Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄR KVARG NYTTIGT?

svar på kommentar

Hej! Jag vet att du inte äter mjölkprodukter och att det kanske är bättre för de flesta att inte äta mjölkprodukter. Men kvarg har ju blivit ganska populärt. Mycket protein och lite fett. Är det bra att äta kvarg? Om inte, varför?
Tack på förhand!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar. Du pratar med en tjej som för dyrt 2 år sedan var storkunsument av just kvarg. Jag åt det så mycket så jag började kallas för Ida (K)warg. Haha. Eftersom jag aldrig varit så förtjust i kött så var ju kvargen det perfekta livsmedlet att ersätta köttet med tänkte jag. Fylld med protein, enkelt att ta med och så galet gott med lite bär och musli på.

Jag skapade något slags beroende för mjölkprodukter då jag hade keso och mjölk på gröten på morgonen, mjölk i kaffet, någon ost i salladen med en yoghurtdressing till lunch, en proteinshake på vassle(mjölkprotein) som blandades ut med mjölk till mellis, en sås på matagningsgrädde till middag och en stor skål kvarg till kvällsmat. Ja som ni ser blev det en hel del mjölkprodukter i olika former under dagen och det är det som blir det farliga, överdosering. De flesta tänker att de äter varierat men de tänker inte på att fil, yoghurt, mjölk, ost, grädde, kvarg, keso, vassleprotein, crème fraische, glass, smör, gräddfil mm är samma sak… nämligen mjölk.

I dagsläget äter jag i stort sett inga mjölkprodukter alls förutom lite get och fårost ibland och jag mår så mycket bättre och har absolut ingen proteinbrist fast att jag ersatt min kvarg med mer kolhydratsbaserade produkter. Den här proteinhetsen har gått lite för långt och det är väldigt få människor som äter för lite protein i Sverige.

Men varför är det inte bra att äta/dricka mjölk? Det finns så måna anledningar men om man tänker så här… Kossans mjölk är till för att föda upp en kalv till en stor ko och en ko är mycket större än en människa. Kossans mjölk är kraftig och svår att bryta ner för en människa (Get och får är mindre djur så där av kan det vara lättare att bryta ner). Ska en människa äta/dricka mjölk så vore det optimala att äta/dricka människomjölk. Men bara tanken av att det, äcklar ju de flesta människor. Men varför skulle det vara äckligare än att dricka mjölk från en kossan tuttar?

Mjölk är svårt att bryta ner för en människa(speciellt i stora mängder) och kan ge problem med magen, hyn, humöret, leder, matsmältning mm. Dessutom är mjölken idag så behandlad att mycket av den bra näringen och enzymer som finns i från början tas bort och visst innehåller mjölk mycket protein, men hur mycket av det proteinet klarar våra kroppar egentligen att ta upp? Det är olika från person till person men en överdosering har nog de flesta människors magar problem att ta hand om.

 Men som jag sagt innan så pratar jag nu om en överkonsumtion då man äter mjölkprodukter varje dag. Är det så att du äter helt mjölkfritt ochibland vill äta kvarg, dricka ett glas mjölk eller njuta av en glass så går det absolut bra (om du inte är överkänslig eller allergisk). Att sluta helt med mjölk behöver man alltså inte om man inta har problem. Ingenting är bra i för stor mängd och just att så många har problem med mjölk beror mycket på den stora överkunsumtionen som sker.

Nu blev det ett långt och flummigt svar men hoppas att du fick lite klarhet i din fundering.

Kram Ida

Det finns så mycket bra mjölkfria alternativ. Njut av mjölkfri chokladglass istället – Recept här.

20140728-085241-31961020.jpg

HÄR finns en film som berättar lite mer om varför man inte ska äta/dricka mjölk.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Hej!
  Är det bättre att äta laktosfria produkter, eller är det ungefär likadant som vanlig mjölk? 🙂

  Rebecka 2014-08-26 15:41:27 http://rebeckas.for.me
  Svara
  • Svar på Rebeckas kommentar.

   Laktosfria produkter är vanlig mjölk där de tillsatt enzymet laktas, som bryter ner mjölksockret(laktos) Vet att du frågade Ida, men kunde inte låta bli. Har varit mjölkallergiker hela livet så jag kan en del om det här 🙂

   Sanna 2014-08-28 10:38:20
   Svara
 • Hej! Du verkar få så mycket frågor så förstår om du inte orkar svara.. Men tänkte ändå fråga, anser du att alpro tex mandelmjölk är ett bättre substitut? Jag har lite svårt att vänja mig av med yoghurt och mjölk i kaffet 🙂

  Sara 2014-08-21 18:05:50
  Svara
 • Hos 90% av befolkningen minskar produktionen av laktas, som människan har i tarmen för att kunna bryta ner modersmjölken, vid ca 4 års ålder. efter det är inte tanken att vi ska konsumera modersmjölk (och framförallt inte någon mjölk från andra däggdjur heller). Sedan innehåller komjölk 3 gånger så mycket protein jämfört med mordersmjölken hos en människa. Det är för att kavlen ska växa snabbt och bli stor på en relativt kort tid. När vi sedan äter det blir vi överviktiga, och framförallt blir vi försurade så det står härliga till!

  Många är i det här fallet rädda för just sockret/laktosen (vilket är den vi ofta är allergiska och överkänsliga för i tarmen), men det jag menar är att det inte gör så stor skillnad om man vill vara lite ”nyttig” och köpa laktosfritt. Då är ändå bara laktosen ersatt med något annat ”socker”.

  Get och fårmjölk innehåller inte lika mycket protein som komjölken och den är därför bättre att konsumera (i lagom mängd såklart).

  Tycker att det är jättekul att få lite inspiration med mat då jag själv äter varken gluten mjölk eller socker:)

  Kram!

  Lovisa 2014-08-21 15:09:18
  Svara
 • Hej Ida!

  Det finns inget vi konsumerar lika mycket som mjölk då det finns i så många former och är lättillgängligt tack vare att den är så övermarknadsförd. Har man endast en liten skvätt mjölk i kaffet är det knappast till någon skada, men det är den dagliga konsumtionen av dessa produkter som kan orsaka problem. Med andra ord håller jag precis med om att man inte ska konsumera mjölkprodukter men grundläggande orsakerna kan vara rätt så oklara för vissa. Det ända du tar upp i texten är hur svårt det är att bryta ner mjölken samt att konsumtion kan leda till problem. Vad jag saknar i ditt inlägg är den bakomliggande orsaken till VARFÖR man får dålig hud osv. Likaså använder du inga vetenskapliga källor vilket tyvärr nog minskar på trovärdigheten. Det största problemet med mjölkprodukter är det att de höjer på nivån på IGF-1 hormonet.

  Bröstmjölk från alla däggdjur innehåller naturligt förekommande hormoner som man lätt kan påverka genom belysningen. Bland annat resulterar ökad belysning i att mindre melatonin utsöndras samtidigt som produktionen av igf-1 hormon ökar. Detta allt leder till mera mjölk, något som varje bonde garanterat är ute efter. Flera undersökningar visar på att höga nivåer av IGF-1 främjar förekomsten av vissa sorter av cancer såsom tjocktarmscancer, prostatacancer och premenopausal bröstcancer. (MÄRK: Problemen med IGF-1 uppkommer då man insjuknar, vilket innebär att det är onödigt att ta höja på nivåerna!) Detta genom att öka cellens omsättning och mottaglighet till cancerceller och då den förhindrar cellens programmerade celldöd. T.e.x i en stor kvantitativ studie på Karolinska institutet, med 60 000 kvinnor som följts i tretton år, slog Larsson, Bergkvist, Wolk 2005 fast ett samband mellan mjölk och äggstockscancer http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1353. ”In premenopausal women, elevated serum IGF-I and IGFBP-3 are associated with increased breast cancer risk” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12496045 ”The anabolic signals by insulin or IGF-1 can promote tumour development by inhibiting apoptosis, and by stimulating cell proliferation. Epidemiological evidence is accumulating and suggests that the risk of cancers of the colon, pancreas, endometrium, breast and prostate are related to circulating levels of insulin, IGF-1, or both” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562834 ->consumption of milk and dairy products increases the risk of prostate cancer http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17704029 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16333032 Och ett antal till.. : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16125328 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19709092 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19243483 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17083856 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995 http://www.cancersupportinternational.com/CID%20Diet%20Acne.pdf

  Varifrån får du ditt kalcium, är en otrolig klassiker. Kroppen kan jo ta upp kalcium från mjölk men hur mycket kalcium som sedan behövs är en helt annan femma, då länder med lägre mjölkkonsumtion ofta inte har större förekomst av benfrakturer: “For example, in countries such as India, Japan, and Peru where average daily calcium intake is as low as 300 milligrams per day (less than a third of the U.S. recommendation for adults, ages 19 to 50), the incidence of bone fractures is quite low.” (http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/). Sedermera finns det också många studier som inte visar någon signifikant association mellan ökad mjölkkonsumtion och minskad risk för frakturer (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.279/abstract, http://ajcn.nutrition.org/content/86/6/1780.full.pdf, http://pediatrics.aappublications.org/content/106/1/40.abstract?ijkey=08fe5a776116140b68112f736e6d184a2730623f&keytype2=tf_ipsecsha, http://jn.nutrition.org/content/127/9/1782.long, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18065599?dopt=Citation). Sen har vi andra faktorer som påverkar såsom t.ex. k-vitamin, d-vitamin (mängden vi får via mjölken är väl LITEN för att tillgodose kroppens behov), och motion/träning. Så jag anser att man bra klarar sig utan mjölk bara man ser till att man får i sig tillräckligt med kalcium/k-vitamin/d-vitamin från annan föda (vilket i d-vitaminets fall kan vara väldigt svårt), och att man rör på sig tillräckligt. Med andra ord är mjölk inte den enda källan och genom att undvika det kringgår vi även riskerna som är kopplade till konsumtion av mjölkprodukter. Alternativt kan man ju alltid minska sin konsumtion av mjölk till ca ett glas per dag för att hålla sig på den säkra sidan. 🙂

  Mera info hittas på @healthbyalexandra och kommer även på att börja min blogg senare i år!

  Alexandra 2014-08-21 07:37:07
  Svara
  • Svar på Alexandras kommentar.

   Ush vad slarvigt skrivet + uppställt! Hade alldeles grym brådska.. Ville bara påpeka hur viktigt det är att man använder referenser. Inte bara för att underbygga sina resonemang utan även för att det gör det lättare för läsaren att kolla upp uppgifterna i din text samtidigt som man vet var man kan läsa vidare om ämnet ifall det råkar intressera en. Gillar din blogg 🙂 Ha de bra!

   Alexandra 2014-08-21 10:51:05
   Svara
   • Svar på Alexandras kommentar.

    Tack fina du för all info. Det jag skrev kom direkt ur mitt huvud och börjar jag skriva för komplicerat så är det inte många av mina läsare som hänger med. Men tack för alla länkar mm. Kram Ida

    idawarg 2014-08-21 10:59:50
    Svara
    • Svar på idawargs kommentar.

     Du kan ju göra ett försök, så får vi väl se om folk hänger med när du ‘går in på djupet’..

     Rovo 2014-08-21 14:29:58
     Svara
    • Svar på idawargs kommentar.

     Fattar precis vad du menar. Men de skadar dock inte att i framtiden sätta några källor för dina läsare 🙂 Kram på dig!

     Alexandra 2014-08-21 11:33:55
     Svara
 • Tack fina Ida för ditt svar på mina frågor 🙂 Nu ska här beställas Holistics å ätas chiapudding 😉 kramkram

  Carro 2014-08-20 23:00:50
  Svara
 • Hej!
  Blev lite nyfiken just när du nämnde att överkonsumtion av mjölk kan påverka humöret…
  På vilket sätt?
  Kram

  Mimmi 2014-08-20 22:25:59
  Svara
  • Svar på Mimmis kommentar.

   Tål man inte mjölk så kan magen bli lite tjurig vilket gör att man själv inte mår så bra. De dagar magen funkar är man oftast glad men de dagar den inte gör det så är det svårare att hålla humöret uppe 🙂 Kramis

   idawarg 2014-08-21 10:58:06
   Svara
 • Vilket bra svar ida! fick mig en funderare, har aldrig tänkt på komjölk på det sättet.

  Annie 2014-08-20 22:25:36
  Svara
 • Hej,

  Jag har en fråga som det skulle vara jättwsnällt om du kunde svara på. Eftersom du tränar så mycket undrar jag om du alltid tvättar håret efter ett pass?

  Jag försöker träna dagligen men känner att min hårkvalitet blir så mycket sämre när jag tvättar det hela tiden. Vad är ditt tips?

  Tack för svar! /Anna

  Anna 2014-08-20 22:01:19
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej fina du! Jag duschar inte håret efter varje pass utan försöker hålla det till 2ggr/v. Det funkar eftersom jag mest kör styrka och blir inte genomsvettig då. Sedan är torrschampo grymt 🙂 Kram Ida

   idawarg 2014-08-21 10:56:15
   Svara
 • Kram på dej

  Carro 2014-08-20 20:28:36
  Svara
 • Bra svar! Men har du lust att säga ex på vad du har ersatt mjölkprodukterna? Vill helst inte äta kolhydrater då jag bara känner mej jäst efteråt… Men börjar tro att jag e överkänslig mot ngt i min kost då jag ofta får spänd lite uppblåst mage?! Äter mycket keso å ibland kvarg… Ser att du använder Holistics produkter. Varför just dem?

  Carro 2014-08-20 20:27:41
  Svara
  • Svar på Carros kommentar.

   Hej Carro och tack snälla 🙂 Ja mjölkprodukter är väldigt ofta boven då de är svårsmälta. Jag äter havregurt, smoothie eller chiapudding istället. Holistic är det enda kostillskottsmärket jag kan tänka mig att jobba med just nu då de delar samma tänk om hälsa som mig. Deras produkter är av hög kvalité, naturlig, utan sötningsmedel och ekologisk. Finns så mycket skit ute på marknaden och Holistic är en av få som inte ruckar på kvalitén framför priset. Kram Ida

   idawarg 2014-08-20 20:47:53
   Svara
 • Hej! Tack för att du tar upp det här. Jag åt massor med kvarg förr. Men får jag fråga vad exakt du äter för att få i dig tillräckligt med protein då? Hur ser en dag ut matmässigt för din del? Skulle vara jättekul att få ett hum om saken iaf.

  Sen undrar jag också, om jag äter en burk kvarg som enda mjölkprodukt på hela dagen, och äter den på kvällen, är det OK eller är det svårare för kroppen att bryta ner mjölkprodukter på natten?

  Kram, ett fan

  Läsare 2014-08-20 18:16:19
  Svara
  • Svar på Läsares kommentar.

   Hej fina du och tack för din kommentar <3 Jag äter ägg, kyckling, fisk, nötter, frön, risprotein, chiafrön mm. Nej det är inte svårare att bryta ner över natten utan samma hela dagen så ät den när det passar… om din mage klarar den? 🙂 Kramis

   idawarg 2014-08-20 20:54:54
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind