Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

VAD ÄR 5:2 DIETEN?

Det absolut hetaste inom dieter just nu är 5:2 dieten och det har kommit in väldigt många frågor om den så här kommer ett inlägg om den trendiga dieten…

Vad är 5:2 dieten?

Det är en diet där man äter som vanligt 5 dagar i veckan och sedan fastar 2 dagar i veckan. Under fastan äter man som tjej högst 500kcal/dag och som kille 600kcal/dag, men vissa väljer att inte äta något under de här 2 dagarna.

Varför ska man äta enligt 5:2 dieten?

Här kommer en väldigt förenklad förklaring. När vi äter regelbundet så befinner man sig i ett stressläge där nya celler hela tiden bildas utan att bygga upp de gamla. När man fastar så hinner kroppen köra igång processer som reparerar cellerna, men vid så kort fasta så bryter man inte ner kroppen och man hinner heller inte få näringsbrist. Eftersom kroppen inte får tillräckligt med energi så är det också väldigt effektivt för att bränna fett.

Kommer jag testa 5:2 dieten?

Just 5:2 dieten har jag inga planer på att testa just nu men kommer förmodligen nästa vecka börja med lätt periodisk fasta då jag äter mellan 12-21 varje dag och fastar resten. Jag har velat testat länge men har dragit mig eftersom frukost är det bästa jag vet, men nu börjar jag bli taggad och självklart kommer ni få följa med mig i min fasta 🙂

Vill ni läsa mer så hittar ni massa bra recept mm hos Må Bra –> http://www.mabra.com/52

Någon av er som testat 5:2 dieten eller periodisk fasta?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Precis 🙂

  idawarg 2013-08-25 13:59:00
  Svara
 • Och precis där tar jag bort din blogg från mina favoriter. Trodde du var sundare och kunnigare än att hoppa på trenddieter. Hoppa över frukost, väldigt förnuftigt….eh?

  Maria 2013-08-24 10:49:00
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Jag har ej hoppat på någon trenddiet. Läs mitt nya inlägg om varför jag ska testa fasta

   idawarg 2013-08-24 12:33:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Hej Ida,

    Jo jag känner till argumenten, de är de samma överallt i media, men du får väldigt gärna dela med dig av de vetenskapliga artiklar du har läst som bevisar detta. Jag har nämligen sökt igenom de databaser jag har tillgång till utan att hitta något…

    Och med vetenskapliga artiklar så menar jag originalartiklarna som förklarar studiedesignen, inte de korta notiser som journalister i populärpressen återger. Problemet är att okunniga journalister tyvärr allt för ofta drar förhastade slutsatser av dessa ”vetenskapliga bevis” som kommer från studier på en allt för liten population, på en icke-randomiserad befolkning eller på studier som inte är placebo-kontrollerade.

    Har du ingen utbildning inom vetenskapen så rekommenderar jag starkt att du läser denna artikel som väldigt bra och på ett lättförståeligt sätt förklarar varför man ska vara kritisk och inte dra förhastade slutsatser från vetenskapliga artiklar:

    http://colliersmagazine.com/article/bluster-or-breakthrough-how-public-should-evaluate-medical-reporting

    Dagens journalister borde vara kunnigare och ta ett större ansvar innan de sprider dessa ”forsknings-genombrott” men nu är det som det är och då får man istället lära sig själv att vara källkritisk. Hoppas du tycker artikeln är lärorik.

    Maria 2013-08-24 22:16:00
    Svara
    • Svar på Marias kommentar.

     Här kommer det vetenskapliga arttiklar. Trevlig läsning….

     Först kan vi ta en studie som visar på tillväxthormonets fysiologiska aspekter och dess samband med IGF-1:

     http://m.edrv.endojournals.org/content/19/6/717.full

     Här är en studie som säger att fettintag inhiberar tillväxthormon-utsöndring och signalvägar:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19276230/

     Här är en studie på insulinets nedreglerande effekt på tillväxthormonreceptorer:

     http://m.pnas.org/content/94/21/11381.abstract

     Här är en studie som mer djupgående förklarar inhiberingen av ovan nämnda receptorer och dess nollställande med insulin/glukos:

     http://m.jbc.org/content/274/19/13434.abstract

     Här är en studie som visar på en positivt påverkad tillväxthormonutsöndring vid fasta:

     http://m.jcem.endojournals.org/content/74/4/757.abstract

     Här är en som visar hur lipolysen förhöjs av fasta:

     http://m.jcem.endojournals.org/content/94/3/965.abstract

     En studie på hur kvinnor påverkas av fasta, bla proteinsyntesens påverkan tas upp:

     http://m.ajpendo.physiology.org/content/289/5/E814.abstract

     En studie som visar att fasta bla ökar ämnesomsättning:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/2405717/

     En till som visar liknande effekt som ovanstående:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10837292/

     Här är en studie som visar på fastans påverkan på katekolaminer (som reglerar nervsystemet):

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17201801/

     Periodisk fasta minskar oxidativ stress:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23582559/

     IF ger ökad nervregeneration:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23267845/

     Fasta motverkar epilepsianfall:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23206889/

     Hjärt/kärl riskfaktorer minskar med fasta:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23113919/

     IF minskar risken för bröstcancer:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22414375/

     IF ger en ökad kognitiv funktion och minskad risk för alzheimer etc:

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23639403/

     idawarg 2013-08-25 07:41:00
     Svara
     • Svar på idawargs kommentar.

      Tack. Har än så länge bara läst abstracts’en (får se om jag kan få fatt i full texts på jobbet), men jag håller fast vid att du bör läsa länken jag skickade. En del av studierna verkar vara på djur, de på människor på väldigt små grupper och väldigt korta perioder och en del observationsstudier. Jag skulle inte säga att det finns vetenskapliga bevis, kanske vetenskapliga indikationer, men det är långt ifrån bevisat och de långvariga effekterna anar vi inte. Dessutom är många av fastorna i artiklarna betydligt längre och många nämner även svält…

      Maria 2013-08-25 09:20:00
      Svara
      • Svar på Marias kommentar.

       Håller med om att man ska vara kritisk och det kommer jag att vara. Har inte börjat testa fastan ännu och känner jag att min kropp mår dåligt av den så kommer jag även skriva det och självklart sluta med den.

       idawarg 2013-08-25 09:26:00
       Svara
    • Svar på Marias kommentar.

     Du har så rätt och tack för länken, ska absolut läsa den. Jag har lärt mig det mesta om fasta och upplägg av min kollega på gymmet jag jobbar på som själv forskar. Ska kolla med honom om det finns någon bra artikel som jag kan hänvisa dig till. Återkommer…

     idawarg 2013-08-24 22:28:00
     Svara
 • Jag tycker att 5:2 verkar intressant och har läst en hel del om det. Ska börja nästa vecka och tror det kommer fungera bra bara man lär sig

  Annika 2013-08-23 22:48:00
  Svara
 • Hej Ida!

  Har alltid älskat din blogg och tyckt den har varit super bra och inspirerande.
  I våras insjuknade jag in i Anorexin, mycket pga denna hets i sociala medier kring träning och kost. Jag fick en förvrängd syn helt enkelt.

  Stor del utav min vardag gick ut på att läsa ätstörningsbloggar och bantingsrecept samt tips. MEN, jag läste även din blogg under den här tiden och tänkte alltid ”Ida är min största förebild. Hon är hälsosam, men hon är inte sjuk. Hon krossar aldrig gränsen”. I och med min inläggning blev jag tvugen att sluta läsa på sociala medier, bloggar osv om olika dieter och bantningar. Men jag fortsatte läsa din, för du är ju så hälsosam på ett sunt sätt. En riktigföre bild!

  Förrän nu. Blir riktigt upprörd och framför allt ledsen. Nu vågar jag inte riktigt fortsätta läsa din blogg då detta var väldigt igångtriggande för mig. (Jag är mycket medveten om att det är din blogg och du får skriva vad du vull). Vilket är tråkigt, då jag såg upp till dig. Vilket jag kan tänka mig att många andra unga tjejer gör.

  Detta inlägg bidrar till fler ätstörnignar hos fler unga tjejer i min ålder. Dieter är för överviktiga som måste gå ned. Inte för superhälsosamma och vackra tjejer som dig, eller mig, eller andra unga tjejer som har normala kroppar.

  http://moonans.forme.se – Läs gärna om min kamp emot ätstörningen.

  Vill inte trycka ned dig på något sätt, bara ge en tankeställare! Kram

  Jennifer 2013-08-23 22:35:00
  Svara
  • Svar på Jennifers kommentar.

   Hej Jennifer och tack snälla för din kommentar! Har skrivit ett inlägg idag om varför jag ska testa fasta och det kommer ej förekomma någon hets i min blogg och det kommer fortsätta vara sund och bra mat! Jag gör inte fastan för att gå ner i vikt utan för de hälsoördelar den för med sig. Jag kommer äta precis samma som innan + lite till, och kommer bara skjuta på mina mattider. Ordet diet tror många har med viktnedgång och bantning att göra men diet betyder kosthållning och alla har en diet även om man ska upp, ner eller hålla vikt. Men jag förstår vad du menar och hoppas se dig här i framtiden då det inte kommer vara någon bantningshets alls, lovar! Ska kolla in din blogg 🙂 Kram

   idawarg 2013-08-24 12:41:00
   Svara
 • Jag testade ett tag med att bara äta mellan 12-21, dock gick jag ner mycket i vikt för det kändes som att jag inte fick i mig tillräckligt med mat för allt mitt tränande. Funkade mycket bättre för mig att äta 9-18, låter kanske konstigt eftersom det är lika lång tid 😛 Men då blev det mer naturligt med frukost, lunch, middag och mellanmål där emellan 🙂 lycka till, ser fram emot att få läsa vad du tycker om det sen! 🙂

  Ida 2013-08-23 20:54:00
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Jag förstår vad du menar och jag tror man får anpassa fastan efter vad som passar en själv bäst. Jag kommer nog också få testa mig fram 🙂

   idawarg 2013-08-24 12:42:00
   Svara
 • Jag och min sambo har kört i nästan 3 månader nu. Vi har båda gått ner lite grann i vikt men vi hade ingen ambition att tappa vikt eftersom vi är rätt slanka båda två. Har testat många dieter för att hitta en livsstil som passar mig. Främst eftersom jag har en tendens att överäta ibland. 5.2 är det som jag verkligen fastnat för. Det är så flexibelt och enkelt. Jag mår jätte bra, tränar även de dagar jag fastar! Är helt lyrisk över 5.2, testa! Jag äter också enligt periodisk fasta med matfönster på mellan 8-9 timmar.

  frokennea.blogg.se 2013-08-23 18:32:00
  Svara
 • Hej Ida!
  Hittade din blogg nu och jag är helt fast.
  Jag vill gå ner i vikt, till sommaren ska jag ta studenten och därför väldigt peppad på att tappa kilon och slimma min kropp. Men jag har ett problem, vart ska jag börja? Jag vet mycket om kost efter att jag har läst på mig massor på flera bloggar och internet samt böcker. Men det finns ett par problem 1. Jag går i skolan och maten i skolan är inte speciellt näringsrik och bra, ska man ta med matlåda eller har du tips om hur jag ska göra med skolmaten? 2. jag vill gärna gå eller springa innan skolan/frukost men min buss hemifrån går kl 7 på morgonen eftersom att jag bor 3 mil från skolan.. Hur tycker du jag ska lägga upp min träning? ska jag blanda kondition med styrka? och vilka typer av övningar ska jag satsa på? ska jag använda mig av tunga vikter och korta reps eller ska jag använda mig av lättare vikter och längre reps? Sen en sak till. Jag har VÄLDIGT bred rygg och det ser ännu värre ut när man har fett på den. Finns det något sätt man kan träna så att ryggen inte ser så bred ut eller hur får man bort fettet runt rygg och armar? Känner mig väldigt okunnig i träning individuellt då jag tränat handboll i kanske 12 år.
  Sååååå himla tacksam för svar
  kram
  Ebba

  Ebba 2013-08-23 17:50:00
  Svara
  • Svar på Ebbas kommentar.

   Hej Ebba och tack snälla och välkommen hit 🙂 Försök att i skolan ta mer av kött/fisk/fågel och sallad och lite mindre av pasta, potatis, ris. Kanske finns det fullkornsknäcke du kan äta istället? Undvik dricka saft till maten (jag drack saft vareje dag i skolan :S vilket inte är att rekommendera). Ta med dig mellanmål som du kan ta innan och efter lunch med bra mat och skippa skolcafeterian. Kanske hinner du ta en kort promenad på lunchen istället? En blandning av styrka och kondition är grymt! Kör cirkelträning 🙂 En bred rygg är grymt snyggt! Rätt kost och motion kommer minska fettet över hela kroppen. Går ej att punktförbränna även om man skulle vilja 🙂 Lycka till och hoppas få se dig med på mina måndags utmaningar framöver 🙂 Kram

   idawarg 2013-08-24 12:50:00
   Svara
 • Hej! Intressant inlägg! Snabb fråga; varför just 12-21 och inte tidigare och sluta tidigare på kvällen? Hörde en kompis som körde ungefär samma grej fast åt frukost och åt sen inget efter kl 18 på kvällen. Vad gör det för skillnad? Tack för allt intressant jag lär mig på din blogg!

  Linnéa 2013-08-23 16:20:00
  Svara
  • Svar på Linnéas kommentar.

   12-21 är tider jag tror kommer passa mig bäst då jag tränar sent och vill äta efter 🙂 Men man kan anpassa tiderna efter ens eget liv. Kram Ida

   idawarg 2013-08-24 12:51:00
   Svara
 • Jag har ätit enligt 16:8 fastan i ca 6 månader. Jag har avvikit från schemat genomsnittligt en gång/månad. Det har fullkomligt frälst mig! Jag har tidigare haft ätstörningar och även om man rekommenderas att inte fasta med ÄS i bagaget så har jag aldrig mått såhär bra! Självklart i samband med regelbunden träning och stor psykisk omställning. Eftersom jag tränar så ofta passar 16:8 fastan mig utmärkt, att endast äta 500kcal en dag då jag tränar är för mig hel otänkbart! Många kan få problem att få i sig tillräckligt med kalorier, men att inleda och avsluta fastan med en proteinshake hjälper till så man får i sig både extra kalorier och protein. Tilläggas bör även att min ÄS var hetsätning och kompensation (typ bulimi). Det som gör mig lättad är att när kl är 20 är jag färdigäten för dagen. Jag får extra tid på morgonen eftersom jag inte äter frukost. Jag sysselsätter mig med andra saker och njuter fullkomligt av varje måltid! Detta förutom alla hälsofördelar såsom att risken för många hjärt-och kärlsjukdomar minskar, IGF-1 värdet sjunker, kroppen bränner fett utan att svälta, min mage mår mycket bättre! Jag har aldrig mått såhär bra, jag välkomnar hungern och har lärt känna min kropp. Jag är sällan sötsugen eller särskilt hungrig. Jag känner mig som sagt frälst och tycker att alla borde ge det en chans! Men läs på ordentligt om det innan!

  Andrea 2013-08-23 14:37:00
  Svara
  • Svar på Andreas kommentar.

   Åh vad roligt att höra nu blir jag ännu mer taggad på att testa. Har varit lite orolig över att jag inte ska ha ork till träning men skönt att höra att det funkar 🙂 Var det tungt de första dagarna/veckorna eller mådde du bra från början?

   idawarg 2013-08-24 12:54:00
   Svara
 • Håller helt med dig. Finns inga genvägar till en hälsosam kropp och dieter är oftast bara skitsnack. Ren och bra mat i lagom mängd är det bästa 🙂
  Fastan kommer jag endast testa eftersom det finns vetenskapliga bevisningar på att det finns stora hälsofördelar med den 🙂

  idawarg 2013-08-23 14:03:00
  Svara
 • Förlåt att jag skriver om detta igen, men som sagt började jag blogga i mitten av sommaren med motiveringen: Du finns. Du är inte glömd. Jag vill så gärna ha lite fler läsare. så gör mig en tjänst och besök den http://rtb.blogg.se

  Ida, du är också en av anledningarna till att jag startade bloggen 🙂

  Sebastian 2013-08-23 13:48:00
  Svara
 • Kan du inte du berätta lite mer om de flesta olika dieter som finns? Så att man kanske hittar någon passar just mig. Och en fråga till om den här 5:2 dieten, spelar det någon roll vilka 2 dagar man fastar? Vilka dagar tror du är bäst att fasta på?

  nicco 2013-08-23 13:47:00
  Svara
  • Svar på niccos kommentar.

   Absolut. Har skrivit om paleo och lchf innan som du hittar om du söker på höger sidan av bloggen 🙂 Det spelar ingen roll men jag rekommenderar inta att lägga fastan 2 dagar i rad.

   idawarg 2013-08-23 14:00:00
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt