Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

VARFÖR ÄTER JAG MJÖLK OCH GLUTENFRITT?

SVAR PÅ KOMMENTAR

Hej Ida! Först och främst- TACK för en grym blogg. Har precis börjat läsa den och är i stort sett beroende! Du ger mig inspiration till både bra mat och träningsövningar. Efter varje gång jag läst din blogg får jag sug på att träna!

Jag har sett att du äter gluten och mjölkfritt. Var det helt för att din kropp inte mådde bra av det eller var det även av hälsoskäl (att gluten och mjölk är dåligt för kroppen)??

Kan du fortfarande dricka soyaprodukter och havremjölk samt mandelmjölk? Och varför valde du helt bort mjölken och inte bara laktosen?

Blev så himla nyfiken och intresserad!

Verkligen TACK för din inspiration och för att du har fått mig att blir riktigt sugen till att gå ut och träna!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar vad härligt att höra 🙂 <3

Ja jag äter mjölk och glutenfritt sedan 1,5 år tillbaka. Innan det så överdoserade jag mjölkprodukter ganska rejält och jag älskade allt med mjölk i som yoghurt, keso, kvarg, fil, ost, mjölk mm. Min största skräck då var att någon skulle säga till mig att sluta och självklart hände det. Jag bestämde mig för att testa äta mjölk och glutenfritt i 3 månader och under den perioden märkte jag HUR mycket bättre jag mådde utan dessa produkter i min kost och det var först när jag slutade som jag kom på hur mycket dåligheter de här livsmedlen gjort med min kropp. Jag blev piggare, klarare i huvudet, mindre uppblåst, sover bättre och inte alls lika ofta ont i magen. Efter de här 3 månaderna var det ett självklart val att skippa mjölk och gluten helt och jag ångrar inte en sekund då min kropp mår så mycket bättre.

Varför jag inte äter laktosfritt är för att det är mjölkproteinet jag vill undvika. Det är svårnedbrutet och har man dålig matsmältning kan det vara farligt då mjölken blir kvar i tarmarna och kan läcka ut i kroppen. Laktosfri mjölk är nämligen exakt samma mjölk som vanlig mjölk bara att det är enzymer (laktas) som bryter ner laktos tillsatta i mjölken.

Vi alla är olika och det här är mina upplevelser och åsikter om mjölk och gluten. Dock tror jag att de flesta mår bättre utan och har man problem med hy, magen, leder, eksem, sömn mm. så rekommenderar jag verkligen att i alla fall testa 3 gluten och mjölkfria månader för att se om det blir bättre.

För mig var det inte alls svårt att ta bort gluten ur kosten utan det var mjölken som var lite knivigare men man lär sig efter ett tag. Det finns så många bra alternativ i mataffären nu för tiden som tex. mandelmjölk, rismjölk, havremjölk, glutenfritt bröd, musli, pasta mm. Sedan kan man lätt som en plätt baka och laga gluten och mjölkfritt hemma. Ni hittar massa recept under Kategorier –> recept under hedaern och alla är glutenfria. I veckan kommer också ett grymt recept på glutenfritt bröd, så håll utkik 🙂

För er som är intresserade så kommer här en film med 6 anledningar till att utesluta mjölk…

[youtube id=”0O-ehIkwGME”]

och här en om gluten…

 [youtube id=”yLJSmJ0bMlk”]

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
30kommentarer
 • Titta på dessa böcker ”de vita gifterna” av Michael Håkansson. De är väldigt bra.
  Bok 1: ISBN: 9789163713538

  Bok 2: ISBN: 9789163733772

  Bok 3: ISBN: 9789163733789

  EWa-Lotta G 2014-05-26 10:16:15
  Svara
 • Hej,

  Använder du risprotein eftersom du kör mjölkfritt? Jag använder proteinpulver nästan dagligen till frukost och då kör jag vassle. Är konsistensen i risprotein kornig?

  Jag prövade ett raw ris/frö protein men det kändes som sand i konsistensen och blev inte bättre även om jag lät det stå över natten.

  Tackar för tips 🙂

  Carolina 2014-05-16 14:34:16
  Svara
 • Hej Ida! Jag älskar verkligen din blogg, man blir så himla inspirerad och motiverad till träningen!
  Men jag har ett litet problem. Jag är 17 år och dansar och det är nämligen så att mitt högerben och framförallt min högerskinka är större än min vänstra. Beror det på att jag är starkare i höger och hur ska jag göra i så fall för att jämna ut? Jag är även mycket vigare i höger ben, om det skulle kunna vara en av orsakerna. Jag har också lagt märke till att jag ofta sitter på olika sätt som gör att ena sidan blir rörligare än den andra. Kan det vara så att jag belastar ena sidan mer än den andra och att det är orsaken? Jag har egentligen inte lagt märke till någon skillnad styrkemässigt men det kanske är så att jag i dansen, och andra aktiviteter då man använder båda benen, använder höger mer än vänster?
  Tack för en toppen blogg! 🙂

  Emilia 2014-05-02 12:26:15 http://fames.se/emiliia
  Svara
 • Hej Ida! Har nyss hittat hit till din blogg och jag måste bara säga att du inspirerar sjukt mycket! Jag har själv ätit gluten- och mjölkfritt under ett år för att min tarm läckte precis som din. Jag känner verkligen igen mig i det du säger och det har också hjälpt mig grymt mycket med att sluta äta dessa produkter. Dock har jag nu på senaste tid börjat fuska och jag känner att magen verkligen inte mår bra av det, därför har jag några små funderingar som jag gärna vill veta hur du löser. För dessa är orsakerna till att jag har börjat fuska.

  – Hur löser du situationer där du blir spontant hembjuden till en vän för middag och du vet att hon inte äter eller har gluten/mjölkfria produkter? Och hur löser du det när du till exempel går långa dagar på stan och ska fika med vänner? Jag bor i en liten stad som har väldigt få fik och restauranger med gluten- och mjölkfria produkter…

  – Hur gör du de kvällar då du känner för att gå ut och festa? Som jag förstår finns det många alkoholdrycker som innehåller gluten, socker osv. Hur löser du det? Och hur funkar ”fyllekäket” som man så gärna vill stoppa i sig?

  Har så himla svårt att motstå att säga ”nej men det går väl bra, det är ju bara för den här gången” och sen blir det flera gånger iallafall. HJÄLP.

  Carolina 2014-04-29 20:13:46
  Svara
 • Hej Ida! Har nyss hittat hit till din blogg och jag måste bara säga att du inspirerar sjukt mycket! Jag har själv ätit gluten- och mjölkfritt under ett år för att min tarm läckte precis som din. Jag känner verkligen igen mig i det du säger och det har också hjälpt mig grymt mycket med att sluta äta dessa produkter. Dock har jag nu på senaste tid börjat fuska och jag känner att magen verkligen inte mår bra av det, därför har jag några små funderingar som jag gärna vill veta hur du löser. För dessa är orsakerna till att jag har börjat fuska.

  – Hur löser du situationer där du blir spontant hembjuden till en vän för middag och du vet att hon inte äter eller har gluten/mjölkfria produkter? Och hur löser du det när du till exempel går långa dagar på stan och ska fika med vänner? Jag bor i en liten stad som har väldigt få fik och restauranger med gluten- och mjölkfria produkter…

  – Hur gör du de kvällar då du känner för att gå ut och festa? Som jag förstår finns det många alkoholdrycker som innehåller gluten, socker osv. Hur löser du det? Och hur funkar ”fyllekäket” som man så gärna vill stoppa i sig?

  Har så himla svårt att motstå att säga ”nej men det går väl bra, det är ju bara för den här gången” och sen blir det flera gånger iallafall. HJÄLP.

  Carolina 2014-04-29 20:10:36
  Svara
 • Hej Ida! Jag är en tjej på 15 som börjat träna nu i ett år. Undrar om du kan hjälpa mig och sätta ihop ett träningsschema och ett kostschema skulle vara så tacksam. Jag vill gå ner i vikt, få starkare ben ,fast rumpa,och självklart träna andra ställen i kroppen. Tyvärr får jag inte köra på gym av min doktor endast hemma med hantlar,kettlebell och exetube. Skulle bli så glad om du skickade träningsschemat till min mejl raymonda_eleonora@hotmail.com .
  Mina tider jag är i skolan är det måndag tisdag och torsdag till 15:40 och onsdag – 13:15 och fredag – 14:20. Har möjlighet att köra morgonpass (06:00) Eftermiddags och kvällspass.¨
  BTW:Din blogg är så grym ,du ger mig den extra motivationen att träna och äta sunt ,din övningar är så bra allt hat du får är helt ofattbart dom är bara avundsjuka på dig massa kärlekk tilll diiigg <333333

  Mvh Anna (Vill inte att du publicerar detta i din blogg:D)

  Anna 2014-04-29 17:49:26
  Svara
 • Du använder en youtube-doktor som referens för dina (banala) påståenden?

  Har du en utbildning inom områdena du diskuterar (nutrition, biokemi etc..), eller en relevant utbildning överhuvudtaget?

  Tänk på att det är massa småknattar som läser din blogg och utan vidare eftertanke och reflektion följer dina (helt ostyrkta och ev. påhittade) kostråd slavisk.
  Menar du att barn och yngre tonåringar bör lägga av med mjölk för ‘att det kan läcka ut i kroppen’? Vad är det för j*vla påhitt du kommer med? Har du någon som helst koll på vad du skriver om?
  Ett tips: läs på innan du ger dig in i grejer du inte har en aning om. Ytterligare tips: Hänvisa till studier som faktiskt stödjer dina påståenden. Om du på universitetet/högskolan refererar till en youtubevideo blir du underkänd direkt, och förmodligen inte tagen på allvar.

  Nyfiken igen.. 2014-04-29 13:57:02
  Svara
  • Svar på Nyfiken igen..s kommentar.

   Men gud lugna ner dig. Varför så aggresiv? Det här är min blogg och jag skriver klart och tydligt att det här är mina åsikter och erfarenheter och jag berättar min historia och jag vet jag att många delar den här historien med mig och VÄLDIGT många som jag har mött har blivit bättre av att utesluta både mjölk och gluten ur kosten. Jag har en utbildning. Jag läser studier. Jag läser böcker. jag pratar med kunniga människor. Jag går på workshops. Men vad visar en studie egentligen? Hur säker är den? HUR många gånger har det inte kommit en studie som sedan några år senare visat på att den är helt fel? Vilka ämnen lägger man pengar på att forska i?

   Tycker istället vi ska fundera på hur det kommer sig att vi svenskar är ett av de länder i världen som har störst benskörhet? Hur kan det vara möjligt när vi dricker så mycket mjölk? Sjukt konstigt eftersom mjölk stärker väl benen, eller?! Och hur kommer det sig att var och varannan svensk lider av IBS? Flera i min omgivning har blivit hemskickade från läkaren med diagnosen IBS och blivit tillsagda att det här är något de får leva med resten av livet. Ät lite mer fibrer, stressa mindre och ta lite laxerande så kanske det hjälper. Hur dummt är inte det? IBS är inte ett normalt tillstånd och måste ju bero på något!? kanske man kan börja fundera på här om man äter något man är överkänslig mot? I bästa fall kan läkaren göra ett allergitest som i 98% av fallen visar på att man inte är allergisk mot gluten, men de här testerna visar inte om man är överkänslig eller ej. Allergisk och överkänslig är 2 helt olika saker och äter man saker som man är överkänslig mot kan det irritera tarmen. Hmmm och vad betyder IBS? Irriterad tarm? Kanske man kan se ett samband där? Sedan tycker jag också att det är kosntigt att mjölkindustrin är med och sponsrar livsmedelsverkets kostrådgivning. Hmm, kan det ha något samband med att mjölk rekommenderas i stora mängder?

   Många människor är överkänsliga (inte allergiska) mot mjölk och gluten utan att veta om det. Att jag råder folk som har problem med tex. magen, hyn, sömn, övervikt att testa 3 månader utan mjölk och gluten är inte skadligt. En människa behöver varken mjölk eller gluten i kosten och att ta bort det här i 3 mån av sitt liv spelar verkligen ingen roll. Märker man att man mår bättre av att utesluta det så är det ju bara bra.

   Mår man bättre av det så behövs det ingen studie. Alla människor borde lyssna mer på sin egen kropp och äta av de saker som man själv mår bra för ens egen kropp är mer pålitlig en studier.

   idawarg 2014-04-29 14:56:29
   Svara
 • Hei 🙂 Lurte på hva du erstatter gulost/hvitost med og hva med sjokolade? Kan man lage hjemmelagd melkefri sjokolade?

  Emilie 2014-04-29 09:04:57
  Svara
  • Svar på Emilies kommentar.

   Hej Emelie! Jag äter får och getost ibland och sedan änvänder jag nötsmör som mandelsmör, jordnötssmör, cashewsmör mm. Man kan absolut göra egen choklad utan mjölk. jag har bara testat att göra varm choklad och chokladmousse hemma (recept hittar du under kategorier och snacks/fika) men ska testa att göra vanlig choklad. Googla fram recept raw choklad så länge. Kramis

   idawarg 2014-04-29 11:29:45
   Svara
 • Hur ser du på jordnötssmöret? Good or bad? Har fått höra sen jag va liten typ att det är onyttigt och blabla men nu helt plötsligt så är det något alla fitness-people käkar?

  Ebba 2014-04-29 07:09:54
  Svara
 • Tack för kommentaren! 🙂

  Lovisa 2014-04-28 23:25:10
  Svara
 • Det har alltså hjälpt dig att sova bättre att ta bort mjölkprodukter? Käkar glutenfritt sedan jag fick min diagnos 2011 men lider fortfarande av insomnia. Varför vet jag inte då jag fått hjälp med min stress och min panikångest sedan länge :/ Kanske borde vara något att testa då!

  Arw 2014-04-28 21:50:59
  Svara
 • Det har alltså hjälpt dig med sömnen? Jag äter glutenfritt sedan 2011 och m

  2014-04-28 21:46:21
  Svara
 • Hej. Jag undrar om du har några bra övningar till att få en platt mage? Jag är 15 år och nöjd med min kropp bara att jag skulle vilja ha en plattare mage. har du några tips? Skulle verkligen behöva det inför sommaren
  kram 🙂

  frida. 2014-04-28 21:02:36
  Svara
  • Svar på frida.s kommentar.

   Absolut. Kolla in min youtubekanal http://youtube.com/idasfitness
   Där hittar du hela pass och övningar för magen. Glöm inte att prenumerera också 🙂

   idawarg 2014-04-29 11:32:34
   Svara
 • Hej! Jag har nyligen börjat äta mjölkfritt, äter sedan tidigare glutenfritt. Det svåraste med mjölkfri kost tycker jag är frukost och mellanmål då jag tycker det är svårt att få upp proteinmängden. Jag brukar äta två ägg som proteinkälla men vill inte göra det varje dag då det inte är bra med för mycket, eftersom det kan leda till känslighet mot det. När jag var liten var jag nämligen allergisk mot både mjölk och ägg.
  Har du några tips på frukost och mellanmål som ger en bra proteinmängd? Ska börja använda risprotein i mina smoothies men vad mer kan jag göra?

  anna 2014-04-28 20:59:39
  Svara
  • Svar på annas kommentar.

   Hej Anna! Jag tror inte du behöver vara orolig över proteinmängden. Du kommer få i dig tillräckligt. Köp risprotein och hampa och ät mycket nötter och frön så kommer du få i dig tilräckligt 🙂

   idawarg 2014-04-29 11:34:05
   Svara
 • Kollade på avsnitt 5 ikväll, och såg att du använde någon app för att ta tiden på tjejerna när de tränade. Tänkte själv prova det, träningen så rolig ut! Vilken app var det du använde? Mycket tacksam för svar.

  Viola 2014-04-28 20:25:10
  Svara
 • Var köper du mandelmjölk nånstans? 🙂 För de enda jag såg på ica hade tillsatt socker i sig och det vill jag ju inte gärna ha…

  Sanna 2014-04-28 20:14:21
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Kan även beställas från apotea.se (Kung Markatta eller Rene Voltaire). Fraktfritt! Beställde dock även storpack ekologiska mandlar (Biofood) som dock var mögliga 🙁

   Joca 2014-04-29 20:42:16
   Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Jag köper på matvaruaffärerna. Alpro har osötad. Finns det inte i din affär så be dem ta in det 🙂

   idawarg 2014-04-29 11:35:30
   Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Jag köper osötad mandelmjölk på Ica. Vet dock att det bara finns i vissa butiker 🙂 Så kolla i någon annan Ica-butik!

   Sofie 2014-04-28 22:07:04
   Svara
 • Hej och tack för en suverän blogg! Du inspirerar verkligen folk och gör Sverige mer hälsosamt!
  Jag tränar ganska mycket. Jag kommer ofta hem sent på kvällen och vill då bara skynda mig i säng. Därför slänger jag ofta bara i mig något som kvällsfika. Samma problem är det till frukost när jag har bråttom iväg till skolan. Jag älskar bröd och det går också snabbt att ta sig, därför blir det ofta det som blir mitt fika. Alltså mjukt bröd med ost och mjölk helt enkelt. Jag vet att det inte är det bästa att äta till fika varje dag och skulle gärna vilja kunna äta lite hälsosammare. Jag skulle bli jätteglad över några tips på frukost/kvällsfika som går snabbt att slänga i sig, är gott, hälsosamt och inte innehåller ovanliga produkter som man vanligtvis inte har hemma i en familj. Tack i förhand!!:)

  Therese 2014-04-28 18:27:58
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Smooothis av alla dess slag är grymma och går så snabbt! Du hittar recept under kategorier –> recept under headern där uppe. Fler alternativ kommer. Testa tex. baka mina glutenfria frallor som jag la ut idag och ät med kokosolja och en skiva kalkon. Så goda 🙂

   idawarg 2014-04-29 11:37:23
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind