Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DET HÄR FÅR MIG ATT ALDRIG MER VILJA ÄTA KÖTT!

Jag har aldrig varit någon köttälskare och i vissa perioder har jag till och med varit vegetarian. Rött kött har jag aldrig gillat utan bara ätit när jag blivit bjuden. Det senaste halvåret har jag också försökt att välja ekologiskt så ofta som det går för att få bättre kvalité på maten och för att djuren förhoppningsvis blivit behandlande på ett bättre sätt.

Det är jag så glad över och speciellt när jag får se sådana fruktansvärda bilder som jag fick se igår. FY! Stackars små grisarna, hur har man samvete att behandla dem på det viset? Hur kan ägaren till denna grisfarm sova gott på natten?! De här bilderna från SVT får mig att aldrig mer vilja äta kött!

Varning för STARKA BILDER!

SE VIDEO HÄR!

Nu äter jag inte så mycket rött kött utan håller mig enbart till fisk och skaldjur och några gånger i veckan kyckling. Självklart är jag medveten om att dessa djur säkert inte heller blir behandlade så bra och även om man väljer ekologiskt så kan det finnas risk för att de inte heller blivit bra behandlade. Det finns många punkter jag kan bli bättre på inom detta ämne.

Helvegetarian kommer jag inte att bli, men jag kommer definitivt börja tänka ännu mer på mina val av animaliska produkter och försöka hålla mig till några vegetariska måltider i veckan.

Hur ställer ni er i den här frågan? Äter ni kött? Tänker ni på att välja ekologiskt?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Tror nästan kycklingen lider mest av allt (http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kycklingar) Förmodligen för att det är små djur, precis som fiskar. Det anses hälsosammare med fisk och kyckling än rött kött, Fisken får kvävas till döds i ett nät, Vet inte om jag tycker att det är speciellt värt bara för att en forskare har sagt att det är ohälsosamt att äta ko. Att avstå från rött kött och äta fisk istället kan vara mer egoistiskt. Mindre djur verkar vara mindre betydande och behandlas mer illa än de större djuren (tänker nu på Sverige) Det är inte lika uppmärksammat. hur de hanteras. Jag tror vildfångat (där man skjuter djuren) kan vara bäst (inte insatt i jakt) men om älgen får ett skott i pannan så är den död sen och har tidigare levt ett fritt liv.Djurens rätt kanske är lite ”propaganda” har inte läst deras källor tror inte de tagit allt ur luften. Till exempel på svensk fågel står det om hur kycklingarna tas hand om på ett mer objektivt sätt, det är inte så trevligt det heller

  Julia 2013-12-12 12:43:00
  Svara
 • jag äter inte heller rött kött och kommer knappt ihåg när jag gjorde det senast . Och sedan 7 veckor tillbaka har jag inte ätit något kött . Jag har gått over till vegetariskt och t.o.m vegant de senaste 5 veckorna . vegan har blivit så stort här I los angeles så det är sjukt . Slagit ner som en bomb . alla från gwen steffani , beyonce och jay-z . jag känner mig mycket piggare och lättare I kroppen .

  www.nathaliefust.blogg.se 2013-12-08 07:25:00
  Svara
 • Jag äter inte kött och kyckling, har inte gjort det på två år, äter fisk och skaldjur ibland. Köper iallafall 80% av det jag handlar ekologiskt. Rekommenderar att du ska se filmen earthlings!

  Jannika 2013-12-07 23:36:00
  Svara
 • Jag är själv inte heller något fan av rött kött, och äter det endast om man blir bjuden på det och det verkligen inte finns något annat alternativ. dels är det för att jag är djurvän men också för att det känns så ”orent” och man vet i princip aldrig vart det kommer ifrån. :S Jag är mer en fiskälskare haha, och precis som dig så är även kyckling ett alternativ ibland. Dock ser jag bara detta som en stor fördel att jag inte tycker om/äter rött kött, eftersom jag är reumatiker och att man helst då ska utesluta rött kött och gluten från sin kost, jobbar på gluten och det är verkligen svinsvårt eftersom jag verkligen ÄÄLSKAR yoghurt osv, men jag jobbar på att utesluta det mer och mer, och det känns i både magen och i lederna! 🙂 Kraam och tack för din dagliga inspiration i vardagen!<3

  Eveline 2013-12-07 19:15:00
  Svara
 • Jag blir så ledsen när jag ser dessa bilder, det gör ont, själv har jag slutat köpa speciellt dansk kött, såg bilder därifrån, fruktansvärt, där är reglerna ännu värre, men det är säkert inte bra här med!!! Men för Guds skull sluta köpa billigt kött i varje fall, billigt lika med stort djurplågeri:( äter inte så mycket kött speciellt inte fläsk kött. Funderar på att utesluta det så mycket som möjligt och köra vegetarisk ofta!

  Kram till en så bra blogg. Den är bäst på alla vis:) jag tycker du verkar vara en så fin och ödmjuk människa:) plus att det är så bra tränings och mat tips, jag blir taggad till träning av din blogg:)

  Anette 2013-12-07 15:45:00
  Svara
 • fyfan :s Det köttet jag äter kommer ifrån min pappas gård, både får, lamm, nöt och fläsk, och där vet jag PRECIS hur djuren blir behandlade. djuren får springa ute, ha gott om plats och blir behandlade med respekt, absolut ingen påskyndad uppfödning. Är dessutom väldigt glad över att få ha möjligheten att SE HUR djuren lever!

  Paulina 2013-12-06 20:38:00
  Svara
 • Såklart är dessa bilderna inte okej, men precis som Anna säger så gäller det att vara källkritisk. Dessutom tycker jag att det är synd att situationen för svensk grisproduktion är som den är idag. Folk vill i allmänhet inte lägga pengar på köttet och köper därför ofta utländskt och billigare kött. Nu säger jag inte att alla gör detta men, många gör vilket i sin tur leder till att de svenska gårdarna tvingas att producera mer men för mindre pengar för att det ska gå runt. Hade alla valt att köpa mer ekologiskt eller i alla fall svenskt kött istället för allt utländsk tror jag att förhållanden hade förbättras avsevärt. Dessutom är svenskt kött ett bättre alternativ med tanke på hur mycket högre standard vi i Sverige i allmänhet har på standarden över hur djuren behandlas jämfört med andra länder. Sen är det såklart viktigt att ha några dagar i veckan då man äter vegitariskt rent ur miljlösyn.

  Jag är djurvän och tycker också dessa bilder är hemska men det gäller att se på helheten och inte bara på de vinklade perspektiven men man ska såklart inte heller ignorera dessa bilderna utan ta tag i de bristerna som finns. Kram!

  Julia 2013-12-06 19:31:00
  Svara
 • Vilken tråkig syn en del har som tror att man inte kan träna mycket och äta veganskt!! Som att det skulle vara en ursäkt. Finns fantastiska förebilder som t.ex. Frank Medrano.

  D 2013-12-06 16:32:00
  Svara
 • Jag slutade äta kött när jag gick i 8:an på högstadiet (11 år sedan) och fick reda på hur djuren behandlas och hur köttindustrin fungerar. Innan hade jag ingen aning om hur det fungerade, men efter att jag fick veta så fanns det inte en chans att jag stoppade en köttbit i munnen igen. För ungefär 1 år sedan gick jag över till att vara näst intill vegan.
  Detta är inte bara för att djur far illa utan för att jag tycker att hela upplägget är vidrigt. Att vi ser på djuren som ting som bara föds och finns för att vara något som vi lägger på tallriken. Som om de vore mobiltelefoner som produceras på löpande band.
  Om varje människa som ville äta kött gick ut och jagade sitt egna kött och dödade det på ett värdigt sätt, skulle jag inte sätta mig emot. Men det system som har växt fram idag för att möta dagens behov är bara vidrigt i mina ögon och jag blir så ledsen över alltihop.

  Sandra 2013-12-06 12:53:00
  Svara
 • Jag äter inte kött överhuvudtaget. Har även valt att utesluta fisk och skaldjur, för mig är de lika mycket levande varelser som exempelvis gris, ko och kyckling. Jag väljer bort kött främst på grund av etiska och miljömässiga skäl. Av etiska skäl så är det min vetskap om hur djuren som föds upp för att så småningom bli vår mat sällan lever enligt de villkor som de faktiskt skulle behöva. Att köttet är ekologiskt innebär ju inte att djuret måste vara behandlat med respekt, även om många av oss (då inräknat mig själv) inte kan förstå hur uppfödare kan behandla sina djur såsom det som svt nu uppmärksammat. Sådant som har blommat upp i massmedia nu är sådant som pågår hela tiden, hela tiden ligger det djur som plågats i kyldiskarna i mataffären. Visst finns det säkert djur som har det bra och behandlas med respekt under sin tid i livet, dock är köttindustrin precis som alla industrier ute efter att tjäna pengar till varje pris och då är det mer eller mindre alltid pengarna som står i fokus, inte djurens välmående. Det är en oschysst industri som jag vill ta avstånd ifrån och eftersom jag kan få i mig mina näringsämnen och allt essentiellt på annat håll än just genom kött så väljer jag att göra det.

  Jag försöker så gott jag kan att vara så snäll som möjligt mot miljön bland annat genom att åka kollektivt, källsortera, tacka nej till reklam och även då inte äta kött. Kött har en stor miljöpåverkan och eftersom det inte är något min kropp faktiskt behöver utan allt som finns i kött (förutom vitamin B12 som finns som kosttillskott) finns i andra livsmedel och då ser jag inte vitsen för min del att köpa kött och svärta ner miljön ännu mer.
  Skälen, för mig, att inte äta kött är många. Jag är av den åsikten att så länge man som konsument är medveten om vilken industri och vilken behandling man faktiskt bidrar till genom att äta kött så är det upp till var och en vad man väljer att stoppa i sig för mat! Jag respekterar ju förstås alla oavsett vad de väljer men för mig fungerar det bra och känns rätt att äta helt vegetariskt. 🙂
  Vi ses imorgon på eventet! Kika gärna in på min och Majas blogg, www.petrick.spotlife.se
  Kram Olivia

  Olivia 2013-12-06 11:15:00
  Svara
 • Har vart vegetarian men började med fisk och kyckling för två år sen kanske. Äter kyckling kanske två gånger i månaden eftersom jag får ångest av det, men jag tränar och har hört att man behöver kött. Är det sant föressten ?

  Agnes 2013-12-06 10:45:00
  Svara
  • Svar på Agness kommentar.

   Kycklingen lider rejält. Tycker du har gjort ett dumt val i att äta just kyckling. ät ”hemägg” alltså köp från någon som har höns hemma på sin gård, alltså inte vanliga ägg från affären. De hönsen brukar må bäst!

   Julia 2013-12-12 12:48:00
   Svara
  • Svar på Agness kommentar.

   Jag är vegetarian och jag styrketränar 4-5 dagar i veckan. Man behöver inte kött för att träna!
   Man kan få sig i protein av massor med andra grejer, linser, tofu, quornfiléer, bönor, kvarg utan löpe, osv osv! Sålänge man äter kosttillskott för vegetarianer och ser till att få i sig sådant som man behöver (mycket grönsaker,frukt och protein!) så behöver man inte äta kött när man tränar. 🙂

   linda 2013-12-06 15:37:00
   Svara
   • Svar på lindas kommentar.

    Som vegeterian där du äter mjölk och ägg behövs inte kosttilskott alls, man får lätt i sig allt man behöver. Jag är själv glutenallergiker och vegan av etiska skäl och till viss del hälsoskäl. Då behöver man äta vitamin B12, annars inget extra. Protein finns i alla grönsaker och frukter, i olika mängd. Mest protein finns i baljväxter. Proteinbrist finns i princip inte i västvärlden, vi får i oss mycket mer än vi behöver i dagens samhälle. Finns många veganer som är bodybuilders tilloch med.

    Tove 2013-12-14 17:25:00
    Svara
 • Bilderna som Djurrättsalliansen visade går absolut inte att försvara. Så ska inte grisar behandlas och det strider mot svensk djurskyddslag. Dock bör man (tycker jag) vara något källkritisk. Djurrättsalliansen har som mål att få folk att sluta äta kött. Alltså har de en specifikt agenda med att visa denna typ av bilder för svenska folket, för att påverka opinionen i (vad de tycker) är rätt riktning. Jag själv arbetar med just djurskydd och anser inte att detta är objektiva bilder som beskriver majoriteten av svensk grisproduktion. Intressant vore ju om Djurrättsalliansen även visade bilder på gårdar som de besökt som hade välmående grisar, men det vill de ju inte göra, för att det motsätter ju deras agenda att få folk att sluta äta kött.
  Jag säger inte att allt är guld och gröna skogar inom svensk köttproduktion, men det pågår ett ständigt arbete för att hel tiden förbättra djurskyddet, från uppfödning fram till slakt. Vi har mycket högre standard på djurskydd i Sverige jämfört med andra länder. Dessvärre kommer det alltid finnas de som missköter sig (som självklart ska straffas) och när bilder som dessa kommer ut, skadar de ju även de som har god djurhållning. Vilket självklart är mkt tråkigt.
  Jag tycker att upplysta konsumenter är de bästa konsumenterna. Vill du äta kött, ta reda på hur de olika djurproduktionerna går till,varför inte hälsa på en bonde? Välj sedan utifrån din egna etiska ståndpunkt vad du vill äta. Svenskt, ekologiskt, vegetarian eller vegan. Det viktigaste är att DU själv fattar beslutet enligt din egna ståndpunkt. Kom ihåg att både djurrättsorganisationerna och köttbranschen har sina agendor och vill påverka dig och ditt val. Var källkritisk!

  Anna 2013-12-06 10:42:00
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Instämmer!

   Felicia 2013-12-09 20:14:00
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Mycket sant att man ska vara källkritisk!
   Men jag har aldrig sett att djurrättsalliansen har påstått att detta är hur det ser ut överallt i Sverige. Det hade varit något att ställa sig kritisk till. Men att ställa sig kritisk till att det är såhär det ser ut på vissa platser vet jag inte om man kan göra.

   Jag uppfattar det just som att det är det de försöker säga, att det är såhär det ser ut på vissa platser, inte på alla. Att göra på detta sätt, att belysa alla de hemska fall som finns, istället för att belysa ALLA fall som finns, får också en större slagkraft. Det är som när människor vill belysa problemet som finns med barnarbete. Då visar de såklart bara fall där det förekommer barnarbete och inte även alla de fall där det inte förekommer barnarbete. Man riktar in sig på att förmedla ett visst budskap. Att ”I världen förekommer mycket barnarete, här, här och här” eller ”I världen förekommer mycker djurplågeri, här, här och här”. Jag finner inget konstigt med att göra så.
   Sedan om betraktaren uppfattar det som de säger som hela sanningen, att allt arbete är barnarbete, eller att alla djur behandlas illa.. ja, då blir det ju såklart fel.
   Men det är ju ofta såhär man går tillväga när man belyser problem. Det vill säga; belyser problemen.

   Sandra 2013-12-06 13:08:00
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Sund inställning Anna. Medvetenhet är nyckeln till så mycket. 🙂

   Olivia 2013-12-06 11:27:00
   Svara
 • Jag handlar i princip alltid ekologiskt om det alternativet finns och äter bara kött (alltså nöt/fläsk/kyckling) två gånger i veckan. Äter fisk, skaldjur eller ofta vegetariskt de andra dagarna. Aldrig kött på restaurang dock då man inte vet vart de fått sitt kött ifrån, utan jag handlar alltid svenskt kött i affären. För att Sverige ska ha så bra lagar och djurhållning. Men inte ens det kan man ju lita på :'( Så ja, man kanske borde sluta med det helt..
  Att tänka på är inte bara att djuren ska ha det bra utan att människans överdrivna köttkonsumtion och därmed produktion är ett av världens största miljöhot.

  Sara K. 2013-12-06 10:03:00
  Svara
  • Svar på Sara K.s kommentar.

   Fisken kvävs ju till döds i luften (de som nätfångas), jag förstår inte varför folk ser mindre värde i en fisk än i en ko. Du kan inte förlikna äta skaldjur med att äta vegetariskt. Fisken lider inte mindre än kossor, grisar osv.

   Julia 2013-12-12 12:50:00
   Svara
  • Svar på Sara K.s kommentar.

   jag tycker att ditt förhållningssätt verkar väldigt sunt. Det är så irriterande att man inte kan kontrollera det helt men man får helt enkelt lita på att det ekologiska är av bra kvalite och håller de regler som utlovas. Blir väldigt svårt att leva annars. jag har många gånger funderat på att bli vegan men i och med min träningsmängd sp mår kroppen inte så bra av det tyvärr :S Jag äter som du till största delen fisk, skaldjur och även ägg och endast kyckling någon gång i veckan och det funkar topp för mig. Dock hade jag önskat att fler restauranger väljer att servera ekologiskt. tack för en bra kommentar!

   idawarg 2013-12-06 10:10:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Det är absolut inget problem att vara vegan och träna mycket! Många säger att deras prestationer förbättrats, och energinivåerna ökat Googla Vegan + täning+ kost, så hittar du en massa tips och liknande.

    Tove 2013-12-14 17:28:00
    Svara
 • Allt för att fixa billig bacon och göra LCHF gänget mätta och glada….

  Patrik 2013-12-06 10:01:00
  Svara
 • Du skriver att du inte äter rött kött? Men gris är ju inte rött..? Eller utesluter du gris?

  P 2013-12-06 09:45:00
  Svara
 • https://www.facebook.com/mittlivsomsvenskgris

  N 2013-12-06 09:33:00
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Josefines Yoga
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Sandra Beijer
Mode
Mathilda Weihager
Man
Niklas Berglind