Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

BLI AV MED DIN IBS

Svar på kommentar…

Hej Ida!! Din blogg inspirerar verkligen och man blir aldrig trött på att läsa det du har att säga eller visa. Jag har själv jobbat en del som lärare och vet hur härligt det är att få ta del av andra människors utveckling och lärande!
Dock har jag en fråga till dig som rör kost/välmående/magen. Fick häromdagen diagnosen IBS och efter lite egna efterforskningar har jag kommit fram till INGENTING..!! Man får helt enkelt prova sig fram!?! Men vart ska man börja? Det går ju inte att utesluta allt, för att sen testa eller?

Snälla Ida, om du har någon erfarenhet eller tips om det här vore det underbart att få ta del av då jag är helt förstörd för tillfället. Efter fyra veckors sjukskrivning och ett antal tappade kilo och sömnlösa nätter senare vill man ha alla råd man kan få.

SVAR: Hej och tack snälla för din kommentar! 🙂 Så tråkigt att höra och jag kan lova att du inte är ensam! Så många får diagnosen IBS av läkarna och släpps sedan utan någon vidare utredning eller hjälp och kvarstående problem som sedan påverkar både livskvalite och vardagen! Istället för att gå till grund och botten med det egentliga problemet så skriver läkaren ut några piller som botar symptom av sjukdomen men egentligen inte själva sjukdomen. Eller så ger de en något taskigt kosttips om att äta mer fullkornsprodukter och fibrer som i många fall kan förvärra problemet!

Vill klargöra att det jag skriver här är utefter mina egna erfarenheter och vad som har hjälpt mig och självklart finns det andra orsaker till IBS än de jag skriver nedan.

Som jag berättat tidigare så har jag haft/har problem med magen men har aldrig gått till doktorn för att få diagnosen IBS = Irriterad tarm, eftersom jag mycket väl själv kan känna att jag har en irriterad tarm och vet att jag inte kommer få någon vettig hjälp av läkarna. Slöseri med tid helt enkelt! (Självklart finns det undantag och duktiga läkare också men tyvärr såra att hitta).

I bästa fall så gör läkarna också ett glutentest vilket i många fall är åt rätt håll. Felet är bara att läkarnas test eller de på apoteket inte alls är pålitliga och väldigt svart på vitt. I de flesta fall visar dessa negativt, alltså att man inte är allergisk mot gluten. Men det finns olika grader och överkänslighet vilket inte visas i testerna. Sedan så skadar gluten människors tarmludd och många år av en kost innehållande gluten kan ha gjort mycket skada och påverkar matsmältning och näringsupptag vilket sedan kan leda till alla möjliga mag/tarmsjukdomar , IBS, uppblåst mage, förstoppning, diarre, trötthet, näringsbrist, infertilitet, benskörhet, Cancer och många andra hemskheter.

Därför rekommenderar jag verkligen alla att testa en glutenfri kost. Har man inte redan problem så är det mycket stor risk att man kommer att få i framtiden. Att äta en glutenfrikost är i dagens läge ganska enkelt. (För er som inte vet så är gluten i stora drag sädesslag som vete, råg och korn. Googla gärna och läs mer eller vänta på mitt inlägg om gluten som kommer).

Många som övergår till en glutenfrikost känner oftast en stor förbättring redan efter någon vecka, dock så kan det ta allt från 3 mån till flera år med en glutenfri kost innan man blir helt bra så det gäller att ha tålamod. Tarmen måste läka och reparera sig från de skador gluten har gjort och det händer tyvärr inte över en natt.

En annan orsak till IBS eller andra tarmsjukdomar kan också vara en överkonsumtion av mjölk. Komjölk innehåller mycket Kaseinprotein som är svårt för en människa att bryta ner. Ganska förståeligt då komjölken egentligen är till för att en kalv att växa och en ko/kalv har 4 magar och en mycket grövre benstomme än människor. Därför kan det i många fall funka bättre med produkter gjorda på get och fårmjölk då de inte är lika grova som en ko.

Jag kan fortsätta skriva om detta ämnet i evigheter men nu tillbaka till din egentliga fråga. Jag skulle rekommendera dig att testa ta bort gluten helt och sedan dra ner/ta bort komjölksprodukter ur din kost. Testa det i några veckor och du får mer än gärna informera mig hur det går och hur du mår.

Lycka till! Kram Ida

Hur mår era magar? Är det många av er som har problem eller kanske till och med fått diagnosen IBS?

Dela gärna med er av era bästa tips och erfarenheter här nedan då det kan vara till stor hjälp för någon annan. 

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Jag har haft problem med magen under ett antal år och fick för något år sedan diagnosen IBS, och de konstaterade också att jag är laktoskänslig. Jag har dock inte följt riktlinjerna jag fick av min dietist så bra, för det är så jobbigt, men jag ska nu ta tag i min kost, för det är jobbigare med en ständigt svullen mage och att alltid vara gasig och ha ont. Jag ska skära ner på laktos och gluten men framför allt äta lite och ofta. Jag får mest problem av stora intag av mat under kort tid.

  J 2013-08-21 22:05:00
  Svara
 • Jag måste bara göra ett inlägg här och anmärka att
  a) Om man har plötsligt förändrade tarmvanor/viktnedgång BÖR man gå till en läkare för att utesluta andra orsaker än IBS – t.ex inflammatoriska tarmsjukdomar som Chron’s eller ulcerös kolit som kräver specifik behandling och uppföljning.
  b) IBS påverkas inte bara av kost, utan även (kanske framförallt) av stress, nedstämdhet och oregelbundna matvanor. Ofta lider man även av dyspepsi (magkatarrskänsla), spänningshuvudvärk och sömnsvårigheter. Kort sagt – titta på HELA livssituationen, inte bara maten. Och gå på toaletten när du behöver, allt från 3 ggr/vecka till 3 ggr/dag är normalt och lyssnar man inte på sina tarmrörelser så kommer det att göra ont om man har IBS, går inte att komma runt.

  Hanna 2013-08-21 13:31:00
  Svara
 • Måste svara för att jag håller inte med helt om gluten testen som du skrev om. De blodprov som tas inom sjukvården har en tillförlitlighet på 95%. Dessa mäter antikroppar i blodet, som då om man inte tål gluten men äter detta är förhöjda. Självtester på apoteket är däremot inte att lita på. Googlar man det vanligaste testet i Sverige ser man att läkare avråder från dessa eftersom de kan vara falskt positiva. För att få diagnosen celiaki (tål inte gluten ALLS) tas vävnadsprov från tunntarmen för att se hur mycket av tarmluddet som är förstört. Har man celiaki kan man inte äta gluten ibland utan MÅSTE hålla strikt diet. Havreprodukter måste vara glutenfria, för ”vanliga” havreprodukter behandlas på samma ställen som andra sädesslag och kan då va kontaminerade med dessa. Om man misstänker att man har celiaki borde man gå till läkare och ta dessa tester. Inte experimentera själv. Det är riskfyllt att gå omkring med obehandlad celiaki.

  Mår man bättre att endast utesluta t.ex. vete är det en helt annan sak.

  Tänkte bara tillägga detta. Har celiaki sen födseln själv och är laboratorieskötare i Finland.

  Linda 2013-08-20 19:36:00
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Problemet är inte att proverna inte är tillförlitliga. Problemet är snarare att man på grund av kostnadsfrågan oftast bara kollar efter allergi mot gluten (IgE, IgA-antikroppar) inom sjukvården, och dessa testerna behöver inte ge utslag om man är glutenintolerant (IgG-antikroppar). Jag har själv fått diagnosen IBS av läkare efter att ha gjort diverse tester (bland annat allergitester, IgE/IgA) som inte visade något. Sedan gjorde jag ett födoämnesintoleranstest (igG-antikroppar) som jag betalade själv på en integrativ klinik, och fick stora utslag på gluten(!). Efter att ha varit jättesjuk i åratal och blivit lurad av läkaren (som sade åt mig att fortsätta äta gluten, jag var ju inte allergisk…) så blev jag markant bättre inom några veckor på glutenfri kost!

   Ett tips för att läka tarmen snabbare är att äta L-glutamin, det påskyndar processen.

   GladMage 2013-08-21 00:46:00
   Svara
 • Jag började få problem med magen när jag var kring 16. Testade att byta till laktosfritt och det hjälpte, men det blev ändå inte helt bra. Efter ett tag testade jag att utesluta mjölkprodukter helt och hållet vilket funkade!
  Jag tror att många kan råka göra det felet, att de testar att bara utesluta laktosen, alltså mjölksockret, ur sin kost, men det är många som heller inte tål mjölkproteinet och därför inte tål mjölkprodukter över huvudtaget.

  Idag ersätter jag det med havre/ris/soja produkter.

  Sedan gick det några år till innan magen började krångla igen och jag bestämde mig för att testa på att utesluta gluten. Och ja, magen mådde igen mycket bättre 🙂

  Så idag äter jag alltså en kost utan animalisk mjölk och gluten.
  Dock kan magen fortfarande krångla lite ibland. Exempelvis kan jag inte äta väldigt mycket frukt på en och samma dag, den gillar inte allt för fet och flåtig mat, stekt mat, för mycket kaffe eller cider.

  Även om jag utesluter alla dessa saker så kan magen vissa kvällar ändå bli ganska uppblåst och gasig, så det verkar fortfarande vara något litet som jag har missat. har bestämt mig för att börjar föra en matdagbok för att gå till botten med det 🙂

  Jag har helt struntat i att gå till läkaren för att få hjälp, vilket kanske inte skulle rekommenderas av alla, men jag har tyvärr inget som helst förtroende för läkare när det kommer till sånna här lite mer diffusa problem.

  Sandra 2013-08-20 08:23:00
  Svara
 • Jag fick diagnosen IBS för 4 år sedan. I början uteslöt jag förutom gluten även socker, råa grönsaker, fet mat och mjölkprodukter. Jag åt aldrig varm och kall mat samtidigt, för magen reagerade på det. Det tog ca 2 år att magen började må bättre. Idag kan jag äta gluten i mindre mängder när det kommer till fullkornsråg, dock inte vete. Socker håller jag mig ifrån och rött kött har jag inte ätit på 2 år. Jag trodde att det skulle vara superjobbigt att äta gluten- mjölk- och sockerfritt men man vänjer sig fort 🙂 Jag äter fortfarande kall och varm mat vid olika tillfällen om det bara går. Tyvärr är det så att man måste testa sig fram att vad som funkar bäst för en själv 🙂 Lycka till allihopa!!

  Janette 2013-08-20 08:17:00
  Svara
 • Jag har ganska så svår IBS, min mage är uppsväldd och jag ser ut att vara gravid i 9:one månaden var och arannan dag. Min mage klarar inte av gluten och laktos, jättelite gluten (kanske en brödskiva) går bra men det känns bara onödigt då jag vet magen inte mår bra av det. Sedan går inte för mycket och för stora portioner , jag måste dela upp maten och äta halva portioner ungefär och flera gånger per dag. Lök går inte, men som sagt, i små små små mängder går oftast allt. Äter jag för mycket eller dricker för mycket alkohol eller råkar äta för mycket gluten så är min mage uppsvälld i en vecka eller ibland en månad!
  Motion gör det bättre även 🙂

  Lisa 2013-08-19 18:13:00
  Svara
 • Jag har IBS och funktionell dyspepsi (Kronisk magkattar). Har haft det i flera år och har kommit fram till att min mage inte klarar av kolhydrater, jag får förstoppning av det och blir väldigt uppsvälld. Alkohol är verkligen big no no, magen kollapsar totalt av det. Mitt tips som fungerar för mig är inga kolhydrater, ingen alkohol och så lite stress som möjligt då det också förvärrar symptomen.

  Carro 2013-08-19 10:54:00
  Svara
 • Jag har ulcerös colit, och när jag fick min diagnos så trodde läkaren att jag också hade en ”släng av IBS” eftersom jag hade så mycket ont i magen. Jag vet inte hur det ligger till eftersom jag slutade lyssna på läkaren då han sa att det jag åt absolut inte spelade någon roll för min UC. Jag har provat många olika dieter och i våras hade jag så ont så ofta att jag provade det extrema, att äta helt emot det jag hade ätit innan dvs en lågkolhydratskost med mycket mer fett (lchf). På en dag märkte jag skillnad och jag var helt fascinerad över att jag kunde gå en hel dag utan att ha ont i magen. Nu har jag slutat med min medicin, som min läkare för övrigt sa att jag behövde äta varje dag resten av livet, och jag mår bättre än någonsin! Kan dessutom tillägga att jag aldrig har haft så mycket energi till träning som jag har nu!

  Carro 2013-08-19 08:46:00
  Svara
 • jag kan rekommendera alla känsliga magar att läsa http://hej.blekk.se/2013/08/04/fina-flickor-bajsar-glitter/ för tips och råd! ibland är det mer än bara kosten som påverkar ibs. det är ju så olika från person till person. det kan ibland till och med vara mer psykiskt (typ stress, oro och ångest) än fysiskt.

  Elin 2013-08-18 22:57:00
  Svara
 • Har också problem med min mage och läkaren bara kände på magen o sa det antagligen va IBS!! Ska testa o köra utan gluten för att se om det blir bättre. Tack för att du tar upp ett så viktigt ämne.

  lisa 2013-08-18 22:40:00
  Svara
 • För ett tag sedan skrev du att du skulle skriva ett inlägg med hur man kunde ta reda på vilka kosttilskott man behövde osv. Jag har väntat på det jättelänge nu, när kommer det?:(

  Saga 2013-08-18 21:38:00
  Svara
 • Halloj!

  Jag är diagnosticerad IBS och har haft stora problem med min mage sedan barnsben.
  Från och till har jag provat att inte äta mjölk produkter osv… och till slut när jag fick diagnosen IBS (efter diverse jobbiga utredningar) så började jag utesluta alla mjölkprodukter och det funkade bättre. Att leva hälsosamt och plocka bort snabbmat, och feta produkter är det allra bästa och jag kan ju bara drömma om chips/dipp och alkohol på en och samma kväll 😉
  Kanske är lika bra då jag blivit väldigt mycket hälsosammare p.g.a min sjukdom.
  Men man kan ju känna att jag hade önskat en bättre utredning med läkare som tog mig seriöst då jag många gånger fortfarande än idag vaknar mitt i nätterna efter att jag drömt något om att jag packar min mage med stora stenar (så ont gör det) osv osv.

  Snart ska jag dock tillbaka efter att jag haft ont på ett annat ställe i magen i ca 1 år utan att de rett ut detta. Så får ”hoppas” det inte blivit några allvarligare komplikationer utav min ibs.

  Kram Malin

  mnjnsdance.blogg.se 2013-08-18 21:07:00
  Svara
 • Hej!
  Jag har varit diagnosticerad med IBS i snart fem år och det som funkar bäst för mig är att bara äta laktosfria produkter och även de laktorsfriaprodukterna med måtta. Har även fått utesluta pasta och köttfärs (för fet mat retar upp magen). Det som funkar bäst är att utesluta fet mat och att äta på fasta tider. Stress förvärrar problemen och när magen bråkar som värst är det bästa för mig att bara sträcka ut magen och inte äta något på ett par timmar.
  Bästa magmaten (ur mitt perspektiv) är kyckling, potatis, ljust bröd snälla frukter o bär som banan, blåbär, hallon. Värst för magen är (för mig): köttfärs, pasta, pizza, glass, rå lök, fullkornsprodukter med extra fibrer.

  Hoppas detta kan hjälpa någon 🙂

  Emelie 2013-08-18 20:45:00
  Svara
 • åååh så glad jag blev av inlägget! Anar att jag själv har IBS då jag förra måndagen läste om det och gjorde onlinetest då jag blev förbannad på min (igen) uppsvullna mage. Men har under denna vecka dragit ner på gluten och försökt äta så glutenfritt som möjligt och jag märkte redan skillnad efter några dagar, HÄRLIGT!

  Men borde jag ändå gå till läkaren och få diagnos? Gjorde i våras test på celiaki men det hade jag inte, som tur är!
  Tack för ett suveränt inlägg!

  Hannah 2013-08-18 20:27:00
  Svara
 • Hej Ida!
  Din blogg är verkligen intressant att läsa och dina tips brukar alltid vara värt att testa. Kanon!
  Men det här med IBS stämmer inte riktigt. Jag fick diagnosen för snart två år sedan. För att få diagnosen IBS måste man genomgått tester för att utesluta annat. Gastroskopi, koloskopi, blodprover m.m. Visar man minsta tecken på gluten eller laktos -intolerans så får de inte ge diagnosen.
  Jag fick dessutom chansen att gå en kurs på Sahlgrenska i Göteborg som hjälpte mig jättemycket. det är forskare och proffesorer som sammarbetar i ämnet med kollegor i Schweiz så man får lära sig mycket inkl. det psykologiska. Sedan får man helt enkelt testa sig fram men de slog hål på många myter och förklarade vad det egentligen var vi upplevde. De påpekade att man går miste om mycket helt i onödan. Ett tips till de som fått de kassa läkarna som inte är så insatta 😉
  Jag kan ju inte dra hela kursen här men som exempel, sa de att man kunde dra ner på mjölkprodukter men att köpa laktosfritt när man har IBS bara är att köpa en dyrare produkt. Däremot fick man läsa på mer om stärkelse vilket jag inte satt mig in i så mycket. Gluten verkar du vara bra insatt i. Är detta något du skulle kunna skriva om? Eller har du gjort det kanske? Ett exempel de hade var banan. Man kan vara känslig mot ”grön” eller gulare” banan beroende på vilket av de tre typerna av IBS man har.

  Hälsa dina bloggläsare att de som fått diagnosen IBS verkligen kan få hjälp! Eller få rätt diagnos istället…..

  Lisa 2013-08-18 20:27:00
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Jag genomgick liknande situation som dig och skulle även få gå på den kursen du skriver om, (fick böcker om det osv istället så länge tills jag skulle få gå på den) men iaf, håller med dig om en del men just det med mjölken och att köpa laktosfritt har faktiskt hjälpt mig mycket (och jag har som sagt då diagnosen utifrån de exempel du gav)
   Fast det är givetvis en dyrare produkt.. Men hellre det än ingen mjölk/grädde osv allt 🙂

   Malin 2013-08-18 21:11:00
   Svara
   • Svar på Malins kommentar.

    Ja, visst mår man bra av att veta mer, eller hur skall man säga…när man får information känner man sig tryggare. Tror det är bra att testa att köra laktosfritt om det fungerar. Allt som stämmer för dig och gör dig trygg kommer hjälpa dig att må bättre och våga testa nya metoder som kanske också hjälper. Jag körde laktosfritt i två år och tyckte att det fungerade bra. Men sedan kom jag framtill att det snarare hjälpte att dra ner på mjölkprodukter, använda alternativ ibland och…äsch! Våga testa när du vet att du skall vara hemma eller på någon annan ”säker” plats och försök hålla hårt på att inte äta fett men så naturligt som möjligt! Lycka till med allt! Man får kämpa ibland 😉

    Lisa 2013-08-19 00:17:00
    Svara
 • Hej Ida! Jag har haft en del magont det senaste året och har testat negativt mot både gluten och laktos. Jag har prövat att utesluta laktos i en vecka och det hjälpte inte heller. Men jag funderar på om min mage skulle kunna vara känslig mot fibrer för att magproblem började efter att jag började ändra framförallt mina frukostvanor och nu äter jag ofta frukostar som bland annat innehåller ganska fiberrika produkter. Fiberberikad havregrynsgröt med kokt ägg, fiberrik hemmagjord müsli och naturell yoghurt (fiberberrikade havregrynsflingor och rågflingor) och grovt fullkornsbröd eller knäckebröd. Därför undrar jag om du har lite tips på bra, mättande frukostar som inte innehåller dessa grejer samt andra fullkorns- och fiberrika produkter?

  Fanny 2013-08-18 19:50:00
  Svara
 • Jag håller med dig angående magen och gluten/laktos. Har bott i Asien en del av mitt liv och där är ju de flesta människor glutenallergiker. Här hemma innehåller kosten mycket mer av dessa produkter och min mage har under flertalet år av mitt liv krånglat men när jag testat gluten/laktosfri kost så har den fungerat perfekt liksom den gjorde när jag bodde i Asien. Lycka till med era magar folk – det är värt ett försök att lägga om kosten.

  pilla 2013-08-18 19:40:00 http://pernillabredolt.blogspot.com
  Svara
 • Jag har hört av min syster som också nyligen fått IBS-diagnos att man skall vara försiktig med gabsbildande grönsaker så som bönor och lök, liksom med sötningsmedel och alkohol då de också irriterar tarmen… Utöver detta äter hon glutenfritt och det verkar gå bra! 🙂 lycka till!

  Veronica 2013-08-18 19:31:00
  Svara
 • Håller med angående gluten 😀 bland det bästa som har hänt mig utöver min kandidatexamen. Hade lidit sedan jag var liten då de redan då satte mig på olika kurer som förvärrade det hela. Testerna är inget man ska lita på att gå till dietist och prova olika metoder utifrån det problem som man har är det bästa.

  Arw 2013-08-18 19:10:00
  Svara
 • Jag har med mycket bekymmer med min mage men har inte försökt göra något åt det än :/

  Rebecka 2013-08-18 18:17:00
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Susanne Barnekow
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind