Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

FAN VAD JAG ÄR TJOCK FUL OCH ÄCKLIG

love yourself

”Fan vad jag är tjock, ful och äcklig! Mina ben är alldeles för stora och fyllda med celluliter. Rumpan är hängig och för platt. Magen är en stor degklump som vägrar försvinna och armarna kommer jag inte visa i linne i sommar så som de fladdrar. FY! Bikini är det inte ens frågan om i sommar! Folk  kommer ju skratta och tycka att jag är äcklig! Varför kan inte jag bara få vara smal som alla andra? Igår åt jag choklad, FAN varför gjorde jag det? Jag kan ge mig på att den chokladen satte sig direkt på magen. Nej det blir att köra 2 pass på gymmet imorgon och det blir bara en måltid och det ska vara sallad. Jag hatar min kropp!”

Anorexi. Ortorexi. Bulimi. Ätstörningar. Alla de här orden gjorde ont i mig att skriva. Jag vet att många av er tänker så om er själva och jag har en gång i tiden också gjort det. Varför?! Varför gör vi så mot oss själva?! Att trycka ner sig själv och sin kropp på det här viset är vidrigt! Kroppen är något helt fantastiskt som vi fått för att kunna leva i den här underbara världen. Varför inte ge den kärlek istället och fokusera på alla bra saker med kroppen. Den gör så att vi kan gå, springa, sitta, träna, leka, umgås, simma, äta, se, höra, lukta, känna, älska och mycket mer varje dag. Hur fantastiskt är inte det så varför inte istället ge den kärlek varje dag?

Liknande tesxtrer som ovan får jag dagligen skickat till mig från er läsare och det gör ont i mig att läsa. Jag vill inte att ni ska säga så om er egen fantastiska kropp. Jag vet att det inte är lätt att ta sig ur de här tankarna om sig själv men det går och det finns hjälp att få. Har fått mycket frågor om jag har bra tips på ställen man kan vända sig till om man vill ha hjälp med en ätstörning. Jag vet tyvärr inget så därför frågar jag nu er?

Tipsa jättegärna om ställen man kan vända sig till för att få hjälp med sin ätstörning? Alla tips är mer än välkomna och de behövs.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
42kommentarer
 • Jag har lidit utav anorexia i 3 år. Jag har gått på behandling hos BUP, Stockholms center för ätstörningar som är helt SJUKLIGT dåligt för en person som vill bli frisk. Mina föräldrar har betalat privat psykolog. Inget har hjälpt. Nu för 8 veckor sedan vart jag inlagd på Mando Meter Hel dygnsvård. Där sov jag, åt jag och levde helt enkelt. I förregår var min sista dag på hel dygnsvården och nu ska jag börja på deras dagvård. Lätt bästa behandlingen som finns i Sverige! Det kommer människor runt om landet. Runt om världen ditt. Det är en tjej där som kommer från Australien och en tjej från Tailan. Alla vi som är där kommer ditt, och jag är inprincip frisk. Frisk efter 8 veckor!

  Malin 2016-06-04 08:18:32 http://nouw.com/stridmalin
  Svara
 • Jag har precis börjat kolla på en serie, orange is the New black, där introt är en rad olika kvinnoansikten. Alla ser olika ut. Olika ögonbryn, ögon, läppar, kindben, form på huvudet och olika proportioner i ansiktet. Och då tänkte jag på just det här. I tidningar finns det massa tips hur du med just den här ansiktsformen ska sminka dig för att FRAMHÄVA DINA ANSIKTSDRAG. Vart är artiklarna om att FRAMHÄVA DIN KROPP? Vi ser alla olika ut, varenda cm på kroppen. Att alla ska passa i det mode som finns just nu går inte. Jag kommer aldrig kunna ha en fodralsklänning, hur jävla snyggt jag än tycker det är, för min midja är lagom för strl 38 men rumpan är mer i strl 42. Den insikten har jag fått kämpa med att acceptera i 4 år, och jag har äntligen gjort det.
  Jag har också fått inse att äter jag onyttigt sätter det sig på låren och rumpan. Det är så min kropp funkar. Nu måste jag bara lära mig vilken träning som passar min kropp för att tighta till de områden jag vill. Make the best of it liksom.

  Malin 2014-06-22 13:00:06
  Svara
 • […] här kommentaren fick jag i veckan på mitt inlägg om ätstörningar. Den gjorde min dag […]

  Svara
 • Hej, har haft anorexi sedan jag var 12 år och det övergick till ortorexi vid 20-års ålder. Idag är jag 24 år. Har gått alla behandlingar man kan för anorexinmen det var först när jag påbörjade min behandling nu i januari på ylab http://www.ylab.com/ som jag verkligen börjat gå mot det friska. Skillnaden från andra behandlingar och Ylab är att de involverar kunskap och träning i processen. Frågor som ”varför ska jag äta kolhydrater? Hur påverkar det kroppen att äta för mycket protein än den behöver? Hur kan 2 timmar träning i veckan öka prestationen mer än när jag tränar 15 h i veckan?” Osv osv…Man får all kunskap man behöver för att värdera sig själv och sin kropp på ett helt annat sätt. De skiljer på hälsoinriktad – och idrottsinriktad träning vilket många blandar ihop idag i den s k träningshetsen som råder att ordet ”Elitmotinär” ens existerar liksom… På Ylab får man en sund bild av träning, kost och hälsa, en balans som många saknar! De myntade även ordet wellness. De har grupputbildning där personer med olika ätstörningar träffas och nästan alla säger att Ylab har varit det bästa som kunde hända dem. Så stark tips till alla är att kolla in ylab och Yvonne Lin (som driver Ylab). Har aldrig mött någon som är så engagerad och kunnig i ämnet. Hon har varit med i tv och media en hel del så namnet är säkert bekant!

  Anna 2014-06-21 00:05:00
  Svara
 • Hej! Jag har haft ätstörning i ca 6 år nu. Det är ett rent helvete, men jag börjar gå mer och mer mot det friska. Har varit sjukskriven i lite drygt 2 år nu och får hjälp på ett ätstörningscenter. Helt fantastiska människor 🙂 Innan min ätstörning var jag väldigt aktiv och spelade fotboll och jag åt bra och näringsrik mat. Vill komma tillbaka till det och det hjälper mig skitmycket att se din blogg Ida 🙂 hittade hit för ett par veckor sedan och tänkte då ”men är inte det där Ida från floorfiller :)” du var en av mina favoriter i det programmet, älskade din och seans matrix dans, så jävla bra 🙂 hur som helst så tack för din fantastiska blogg, du inspirerar mig varje dag till att bli frisk och komma tillbaka till mitt friska jag igen. Till alla er andra som har ätstörningar, kom ihåg att ni är alla riktiga fighters och ge aldrig upp. Har även ett litet tips som jag brukar använda mig av, varje gång jag slår på mig själv genom ätstörningen så har jag en bild på mig själv när jag är liten. När jag ser den bilden så tänker jag att det är den lilla flickan som jag slår på. Det blir då svårare att slå på sig själv, så tänk på att ta hand om erat inre barn. Tillsist så vill jag säga till er alla att ta hand om er själva, var stolta över den ni är ”Be yourself, because an original is worth more than a copy” kramar till er alla <3

  Sofie_Kickan 2014-06-19 08:26:00
  Svara
  • Svar på Sofie_Kickans kommentar.

   Hej Sofie och tack snälla fina du för den här kommentarern! Den gjorde verkligen min dag <3 Kul att du hittat hit och jag ser fram emot att ha dig här framöver 🙂 Stor kram på dig och trevlig midsommar <3

   idawarg 2014-06-19 09:50:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Åh tack fina Ida, vad kul att höra 🙂 Ja jag kommer verkligen att fortsätta följa din blogg, love it, du inspirerar 🙂 Stor kram på dig med och trevlig midsommar <3

    Sofie_Kickan 2014-06-19 11:46:00
    Svara
 • Jag skrev häromdagen, tack för alla tips 🙂

  Maria 2014-06-18 21:59:00
  Svara
 • Tack för tipset!

  idawarg 2014-06-18 14:53:00
  Svara
 • Hej Ulrika och tack snälla för din kommentar och att du delar med dig! Det glädjer mig att höra att du nu känner dig frisk och har allt under kontroll. Skickar kärlek till dig! Kramis Ida

  idawarg 2014-06-18 14:53:00
  Svara
 • Det är inte alltid lätt att ta hjälp för ätstörningar då många inte vill erkänna att de har problemet.
  Förutom t.ex. ungdomsmottagningen som man kan gå till och få hjälp finns det något som heter tjejjouren. Dit kan man ringa och prata med volontärer som arbetar med detta gratis. De lyssnar till ens problem vad det än handlar om. Jag stötte på de på vår statsfestival i Linköping och då jag brinner så enormt för det här med ätstörningar och skulle vilja hjälpa varenda människa så tyckte jag dessa tjejer gjorde ett superfint jobb! Deras hemsida är www.tjejjouren.se kan vara skönt att få prata med någon som inte är så mycket äldre som tanterna på ungdomsmottagningen och som faktiskt lyssnar och inte hela tiden ska berätta det man inte vill höra.

  Hawazen 2014-06-18 10:04:00
  Svara
 • Ätstörning är ofta ett symtom på något annat t ex ångest, låg självkänsla, personlighetsstörning. Om symtombilden domineras av en ätstörning kan man vända sig till ätstörningsmottagningen, det bästa är nog om vårdcentralen skriven en remiss till ätstörningsmottagningen, man kan dock skriva en egenremiss. Ätstörningsmottagningen bedömer sedan om ätstörningen är så allvarlig att den ska behandlas av ett specialistteam, vilket de är på ätstörningsmottagningen eller om ärendet hör hemma i primärvården (dvs vårdcentralen). Alla personer som har problem med maten har inte en ätstörning. En ätstörning är en psykiatrisk diagnos och för att få en psykiatrisk diagnos måste vissa kriterier uppfyllas. Många kan däremot ha ett ätstört beteende. Diagnosen ätstörning och ätstört beteende är INTE samma sak. Dock kan ett ätstört beteende leda till en ätstörning. Om man har ett ätstört beteende skulle jag söka hjälp hos kurator, psykolog eller dietist. Vid ätstörning skulle jag vända mig till ätstörningsmottagningen eller öppenvårdpsykiatriska mottagningen.

  Isabell 2014-06-17 21:55:00
  Svara
 • Psykiatrin. Finns oftast enheter specialiserade just på ätstörningar med både daglig verksamhet och sluten avdelning.
  Annars är det kanonbra att vända sig till en legitimerad psykolog, de kan sina grejer.

  Alexandra 2014-06-17 21:48:00
  Svara
 • 2006 fick jag min diagnos ätstörningar uns ( 23 år gammal ) och verkligen fått kämpa hårt för att få . Men under åren har jag aldrig fått någon hjälp. Jag har fått inse att i Karlstad får man mycket sällan hjälp som vuxen ( däremot sätter de gärna andra diagnoser för att slippa ta tag i det verkliga problemet och min ätstörning kommer från min mamma. Man kan säga att jag ärvde den av henne ) och fått ta tag i det hela själv och genom en kompis som inte bor ens i närheten har jag nu blivit helt frisk från min ätstörning. Visst äter jag fortfarande lite för lite många gånger utifrån den träning jag kör ( elitsatsar på långdistans löpning ) men jag har inga som helst tankar kvar som min ätstörning fick mig att ha.
  Min blogg: nattstad.se/83zandra

  Zandra 2014-06-17 21:02:00
  Svara
  • Svar på Zandras kommentar.

   Fy vad hemskt att höra och så ska det inte behöva vara! Det här är ett problem jag kommer fortsätta att uppmärksamma på bloggen framöver och hoppas på förbättring från sjukvården. tack för din kommentar och ta hand om dig. Stor kram <3

   idawarg 2014-06-18 11:23:00
   Svara
 • Det är verkligen jätteviktigt det där med att älska sin kropp för vad den kan göra och inte för hur den ser ut! Dock har jag märkt att det lätt blir så att jag personligen börjar tycka sämre om mig själv om jag t.ex. har tränat/tävlat och det gått mindre bra… Att min syn på mig själv och min kropp blir beroende av mina prestationer, förstår du hur jag menar? Det är också något jag tycker är viktigt att poängtera- att man inte får se sitt värde i sina prestationer utan i vem man är på insidan!

  Mathilda 2014-06-17 20:30:00
  Svara
  • Svar på Mathildas kommentar.

   Jag förstår precis vad du menar då jag själv är lika dan. Där av har jag slutat helt att tävla i saker även om jag fortfarande är sugen på att ta upp tävlandet i någon gren.

   idawarg 2014-06-18 11:22:00
   Svara
 • Hittade hit förra veckan efter att ha sett ditt program på TV3play! Gillar dig verkligen:D ska testa på att äta gluten och mjölkfritt då jag har haft dålig hy sedan 14 års ålder å nu är jag 20..inte så kul men hoppas att detta kanske hjälper:) en fråga då, är riskakor nyttiga? Eller tycker det är så svårt att veta vad jag ska byta ut mitt grova knäckebröd till:/ Tusen kramar!!!

  Ebba 2014-06-17 19:27:00
  Svara
  • Svar på Ebbas kommentar.

   Hej och tack snälla och välkommen hit 🙂 vad härligt att höra att du ska testa gluten och mjölkfritt. Din kropp kommer att tacka dig! Riskakor är ett bra alternativ till knäckebröd. Välj ekologiska råriskakor 🙂 Kramis

   idawarg 2014-06-18 11:21:00
   Svara
 • I Stockholm kan jag varmt rekommendera Capio Anorexi Center i Sollentuna – hur bra som helst! Annars finns även i Stockholm SCÄ – Stockholms Centrum för Ätstörningar och Mando AB. Kontakta någon av dem, det kommer att vara värt det!

  Elin 2014-06-17 19:16:00
  Svara
 • Jag var sjuk i anorexi och ortorexi i ca 7 år, dvs nästan hela tonåren. Förstår fortfarande inte hur dåligt jag kunde må, men tycker det är superbra att du tar upp detta ämne eftersom det är så många som faktiskt är drabbade. För egen del, eftersom jag var så ung, så var det BUP som tog ansvaret, men jag gick via sjukhuset i Kristianstad för remiss. Oavsett ålder tror jag dock det bästa är att bara gå till vårdcentralen och vara ÄRLIG med hur man mår och känner. De kommer sedan garanterat remittera vidare tills man kommer rätt. Om man har mer pengar och vill gå privat är det bara att ta kontakt med psykolog/coach direkt. Finns bra länk här: http://www.psykologiguiden.se/www/pages/search.asp?srchArea=Psychologists

  Man KAN bli helt frisk. Jag är det själv. Det tog många år som sagt och är sjukt tufft på vägen, men hur dåligt man än mår så går det att få en sund relation till mat och träning igen helt utan ångest. Jag är levande bevis. 🙂

  Sofie 2014-06-17 17:54:00
  Svara
  • Svar på Sofies kommentar.

   Vad härligt att höra att du är frisk och tack snälla för att du delar med dig. Det kommer hjälpa många. Kramis <3

   idawarg 2014-06-18 11:19:00
   Svara
 • Frisk och Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Finns lokalavdelningar med telefontider, öppna grupper osv. Kan vara ett enklare steg att ta då man pratar med volontärer som oftast själva varit i samma situation, istället för en läkare!

  Jag har själv haft anorexi, och är nu volontär. Allt jag kan säga är att det går att få hjälp, och det går att bli frisk och fri!

  Läs mer på http://www.friskfri.se

  E 2014-06-17 17:22:00
  Svara
 • Det jobbigaste är att även tjocka personer kan svälta sig ,spy upp mat osv i självhat men kommer aldrig få hjälp då många ställen kräver att du txe ska ha mist din mens eller ligger på undervikt för att få läggas in och få hjälp för anorexia. Anorexia kommer i alla storlekar :/

  Amanda 2014-06-17 15:45:00
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   ja du har så rätt och det är fruktansvärt att det inte tas på allvar om man inte har ”tillräckligt” mycket symtom. tack för din kommentar <3

   idawarg 2014-06-18 11:18:00
   Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   det är inte många som pratar om det, fint att du ändå tog upp det på nått vis. jag har lidit av ätstörningar under gymnasiet men eftersom jag fortfarande var ”normalviktig” (vad nu det är egentligen) så togs det inte riktigt på allvar av t.ex. skolkurator och vänner.

   emelie 2014-06-17 23:27:00
   Svara
 • Man kan skriva till mig på eatmoveimprove@hotmail.com eller följa mig på instagram @eatmoveimprove då jag själv kämpat mig fri från anorexia och mer än gärna finns där som ett stöd för den som behöver, man kan vända sig till frisk&fri, riksföreningen för ätstörningar, ABkontakt, skolaköterska, sjuksköterska, kurator, eller lokala ätstörningsenheter. <3

  Antonia Eriksson 2014-06-17 15:27:00
  Svara
 • Som jag förstått det så är det svårt att få professionell hjälp för att det är så vanligt, tyvärr. Men om man behöver prata av sig så finns tjejzonen på tjejzonen.se, som har en chatt öppen 20-22 sön-tor. Don har också en chatt för ätstörningar, http://www.tjejzonen.se/fortjejer/atstorningszonen/och det går också bra att maila frågor på atstorningszonen@tjejzonen.se.

  Prilladonna 2014-06-17 14:41:00
  Svara
 • Jag var sjuk i anorexi under hela min tonår men är idag frisk, mår bra och trivs med mig själv. Det bästa valet jag gjorde var att bestämma mig för att bli frisk och ta emot hjälp. Den bästa hjälpen fick jag på capio anorexi center i Stockholm. Utan dem och behandlaren jag hade där hade jag inte varit där jag är idag. Även
  Om man måste kämpa och vilja själv så hjälpte de mig otroligt mycket! Så det är ett tips från mig dit man kan vända sig. Dock det dåliga med alla ätstörningskliniker är att du får kontakt med andra sjuka som kan bli negativt om man inte är vaksam. Kan också tipsa om tjejjouren för de som kanske inte har fallit för djupt i sjukdomen och behöver stöd för att vända det hemifrån. De har också en ätstörnigsjour.

  Angelica Granström 2014-06-17 14:25:00
  Svara
 • Det är hemsk att det är så många personer som lider av det här. Under mina år som tonåring så försökte jag bli modell och det resulterade till skit. Har skrivit ett inlägg om detta då det oftast är modelldrömmen som styr ätstörningarna, vill inte att någon annan ska uppleva samma sak som mig och istället försöka ta sig ur den jävla skiten. Inlägget hittar du här om du vill hjälpa dina läsare.
  ”Mitt liv som modell”
  http://svettlukt.myshowroom.se/2014/06/08/mitt-liv-som-modell/

  Bea Malecki 2014-06-17 13:22:00
  Svara
 • BUP – Barn och ungdomspsykiatrin är väl given. Skulle inte rekommendera anorexicentrum på Capio eftersom att de gärna sätter ordet i munnen på en. Jag blev skickad dit på kontroll under min tonår när jag led av svår depression och panikångest och de frågade om jag åt godis och fikabröd när jag svarade nej eftersom att jag fick ont i magen av det skrev dem att jag sagt att jag var rädd för att allt skulle sätta sig runt magen. Helt sjukt :/ Men att jobba med självkänslan är det ansolut bästa man kan göra och prata med någon varje gång man får dåliga tankar. Det var så jag blev av med min panikångest attacker i alla fall.

  Arw 2014-06-17 12:46:00
  Svara
  • Svar på Arws kommentar.

   Oh jag förstår och tråkigt att höra att de behandlar patienter så. Tack så mycket för ditt tips och ta hand om dig. Kramis

   idawarg 2014-06-17 13:52:00
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
Andrea Brodin
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind