Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

ÄR DET VERKLIGEN VIKTIGT ATT ÄTA FRUKOST? – EXPERTEN SVARAR

Har ni också alltid fått höra att frukosten är dagens viktigaste mål? MEN hur hänger det ihop med dagens trendigaste kosthållningar, dvs alla olika fasta metoder? Jag precis som många andra undrar också det här och jag frågade därför min kollega på sls.nu som är expert och forskar inom området hur det egentligen ligger till? Är frukost verkligen så viktigt som vi alltid fått höra? Här kommer hans svar:
.
”Mycket av det bygger på några studier på 90-talet som hittade samband mellan skolungdomar som hoppade över frukost och övervikt senare i livet..
Problemet var att studierna drog slutsatser helt utan belägg då det enda de mätte var om barnen åt frukost eller ej..
.
De fick väldigt mycket kritik i forskningsvärlden då de ej tog hänsyn till typ av mat som åts under resten av dygnet eller livssituation samt antal kcal!
I kvällspressen trycktes det upp en bild som visade att man blev tjock om man inte åt frukost och att den var dagens viktigaste mål – helt utan eftertanke (som vanligt) och myten var född..
.
Studier som kom senare som undersökte olika dieter och kontrollerade typ av mat och inte minst mängd och timing på dygnet visade att 90-talets frukoststudier behövde revideras.
.
I princip kan man säga att dagens kunskapsnivå visar att det inte finns något kausalt samband mellan övervikt och näringstiming. Det spelar ingen roll om man äter 1 eller 10 ggr per dag. Antalet kcal per dag avgör om man går upp eller ner i vikt..
.
Det har spekulerats i varför barnen som inte åt frukost i de tidiga studierna blev feta när de blev äldre och den mest vedertagna teorin är att en socioekonomisk faktor spelar in, dvs barn som har det dåligt hemma tenderar att äta mindre regelbundet, idrotta mindre, äta mer snabbmat och få sämre skolresultat.. Medans barn med ordnade förhållanden (bla föräldrar med högre utbildningsnivå) tenderar att prestera bättre på alla plan.
Här är en ganska färsk studie (juli 2013) som visar att det är en relativt effektiv metod att få i sig mindre mat att hoppa över frukost:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23672851/

.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Hej Ida,
  Jag har en fråga angående pole dance.
  Jag har varit på en ”prova på-lektion” och uppskattade verkligen styrkedelen av pole dance (oj, oj vilken träningsvärk jag fick dagarna efter!). Är nu sugen på att gå en nybörjarklass, men är väldigt skeptisk inför själva dans-biten i pole dance. Går det att träna pole och liksom tona ner själva dansen (jag gillar verkligen inte dansklasser och är typ född utan taktkänsla)?
  Den här prova på-lektionen var på en möhippa och då var det en del ”sexiga” moves (som jag antar härrör från strippklubbasvärlden). Hur mycket sådant finns kvar i dagens träningsform pole dance? Dansbiten kan jag tänka mig att åtminstone ge en liten chans, men själva ”posera sexigt-delen” vägrar jag av principsjäl. Så, tror du att det är någon mening med att jag kör en klass, eller ska jag helt enkelt stanna kvar bland vikterna i gymmet? 😉

  Anna 2013-09-25 08:37:00
  Svara
 • Åh, bra att du tar upp detta! Har liksom aldrig fattat varför en utebliven frukost skulle leda till fetma! Förutsatt att man äter nyttigt men inte frukost liksom. Kan tänka mig att denna myten kanske även kommer från att om man inte är så medveten om vad man äter och typ hoppar över frukosten för att man är morgontrött/stressad kanske det lätt blir så att man istället köper en chokladbit på vägen till jobbet och en extra stor och lite flottig lunch. Men som du nämnde ovan handlar detta ju i så fall om sociala aspekter, att det är en viss typ av personer som hoppar över frukosten, inte att utesluten frukost i sig bidrar till fetma. Tack för en bra blogg!! Kram!

  Annie 2013-09-25 08:30:00
  Svara
 • Jag kör ju periodisk fasta och trivs väldigt bra med det. Utöver det så tränar jag kickboxning och ibland upplever jag att jag är så tung och seg i kroppen när jag tränar( läs bly-tung).Kan det bero på att jag inte äter frukost eller äter för lite när jag väl äter?
  Vad är extra viktigt att få i sig när man fastar?

  Ida 2013-09-24 22:44:00
  Svara
 • Själv tycker jag att mitt sockersug minskar drastiskt om jag äter frukost på morgonen, kan dock inte vara skräp utan det ska vara gröt med frukt/bär eller grov macka + yoghurt med fiberflingor!!

  //Olivia – http://thewaytosuccess.blogg.se

  Olivia - TheWayToSuccess.blogg 2013-09-24 22:02:00
  Svara
 • Fast det här handlar ju bara om ifall frukosten är viktig när det gäller ens vikt. Frukost kan ju fortfarande vara ett mycket viktigt mål av helt andra orsaker än ens vikt. Jag mäter definitivt inte min hälsa i vikten så studien angående att man blir eller inte blir överviktig av att hoppa över eller inte hoppa över frukost känns helt irrelevant. Givetvis vill jag inte bli överviktig, men jag anser att man inte kan mäta frukostens viktighet i om man blir eller inte blir tjock av att hoppa över den. Den kan ju vara viktig på många andra sätt och aspekter.

  Lorissa 2013-09-24 19:54:00
  Svara
  • Svar på Lorissas kommentar.

   Jag tror också absolut att det kan finnas fördelar med frukost. Vissa dagar känner jag verkligen att jag behöver frukost medan andra dagar är jag inte alls sugen. Förut så har jag dessa dagar tryckt i mig frukost ändå för att det är så inprentat att frukost är så viktigt men nu har jag börjat skippa det de dagarna jag känner så och det känns kanon. Många människor gillar inte frukost och för dem kan det vara bra att veta att det faktiskt inte är så viktigt som många säger. Där emot så kan frukosten vara väldigt viktig för dem som har problem med sötsug. Klienter med stort sötsug rekommenderar jag alltid att äta många små mål regelbundet eftersom det annars är lätt att falla dit.

   idawarg 2013-09-24 22:06:00
   Svara
  • Svar på Lorissas kommentar.

   Som tex…?

   andreas_from_the_revellers 2013-09-24 20:17:00 http://www.therevellers.com/
   Svara
   • Svar på andreas_from_the_revellerss kommentar.

    Andreas: Ptja, min man har till exempel svårt att äta på kvällen och har då alltså ingen energi på jobbet om han inte får i sig frukost, eftersom det var så länge sedan han åt. Han får huvudvärk och är trött och grinig inom typ två timmar efter att han vaknat. Så för honom är frukosten viktig ur välmåendeaspekt. Inte ur viktaspekt. Som tex.

    Lorissa 2013-09-25 16:55:00
    Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt