Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄR JAG FÖR UNG FÖR ATT ÄTA GLUTENFRITT?

svar på kommentar

Hejsan, kan man äta laktos och glutenfritt när man är 14 år utan att det blir farligt för kroppen och man inte växer ordentligt? Jag har lite problem med uppblåst mage och äter redan så gott som inga mjölkprodukter eller bröd, pasta osv. Det enda jag äter med gluten är knäckebröd av 100% fullkorn. Jag har lite problem med att jag äter för lite till så mycket som jag tränar och är lite underviktig tyvärr. Jag vill äta hälsosamt och naturligt men ändå inte skada min kropp, vet inte hur jag ska göra.:( Skulle du kunna hjälpa mig? för jag vill verkligen växa och vara frisk.

SVAR: Hej fina du! Att äta gluten och mjölkfritt är inte farligt men att äta för lite kan vara väldigt skadligt så snälla fina du ät och haka inte upp dig för mycket på att allt måste vara supernyttigt. Du både växer och tränar vilket betyder att du behöver massa energi. Det är bra att du vill äta bra mat men fokusera inte för mycket på det. Ät riktig mat och försök få hjälp av dina föräldrar att kunna äta glutenfritt om du vill för att ha ont i magen är inte kul. Här nedan kommer lite tips…

Som kolhydratskälla funkar ris, potatis, rotfrukter, quinoa, råris, frukt, havregryn(glutenfria), glutenfritt bröd, glutenfri pasta, bovetepasta, quinoapasta, bönpasta, riskakor mm. Det har börjat komma massa bra glutenfria alternativ i mataffärerna vilket verkligen glädjer mig. Du som tränar mycket bör fylla på ordentligt med någon av dessa kolhydratskällor vid varje måltid för att få i dig energi till träningen.

När det kommer till mjölk hittar du också massa bra alternativ i affären som mandelmjölk, rismjölk, cashewmjölk, kokosmjölk, havremjölk mm. Vill du laga mat så finns havre crème fraiche och havregrädde som passar perfekt att byta ut mot vanlig grädde och crème friache. Saknar du vanlig yoghurt så finns det havre yoghurt som jag tycker är supergod.

 Jag brukar baka glutenfritt bröd själv hemma som är superlätt och gott. Ett bra tips att få i sig bra energi innan träning är RAW-food bars som är både gluten och mjölkfria och innehåller massa bra energi.

Lycka till och ta hand om dig! Kram Ida

1. Glutenfria äppemuffins <– RECEPT // 2. Glutenfria frallor <– RECEPT

20140708-191823-69503474.jpgglutenfria frallor2

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Att utesluta mjölkprodukter helt är nog inte direkt att rekomendera när man är så ung. Det blir svårt att komma upp till de mängderna av kalcium osv som man behöver. Jag är själv 15 och har problem med ryggrad osv, dock inte pga att jag uteslutit någon mat men det är såna små grejer som kan påverka..

  Mia 2014-07-19 21:47:40
  Svara
 • hej ! jag har nu funderat å att sluta med gluten, jag har inte så jätte stora proble med magen men skulle gärna vilja gå ner lite i vikt, det jag undrar är om du tycker att man måste suta med allt gluten, jag har slutat med pasta och bröd mm men jag undrar över typ färdiga korvar, buljongtärnigar och matlagningsgrädde är det viktigt att sluta med allt och isåfall vad kan man ersätta buljongtärningen med ?
  undrar även hur man läser på innehållsförteckningen om den innehåller gluten är det några mer prdukter än vete,råg och dom ?
  Tack på Förhand

  Elin 2014-07-19 21:33:51
  Svara
 • Hej Ida,
  Jag har forstatt att gluten- och mjolkfritt funkar bast for dig och din kropp och det ar bra och viktigt att du delar med dig av dina tips. Dock kan jag tycka att du kanske kan glomma bort att det finns annan mat som kan skapa uppblast mage/magont. Jag forstar att du utgar fran dig sjalv men anda… Jag t.ex. har tyvarr upptackt under de senaste aren att jag inte kan ata frukt eller notter. Tidigare at jag flera frukter om dagen och trodde verkligen inte att det kunde vara frukt som var problemet, men efter ett apple eller mer an 5 vindruvor sa svaller min mage upp nagot otroligt. Aven att ga runt och smaata under dagen funkar inte alls for mig. Den kost som funkar bast for mig ar kolhydrater (vilka som helst, pasta, brod, ris, you name it) och gronsaker (p.g.a. ar vegetarian). Jag har ocksa elitsatsat och tranat runt 11 pass i veckan sa jag vet vikten av att fylla pa med energi.
  Det jag forsoker saga ar att fokusera inte bara pa att ta bort gluten och mjolk nar du ger kostrad, aven frukt och notter kan vara svart att bryta ner. Alla kroppar ar olika och reagerar olika pa mat och traning. Jag testade sjalv under en period att ata glutenfritt och kande inte alls nagon forbattring sa att sluta ata gluten behover inte alltid vara losningen.
  Tack annars for en jattebra blogg!
  Hillevi

  Hillevi 2014-07-19 19:36:28
  Svara
 • Hej Ida! Jag är en 17 årig tjej. Jag har på senaste tiden verkligen fått upp ögonen för att äta hälsosamt och för träning. Jag är riktigt stolt över mig själv och mina framsteg.
  Jag har det senaste året bott hemifrån, men nu har jag flyttat hem igen, och tyvärr är mina föräldrar inte det minsta hälsosamma. Dom har ingen kontroll alls och tänker inte på vad dom äter, dom äter bara det som dom tycker är gott och oftast är der väldigt ohälsosamt också. Jag upplever att dethär är väldigt jobbigt eftersom jag inte alls vill äta så. Jag mår väldigt dåligt över dethär och över att se vad dom äter. Jag försöker åka med och handla mat och välja nyttigare alternativ, och göra mat åt familjen men om jag inte gör det så serveras det skräpmat på bordet. Vad skulle du göra i en sådan situation?

  Linda 2014-07-19 19:15:22
  Svara
 • hej! jag har jätte mycket problem med att lätt få uppblåst mage. Jag har en tunntarmssjukdom som heter IBS, vilket gör att man kan vara allergiskt mot lite allt men är jätte svårt att veta allt.
  Jag tränar och har tränat väldigt länge, vill få fram precis som alla andra den där ”magen”. jag äter nyttigt, hälsosamt osv men ändå får jag knappt något resultat.
  men ibs då om jag får i mig något som jag tydligen inte tålde eller så så blir min mage uppsväld och har lite ont bara men jag undrar om magen blir uppsväld är det något som blir negativt på träningen? med tanke på att jag knappt fått resultat trots att jag äter nyttigt, tränar jätte bra och får i mig bra med protoin efter träningen?

  Du är sån inspiration för mig hoppas du har det bra!<3

  louisebiszczak♦ 2014-07-19 18:24:42 http://biszczis.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida! Så kul att du verkligen tar dig tid för dina läsare och svarar på kommentarer osv, det gör dig till en ännu större förebild! Nu till min fråga; jag har tråkigt nog fått körtelfeber och kommer inte få träna på en månad då det är livsfarligt för kroppen. Så hur ska jag som vanligtvis är en väldigt aktiv tjej tänka för att min kropp ska ändras så lite som möjligt denna månaden? Alltså hur ska jag äta för att inte förlora muskler och inte få onödigt fett på kroppen? Kram, Desirée

  Desirée 2014-07-19 12:51:41
  Svara
  • Svar på Desirées kommentar.

   Hej Desiree och tack snälla! 🙂 <3 Jag förstår, körtelfeber är inte att leka med. Det du kan göra är att äta bra och ren mat regelbundet. Det viktigaste är att du får i dig bra näring då kroppen behöver de för att göra dig frisk och även till att behålla alla muskler. Tänk inte på resten utan det viktigaste är att du blir frisk så du kan träna på igen. Det kommer gå snabbt att komma tillbaka igen bara du blir frisk 🙂 Krya på dig! Kramis

   idawarg 2014-07-19 13:58:38
   Svara
 • Hej Ida! Jag är glutenintolerant och undrar varför du och många andra väljer att inte äta gluten och varför du uppmuntrar andra till att göra de? ☺

  Felicia 2014-07-19 11:56:31
  Svara
  • Svar på Felicias kommentar.

   Hej Felicia! Även om man inte är allergisk mot gluten så är de flesta människor överkänsliga mot det och på lång sikt kan det skada tarmarna så näringsupptaget inte blir bra. Jag är inte allergisk mot gluten men mår så mycket bättre utan och alla jag känner som testat glutenfritt mår mycket bättre av det. Jag var på en utbildning förra hösten och då sa föreläsaren… Det finns de som är allergiska/överkänsliga mot gluten och det finns de som kommer att bli, det är bara en fråga om när.

   Gluten är heller inget vi behöver så att utesluta det gör inget. Kramis

   idawarg 2014-07-19 13:55:50
   Svara
 • Hej Ida! På senaste tid har jag känt att träningen har blivit ett tvång och att jag får ångest om jag missat ett pass, även om jag tkr det är roligt! Det tar liksom upp en stor del av mitt liv även om jag faktiskt Har varit borta från det i 1 månad och klarat det. Men ändå finns det i tankarna. Hur ska jag göra för att se träningen som ett sätt att må bra? Jag ser ingen anledning att ta en paus då man ändå mår bättre av träning. Så vad ska jag göra? Är ett alternativ att hitta en Träningskompis istället så att träningen känns mindre som ett tvång?
  Skulle bli tacksam för svar :)!!

  Anonym 2014-07-19 11:18:29
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej! jag förstår vad du menar och det kan vara en hårfin gräns det där. Att vilja träna ofta är ju bara bra men mår du dåligt över det och känner ångest så kan det leda till osunda tankar. Att hitta en träningskompis och få en mer avslappnad relation till träning kan absolut vara ett bra alternativ. Eller att du hittar en träningsform som du tycker är superrolig. Tex. är Pole Dance det för mig. Jag tänker inte på att jag faktiskt tränar utan jag har roligt i 75min och sedan känner jag i musklerna dagen efter att jag faktiskt tagit i. haha. Kramis

   idawarg 2014-07-19 13:53:14
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind