder kan du förlora möjligheten att kunna bli gravid. Lek inte med det bara för att se bra ut naken. Det är inte värt det.

  Sofie 2014-09-21 16:35:29
  Svara
 • Jag har det senaste året gått ner 10 kg och slutade med p-piller i januari. Sedan dess har jag inte haft mens, så pga detta inlägg ringde jag kvinnokliniken för att boka läkartid. Sjuksköterskan jag fick prata med var jättetrevlig och sade att det är mycket vanligt att mensen försvinner om man går ner/upp i vikt snabbt under en tid. Hon sade även att det inte är någon fara, utan att jag ska ligga stilla i vikt i 4-6 månader och sedan höra av mig ifall mensen inte kommit tillbaka då. Det är så komplicerade hormonsystem, så genom att ligga stilla i vikt och ej gå ner mer så skulle kroppen stabilisera sig och få ordning på hormoncyklerna igen 🙂

  Veronica 2014-09-20 07:44:07
  Svara
 • Jag har också upplevt detta! Jag hade en period då jag tränade hårt 6 dagar i veckan och åt väldigt hälsosamt. Mitt i allt försvann mensen. Jag kollade mitt BMI och märkte att jag var underviktig! Jag drog ner på träningen till två- tre gånger i veckan och började äta mindre strikt. Några månader senare kom mensen tillbaka.

  Vera 2014-09-19 07:29:03
  Svara
 • SÅ bra att du tar upp detta Ida! Jag är 19 år och aldrig ätit ppiller, har alltid haft regelbunden mens men i mars försvann den och jag börjar bli lite orolig. Jag tränar ganska mycket, ca 7-10ggr i veckan och försöker vara noga med att äta bra och mycket mat. Har inte gått ner i vikt men är orolig över att jag inte får i mig tillräckligt mycket näring, även om jag verkligen inte svälter mig själv. Någon som vet vad det kan bero på att den försvunnit? Borde jag kolla upp det?

  Frida 2014-09-18 22:10:28
  Svara
 • Till alla er som är tonåringar, ni ska äta ordentligt av riktig mat. Om er mens är oregelbunden kan det vara så på rund av er ålder. Det är viktigt att äta varierat. Inte för lite, för ni växer fortfaranande och av riktig mat är det svårt för er att lägga på er vikt, för de flesta. Upp till 17 års ålder är ni i en tillväxtperiod. Träning är bra för kroppen. Tänk hur mycket människor rörde på sig mer bara för 20 år sedan, mer än vad många gör nu även fast många tränar. Då är det bättre att äta riktig mat. Både för lite och för mycket mat kan rubba menstruationen. För vissa gör måttlig träning att menstruationen är regelbunden.

  Sofia 2014-09-18 19:11:44
  Svara
 • Hi Ida!
  This august my period was three weeks late, and i was quite scared. I didn’t want to accept the fact that I would be pregnant so I started to search reasons from the internet. One of them was either gaining or losing weight suddenly. I started to think back to my lifestyle in June, especially my eating habits.I noticed, that I had eaten much heavier and unhealthier, and that I hadn’t really been working out. I also felt really bloated and heavy back then. I wanted to ”activate” my period so I ate lighter and healthier and did cardio, to get my metabolism going. It really helped and in a couple of days my period finally started.
  So my tip is to think back to your lifestyle the past month, and see if you have suddenly changed your eating habits.

  Julia 2014-09-18 19:04:03
  Svara
 • Funderar mycket om det här med preventivmedel och hormoner osv. Bokade därför in ett möte med min BM men hon menade att det inte alls är farligt för kroppen?! Snälla dela med er av era erfarenheter…

  Sara 2014-09-18 14:36:33
  Svara
 • Som 15-åring fick jag problem med ätstörningar, fick diagnosen Ätstörning utan närmare specifikation, men den var mer anorexi -och ortorexirelaterad. Min mens försvann väldigt fort, innan sjukdomen verkligen hade börjat, och kom inte tillbaka förrän jag var 17. Jag fick hjälp fort och min ätstörning varande inte speciellt länge men jag gick ner 20 kilo. Jag vägde 50 som lägst till mina 180 cm. Idag är jag 19 år och friskförklarad och väger 70 kilo. Min mens var väldigt regelbunden innan och min mens fungerade utmärkt när jag vägde 70 kilo innan jag insjuknade i ätstörningar. Idag tränar jag fotboll och gym, det blir ca 4-6 träningspass i veckan och min mens har inte helt kommit tillbaka. Den återkommer ett par gånger om året, men något som jag har märkt är att varje gång jag äter mer FETT från t.ex. nötter, kokos, ost, så återkommer min mens. Träningsdoseringen bör inte vara för hög, men som är normalt för en själv. Så mitt tips till er, ät mer fett!

  KRAM

  Emelie 2014-09-18 13:32:34
  Svara
 • […] lite kärlek för jag kokar snart över! Ni är så himla fina! TACK till alla som delade med sig i inlägget om utebliven mens! Kan lova att alla ni hjälpt till enormt ♥ Sedan måste jag också tacka för alla underbara […]

  ImActive.se - Ida Warg 2014-09-18 12:30:02 http://idawarg.wearecube.se/2014/09/18/love-you/
  Svara
 • Jag fick mens när jag var 12 och efter första gången tog det ett halvår innan jag fick mens igen. Jag har alltid tränat ganska mycket och speciellt nu de senaste åren. Åt ppiller för några år sedan men slutade efter att jag insåg att det inte höll, jag blev väldigt aggressiv. Efter att jag slutat med p-pillerna tog det igen ett halvår innan jag fick mens igen. Nu har jag inte heller haft mens på 8 månader, vet inte om det beror på att jag tränar hårt (har ändå normal vikt), p-pillrena eller något helt annat..

  Evelina 2014-09-18 09:53:20
  Svara
 • Jag hade inte mens på lite mer än ett år, för jag sprang mycket och låg på kaloriunderskott jag gick ner 10 kilo från 60-50, sedan gick jag upp 5 kilo så nu om jag väger mellan 55-57 så får jag min mens men ligger jag under 55 så försvinner den, som i januari i år slutade jag äta socker och kolhydrater under 3-4 månader och gick ner till 52-53 och då var mensen borta igen och först nu i september fick jag tillbaka den då jag började äta som vanligt igen i sommras och har gått upp till 56 nånting igen. så för att få tillbaka mensen behöver man vara normalviktig, altså om man tex är 170 cm så ska man som minst väga 50-51 kilo osv, men det jag undrar är om det kan bli svårt att bli med barn i framtiden efter det här…

  Sanna 2014-09-17 20:50:03
  Svara
 • Jag fick ingen mens efter att ha slutat med p-piller efter strikt kosthållning med lite fett under 2 år. Vägde som minst 47,7 kg. 2005-2008 ingen riktig menstruation. Jag tränade mest löpning mellan 2006 och 2008. Pendlade i vikt under dessa år mellan 54 och 66 ungefär. Jag är 162 cm lång. I juni 2008 började jag träna med en PT och jag sade att jag ville gå ner lite i vikt och han sade att 1800 kcal inte mindre skulle jag äta för att minska i vikt. Vägde då 65 kanske. När jag började styrketräna kom min menstruation tillbaka. Jag har inga besvär. Nu springer jag mest, men inte för mycket. I början av året gick jag ner till 56 kg och då hoppade mensen 2 månader. Sedan lade jag till lite mat och nu är den regelbunden igen. Jag känner min kropp. Vikten eller träningen spelar inte alltid roll. Min mens kan vara ner regelbunden när jag tränar mer än om jag inte tränar regelbundet en period. Normalvikt på vågen spelar inte roll för mig, kanske har jag mer muskelmassa än vad jag tror att jag har 😉

  Sofia 2014-09-17 18:26:09
  Svara
 • Ett toppen alternativ till p-piller är natural cycles!! Bygger på säkra perioder och är väldigt säkert, så länge man följer instruktionerna. Började för ett par månader sedan och inbillar mig att jag mår mkt bättre utan pillrena!

  Och tack för världens bästa blogg, Ida!

  Malin 2014-09-17 18:20:21
  Svara
 • Jag fick min första mens när jag var 12 år, sedan gick jag ner 13 kg och hade ingen på flera flera år. Gick upp till BMI 18 och fick mens någon gång, bantade ner mig igen och mensen försvann. När jag blev frisk på riktigt i 17-årsåldern kom mensen som ett brev på posten. Idag kan jag i princip ställa en klocka efter mensen, den är sååå regelbunden. Och detta trots mina hårda svält- och träningsår. Man ansvarar för sin egen kropp och sitt eget liv, men jag uppmuntrar alla till att verkligen ta amenorré på ALLVAR! Och med detta anser inte jag piller.. Den enda rätta vägen är att helt enkelt träna mindre och äta mer, gå upp i vikt. För om mensen uteblir då är man inte sund anser jag..

  Sofie 2014-09-17 15:27:02
  Svara
 • Uff, det skremmer meg så mye å lese dessa kommentarene. Jeg har selv hatt samme greien, overtrening + underspising medan jeg gikk på ppillen, sen slutade jeg på pillen og fikk ikke mens tilbake før etter ett år. Etter det har jeg periodvis hatt uregelmessig mens. Grunnen til at jeg sluttet på ppillen var at jeg ble helt psyko av det. Jeg hadde også testet flere olika. Det verste er at man bare går rundt i en tåke og ikke vet sikkert om det er ppillene som gjør deg til et sinnsykt kjenslovrak eller om man bare er sånn. Nå har jeg lest på mye om ppiller og synes det er helt sykt at folk putter det i kjeften ens. Selv skal jeg aldri mer gjøre det, da jeg blir deprimert og hysterisk. Hormoner og hormonhermere er det som styrer ALT i kroppen vår. Å daglig stappe i seg doser av østrogen og/eller gestragen burde vert forbudt. Også med tanke på at leveren skal prosessere alt dette. Det er jo en grunn til at man feks ikke skal ta anabole steroider. Det er jo også hormonhermende stoffer, akkurat som ppiller. En annen tankevekker er at ppille faktisk stopper vår reproduksjon (som jo er drivkraften bak alt liv, og grunnen til at vi alle er her), altså et av det levende vesenets sterkeste instinkt. Selvsagt vil man unngå å bli gravid når man ikke er klar for det. Men er det virkelig verdt å tukle med reproduksjonsorganene våre? Spesielt i vår tid, der barnløshet blir mer og mer vanlig. Dessverre er dette et tabubelagt område som det ikke blir snakket nok om. Spør man en jordmor idag, vil mange si at par ofte strever i mange år med å bli gravid etter 10-15 år med ppille ”misbruk” om de i det hele tatt klarer å bli gravid naturlig lenger. Håper dette innlegget får flere til å revurdere å ta ppiller.. Det er ikke verdt å rote til psyken og reproduksjonsorganene.

  Line 2014-09-17 09:01:17
  Svara
 • Funderar också på att byta till ett annat alternativ än p-piller. Vad tar ni?
  Jag provade p-ringar som man har i sig i en månad, är det mindre hormoner osv i dem? De var dock ganska dyra för en student.. Synd att det ska behöva handla om pengar!

  Elin 2014-09-17 08:35:33
  Svara
 • Hej! Måste bara säga en sak. Man får inte PCO av p-piller! Men om man har PCO bör man använda något hormonfritt alternativ. Va nån som undrade om just hormonfria alternativ.. det svaret är lätt! Kondom och pessar. Sen finns det p-datorn med och koppar spiral. Hormonfria alternativ är ett bra alternativ men inte för alla. Finns tex dom kvinnor som har stora problem med blödningar å smärtor då är hormon en räddning för att kunna leva. Oönskade graviditeter och valet att göra en abort är inte heller så roligt. Vill bara säga att alla är olika och man måste se till sig själv! Om du har några frågor så tycker jag du ska vända dig till din barnmorska.

  Sandra Ottosson 2014-09-17 08:27:15
  Svara
 • Jag har alltid älskat träning, älskat känslan före-under-efter-ALLT!
  Underbart eller hur?
  Men jag hamnade i otrorexi istället, min mens försvann och den var borta ca 1 -2år?! Sjukt, men det jag tänkte under denna tid var ”men vad skönt, då slipper jag tänka på det när jag ska träna”.
  När jag sedan tog tag i mig själv och ändrade mit beteende kom faktiskt mensen tilbaka.
  Det jag gjorde var att träna mindre och gå upp lite i vikt för att få mer balans i kroppen, man blir inte fet eller tjock bara för att man inte tränar 6 gånger i veckan och inte längre äter supernyttig mat varenda dag.
  Visst kan man gå upp på olika sätt, bra och mindre bra men i slutändan är det bara positivt för en själv.
  Jag är glad nu i efterhand att jag ibland åt någon mer kolhydrat och njöt av sommarsemestern med min familj på riktigt och inte la upp träningsscheman och fick ångest/panik vid varje måltid.

  L 2014-09-17 08:17:58
  Svara
 • Jag åt p-piller från 16-21 års ålder och hade blåmärken på händerna tills min mamma till slut sa ifrån och sa till mig att sluta med dem. Blåmärkena kom ifrån små mini proppar vilket kan leda till att man avlider. Ta hand om er och hedra, älska och vårda er kropp på ett hållbart, er kropp är en gåva. Jag tränar och äter regelbundet eftersom min kropp ska hålla ett bra tag till 🙂

  Linnéa 2014-09-17 07:49:42 http://www.kroppens-helhet.se
  Svara
 • För ett år sedan började jag träna riktigt mycket, 6 dagar i veckan. Mensen började först bli oregelbunden i någon månad tills den upphörde helt. Då var jag utan mens i 8 månader. Till saken hör att jag samtidigt som jag tränade körde periodisk fasta. För lite mat & för mycket tränande. Detta osunda förhållande till mat har resulterat i en ätstörning men som har blivit bättre nu. Plus att jag har insett att drömkroppen (i mitt fall synliga muskler o låg fettprocent) nås inte via för lite mat o för mycket träning. Jag kom ingen vart på det. Jag vill bygga muskler och se vältränad ut. Det är det jag jobbar på nu sedan några månader tillbaks. Under sommaren åt jag meeeer mat och gick upp några kilo. Det var trots allt helt klart värt det för för bara några dagar sedan var mensen tillbaka. Inte så riklig och långvarig som den brukar men några dagar höll den på, och det är jag tacksam för.

  Lovisa 2014-09-17 07:02:25
  Svara
 • Visste inte ens att det fanns ett ord för detta? Iaf har jag drabbats av det. Eller drabbats tyckte det var sjukt skönt att vara utan mens haha. Och kändes som ett ”kvitto” på att jag verkligen skötte en strikt kost och träning. Var utan mens i mer än 1,5 år och hade under denna tiden min ”drömvikt”. I våras bestämde jag mig för att ändra vanor. Insåg att mitt sociala liv var borta. Under denna tiden hade jag prioriterad bort eller inte orkad med detta. Var trött på att vakna varje natt av att jag var hungrig, men ändå gå pw varje morgon innan frukost. Flyttade ihop med två vänner under denna tiden och då blev det så påtagligt att det inte höll. Sen dess har jag nu gått upp 7 kg, har fått träna med full energi, vilket är så underbart. Att inte känna mig totalt slut varje kväll är underbart. Mensen har börjat komma tillbaka sakna, inte varje månad men har fått den ett par gånger iaf. Borde ju bli glad, man ska ju ha mens. Men nån röst i mitt huvud klandrar mig för att jag inte pressar mig lika hårt längre. För att jag inte är smalare (vilket ja tycker jag passar bättre som) fast jag vet att jag måste bli rent ut ohälsosam för att vara ännu smalare.

  anonym 2014-09-17 04:06:06
  Svara
 • Hejsan! Även jag har ”drabbats”/drabbade mig själv. Men det var endast i kombinationen av mycket träning+ strikt mat. Så fort mat tillsattes kom mensen tillbaka, även under hårda träningsperioder. När jag gick till gynekolog under utebliven mens förklarade hon att våra hormoner sitter i underhudsfettet och att en stark rubbing och mycket små fettdepåer alltså kan slå ut våra normala funktioner i den kvinnliga kroppen. Hon sa även att jag inte skulle oroa mig – har jag en gång fått mens så betyder det att kroppen en gång visat att man kan få barn och att den kommer tillbaka – om man inte svälter sig själv eller misshandlar kroppen på annat vis som gör att den skulle protestera 🙂

  Anna 2014-09-17 00:13:23
  Svara
 • Ida, jättebra att du tar upp detta (och jag äääälskar din blogg såklart, kan inte påpeka det tillräckligt ofta 😉 )
  En sak jag tänkte på. Detta är ju en träningsblogg, men nu när vi ändå är inne på det med preventivmedel osv.. jag är själv inte ett fan av p-piller (slutade med det för flera år sedan då ja inte alls mådde bra av dessa!). Skulle vara så intressant (och skönt) att få tips om vad man annars kan använda. Tror att MÅNGA skulle tycka det var skönt att få tips kring detta då jag har uppfattningen att många mår dåligt av p-piller men ändå tvingar i sig det för att ”typ alla andra gör det & det förväntas av oss tjejer”. Tänker att då de flesta tycker detta känns personligt, så kanske man kan ta upp det som diskussion (som detta inlägg) om folk vill vara anonyma (och du kanske inte vill dela med dig om dina åsikter inför alla menar jag)
  Återigen; Du är amazing!!!!

  emma 2014-09-16 23:41:27
  Svara
 • Bra att du lyfter frågan!

  Hanna - Min väg till att bli en bättre löpare + ytligheter 2014-09-16 22:33:16 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Jag började hårdträna pga byte av sportlag (höll på med simning på hög nivå) och i takt med superhårda träningar försvann mensen. Under samma period ville jag ändå äta så nyttigt så möjligt, dvs inte många kolhydrater, bara ”light”versioner och mest grönsaker. gick ner ca 10 kg, mensen la av, jag såg ut som ett skelett. frös hela tiden och kunde knappt slappna av. Mensen den kom inte på nära ett år!

  Nära och kära sa tack och lov till mig och jag började ”äta” upp mig. alltså äta tex kvarg med ganska hög fetthalt, drack en så kallad järn-saft som heter Blutsaft och såg till att faktiskt få i mig allt som jag behövde. Drog ner på träningen, började motionera. Ni anar inte så glad jag blev när mensen kom!! 🙂

  Så, håll ut, slappna av. Släpp pressen på dig själv.

  Anna 2014-09-16 22:25:20
  Svara
 • Jag antar utifrån detta att även jag lider av Idrottsamnorré då jag sedan 1-1,5 år tillbaka inte haft regelbunden mens, detta som följd av självsvält och för mycket träning vilket lett till att kroppen drabbats av stor stress som gör att hormonella funktioner som mensen uteblir för att skydda sig mot eventuella skador. Jag har inga bra svar på hur det kan återfås på bästa sätt då jag själv letar efter svaret på den frågan, men att minska på träningen och öka intaget av energi är ett sätt att låta kroppen veta om att det blir allt mer okej att funka som den ska. Vid ett besök på gynekologiska mottagningen fick jag veta att allt ”såg bra ut” men om det fortsatte skulle jag be om p-piller, vilket jag har starka åsikter om och har valt att strunta i då jag anser att kroppen ska klara sig på egen hand utan mixande med piller osv.

  Det viktigaste, tror jag, är att hitta balans i livet och att kroppen får den energi i form men också den rörelse som den behöver för att fungera korrekt. Att risker PCOS pga en strävan mot ett kroppsligt ideal som många inte kan uppnå skadar inte bara kroppen fysiskt utan också psykiskt. PCOS diagnosen gör mig rädd och tack vare detta inlägg blev jag allt mer motiverad till att jobba ordentligt med att bli frisk från min ätstörning. Det är inte värt det.

  Elin 2014-09-16 22:08:11
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Elin, det är jättebra att du är motiverad men pcos är ofta en ärftlig sjukdom och inget som man triggar av att träna mycket och äta lite då det är små ”cystor” på livmodern. Kämpa på!!

   Sophie 2014-09-17 07:14:12
   Svara
 • Jag har också upplevt vad många andra nämner: svultit sig själv/ätit mindre och tränat mycket för att få sin drömkropp och gått ner mycket i vikt för att senare upptäcka att mensen försvann. Jag tog p-piller i ett år ungefär men bestämde mig för att sluta då jag gick upp tio kg i vikt (det var därför jag tränade så mycket efteråt). Idag ligger jag på ungefär 49kg till mina 173cm (när det var som värst vägde jag 45 men har börjat äta upp mig igen och träna mindre) och alla mina kvinnliga kurvor försvann och jag har en kroppsform likt ett barns. Mensen har inte kommit tillbaka efter p-pillrerna trots att jag slutade för över ett år sedan, antagligen för att jag tränade så mycket.

  Jag vill egentligen inte gå upp i vikt (fett) men måste då jag fryser konstant, saknar mina kvinnliga kurvor och vill ha tillbaka mensen för att veta att jag fungerar normalt. Det är hemskt att hamna i denna situation och jag har ångest och är deprimerad hela tiden. Jag vill bara vara normal och lycklig igen! Snälla ni tänk er för så att ni inte övertränar era kroppar och ta hand om er själva och ät/sov ordentligt samt koppla av emellanåt, ni har bara ett liv så njut av det!

  Johanna 2014-09-16 21:40:37
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Hej fina tjej 🙂 jag har haft samma som du – viljan är det enda som kommer att rädda dig för du kommer behöva den för att gå upp i vikt om du vill ha tillbaka din mens. lycka till!

   Anna 2014-09-17 10:23:13
   Svara
 • Jag började träna ganska hårt ungefär 5-6 gånger i veckan samtidigt som jag började äta ganska mycket mindre.
  Jag gick ner från ungefär 49 kg till 40 kg på bara några månader och jag var 16 år gammal.
  Min mens försvann helt och det gick över 1 år utan att jag fick min mens.
  Jag började äta lite mer och fick då tillbaka den men sedan fick jag ångest igen över att jag gått upp i vikt och gick ner till samma vikt igen och har nu varit utan mensen ett tag.
  Jag vill ha tillbaka mensen men vill inte går upp i vikt , ge mig tips Ida på hur jag ska få bort alla dessa onda tankarna för just nu känner jag mig nere och vill bara ur denna skiten.
  Du är en enormt stor förebild och du är den enda jag lyssnar på i detta sammanhanget just för att du har en så otroligt jävla snygg kropp , du är bäst! 🙂

  din bloggläsaree 2014-09-16 20:46:10
  Svara
  • Svar på din bloggläsarees kommentar.

   Hej, känner att jag gärna vill hoppa in och svara på din kommentar, hoppas det är ok 🙂 Jag har nämligen vart utan min mens flera år och vet inte om jag nånsin kommer få tillbaka den. Jag vill inte skrämma dig, men jag önskar själv att jag tagit tag i detta tidigare. Jag har jobbat över ett år med att få tillbaka den, själv genom att äta och genom att ta hjälp från gyn utan resultat. Har vart totalt förkrossad över att läget är som det är och jag vill inget hellre än att få tillbaka mensen.

   Så snälla, ta detta på allvar, du vill inte ångra dig sen! Och ska du ha en lika snygg kropp som Ida, då måste du äta 😉 Önskar dig och alla andra all lycka till! Kram

   Anna 2014-09-17 08:22:12
   Svara
   • Svar på Annas kommentar.

    Nu hoppar jag också in hos er (A)
    Jag kommenterade längre ner också hur jag haft det, men skriver lite kort här. Iaf hade jag ätstörningar från 12 till 17-årsålder. Jag nådde botten i i oktober 2010, och då gick jag all-in för att bli frisk. Vägde mig inte alls under denna tid utan lät BUP göra det. Hade samtal minst 1 gång i veckan. Det var tufft, otroligt otroligt tufft… Det är en väg av plågsam ångest där man många gånger vill vända om till det trygga. Men jag fortsatte.. Och ca ett halvår senare (vet inte hur mycket jag gått upp då, men det var väl från ca BMI 16 till 19) kom mensen. Jag som inte haft det på över tre år… Och idag, när jag fortsatt på den friska vägen ännu lite till och blivit helt stabil i tankarna, så har jag HELT regelbunden mens i mig själv (alltså inga p-piller).
    Vart jag vill komma är att det är ALDRIG KÖRT, och livet är inte värt att må dåligt med svält och träningshets. Hur mycket ångest man än har så KAN den försvinna, det lovar jag.
    Nu blev det ett långt inlägg, men tycker detta är jätteviktigt. Kämpa på tjejer! 🙂

    Sofie 2014-09-17 15:41:01
    Svara
 • Vet inte vad dina åsikter kring piller är men får en känsla av att de är negativa utifrån hur du skrev.

  Jag slutade äta ppiller för ca ett år sedan efter att ha bytt mellan flera olika pga att jag inte kände att jag mådde bra. Tillslut fick jag nog och bestämde mig för att sluta helt i några månader. Först då insåg jag hur de påverkade mig. Jag blev mer stabil i humöret och blev en mycket gladare flickvän. Började därefter plugga till näringsterapeut och skulle idag aldrig komma på tanken att stoppa i mig de där lilla pillret. Har fått jobba massor med min lever efter flera års piller ätande. Tänk efter om det verkligen är värt dem vi sprider hormoner kring oss i alldeles för stor mängd utan att se hur det påverkar miljön. Fiskarna i sjön blir aningen sterila eller tvåkönade.

  Kanske svävade ifrån ämnet men de var en del som skrivit om ppiller mm i kommentarerna så ville bara skriva ut min åsikt 🙂

  Lovisa 2014-09-16 20:38:05
  Svara
 • Jag hade alltid haft superregelbunden mens och inte på P-piller när jag testade 5:2 dieten, pga att jag var nyfiken på vilka hälsoeffekter den kunde ha. Jag hade väldigt lätt för det och kunde utan problem träna på, men mensen försvann efter bara någon månad. Jag la av med 5:2 men åt ganska strikt och tränade väldigt mycket. Det hann inte bli någon ätstörning men jag insåg att det var påväg i fel riktning och att jag borde vända på det. Under sommaren med mycket jobb och tokvärme föll det sig mer naturligt att äta mer och träna mindre, men det tog ändå 2-3 ”normala” månader innan kroppen hade fattat grejen och mensen kom tillbaka. Sätter man ett av kroppens system ur funktion antar jag att det tar sin lilla tid att kicka igång igen. Men det är en komplex situation- jag vill ju kunna träna mycket och äta ”strikt” utan att behöva oroa mig över ifall jag inte ska kunna få barn i framtiden och dessutom öka risken att åka på benskörhet- två av riskerna med amenorré…

  Rebecka 2014-09-16 20:27:13
  Svara
 • Jag var till gyn förra veckan då jag inte haft min mens sen juni (detta pga viktnedgång). Hon sa att de är lugnt, men har den inte kommit tillbaka till december (då det har gått 6 mån) ska man få någon medicin som kickar igång menstruationen igen.

  Emilia 2014-09-16 20:13:33
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag tycker det är svårt att veta vad för vikter man ska ha när man är ny på att träna. Man vill ju inte ha för tunga vikter så att man sliter på något, men vill samtidigt inte ha för lätta då det känns som att det inte ger nånting! Har du något tips på hur man ska tänka/känna så att det blir ”lagom”? 🙂

  Martina 2014-09-16 19:49:37
  Svara
  • Svar på Martinas kommentar.

   Är inte Ida, men tänker svara ändå. 😉
   A och O i styrketräning är att utföra rörelser strikt, alltså med bra teknik, och muskelkontakt. Så man ska alltid tänka på att ta en sådan vikt så att du kan göra alla repetitioner med bra teknik. Är man total nybörjare kan tekniken vara si och så, rörelserna är ovana, osäkra och kan vara lite vobbliga. Så även om vikten känns låg kan det vara bra att öva in rörelsen tills nervbanorna har vant sig vid den, du kan utföra den säkert och med bra teknik – och då först köra igång med lite tyngre vikter. Börjar jag med en ny övning kan jag först lägga in den som teknikövning – nu har jag t ex bulgariska utfall som teknikövning och gör dem med enbart kroppsvikt (det tar tillräckligt!). Traditionella knäböj har varit en akilleshäl vad tekniken anbelangar och de gör jag med 20-kilosstång, har alltså strippat av över trettio kilo för att bara öva teknik. Bemästra rörelsen först, sedan vikten!

   Maria 2014-09-17 08:42:39
   Svara
 • Min mens har slutat pga av anorexin, men det är en av mina motivationer till att bli frisk!
  www.healthymaja.devote.se

  Maja 2014-09-16 19:22:32 http://www.healthymaja.devote.se
  Svara
 • Jag har nog inte haft mens på 2,5 år pga för mycket träning. Tränade 7-8 fotbollspass i veckan tidigare och började äta mindre + var konstant stressad. Valde att sluta på fotboll och kör nu på gym 5-6 gånger i veckan och äter mer och mer. Min mens har tyvärr inte riktigt kommit tillbaka och jag har varit i kontakt med läkare(som inte är oroliga eftersom att jag haft normal mens tidigare). De menar att mindre träning är det som kommer hjälpa alternativt P-piller, men det VÄGRAR jag att ta. Mitt hopp om att det ska komma tillbaka lever fortfarande men jag klarar inte av att träna mindre än vad jag gör nu (på grund av att jag mår så bra av träning). Jag får helt enkelt vänta och se. Det är naturligt för oss tjejer, men för att vara ärlig så är det ju jäkligt skönt att slippa lida av mens varenda jäkla månad

  Amanda 2014-09-16 18:52:14
  Svara
 • Hej! Jag är inte direkt insatt i ämnet idrottsamenorré, men jag kan dra min historia kort i hopp om att det kan hjälpa någon. När jag slutade med p-piller för strax över två år sedan så insåg jag att jag inte kunde få mens naturligt längre. Jag antog att det kunde ha något att göra med min relativt stora mängd träning + strikt diet eller att kroppen var trögstartad efter pillrena. Jag lät det gå ca ett år och gick då till gynekologen för att få en 10-dagarskur progesteron som skulle kickstarta mensen igen sade dem. Jag fick det efter kuren, men inget mer efter det. Ett halvår senare gick jag till gynekologen i min nya hemort (flyttade för studier) och då upptäckte de en diagnos på mig. Den heter Polycistiskt Ovariesyndrom, eller PCOS. Det upptäckte de via ultraljud och blodprov och då brukar mens utebliva. De sade att det är lugnt och att man kan ta piller för att kicka igång allt när man vill bli gravid. Själv så hade jag ju mens innan jag började med p-piller, så jag håller fortfarande i hoppet att jag kanske kan få tillbaks det på naturlig väg i framtiden. För som sagt, jag kan ha en släng idrottsamenorré jag med. Vi är komplicerade varelser!

  Jag är rädd att jag inte har något direkt svar, men ville dela med mig av min historia i alla fall. Det kanske kan vara någon till hjälp, för jag vet att många träningsintresserade kan ha liknande problem. Vänta inte så länge som jag och kolla upp det hos någon bra läkare. Det är skönt att slippa gå runt och grubbla för sig själv 🙂

  Kram

  Ida L 2014-09-16 18:40:32
  Svara
  • Svar på Ida Ls kommentar.

   Låter som min historia! Slutade med p-piller för snart två år sedan och satte samtidigt in kopparspiral. Äter en ganska strikt kost pga kronisk sjukdom och undrar om det kan ha med saken att göra.. Känns väldigt skönt att läsa att vi är flera!

   Ac 2014-09-20 00:15:53
   Svara
  • Svar på Ida Ls kommentar.

   Hej! Jag bara undrade vad det var för p-piller du tog? Jag har haft utebliven mens en gång pga för hård träning, men min kom tillbaka efter bara några veckor (antagligen eftersom jag lever väldigt hälsosamt och äter som en häst i övrigt), så det påverkade nog inte mig så mycket!

   Men i alla fall, det står ju ingenting om hur du levde osv när du åt p-piller så jag tänkte bara att jag kollar vilken sort du tog (så slipper jag kanske att gå runt och oroa mig i onödan).

   Tack för svar!

   Agnes 2014-09-19 19:41:31
   Svara
   • Svar på Agness kommentar.

    Hej! Jag tror att jag huvusakligen tog Neovletta då jag använde p-piller, alltså piller med östrogen och annan hormon som gör att man får blödningar en gång i månaden. Däremot vad jag vet så innehåller de flesta p-piller samma ämnen (kan givetvis ha fel, har inte läst på om saken på senaste tiden), så att jag tror inte man kan beskylla just Neovletta för det här. Under tiden som jag tog p-piller så ändrade jag min livsstil från ”normalt” ätande till mer strikt, samt så började jag träna mer, så att det kan ha bidragit också. Det är så många faktorer inblandade och jag tog piller i ca 2-3 år så det går inte att säga exakt vad som varit den största orsaken. Men jag tror att p-piller rubbar kroppens naturliga hormonbalans så att alla borde vara försiktiga och allra helst undvika dem!

    Kram!

    Ida L 2014-09-20 16:02:00
    Svara
  • Svar på Ida Ls kommentar.

   Precis samma som dig!! Åt p-piller , sen ingen mens och fick diagnosen pco. Blev IVF och har nu en dotter. Efter graviditeten kom mensen tillbaka så nu försöker vi bli gravida på naturlig väg. Ät inte P-piller.. Förstörde enormt för mig

   Malin 2014-09-16 19:26:37
   Svara
 • Jag har länge svultit mig själv för ”drömkroppen”, och för ca 8 månader sedan försvann min mens. Vågade inte ta tag i det utan jag skämdes, för vem gör så mot sig själv? Jag tog tag i problemet och trots att det gick 4 månader, sedan 5, sedan 6 så kom inte mensen tillbaka. Jag bestämde mig för att ligga lågt med träningen (träna ca 2 gånger/vecka) samt ligga på ett liiitet överskott. OCH vad hände för 3 dagar sen?! Mensen är nu tillbaka! Jag blev öööverlycklig 🙂
  Hoppas du som skrivit kommentaren kan ta dig ur det där! Önskar dig lycka till. Kram 🙂

  Emma 2014-09-16 18:17:54
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind