Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

GLUTEN VS. MJÖLK OCH RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM

svar på kommentar

Hej ida!
Först och främst vill jag tacka för att du varje dag ger inspiration och motivation till att äta en gluten- och mjölkfri kost! Jag själv äter det på grund av läckande tarm och ballongmage vid “vanlig” kost. När jag hittade till din blogg och insåg att vi (och många andra) led av samma problem kände jag mig helt plötsligt inte alls lika ensam med mina problem längre. Din blogg har fått mig att inse att det inte alls är omöjligt att utesluta gluten och mjölk från kosten, och att det finns otroligt många andra alternativ att välja mellan och det tackar jag för! Men nu till min fråga! Jag åker till Stockholm om några dagar och skulle verkligen behöva tips på matställen och fikaställen som serverar gluten- och mjölkfria alternativ. Men jag undrar också hur du gör ifall de bara har ett av alternativen? Har nämligen märkt att många restauranger och serveringar t.ex serverar glutenfri pasta men inte mjölkfri sås. Eller att de har bakverk som är glutenfria men inte mjölkfria. Hur prioriterar du glutenfritt och mjölkfritt då? Och hur har du tagit reda på vad du reagerar mer/mindre på? Tog det länge? Själv upplever jag att det nästan känns olika varenda gång, trots att jag nu har hållit kosten i drygt ett år. Ibland kan det nästan kännas som att magen reagerar på allt trots att jag ätit en gluten- och mjölkfri måltid. Eller att den inte reagerar någonting trots att jag har fått i mig mjölk eller gluten…
Många funderingar här. Men jag hoppas att du hjälper mig på vägen! Återigen, tack!

SVAR: Hej Carolina och tack snälla för din kommentar vad roligt att höra! Det glädjer mig verkligen, grymt jobbat! Jag har aldrig varit med om att någon restaurang i Stockholm ej har något gluten och mjölkfritt att erbjuda. Det första jag gör på en restaurang är att fråga personen som serverar mig vilka av rätterna som är mjölk och glutenfria och finns det inte på menyn så löser de alltid något bra så man ska inte vara rädd för att fråga.

Här kommer mina favorittips på restauranger…

Frukost: Frukostbuffén på Hotel Diplomat, Grand Hotel, Sturebadet, Scandic Park (Här finns massa ekologiska produkter + en liten avdelning med gluten och mjölkfritt).

Lunch: Doctor Salad, YogaYama, Ecoist, Kalori, Non Solo Bar, Tysta Mari (Take Away).

Middag: Thai House Nybrogatan, East, Vurma, Sabai Sabai, Berns, Nybrogatan 38.

Alla de här ställena ligger på Östermalm eller Vasastan. Jag vet att söder har ett stort utbud men jag är aldrig där så har ej koll. Blir mitt uppdrag efter sommaren att besöka alla ekologiska restauranger där.

Angående din fråga om prioritering så prioriterar jag alltid glutenfritt framför mjölkfritt. Är något stekt i smör, en sås innehåller en klick grädde osv. så bryr jag mig inte. Tar mina enzymer innan så funkar det kalas. Dock har jag inte testat att inta en större mängd mjölk som tex. en sås baserad på endast grädde eller en skål glass, så vet ej hur ja skulle reagera. Men som du skriver är det säkert olika dagar man tål olika mycket också. Enzymerna hjälper dock till med mycket och är perfekta att ha med när man är ute och reser eller vet att man ska äta ute.

Du kan köpa Enzymerna här: LITEN FÖRPACKNING eller STOR FÖRPACKNING.

4634587715_8622c61d62

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Hej bra och inspererande blogg du har!
  Har bara en fråga?
  Har inte riktigt fattat grejen varför du utesluter gluten och mjölklivsmedel? Är de farligt eller nåt? Jag är en tjej som äter vanlig kost och har en ätstörning och när du som är en stor träningsförebild osv. Utesluter de känner jag att jag är onyttig och undrar om gluten och mjölkprodukter faktiskt gör en tjock! Skulle bli glad för svar kram

  Undrar? 2014-08-18 12:48:01
  Svara
 • Hej Ida!

  Jag har problem med min mage, då jag efter varje måltid sväller upp som om jag vore gravid i 4 månaden. INTE KUL!!! Det ställer till med jätte stora sociala problem tyvärr. Jag började då äta glutenfritt&laktosfritt för att se om det skulle hjälpa. Tex igår så åt jag hela dagen gluten&laktosfritt men ändå så svällde magen upp enormt!! Känns onödigt att köpa laktos och glutenfria produkter och tänka på det, om magen ändå blir uppsvälld.

  Min fråga till dig är, behöver man äta gluten&laktosfritt under en längre period för att märka skillnad? Isåfall hur länge?

  Tacksam för svar 🙂

  Nina 2014-08-18 12:06:57
  Svara
 • Hola!
  Vi är 5 tjejer som precis tagit vårt pick och pack och flyttat från Sverige till andra sidan jorden, närmare bestämt till LA för att plugga på Santa Monica College!
  På vår blogg kan du både läsa och se videoklipp om vårt liv over here!

  Feel free to join!

  Kram 5inLA
  http://5inla.devote.se/

  5inLA 2014-08-18 08:24:05 http://5inla.devote.se/
  Svara
 • Hej Ida!

  Tack för en väldigt inspirerande blogg!
  Du skriver ofta om matsmältningsenzymerna fråb Holistic du tar, jag är väldigt nyfiken på att veta mer om dessa. Jag har förstått att du tar dem då du äter mat som inte riktigt din kropp gillar/ är svår att bryta ner; kan du berätta mer om vilken typ av mat det är?
  Sedan undrar jag även om du äter laktasenzymer då du har problem med mjölkprodukter?

  Rsck igen för all inspiration och den tid du lägger ner på att blogga, göra filminlägg, coacha och inspirera till träning och välmående! (:

  Jonna 2014-08-17 19:19:23
  Svara
  • Svar på Jonnas kommentar.

   Hej Johanna! ja de kan vara bra för de flesta då både vi och maten saknar enzymer som behövs för att bryta ner maten. Jag tar 2 cellenzym till varje måltid. Cellenzym innehåller laktas så jag behöver ej ta det separat utan det finns i cellenzym redan.

   Jag har svårt att bryta ner all rå mat som grönsaker mm och speciellt svårt har jag får råa morötter, avaokado, nötter och frön. Kram Ida

   idawarg 2014-08-17 21:35:40
   Svara
 • Hur många kapslar innehåller varje burk? Försöker hitta på sidan men går inte så bra…

  Anonym 2014-08-17 17:49:59
  Svara
 • Vad är skillnaden på dom enzymerna du nämner i inlägget ovan och lactrase? Jag tänker i syftet att bryta ner laktas i laktos. Tack!

  Siri 2014-08-17 17:49:06
  Svara
  • Svar på Siris kommentar.

   Lactrase innehåller bara ett enzym som bryter ner mjölk medan Cellenzym innehåller det enzymet med + massa andra enzymer som hjälper till att bryta ner all föda och alltså inte bara mjölk.

   idawarg 2014-08-17 21:32:28
   Svara
 • Tack för tipsen! Ett ställe jag upptäckte i veckan var Matdistriktet. Jättegott och ecologiskt/närproducerad mat. Ligger på rådmansgatan: http://www.matdistriktet.se/

  Linda 2014-08-17 16:01:43
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Jaaaa den borde varit med på min lista. Et helt fantastiskt ställe med en stor ekologisk buffé. Riktigt bra 🙂

   idawarg 2014-08-17 21:29:34
   Svara
 • Hej,

  Har du något tips
  på bra picknick mat till barn? 🙂

  Elvira 2014-08-17 13:24:51
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt