Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HUR ÄTER JAG GLUTEN OCH MJÖLKFRITT?

svar på kommentar

Hej Ida!
Du har länge varit en stor inspiration för mig just för att du äter på ett så pass “speciellt” sätt och ändå har sådan koll och självdisciplin. Jag själv har lite problem med att just hålla det jag bestämt och glider lätt tillbaka till gamla vanor.

Nu till min fråga. På senaste tiden har jag märkt hur uppblåst jag känner mig efter i princip varje måltid och har rätt ofta ont i magen. Jag satt och bläddrade igenom din blogg och kom då på att kanske är det så att kost innehållande gluten och mjölkprodukter inte passar mig? Nu när det är sommarlov har jag rätt mycket tid över så då känner jag bara-varför inte testa och se om jag mår bättre! Min fråga till dig är då om du har några tips på hur jag kan börja? Jag vill inte bara bryta allt direkt imorgon för känner jag mig rätt själv är det dömt att misslyckas. Jag är 16 år och äter i princip alltid samma lunch/middag som min familj. Hur ska jag gå till väga vid de tillfällena? Jag tänker att man kanske bara kan köra lite “light” och byta ut pastan mot quinoa till köttfärssåsen?
Sedan är jag en riktig sucker för kvarg-finns något alternativ till det? Och till min största (och absolut viktigaste enligt mig) fråga-vad kan jag ha i kaffet på morgonen istället för mjölk? Eftersom jag endast är 16 känns det som ett litet för stort steg att dricka det svart..

Ledsen för en lång kommentar men hoppas du har lust att skriva ett (kanske något kortare) svar! Är väldigt nyfiken på hur min kropp skulle reagera

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar. Tycker absolut att du ska testa äta mjölk och glutenfritt då det gör stor skillnad för många. I början är det lite knepigt att veta hur och vad man ska byta ut men efter ett tag så går det hur lätt som helst. Om du känner att det blir ett för stort steg att sluta med allt på en gång så tycker jag att du först ska utesluta gluten vilket ä ganska enkelt.

De vanligaste produkterna som innehåller gluten: Bröd, pasta, såser, bakverk, soja, flingor, knäckebröd mm. 

Det du kan ersätta gluten med: Potatis, ris, råris, quinoa, rotfrukter, frukt, grönsaker, glutenfritt bröd, glutenfri pasta, glutenfritt knäckebröd, riskakor mm.

Det är hur lätt som helst att baka glutenfria bröd och efterrätter och du hittar massa recept HÄR.

När du sedan känner dig redo för steg 2 dvs. att ta bort mjölken ur din kost så kommer här lite tips.

De vanligaste produkterna som innehåller mjölk: Mjölk, yoghurt, fil, crème fraîche, gräddfil, ost, grädde, smör mm.

Du kan ersätta det med: Mandelmjölk, kokosmjölk, havremjölk, alla olika nötmjölkar, havreyoghurt, havregrädde, havre crème fraîche, kokosolja <–LÄNK, chiapudding <–LÄNK,  nötsmör, getost, fårost mm.

Jag vet inte varför du skulle vara för ung för att dricka svart kaffe? 🙂 Men jag förstår dig och tycker det är supergott att ha en klick kokosolja i kaffet eller hälla i lite havregrädde eller kokosmjölk. Sedan kan jag rekommendera att testa Ägglatten <–LÄNK.

Hoppas du fått lite tips. 

glutenfria frallor2Bilden är på mina favoritfrallor som du hittar recept på HÄR.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Ser ofta kommentarer från tjejer med olika magbesvär på bloggen och vill därför bara tipsa er med magproblem att fundera över hur ni mår psykiskt som ett alternativ till att utesluta gluten och laktos om det inte fungerar! Efter ettan, under hela tvåan och in på vårterminen i 3:an hade jag nästan ont i magen varje dag framförallt kvällar. Under tiden har jag lärt en del om och om hur enbart stress och att man mår psykiskt dåligt kan visa sig genom magbesvär och för mig stämde det verkligen… Mådde inte helt bra och stressade mycket i onödan men någonstans påvägen blev det bättre och samtidigt upptäckte jag att magen också mådde bättre. 🙂

  Sanna 2014-07-14 21:44:47
  Svara
 • Hej, jag skulle leta efter glutenfritt knäckebröd idag i affären och hittade endast med socker i…. Blev så besviken!! Har du hittat några? Eller är ditt tips att baka eget bröd? 🙂

  Anonym 2014-07-14 20:59:50
  Svara
 • Hej! Undrade lite på hur många ägg man kan äta per dag? Det sägs ju att det ska vara måtta med allt, men utan gluten och mjölk blir ägg lätt en stapelvara. Finns det någon up to date forskning på detta? Kan man bli allergisk mot ägg om man överkonsumerar (vad är isf att överkonsumera?) som man kan bli om man ex. överkonsumerar mjölk???? Och hur mycket kött kan man äta per dag utan att belasta kroppen?

  Kram!

  Elsie 2014-07-14 17:52:02
  Svara
 • Hej! Jag har en fråga om att äta mjölkfritt när det kommer till ost. Komjölken innehåller ju massa hormoner eftersom det ska hjälpa kalvarna med tillväxt, och det är ju en av anledningarna varför många reagerar mot mjölk. Men mozzarella som är gjord på buffelmjölk och får/getost, innehåller inte de åxå hormoner på samma sätt? Jag försöker att få bort mjölkprodukter ur min kost men skulle gärna ha ett alternativ på ost. Jag vet att det finns veganost, men den sojafria är svår att få tag på i butik. Finns det något som du skulle rekommendera eller är det bara att vänja sig av med det helt och hållet? Kramar!

  Sanna 2014-07-14 16:58:14 http://sannakarlin.com/blog
  Svara
 • Hej! Vill tipsa dig om VÄRLDENS godaste maträtt som är mjölk och glutenfri.

  Tillaga kycklingfile i ugn och strimla i bitar. Koka rödbetor och när dom svalnat skär du dom i bitar. Blanda dom med kycklingen och ha sedan i stekt bacon, smulad chevre, bladspenat, hackade valnötter och toppa med balsamvinäger och honung. Du måste bara prova!!!!

  nadia 2014-07-14 16:15:40
  Svara
 • hej ! jag har nu funderat å att sluta med gluten, jag har inte så jätte stora proble med magen men skulle gärna vilja gå ner lite i vikt, det jag undrar är om du tycker att man måste suta med allt gluten, jag har slutat med pasta och bröd mm men jag undrar över typ färdiga korvar, buljongtärnigar och matlagningsgrädde är det viktigt att sluta med allt och isåfall vad kan man ersätta buljongtärningen med ?
  undrar även hur man läser på innehållsförteckningen om den innehåller gluten är det några mer prdukter än vete,råg och dom ?

  Tack på Förhand

  Elin 2014-07-14 15:13:10 http://happyhealth.forme.se/
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   När det kommer till buljong så kan du ersätta antingen med kryddor, eller genom att koka egen buljong som man gjorde från början 🙂 Det finns säkert jättemånga recept om du googlar 🙂 Man kan även frysa in buljongen så du kan göra en stor sats och spara tills det behövs 🙂

   Sanna 2014-07-14 17:01:39 http://sannakarlin.com/blog
   Svara
 • Din blogg är helt underbar, man blir massa peppad!

  clara 2014-07-14 12:04:22 http://sockerstis.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag är en tjej som är mycket aktiv och relativt vältränad i hela kroppen. Något jag ändå får dras med är den lilla ”putmagen” längst ner trots att jag annars är smal. Så fort jag äter lite extra mycket och onyttigt under ett tag i jämförelse med när jag äter nyttigare så ser man direkt skillnaden på just ”bullen”. Hur kan jag göra för att få magen mer jämnplatt? 🙂

  Milko 2014-07-14 08:40:28
  Svara
 • Det är synd bara, jag tycker typ alla de glutenfria recept jag sett ser så himla torra och tråkiga ut…:(

  Mia 2014-07-13 22:02:38
  Svara
  • Svar på Mias kommentar.

   Har du testat? 🙂 Finns många supergoda. Jag bakade brownies här om dagen som blev galet goda! recept kommer i veckan så håll koll. Kram

   idawarg 2014-07-13 23:17:37
   Svara
 • Hej Ida!
  Nu har jag haft diarrè i två dagar (det är inte magsjuka) och JAG ORKAR INTE MER.
  Det har alltså inte varit problem bara de senaste två dagarna. Har haft problem med magkatarr/uppblåst i år.
  Var utomlands i maj, fick i mig något där som resulterade i diarrè. Efter det har jag varit lös i magen, och normalt för
  mig är att jag nästan är hård i magen. Kan alltså vara någon bakterie som spökar, dock ingen som smittar då min pojkvän inte har
  varit dålig. Kan vara bra i magen en dag, men sen brakar helvetet lös igen.. Ont i magen/lös avföring/stundtals illamående (kräks aldrig som tur är).

  Har du något tips? Förutom att hålla mig ifrån gluten/mjölk?
  Läste ett inlägg om något cellenzym, tror du det skulle kunna hjälpa??

  Tack för en bra blogg! Läser varje dag!

  erika 2014-07-13 21:57:37
  Svara
  • Svar på erikas kommentar.

   Hej. angående din lösa mage..så rekomederar jag dig att läsa om silvertvatten.

   Memo 2017-06-02 00:42:38
   Svara
  • Svar på erikas kommentar.

   Hej fina du! Jag kan bara säg att jag vet vad du går igenom då det hände mig efter att ha varit i Portugal. Det gick över efter 5 dagar. Käkade goda magbakterier och drack mycket vatten. Angående de andra magproblemen du har året om så borde du kolla upp överkänsligheten och allergier. Testa ät mjölk och glutenfritt och se om det blir bättre. Krya på dig Kram

   idawarg 2014-07-13 23:16:45
   Svara
 • Jag tror som du säger, att fler är känsliga för gluten och laktos än vad man tror. Jag har själv ständiga problem med magen och läkaren kan inte hjälpa mig så jag borde kanske testa vara utan gluten (jag har redan testat laktos och märkte ingen större skillnad). Tack för en bra blogg! Jag bloggar själv om träning, kost och har lång erfarenhet om allt runt detta men inte så stor kunskap om gluten och laktos!

  / Felicia
  www.feliciabylund.blogg.se

  Felicia 2014-07-13 21:47:48 http://www.feliciabylund.blogg.se
  Svara
  • Svar på Felicias kommentar.

   Hej Felicia! jag tycker absolut att du ska testa att vara helt mjölk och lutenfri i några månader. Du har inget att förlora. Att bara äta laktosfritt gör inte så stor skillnad då laktosfria produkter är exakt samma bara att de tillfört laktas i produkterna. Mjölkprotein är svårt att bryta ner och om tarmarna redan är skadade så blir det ännu tuffare. Lycka till Kramis

   idawarg 2014-07-13 23:14:04
   Svara
 • hej! jag sitter nu i skrivande stund och har jätteont i magen/tarmarna och är extremt uppblåst.. har för ca ett halvår sedan sakta men säkert börjat kommit in i en dålig period (dvs, äter dåligt och tränar dåligt) och har nu insett att jag verkligen misshandlar mig själv genom hur jag håller på. så jag vill ha en rivstart och få ordning på tarmarna och börja mitt nyttiga liv igen och stanna där. men jag har hört lite om holistics inflamino pulver som man kan dricka, är det nåt di rekomenderar? eller vet du något ännu bättre för just mitt problem? jag har iaf en misstanke om att jag är glutenintolerant och har en väldigt känslig tarm mot allt. skulle verkligen uppskatta ett svar på detta! mvh, jennifer

  jennifer 2014-07-13 21:24:35
  Svara
  • Svar på jennifers kommentar.

   Hej Jennifer! Låter verkligen som om du behöver göra en förändring i din livsstil. Att äta gluten och mjölkfritt är verkligen något jag tycker du ska prova och ett första steg. Inflamino, Aloevera, lactovitalis och enzymer har hjälpt mig massor med magen. Du hittar dem här http://idawarg.vitamera.se Dock måste du även se till att sköta kosten samtidigt. Krya på dig. Kramis

   idawarg 2014-07-13 23:11:59
   Svara
 • På min blogg miosagoland.blogg.se finns det massor av gluten och mejerifria recept! 🙂

  Mio 2014-07-13 21:10:22 http://miosagoland.blogg.se
  Svara
 • Det verkar ju vara många som äter glutenfritt nu fast de inte är glutenintoleranta. Vad är anledningen till det? Är gluten onyttigt?

  Carro 2014-07-13 20:08:07
  Svara
  • Svar på Carros kommentar.

   De flesta är överkänsliga mot gluten och gluten skadar tarmluddet vilket kan leda till många problem så att skippa gluten är bara bra för hälsan.

   idawarg 2014-07-13 23:08:12
   Svara
 • *medellånga fettsyror

  Rebecca 2014-07-13 19:48:20
  Svara
 • Vad anser du om ekologisk kokosmjölk? Det innehåller ju mättade fetter men medellånga fetter? Skulle du kunna berätta lite mer detaljerat om det? 😀

  Rebecca 2014-07-13 19:47:40
  Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   Hej Rebecca! Ekologisk kokosmjölk är kanon då den innehåller massa bra näring. Bara för att fettet är mättat behöver det inte betyda att det är dåligt. Kommer ejgå in i detalj på fettsyror då jag inte är någon expert på det utan bättre du frågar någon som är mer insatt i fetter. Kram Ida

   idawarg 2014-07-13 23:07:01
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind