Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄLSKA DIG SJÄLV

SVAR PÅ KOMMENTAR

Hej!
IDA , JAG BEHÖVER DIN HJÄLP! Jag är 14 år gammal och har ett problem , jag mår så otroligt dåligt p.g.a. min vikt , Jag är extremt tjock om man jämför med alla mina jämnåriga kompisar. jag är 164 cm lång och väger ca. 54-55 kg. Jag tränar 9-11 ggr i veckan var av 2 ggr är skolidrotten och resten är styrketräning hemma (styrkepass med kroppsvikt som motstånd) jag får extremt dåligt samvete om jag skippar ett träningspass eller äter något onyttig. jag har försökt att äta nyttigt och äter aldrig(extremt sällan) chips , godis , läsk ,och ljust bröd. jag äter heller inte smör och dricker bara lättmjölk och lättyoghurt. för några månader sedan vägde jag 56 kg så jag har alltså gått ner en del men har oxå en lång bit kvar till min mål vikt som är 50 kg.
hur ska jag äta och träna för att bli smal?
Är otroligt tacksam för svar

SVAR: Hej fina du och vad ont det gör i mig att läsa din kommentar! Jag har en fråga till dig… Tycker du att jag är extremt tjock? Det är nämligen så att jag väger mer än dig och är ungefär lika lång. Så i sådana fall måste jag vara väldigt extremt tjock?

Men jag ska tala om för dig att jag är inte extremt tjock och det är absolut inte du heller! Vem har satt sådana dumma tankar i huvudet på dig? Bort med dem och boosta dig själv med bra tankar istället! Du är 14 år gammal och växer fortfarande och att hålla på att mixtra med maten som du gör är farligt och kan skada dig för livet och det vill du inte. Att träna så mycket som du gör krävs massa mat för att bygga upp kroppen. Det låter som att du har hamnat i dåliga tankar och jag rekommenderar dig verkligen att söka hjälp. Prata med skolsyster och dina föräldrar och berätta. Att hålla på att sträva efter osunda ideal är helt slöseri med viktig tid. Tänk vad mycket annat härligt det finns i livet som du kan lägga din energi på istället!

Jag vet att du absolut inte är ensam i med de här tankarna då jag dagligen får mail från unga tjejer med samma problem. Så till alla er vill jag bara säga att börja jobba med er självkänsla varje dag. Säg minst 3  bra saker om er själva varje dag och låt ingen annan trycka ner er för det har de ingen rätt till! Säger någon något dumt om ert utseende så är det antagligen för att de är avundsjuka eller för att de själva har dålig självkänsla och mår bättre av att trycka ner andra. Lyssna inte på det utan omge er istället med personer som ger positiv energi för det gör livet så mycket roligare! 🙂

Dela gärna med er av era bästa tips för en bättre självkänsla och är det någon som vet en bra klinik eller ställen att vända sig till om man vill ha hjälp med en ätstörning så snälla dela med er i kommentarsfältet nedan?

love yourself

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Det gör så ont i mig att läsa dessa kommentarer, det var precis så det började för mig. Till alla er som övertränar tvångsmässigt, som äter lite för att gå ner i vikt och inte tycker om er själva: sluta med träningen omedelbart och sök hjälp! Jag har gått på SCÄ (Stockholms center för Ätstörningar) i drygt ett år och det har hjälpt mig otroligt mycket. Jag rekommenderar också BUP. Det är väldigt svårt att sluta själv, man måste våga söka hjälp, både hos nära och kära och professionella. Det du skrev Ida var jätte bra, jag tror många skulle behöva se det positiva i sig själv och en daglig dos av självförtroende!

  Julia 2014-05-07 10:22:37
  Svara
 • Hej! Jag tänar sex dagar i veckan, 4-5 gånger i veckan löpning och 1-2 gånger iveckan styrketräning. Mina löppass är väldigt hårda, jag springer alltid ute. Jag slänger mig ner på marken när jag har sprungit klart och orkar oftast inte resa mig på väldigt länge. Jag tävlar i löpning seriöst och satsar på många tävlingar i sommar men även längre fram tex att komma med i landslaget. Jag har en fråga till dig, i julas vägde jag 48 kg till mina 163 cm och nu har jag gått upp till 52 kg även fast jag har tränat mer. Vad kan detta bero på? Jag vill inte upp mer eftersom löpare måste vara smala för annars går det inte nog fort och det blir onödigt tungt att bära på. Jag tävlar mest i medeldistans ( 800 m) och jag springer inte speciellt långt, kan det vara därför?

  Sara 2014-05-05 18:03:49
  Svara
 • Hej Ida! Jag är en 17 årig tjej som är 160 cm och väger 63 kg, tyvärr så har jag gått upp en del kilon under vintern, men nu har jag börjat träna 3-4 gånger i veckan men vikten minskar inte fastän jag äter rätt. Jag undrar om du har några bra tips på hur jag ska hålla igång motivationen och gå ner på rätt sätt? Jag hade uppskattat din hjälp, kram!
  Btw. Grymt bra blogg!!

  Melle 2014-05-05 09:04:42
  Svara
 • Hej Ida! Jag är en hockeyspelande 15 årig tjej som tycker att det här är helt galet men något jag dagligen upplever då det är så att 10/12 tjejer i min klass beter sig såhär! Vad ska man göra som kompis som ser på? Varje dag kommer jag med en tallrik PROPPAD med mat till bordet på lunchen, spelar absolut ingen roll vad det är för mat utan jag äter för att jag vet att jag behöver och jag äter grönsaker för att jag vet att jag behöver det och för att det är fantastiskt gott! Medans jag njuter av den underbart goda laxen vi får på vår skola sitter de flesta och klagar och klagar på att fisk är äckligt mm, en tjej klagar och påpekar vad vi äter och hur djuret dödas och jag kan inte annat än sitta där och höra detta varje dag! Snälla Ida hjälp mig vad ska jag säga när de sätter igång?

  PS. Den andra tjejen som äter är också hockeybrud och vet att hon behöver den energin + att vi har vår tränare som lärare på skolan och hon ser till att VI äter i alla fall 🙂

  STOR KRAAAM <3

  Lina 2014-05-04 23:14:04
  Svara
 • Fina fina du Ida! Jag fick Anorexia när jag var 14 år gammal och det tog mig många år att bli så gott som frisk. Jag kan säga såhär: svaret du gav på tjejens kommentar var EXAKT vad jag hade behövt höra från någon jag såg upp till, när jag var på väg in i sjukdomen. Jag fick ont i hjärtat och magen av att läsa hennes kommentar, och sedan fylldes jag av en sådan tacksamhet över ditt svar. Du kan göra en sån otrolig skillnad i människors liv genom att vara klok och eftertänksam med vilka signaler du skickar ut, och enligt mig gör du exakt rätt <3 tusen tack för din inspirerande blogg som hjälper mig och säkert många andra att få BRA träningspepp och lust att ta hand om oss själva på rätt sätt! Bäst är du!

  Anna 2014-05-04 22:30:31
  Svara
 • Vilket bra svar Ida!

  Jag vet inte om det blivit vanligare eller om det bara lyfts upp mer (vilket i så fall är jätte bra) men jag tycker att det känns som att ätstörningar blivit vanligare bland yngre? När jag var 14 lekte jag fortfarande häst i skogen (okej inte riktigt det hade jag växt ifrån men inte gymmade jag 11 gånger i veckan. Dansade en gång i veckan och det var det. Plus gymnastiken i skolan. Vad är det som gör att samhället och unga tjejer mår som de mår idag? Visst mådde folk dåligt när jag var 14 också (är 26 idag) men det känns som att det eskalerat och jag känner att jag vill göra något för att hjälpa till men vad? Läste om tjej här ovan som anordnar läger! Det låter verkligen inspirerande. Så glad att du peppar och inspirerar dessa yngre tjejer till att må bättre. De är bara barn och det är hemskt att de växer upp med så dåliga tankar om sig själva.

  Angelica 2014-05-04 22:17:15
  Svara
  • Svar på Angelicas kommentar.

   Gymmar 11 ggr i veckan gör inte ens elitidrottare(!), och det tror jag inte heller att den här tjejen gör. Utan det är egna små träningspass hemma. Hur som helst så ser man hur desperat hon är när hon skriver så. Inte bra utveckling i samhället.

   anna 2014-05-05 14:14:44
   Svara
 • Känns grymt kul att du har en så bra inställning till tröning & att du peppar unga till att äta & träna regelbundet så att det inte blir skadligt . Jag hade life dåliga vanor för ett tag sen men nu peppar jag mig själv med positiva ord varenda gång jag ser mig själv, spegeln har också stor betydelse & jag tror det är bra att försöka undvika helkropps speglar där nan ser sin kropp för det kan leda till att man börjar tycka dåligt om sig sjäkv & sin kropp! Kramar ❤️ / tjej på 14 år

  2014-05-04 21:59:24
  Svara
 • Nej fy blir jätteledsen av att höra andra unga tjejer tycka och tänka så om sig själva. Jag är själv 14 år och hade förut väldigt dålig självkänsla. Jag har tränat upp den genom att, precis som du säger ida, tänka tankar om sig själv som får en att må bra. När de sämre tankarna kom så bara försökte jag blåsa iväg dem, tänka på annat som gör en glad och försöka leta efter det som man är nöjd med hos sig själv. Nu är min självkänsla på topp och jag vet att jag räcker till och duger precis som jag är, det för du komentarskrivaren också. Du är helt perfekt precis som du är! Och tack Ida jag älskar din blogg, du äger! Du ger mig alltid motivation när träningslusten inte är på topp. Så tack igen för en underbar blogg <3

  Tyra 2014-05-04 19:55:28
  Svara
 • Hej ida. Snälla jag behöver verkligen din hjälp!! Jag försöker att gå ner i vikt för att jag känner mig extremt tjock, prövat med hjälp av PT (bara 3 pass), kostvetare som gjort ett matschema och försöker komma iväg på träningar men jag har verkligen ingen motivation eftersom jag har så svårt att gå ner i vikt, och ser därför ingen skillnad när jag verkligen försöker.. Hur ska jag göra för att få igång motivationen och hur ska jag gå ner på bästa sätt?! Vore så himla tacksam för jag mår verkligen jätte dåligt pga min vikt 🙁 kram!!

  Amanda 2014-05-04 19:35:37
  Svara
 • Först och främst måste jag bara tala om hur glad jag blir när jag läser ditt svar till den här tjejen och till alla andra med liknande frågor.

  Mina bästa tips för att få en bättre självkänsla är att för det första sluta upp med att prata nedvärderande till/om andra (om man nu gör det). Det är så lätt att slänga ur sig något taskigt om någons hår, vikt, kläder osv. men faktum är att du kommer inte att bli mer nöjd med dig själv på så vis utan snarare tvärt om.

  Det andra tipset är att ”ljuga” tills du tror på dig själv. Låssas att du tycker att du är snygg, har fin kropp, är en rolig kompis eller what ever. Fake it ’til you make it! En vacker dag kommer du inte bara att tro på det utan faktiskt inse att det är sant! Ingen är så bra på att vara DU som just DU!

  Lina 2014-05-04 19:15:52
  Svara
 • Det gör mig så ledsen att läsa om unga tjejer som har i mål att gå ner i vikt. För mig blev träning och kost ohälsosamt för mig och jag blev sjuk i anorexia. Har inte en extrem men mitt osunda beteende och min lite för låga vikt har gett mig den sjukdomen. Ta hjälp så fort ni kan och ÄLSKA ER SJÄLVA. Ni är perfekta som ni är och låt inte träningshesten ta över er. Anorexia är mer än bara vara smal och sluta äta, Det så så mycket mer. Man mår psykiskt och fysiskt dåligt, man tar avstånd från kompisar och släkt, man orkar ingenting, man blir uttorkad, håret ramlar av och hår växer på kroppen och man får tankar som man inte vill ha osv….
  Det är inget att leka med så var nöjda med er själva <3

  Sanna 2014-05-04 17:35:54 http://sannajonsson.devote.se
  Svara
 • Hej!

  Jag håller dansläger med tema självkänsla för tjejer 12 – 16 år i Tullinge. Vi vill ge unga tjejer verktyg och massor av pepp för att dom ska kunna känna sig trygga i sig själva och utvecklas. Dansglädjen och gemenskapen från dansen blandas alltså med mentala övningar och aktiviteter för att dom ska lära sig att älska sig själva och inse att de duger precis som de är. Vi tar även upp kroppsideal, drömmar och relationer och andra saker som påverkar självkänslan och livet.

  Här är en länk till anmälan:
  http://www.studieframjandet.se/Kurs/botkyrka/Dansl%C3%A4ger-Brudar-som-dansar/219346/?GAcode=UA-6577289-1

  Ellinor 2014-05-04 16:19:06
  Svara
 • Jag är 25år och är 165cm och väger 42kg. Är det för mycket?

  Caroline 2014-05-04 16:17:17
  Svara
 • Hej Ida! 🙂
  Jag ville bara säga att du och din blogg är så inspirerande. När jag skulle göra en uppgift i skolan om vem som var min förebild så skrev jag om dig. Just för att du är en sådan bra förebild och jag ser verkligen upp till dig. Du ger mig motivation till att träna och äta hälsosamt. <3 🙂 Tack för det och tack för en grymt bra blogg.
  Kramar Fanny

  Fanny 2014-05-04 16:03:51 http://nattstad.se/fannysmeds
  Svara
 • Hej Ida! Jag är en 23 årig tjej som tränar 4-5 dagar i veckan. Löpning och styrka. Jag försöker äta hälsosamt men det är inte alltid lätt då jag jobbar som servitris. Oftast så äter jag lunch runt 15,00. Nästa gång jag har möjlighet att äta är runt 22-23. Har du något tips på vad som är bra att äta då? (Finns oftast ingen möjlighet att få lagad mat då köket har hunnit stänga) jag vet att man inte ska äta så sent men att gå och lägga sig hungrig funkar inte riktigt för mig eftersom det är omöjligt att somna.

  Lisa 2014-05-04 15:54:19
  Svara
 • Vad ledsen jag blir av att läsa att så unga flickor har så dåligt självförtroende och självbild. Jag är idag 21 men när jag var yngre (ca 15-16 år) så hade jag ätstörningar, men inte så extremt som med andra men jag hade en ohälsosam relation till mat och vet idag att jag vägde väldigt lite men tyckte ändå att jag var extremt tjock och ville ibland bara försvinna. Min lillasyster (som idag är 15) började med ett sådant beteende redan vid 11-12 års ålder och jag blev helt paff när jag för första gången fick höra henne uttrycka sig att hon är ”fet” när hon absolut inte är det. Det känns som att dessa ohälsosamma tankar börjar ta sig längre ner i åldrarna och det är så tråkigt att se/höra/läsa att allt kretsar kring vikten. Jag kan idag tänka mig tillbaka och förundras över mitt besatta beteende kring min vikt och utseende och tycka att det var så onödigt och slöseri med tid. Det stämmer att tänka bra tankar om sig själv varje dag hjälper, man får se det från den ljusa sidan helt enkelt. Tänka på att man lever, vara glad över sin goda hälsa och att man är unik. Så länge man kan röra på sig utan att rulla fram (nu snackar vi sjuklig fetma och övervikt) så ska man vara glad. Och det här med utseende, du är unik och ingen ser ut som dig själv, inte vill väl du behöva ändra på dig, disciplinera din kropp till de normer som finns i samhället? Visst vill man att folk ska tycka om en för den man är och hur man ser ut och inte jämföra med andra för alla personer har olika smak och åsikter. Så snälla, låt inte hela barn- och ungdomen kretsa kring något så ytligt som vikt och utseende, ta tillvara på tiden vi har här på jorden. Ni är fina precis som ni är <3

  Malin 2014-05-04 15:48:24
  Svara
 • Hej Ida jag har ett nyttigt recept jag kommit på själv som är helt underbart, testa gärna detta.
  2 ägg
  1 äpple
  1 msk mandelmjöl eller havregryn
  Lägg i alla ingredienser i en mixer och mixa. Stek sedan detta. Servera med bär eller färskfrukt.
  Detta är helt underbart gott och jag fick inspiration ifrån bananpannkakor. Du är grym, kram!

  Wilma 2014-05-04 14:51:46
  Svara
 • Hej Ida! Tack för en väldigt bra blogg ville jag först säga. Sen undrade jag om du hade några tips på hur man långsamt kan ändra kosten till det bättre? Jag käkar en del mejeriprodukter, socker och liknande som jag själv känner att jag inte riktigt mår bra av. Vad kan man byta ut mjölken i kaffet/teet med? Vad går det att byta ut vetemjölet mot i bakning? Vad går det att göra goda smoothies på?
  Jag har växt upp med riktig husmanskost med massa grädde och smör i allt och känner att det är dags att ändra på det när jag längre inte behöver det (fyller 20 om någon månad). Har svårt att hitta egen inspiration så ville helt enkelt ha lite tips på hur man kan göra små förändringar gradvis för jag kan inte riktigt slänga ut allt på en gång. (Testade, det höll 2 dagar… Haha). Ha det bra 🙂

  Josefin 2014-05-04 14:47:18
  Svara
 • Jag hade nästan samma problem för bara några månader sedan och jag fick söka hjälp vilket ledde till att jag nu måste gå upp i vikt och får inte träna alls på ett bra tag.
  Ta hjälp om ni har detta problem. Det är allvarligt och kan leda till allvarliga konsekvenser.
  Prata med skolsköterskan! De kan alltid hjälpa till och skicka en vidare till ätstörningsenhet sedan! 🙂
  Lycka till!

  2014-05-04 14:43:23
  Svara
 • Jag är volontär på Tjejzonen sedan tre år tillbaka, inom ätstörningszonen som är en chatt där man kan få stöd. Det är verkligen en fantastisk organisation så läs gärna på lite om vad vi gör och försök nå ut till tjejerna om att vi finns, genom din blogg 🙂 http://www.tjejzonen.se/

  Josefine 2014-05-04 14:18:12
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Sassa Asli
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind