Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

EKOLOGISKA RESTAURANGER I STOCKHOLM

Ni vet att jag senaste tiden har tjatat om det här med ekologiskt. Jag själv har varit dålig på det fram tills någon månad tillbaka men jag jobbar på det varje dag för det känns så mycket bättre att både köpa och använda ekologiska produkter. I helgen var jag och min pojkvän och storhandlade och jag tror inte jag köpte en enda grej som inte var ekologisk. Som jag sagt innan så tar det emot när man står vid tex gurkan där vanlig svensk gurka kostar 14.90kr/kg och ekologisk svensk gurka 59.90kr/kg. MEN i de lägena tänker jag… vill jag ha en billig gurka som endast är fylld med vatten och gift eller vill jag faktiskt ha en gurka som ger näring till kroppen och som inte förpestar min kropp? Antingen köper jag gift för 14.90kr/kg eller så köper jag en gurka? Hmm, helt plötsligt blir valet enkelt.

Sedan vet jag att det är en kostnadsfråga om man tex. är student (tro mig jag har varit där) och då får man helt enkelt välja sina strider. Vilka produkter är mest besprutade? Vad jag har hört så är det banan, kaffe, vindruvor, paprika? Rätta mig någon om jag har fel? Då kan man ju börja med dessa och tex ägg där prisskillnaden inte är så stor.

Jobbigast blir ju dock när man ska äta ute, vilket jag gör väldigt ofta pga. av mitt jobb. Som tur är finns det bra matställen runt omkring och jag vill pusha lite extra för…

Ecoist på Sibyllegatan som enbart serverar ekologiskt. De har allt från goda luncher till bakelser, kaffe, våffellördag och en liten shop med ekologiska råvaror. Så mysigt och nästan allt de serverar är helt gluten och mjölkfritt.

-En annan favorit som jag nyss har upptäckt är Matdistriktet i Vasastan som serverar en hel ekologisk buffé på vardagar. MUMS!

– Sedan finns också YogaYamas restaurang på ötsremalm som har grym mat.

Kan varmt rekommendera de här reastaurangerna om man har vägarna förbi Stockholm och Vasastan/Östermalm. (Det här är absolut inget sponsrat utan en varm rekommendation).

.

Har ni fler grymma ekologiska restauranger att rekommendera så kör?! Vet att det ska finnas en hel del på söder. Jag vill ha alla tips!

.

Här är min favorit… Ekologisk laxsallad med zucchini, kokos, melon och citronmajo.

ekologisk matekologisk mat 1

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
45kommentarer
 • HERMANS!
  bästa utsikten i stan från ersta, kanske lite dyrt men deras vegetariska bufé är att dö för. Gå dit en solig kväll och ät i trädgården, heaven!
  puss

  Johanna 2014-05-20 15:20:24
  Svara
 • Tänkte bara tipsa om en relativt ny restaurang på sveavägen! Be:fueled heter den, de serverar bra mat och försöker hålla sig till så mycket ekologiskt som möjligt. ”Vi knyter samman fysiskt och mentalt välbefinnande ur ett näringsmässigt perspektiv.” – så beskriver de sig själva. Och de har riktigt god mat och goda mellanmål! 🙂

  Jessica 2014-05-15 17:57:16
  Svara
 • Hej Ida.
  I min familj har det alltid varit viktigt med ekologiskt vilket jag kanske uppskattar ännu mer nu i efterhand… Är student men köper ändå bara ekologiskt i största möjliga mån, även om det kostar lite mer är det ju så värt det – jag vill inte fylla min kropp med gifter. Jättekul och uppskattat att du skriver restaurangtips och också hudvårdstips (såg ett inlägg längre fram). Tack för en fantastisk blogg!

  Tilde 2014-05-15 05:57:45
  Svara
 • Hej världens bästa Ida!

  Jätteglad att du tar upp detta då det är jätteviktigt! Har försökt omvända mina vänner till att ställa om till eko så gott som man kan efter egen plånbok 🙂 Jag och min sambo köper inte heller allt eko men vi försöker så gott vi kan och jag försöker allt eftersom rensa ut allt oeko ur skafferiet etc för att ersätta med ekologiska alternativ 🙂 Så tummen upp för att du peppar fler till detta!

  Nu till min fråga:

  Jag har letat igenom lite sporadiskt efter recept på proteinbars (helst rawfood) i din blogg, men hittade inte så mkt (eller så var jag dålig på att leta). Skulle du inte kunna sammanställa en kort lista med recept på dina favoritbars som man kan äta med gott samvete? Alternativt skriva vad du tycker om de som finns på marknaden, Superfruit, Roobar och liknande.

  Jag tycker nämligen att vanliga proteinbars borde ligga på godishyllan när de är omsvepta i mjölkchoklad, innehåller socker etc. Tummen ner.

  Vore mkt tacksam! 🙂

  Nike 2014-05-14 12:42:34
  Svara
 • Hej världens bästa Ida!

  Jag har letat igenom lite sporadiskt efter recept på proteinbars (helst rawfood) i din blogg, men hittade inte så mkt (eller så var jag dålig på att leta). Skulle du inte kunna sammanställa en kort lista med recept på dina favoritbars som man kan äta med gott samvete? Alternativt skriva vad du tycker om de som finns på marknaden, Superfruit, Roobar och liknande.

  Jag tycker nämligen att vanliga proteinbars borde ligga på godishyllan när de är omsvepta i mjölkchoklad, innehåller socker etc. Tummen ner.

  Vore mkt tacksam! 🙂

  Nike 2014-05-14 12:38:22
  Svara
  • Svar på Nikes kommentar.

   Hej Nike! Nej du är inte dålig på att leta utan sedan Modette bytte design är bloggen helt omöjlig att hitta i. men från ocgh med 1 juni kommer det bli ändring på det. Jag har lagt ut grymma recept tidigare som du kan hitta under kategorier –>recept –> mellanmål/snacks under headern. Fler recept kommer definitivt komma nu när jag fått tillbaka köket så håll utkik 🙂

   Jag själv äter bara ekologiska raw food bars och raw Bite eller Necka är två av mina favoriter 🙂

   Kramis

   idawarg 2014-05-14 15:12:03
   Svara
 • Potatisar och äpplen är också en av de värsta bovarna!
  Kika på denna, både rolig och lärorik 🙂 #byttilleko kampanjen

  2014-05-14 10:36:11
  Svara
 • Ni som gillar att laga hemma, jag gillar ekolådans koncept där man får hem ekologiska grönsaker. Det blir som en liten utmaning varje gång att få till bra mat med veckans innehåll och det blir bra variation. ekoladan.se

  Lisa 2014-05-14 10:27:19
  Svara
 • Har en hel lista med massor av bra ställen, men kan snabbt sammanfatta med den här sidan jag hittade: http://www.asfaltblomman.se/ekologiskt%20uteliv.htm
  🙂

  Alina 2014-05-13 20:47:17 http://alinahedenstrom.com
  Svara
 • Vilken restaurang är sista matbilden ifrån? 🙂 Såg jättegott. Och jag äter precis som du både mjölk- gluten- och sockerfritt. Så tack för tipsen! Kram på dig fina Ida.

  Linnea 2014-05-13 20:42:52 http://Linneastockholm.blogg.se
  Svara
 • Hej Ida!

  Ja är sockerberoende och jag undrar va du äter för pasta? Är de glutenfri pasta? Kan man äta majsmjöl och rismjöl när man är sockerberoende? Skulle bara jättetacksam för svar 🙂

  Elin 2014-05-13 20:08:54
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Hej! Jag äter bovetepasta, zucchinipasta eller risnudlar, men vill du bli av med sockerberoendet skulle jag hålla mig till de 2 förstnämnda.

   idawarg 2014-05-13 21:34:04
   Svara
 • Vill varmt rekommendera Hermans på Söder, så himla härligt ställe! Till lunch har de en jättegod vegetarisk buffé, som bara kostar runt 100kr 🙂 Måste besökas!

  Sanna 2014-05-13 20:04:36
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Som jag förstått det så försöker de ha så mycket ekologiskt och kravmärkt som möjligt 🙂 Dessutom strävar de efter att ha mycket närodlat!

   Sanna 2014-05-15 08:36:11
   Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Ja jag har bara varit där och käkat brownie men vill verkligen testa deras buffé. Är den helt ekologisk? 🙂

   idawarg 2014-05-13 21:31:07
   Svara
 • open world cafe- danderyd
  renee voltaire och dr salad samt det bästa stället av de bästa – Blueberry!!!

  Stina 2014-05-13 17:56:39
  Svara
  • Svar på Stinas kommentar.

   Åh Open World Café öppnades av Katerine som jag var på raw food kur med. Renee Voltaire är grym och Bluberry har jag endast testat en gång men då var det faktiskt inte bra, men jag tror det beror på vilket Blueberry man går till. Har du någon favorit att rekommendera?

   idawarg 2014-05-13 21:32:42
   Svara
 • Åh vad kul med ekologiska tips! Själv är det eko rakt igenom för min del, men när jag träffade min nuvarande sambo som var student då så var det billigaste alternativet ofta det som valdes. Vi började tänka såhär, att det är ju i dig själv du investerar i. Kan man verkligen vara så snål att man inte har råd att ens ta hand om sitt inre?! Vi är ju så måna om att ta hand om vårt yttre. Vi har bara ett liv (och planet!). Helt plötsligt så känns det inte så dyrare. och har vi inte råd med att köpa eko-kyckling så gör vi inte det. Nu äter jag till 90% rawfood och pengarna jag la på hudvård kan jag lägga på bättre saker!

  Malin 2014-05-13 16:11:52
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Härligt att höra och jag håller helt med i ditt resonemang. Att köpa ekologiskt är verkligen en investering i sig själv 🙂

   idawarg 2014-05-13 21:30:19
   Svara
 • GOJI OCH BÖNAN, vid odenplan, eko mat och goda sallader, samt prisvärt och man får mycket protein! Jämfört med på vissa ställen där man mest får sallad och 3 små kyckling bitar!

  Inez 2014-05-13 16:06:58
  Svara
 • Hej! Jag vill också slå ett slag för den ekologiska mjölken, och gärna den som kommer från mindre, lokalare mejerier. Det är en hel djungel med märkning och svårt för den oinvigde att hitta rätt. Här kommer mina tips: köp helst inte Arla-mjölk, då företaget pressar mjölkpriserna som gör att bonden får än mindre betalt och som dessutom betalar mindre eko-tillägg per liter mjölk, vilket gör att färre bönder har råd att driva ekologiska gårdar. Arla har olika märkning beroende på om mjölken i produkten kommer från svenska gårdar, eller även från danska och tyska. Den röda kossan garanterar svensk mjölk, vilket innebär att kossorna inte matats med genmodifierat foder, medan den ovala märkningen innebär såväl svensk, som dansk och tysk mjölk. På en ovan märkning vid innehållsförteckningen kan man se ursprungsland och mejerinummer (t.ex. SE1024 för Östergötmjölk), och den märkningen kan man titta på om man köper Icas, Garants eller Coops mjölk. Dricker man inte komjölk är mitt tips att göra egen havremjölk (busenkelt) och att försöka undvika sojaprodukter, då de ofta färdats långt och producerats under halvtaskiga förhållanden. 🙂

  Anna-Maja 2014-05-13 14:51:59
  Svara
 • Hej Ida! Jag kollade just på det senaste kickstart avsnittet. Jag blev väldigt intresserad att testa Wrapsen som du gjorde. Jag tror dom skulle passa bra till en HK hemuppgift som jag ska göra. Det är ju bra i med att dom är laktos och glutenfria.
  Skulle du vilja skicka mig ditt recept eller om du vill svara på min kommentar här under? 🙂

  Jag har även kollar runt på på google, men hittar inget som passar..
  Ha en bra dag, kram
  /J

  Johanna olsson 2014-05-13 14:24:36 http://www.johannaolssons.forme.se
  Svara
  • Svar på Johanna olssons kommentar.

   Hej fina du! Just nu kommer jag ej ihåg vad exakt som var i wrapen men vi tog grönsallad som skal och fyllde med stekt kyckling, avokado, rödlök, tomat och majs. Kramis

   idawarg 2014-05-13 14:48:39
   Svara
 • Hej bästa Ida!
  Jag undrar lite mer om det där proteinpulvret du tipsade om? Kan jag dricka den där banan+kokos om jag är laktosintolerant? På hemsidan står det att det har tillsat laktasensymer i pulvret med den är inte stämplad laktosfri.
  Tack för svar och alla bra tips duger <3

  Matilda 2014-05-13 14:17:09
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Det funkar för de flesta laktosintolleranta. Det är nästan helt laktosfritt så är du superkänslig så är risproteinet kanske bättre men annars funkar vassleproteinet 🙂 –> http://idawarg.vitamera.se

   idawarg 2014-05-13 14:45:54
   Svara
 • Det där såg ju hur underbart ut som helst! Måste testa något av ställena :))
  Superkul när du tipsar såhär!

  Elsa Winge 2014-05-13 14:05:00 http://elsawinge.devote.se
  Svara
  • Svar på Elsa Winges kommentar.

   Ja den är underbar och jag vet inte om jag inbillar mig men det känns som att den smakar mer än en oekologsik laxsallad 🙂 Berätta vad du tyckte eftr ditt besök 🙂

   idawarg 2014-05-13 14:44:20
   Svara
 • Hej Ida!

  Här är en superbra länk till naturskyddsföreningens hemsida med eko-tips.
  http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko

  /Micke

  Micke 2014-05-13 12:21:12
  Svara
 • Banan, kaffe, vindruvor är nog värst men även äpplen besprutas hårt och det hjälper inte att bara skölja dom för att få bort giftet, det finns i hela frukten. Det man kanske missar är att även vin precis som vindruvor är kraftigt besprutat så ekologiskt vin är också ett av de viktigaste ekovalen. Jag undviker även frukter med skal såsom apelsin, citron osv för även de är hårt besprutade och de går även genom skalen precis som med banan. Ekologiska frukter är ju dessutom så mycket godare!

  Johanna 2014-05-13 12:13:14
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   ja jag har faktiskt ocså börjat köra alla frukter ekologiskt och som du säger smakar de så mycket bättre och mer. Känns bra i hela kroppen helt enkelt 🙂 Just det vin glömde jag på min lista, men det stämmer bra! 🙂

   idawarg 2014-05-13 14:43:00
   Svara
 • Jag var faktiskt i affären igår och köpte lite ekologiskt! Det har jag aldrig (med flit) gjort tidigare. Men jag har läst din blogg du har ju helt rätt i det du säger. Tyvärr är jag fattig student och kan inte köpa allt ekologiskt, men lite är ju bättre än inget? Igår blev det ekologiska bananer, mjölk, kokosnöt och ägg!

  Jag har förresten börjat köpa kokosnöt, som sagt. Jag har alltid älskat kokos och jag älskar att äta kokosnöt 😀 Jag har googlat på det och kokos ska ju tydligen vara jätte bra, om jag har förstått detta rätt. Jättegott att knapra på på kvällen =)

  Elin 2014-05-13 11:39:07
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Åh vad härligt att göra och tack för att du gör det. Många bäckar små! 🙂 Kokos är grymt, du har fattat det helt rätt. Välj dock ekologiskt 😉

   idawarg 2014-05-13 14:41:21
   Svara
 • Jag har precis som du denna vår gjort en riktig satsning på ekologisk mat. Vi tänker som så att vi handlar efter säsong + anpassar våran matsedel efter vad som är billigt just den veckan i våran butik. Frukt+grönt efter säsong, typ under vår (mars+april) har ekologisk broccoli varit sjukt billigt. Och är det som förra veckan extrapris på ekologisk köttfärs köper vi på oss mycket och lagar maträtter av det. 🙂

  Alexandra 2014-05-13 10:49:03
  Svara
 • De är viktigt att vi alla gör de vi kan för att förbättra 🙂 ekologiskt är dyrare och man kan ju försöka tänka på vad man vill ha i sin kropp 🙂

  Jessica 2014-05-13 10:35:58 http://photohugs.se
  Svara
  • Svar på Jessicas kommentar.

   Håller helt med! Alla kan vi bidra med något och hoppas på att inom snar framtid att priserna går ner och att det enbart komemr finnas ekologiska alternativ i mataffären 🙂 En dröm!

   idawarg 2014-05-13 10:41:44
   Svara
 • Jag har läst att det är banan, vindruvor, potatis och kaffe som är mest besprutat och därför ska man köpa ekologiskt av det samt av mjölkprodukterna för att det är så himla liten skillnad i priset 🙂 Så det är mitt bidrag + att jag äter mer vilt nu än innan, mycket för den vidriga köttindustrin. Man kan inte göra allt men alla kan göra något!

  Catrine 2014-05-13 10:18:21
  Svara
  • Svar på Catrines kommentar.

   Okej potatis också? Det stämmer säkert. Håller helt med, det är svårt att vara 100% ekologisk. Man får helt enkelt bidra med det man kan. Ja kött är också viktigt och helst av allt skulle man ju vilja köra på vilt 🙂 Kram på dig

   idawarg 2014-05-13 10:38:29
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind