Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DRÖMMEN OM EN SPLITT

20140714-220048-79248689.jpg20140714-220051-79251581.jpg20140714-220050-79250124.jpg

Några av er vet men jag tror inte så många har koll på att jag i grund och botten är utbildad proffsdansare. Jag har tävlat på elitnivå i en dansstil som heter disco i många år och sedan har jag utbildat mig 3 år på Balettakademien i Stockholm. En av mina högsta önskemål under min 16-åriga danskarriär har varit att kunna gå ner i splitt.

Som dansare är det viktigt och sjukt snyggt att ha ”öppna höfter” men tyvärr var jag ingen naturbegåvning på splitt och kämpade därför varje dag i 1-2 timmar efter skolan med massa olika galna stretchövningar med vikter, pressar och andra sjuka saker. Jag kommer ihåg en övning där jag låg på rygg med benen upp i vädret och två klasskamrater tog tag i varsitt ben och lyfte upp och sedan ut benen i en splitt medan de drog allt vad de hade utåt (tänk att de drog i varsitt ben åt varsitt håll som en dragkamp) för att typ lossa höftkulan ur höften. Ja ni hör ju vad sjuka saker vi höll på med! Inte konstigt att många dansare måste byta höften när de blir runt 40 år.

Efter 2 år av stretching varje dag började jag närma mig splitten men kom aldrig helt ner vilket var otroligt frustrerande. Vissa nätter drömde jag att jag kom ner helt  i splitt och jag var sååå lycklig när jag vaknade! Synd bara att det inte riktigt gick i verkligheten sedan. Haha. I alla fall så var det 2,5 år sedan jag slutade dansa och har inte stretchat mycket alls sedan dess och absolut inte några extrema stretcher utan bara min  sköna yoga.

Igår på gymmet skulle jag visa Alexandra massa stretchövningar som är bra att göra om man vill bli vigare och helt plötsligt sitter jag i splitt utan att ha stretchat något innan och utan problem. Haha vad fan?! Jag skulle kunnat döda för den splitten under min danskarriär men nu kommer den? Synd att det tog sådan tid, ja menar vad ska jag med splitten till nu? I alla fall, så ska jag se till att hålla vigheten uppe för det är ju sjukt coolt att kunna splitt!

tWas teaching Alexandra some split stretches at the gym yesterday. It was 2,5 year since I stopped dancing but my flexibility is still there. During my dance career my highest desire was to manage middle split but I never succeeded. But I don´t know what happened yesterday because all of a sudden I was sitting there in a middle split without problems. So nice but when should I use it now? Anyway I intend to keep i up because I think it´s cool to be flexible. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
 • Jag kämpar för att komma ner i spagat, men när jag går ner så kommer jag inte helt ner. Och när jag kommer ner så långt jag kan så känner jag inte att det gör ont eller något sånt. Vad kan det bero på?

  Elsa 2015-12-21 12:46:27
  Svara
 • Vad roligt!! Jag håller på och tävlar i elitnivå i discodans just nu och har riktigt svårt för att komma ner i splitt, hoppas det släpper för mig med:),

  nicolina 2014-07-19 01:03:16 http://ellylydias.devote.se
  Svara
 • Av nån underlig anledning har jag antagit en utmaning om att fixa split… Jag vet att jag kan (har kunnat för nåt år sen) men streching är ju inte kul… Härligt att du fixade det iaf! Fin blogg, förresten.

  Birgit 2014-07-17 21:35:08 http://birgitz.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida! Jag har börjat följa din video som du la upp för någon dag sedan för att se om jag kan komma ner i spagat snart! Men den videon, är det bara för spagaten eller är det för splitten också? Jag har länge velat kunna komma ner i splitt och spagat och nu gäller det, jag är mer taggad än någonsin,jag ska uppnå mitt mål! Så om den videon bara gäller för spagaten, kan du då inte säga något tips för att kunna gå ner i splitt också? Kraam!

  Nelly 2014-07-16 23:03:57 http://nellydh.for.me
  Svara
 • Haha så ironiskt! Men kul nu! 🙂 För mig som är stel som en pinne och har dansat en massa år var spagaten länge ett mål (ryttare dessutom = väldigt korta muskler i benen). När jag äntligen kom ner så tog det typ en månad innan jag sträckte insida och baksida låt på vänster sida riktigt rejält. Haha, WTF!! Har ALDRÄIG kunnat gå ner med vänster ben sedan dess, och det var 6 år sedan 😛

  Johanna 2014-07-16 22:03:26 http://doowop.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida!
  Helt underbar blogg, blir sjukt motiverad till att träna o må bra när man läser allt du skriver.
  Jag har själv dansat disco under en lång tid och bland mina första tävlingar så var du med o dansade i Superstar. Jag skulle jättegärna vilja se en video när du kör disco? Finns det någon eller skulle du kunna lägga upp en? Vore så himla roligt! 🙂

  Olivia 2014-07-16 14:11:55
  Svara
 • Hej Ida!
  Min fråga har inget med detta att göra, men jag blir så förvirrad; är det någon skillnad på split-squat och lunges och isåfall vilken? Blir galen här, kramar till dig och din inspirerande blogg!

  Emmy 2014-07-15 22:19:44
  Svara
  • Svar på Emmys kommentar.

   haha jag med. Alla skriver olika. Ibland står det split squat och det är ett vanligt utfall och vissa menar på att lugnes är 90grader i knäled och split squat går man över 90grader i knäled eller så gör de ett bulgariskt utfall. Så det beror helt enkelt på vad den som skriver egentligen menar 😀 Flummigt svar men hoppas det gav något. Kramis

   idawarg 2014-07-15 22:49:09
   Svara
 • HUR GÖR MAN??? Jag dansar också disco och kämpar likt förbannat med den där splitten!

  För övrigt, jag älskar din blogg. Kram!

  Elin borong 2014-07-15 22:10:48 http://juliibarn.devote.se
  Svara
  • Svar på Elin borongs kommentar.

   Haha jag vet den är jobbig. Stretcha varje dag och stretcha ut alla muskler kring höften. Följ programmet jag la upp som veckans utmaning innan du går på mer extrema stretcher som splitt och spagat. Det gäller att vara ihärdig och tålmodig med stretchen. Kram Ida

   idawarg 2014-07-15 22:47:04
   Svara
 • Hej Ida!
  För 3 månader sedan bestämde jag mig för att bli vegan. Detta beslut tog jag i samband med att min hund gick bort, men även för att jag mår bättre av att avstå från animaliska produkter. Jag har dock inte hållit mig helt och hållet till mig veganska kost, utan jag faller tillbaka till gamla vanor. Jag har ”fuskat” och ätit kött- och mejeriprodukter ett par gånger och jag får otroligt dåligt samvete över det. Jag vill gärna hålla mig till enbart växtbaserad kost men jag blir otroligt påverkad av min omgivning, dessutom har jag lite svårt med disciplin. Jag är 17 år och bor fortfarande med mina föräldrar och om jag t.ex. ser choklad hemma blir jag otroligt frestad och äter. Hur ska jag gå tillväga för att denna livsstil ska fungera? Jag känner inte att jag vill vara något mittemellan, antingen ska jag vara vegan och göra det all in, eller så får det vara. Jag vet att jag har tillräckligt med incitament till att vara vegan, men jag vet inte hur jag ska göra när jag är med kompisar ute, eller i skolan etc. Jag vet inte om mitt problem framställs tydligt, men jag hoppas att du förstår och har något bra förslag!

  Miriam 2014-07-15 20:26:28
  Svara
  • Svar på Miriams kommentar.

   Kände igenom mig i Miriams situations så jag tänkte inflika då det var ett tråkigt svar du fick eftersom Ida själv utesluter vissa saker i sin kost för att må bättre, har upplevt att jag mår mycket bättre utan animaliska produkter. Jag bestämde mig för att bli vegan för ca 2 år sedan och trappade då ner successivt istället för att helt exkludera animaliska produkter helt. Det blev faktiskt lättare och snabbare än vad jag trott för att jag hela tiden påminde mig själv om just varför jag tagit beslutet att bli vegan. Med tiden så lär man sig nya roliga recept och man hittar också bättre substitut på marknaden som bara blir bättre:) När det kom till kompisar så fick man mycket frågor i början men jag förklarade varför jag inte ville konsumera animaliska produkter och gav nog en del motfrågor på hur dom kunde legitimera det haha.. Så ge det lite tid och som Ida skrev, var inte så hård mot dig i början, utan se det som en övergångsperiod. Faktum är ju att man per definition inte kan äta som en vegan om man lägger till kött eller getost. Då har man ju tappat hela vegan-idén 🙂

   Daniela 2014-07-16 15:23:23
   Svara
  • Svar på Miriams kommentar.

   Hej fina du! Varför måste du bli helvegan? Jag förstår vad du menar och jag äter som en helvegan vissa dagar och andra dagar äter jag som en vegan fast jag lägger till något kött eller getost. Väljer du bra och ren mat och känner att du mår bra av den maten så finns ingen anledning till att utesluta. Var inte så hård mot dig själv . Kram Ida

   idawarg 2014-07-15 22:45:39
   Svara
 • Oh kan du inte visa stretchövningar för splitt?

  Stina 2014-07-15 16:31:00
  Svara
 • Är också dansare och har många gånger upplevt att jag är vigare efter sommaren eller efter jul då man haft ett litet uppehåll från dansträningen och överdriven stretchning. En dansares träningsschema är ju lite galet som du vet med flera pass per dag och jag känner att musklerna alltid är lite spända och att de stretar emot i stretchingen och man känner sig stel under terminerna. Men efter ett lov med mindre träning slappnar de av och helt plötsligt är man super vig! Den känslan är härlig 🙂 Jag vet ju att du har koll på kroppen och så där, men ska inte knäna och tårna peka uppåt i spliten och inte falla in som det gör på dig lite, för att skona knäna?

  Emelie 2014-07-15 15:52:23
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Ja jag vet när man är mitt uppe i en danstermin så är musklerna ständigt i kramp så på loven blev man mjuk och vig 🙂 Hade överkroppen varit rakt upp så hade tårna pekat rakt upp vilket de helst ska då men eftersom jag pressar magen ner och har rullat över så nej, det är ej farligt för knäna 🙂 Kram

   idawarg 2014-07-15 22:42:43
   Svara
 • Hej Ida! Vill bara börja med att säga att din blogg är riktigt grym och hjälper mig dels med hur jag ska träna och även att behålla motivationen! Jag är en tjej på 17 år som inte förrän nu i år har kommit igång ordentligt med träningen. Jag har tränat i ett halvår nu och märkt av resultaten både fysiskt och mentalt. Har lite olika mål och delmål, de flesta handlar om min prestation men har även ett mål vid sidan att samtidigt få mer synliga muskler. Jag har musklerna, det känner jag, men de liksom göms under ett litet lager fett som jag inte verkar bli av med. Det är inget som stör mig supermycket och jag är nöjd med min kropp men jag undrar ändå om du har några tips på grym fettförbrännande träning? Vilken typ är din favorit? Vad bränner mest osv? Jag gillar spinning men det är svårt att hitta bra pass då musiken är så avgörande för mig. Vad kan man göra själv, både på gym och hemma?

  Moa 2014-07-15 15:18:00
  Svara
  • Svar på Moas kommentar.

   Hej finis och vad kul att du kommit igång med träningen! Bäst tycker jag är cirkelträning och du hittar hela pass med mina favoriter på http://youtube.com/idasfitness och fler kommer så glöm inte prenumerera. Kramis

   idawarg 2014-07-15 22:39:40
   Svara
 • Åh häftigt!

  Kan du inte göra ett inlägg med strechövningar som hjälper en att nå splitt och spagat?

  Lisa 2014-07-15 13:29:38
  Svara
 • Åh, jag vill också lära mig att gå ner i splitt! Kan du inte lägga upp några bra övningar för just det?

  Jag tränar väldigt mycket men stretchar sällan, det kanske är dags med det nu då!

  www.feliciabylund.blogg.se
  / Felicia

  Felicia 2014-07-15 13:19:12
  Svara
 • Wow, flexible!

  L'essences 2014-07-15 12:22:37 http://www.lessences.com
  Svara
 • Åh jag kommer ihåg att du var danslärare på centerstage där jag dansade! Tyckte alltid du verkade så go 😀
  Föressten så har jag en fråga. Träning sägs ju vara medicin mot ångest och depressioner, men hur förhåller man sig till det om man har ätstörningar då träning kan vara triggande? Älskar träning men ibland blir det så jobbigt när det känns som ett måste och om jag tar ett långt uppehåll från det…. Äter bra och regelbundet men har inte blivit riktigt kvitt från de ätstörda tankarna. Har du något tips om hur jag ska förhålla mig till det? 🙂

  Caroline 2014-07-15 11:41:40
  Svara
  • Svar på Carolines kommentar.

   Haha ja där jobbade jag ett tag : Tack vad kul att höra <3 Jag förstår vad du menar och träning kan vara bra för många men också tvärt om när det blir ett tvång. Det bästa är att varje dag jobba med att tänka på att träning är något man ska känna glädje av och något man gör för att kroppen ska må bra och inte tvärt om. Hitta en balans mellan träning och vila, känn efter och lyssna på din kropp. Träning ska städa upp och vara hälsosamt inte bryta ner och bli ett tvång. Känner du tvång så via från träningen tills du känner dig peppad och glad av att gå till gymmet igen. Testa någon ny träningsform så gör dig glad och som inte har fokus på att tappa vikt, forma eller hetsa till något. Det är lättare sagt än gjort men det går att komma dit. Kramis

   idawarg 2014-07-15 22:37:04
   Svara
 • Vet inte om jag förstår fel. Menar du att första gången du kom ner i splitt var igår? För du har ju en video på youtube från mars där du går ner i splitt.

  Sofia 2014-07-15 10:40:29
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Nej jag har kommit ner innan men inte så lätt utan har fått stretcha någon timme innan, dock har det alltid varit en störande centimeter kvar.

   idawarg 2014-07-15 22:31:27
   Svara
 • Åh att komma ner i split/spagat är mitt mål just nu! Håller på att lära mig yoga och bli bättre på att stretcha men det är ju svårt att veta vad som hjälper för just detta (tycker iallafall jag som nybörjare)! Skulle du inte kunna vara snäll och visa hur man kan stretcha för att komma ner i split eller spagat, vilka övningar gjorde du för att lyckas nu? Tror det hade uppskattats av flera 🙂 Och tack fören sund och inspirerande blogg Ida! 🙂 Kram

  Lisa L 2014-07-15 10:20:38
  Svara
  • Svar på Lisa Ls kommentar.

   Hej fina du och tack snälla. Många som efterfrågar så det kommer. Finns redan en video på http://youtube.com/idasfitness Kramis

   idawarg 2014-07-15 22:30:21
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind