Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLK – DEL 1

Jag skrev i ett inlägg igår om att komjölk är dålig för människan. Direkt så blev det diskussion och det är väldigt intressant faktiskt hur mycket känslor denna vita dryck kan ge?!

Komjölk är ett så vanligt förekommande livsmedel i våran kost här i norden att man nästan anses som en idiot om man säger något dåligt om mjölk. För visst behöver alla mjölk för att få starka ben… eller?

Här är en del av en kommentar jag fått från en läsare…

”…varför säger du att komjölk inte är bra? Det är väl hur bra som helst, speciellt för personer som fortfarande står i växten som behöver mycket kalcium och liknande för att skelettet ska vara starkt och liknande?”

Superbra att du tar upp det här och du reagerar precis som de flesta gör när man tar upp diskussionen om komjölk. Från barnsben har man fått höra hur bra mjölk är och att man måste dricka mjölk för att få i sig kalcium och få en stark benstomme. MEN, vi i Svergie ligger i topp av de länder som har mest benskörhet och vi är nog ett av de länder som också dricker mest mjölk i världen, hur går den ekvationen ihop?

Vi i norden får i oss väldigt mycket mjölkprodukter och kalcium, men vad de flesta inte vet är att det krävs lika mycket mängd magnesium för att kroppen ens ska kunna ta upp det kalcium vi äter. Förr i tiden var mjölk en bra källa då den innehöll magnesium, men nu för tiden så pastöriseras och homogeniseras mjölken och alla nyttiga mineraler försvinner. Eftersom vi inte får i oss tillräckligt mycket magnesium så kan kroppen alltså inte ta upp det kalcium vi får i oss från mjölken och det blir både kalcium- och magnesiumbrist.

När det inte finns kalcium i kroppen för D-vitaminen att ta upp, så plockar istället D-vitamin upp det kalk som redan finns i benstommen. Det gör att bentätheten minskar och att mjölk i många fall faktiskt inte ger starka ben utan tvärt om svaga ben.

Men hur ska vi då få i oss kalcium om vi inte dricker mjölk? Genom att äta en varierad kost med mycket grönsaker, frön och nötter får vi i oss det kalcium som behövs.

Sedan finns det också många andra hälsofaror med för stor mjölkkonsumtion och hur mjölk och gluten påverkar våra tarmar och vårt näringsupptag. Men det är en annan lång historia som vi tar i ett eget inlägg.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
34kommentarer
 • Låter snarare som det är ”magnesiumbristen”, dvs att folk äter för lite grönsaker, som är problemet. Speciellt folk i norden äter dåligt med grönsaker (jämfört tex med medelhavsländerna). Glöm inte att mjölk är en viktig proteinkälla för många! Utan mjölk skulle många få proteinbrist. D-vitamin och KALCIUM ges till äldre för att förebygga benskörhet. Om din teori skulle stämma så blir ju frågan varför ej läkare ger äldre magnesiumtillskott, istället för kalcium och d-vitamin? Det är knappast någon hemlighet att D-vitaminbrist leder till benskörhet och att vi i Norden drabbas av benskörhet på grund av att vi ej har tillräckligt med solljus här (d-vitamin bildas i solen). Är själv vegetarian som dricker massor av mjölk och har aldrig haft magnesiumbrist. Det jag däremot ej gillar med mjölk är att den innehåller FOSFOR, det kan du kanske forska i och göra ett inlägg om så att mjölk tillverkarna får upp ögonen för vad konsumenterna tycker 🙂

  Fosfor 2014-02-25 23:27:00
  Svara
 • Hej!
  Varför skulle magnesium kunna försvinna vid pastörisering och homogenisering? Och har du någon källa till varför kalcium inte kan tas upp utan magnesium? Hade varit intressant att läsa mer om detta!

  Josefine Lindqvist 2014-02-03 13:45:00
  Svara
 • Mjölk är väldigt bra om man är under 5 år. Är man över 5 år är mjölk inte bra.

  Rena 2014-01-02 20:17:00
  Svara
 • Animaliskt protein är försurande för kroppen och likt det vi gjorde på bl.a. 80-talet i Sverige mot försurade sjöar, dvs ‘kalkade’ dem (basiskt) så gör kroppen likadant!
  Kött och mjölk försurar och kroppen löser då ut kalciumfosfat i blodet för att motverka detta.
  Fosfatet arbetar och vi pissar ut kalciumet = pissar ut vår benmassa!

  Att vi dessutom endast kan ‘ta upp’ ca en fjärdedel av kalciumet ur kons mjölk gör inte saken bättre.

  Människan är ju det enda däggdjuret som dricker (moders)mjölk efter spädbarnsåldern och INGET annat däggdjur dricker någon annan arts mjölk.

  Alla borde lyssna på denna föreläsning av en av de mer framstående inom kollen på mjölk.

  Mattias 2013-09-21 18:28:00
  Svara
 • Wow! Äntligen någon som är ”med i matchen”. Flera Amerikanska forskare har gått ut med farorna kring mjölken för länge sedan och som du skrev; så ligger vi i topp 3 tillsammans med USA och Finland i benskörhet. Det finns även forskning som visar samband mellan cancer och mejeriprodukter. Komjölk är inte en del av vår naturliga kost och det är ingen slump att ca 70 % av världens invånare är laktosintoleranta. Kan ju tas som en varning om inte annat. Dessutom är det helt oetiskt hur vi behandlar den stackars kon för mjölken. Tvångsimpregnerad i ca 5 år innan hon får åka till slakt. Hennes kalv får vara glad om den får dia ett dygn och sen ser dom inte röken av varandra. 🙁 för mig känns det totalt åt helvete i alla fall. Bra skrivet!!

  Anna 2013-06-06 16:34:00
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Tack för din kommentar och jag håller helt med allt du skriver! I USA är det här jättestort och förhoppningsvis kommer läkarna i Sverige komma med detta också. Dock kommer det säkert ta några år.

   idawarg 2013-06-07 10:42:00
   Svara
 • Förstår egentligen inte vad som är dåligt med just mjölken? Fine vi behöver magnesium och D vitamin för att kunna ta upp och utnyttja kalcium optimalt, mjölk är även en bra källa till just D vitamin. Lågt D vitamin intag är vanligt i Norden eftersom vi inte får tillräckligt med solljus. Mjölken i sig kan väl inte leda till magnesiumbrist?

  Lova 2013-05-23 15:52:00
  Svara
 • […] har blivit heta diskussioner om min artikel "Därför ska du inte dricka mjölk – del 1".Superkul tycker jag och jag älskar när ni kommer med era tankar och […]

  DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLK – DEL 2 | Ida Wargs träningsblogg 2013-05-23 10:15:13 http://idawarg.chic.se/darfor-ska-du-inte-dricka-mjolk-del-2/
  Svara
 • Hej Ida! Jag har inte förbjudit mjölk någonstans utan vill bara göra folk medvetna om vad en för stor konsumtion av denna vara kan göra med kroppen. Skulle vi äta lika mycket mandlar som vi äter mjölkprodukter så skulle det säkert också bli komplikationer. För mycket av något är aldrig bra , så det är överkonsumtionen som gör att det ka bli farligt.
  Angående källor så har jag inte tagit den här informationen från någon specifik artikel utan jag skriver det jag fått lära mig av väldigt duktiga och kunniga terapeuter jag träffat och diskuterat med och som hjälper mig med mina allergier.

  idawarg 2013-05-23 09:10:00
  Svara
  • Svar på idawargs kommentar.

   Dessutom gör vi något onaturligt med komjölken, den är ju inte direkt tagen från kon till mjölkpaketet direkt.. Komjölken är också formad efter en kalvs behov. Kalven dricker inte mjölk hela sitt liv, och det finns en anledning! Hade en ko/tjur druckit komjölk som vuxen hade ”den” mått väldigt dåligt. Vi dricker inte bröstmjölk som vuxna direkt .. 75% av hela världen är laktos intoleranta, som barn under 5 år är du normalt inte det eftersom då ”behöver” du dricka mjölk (inte komjölk då) Vi här i norden har gjort en mutation så de flesta klarar av att dricka animalisk mjölk, men det är fortf. inte bra tyvärr!

   Erika Augustsson 2014-02-15 20:19:00
   Svara
 • Jag brukar äta gröt med keso och mjölk till frukost, hur ser du på det? jag förstår precis ditt resonemang att mjölken vi konsumerar saknar många naturliga näringsämnen när den blir så behandlad, därför använder jag alltid röd mjölk i gröten eftersom det i alla fall är mer naturligt än lättprodukter. överkonsumtion av mjölk är ju naturligtvis inte bra, men jag har endast mjölk i gröten samt käkar massa keso eftersom jag tycker det är ett så fantastisk gott och enkelt sätt att få i sig protein. jag är väldigt säker på att jag inte är laktosintorelarnt och kommer från en släkt där mjölk konsumeras i stora mängder (kanske lite för stora haha)
  skulle kännas jätteskönt om du kunde ge lite respons på mina små funderingar kring dehär med mjölk och om jag kan forstätta som jag gör med gott samvete eller om jag ändå bör tänka om:)

  emma 2013-05-23 08:06:00
  Svara
 • Intressant!
  Men gäller detta även den tyska mjölken från tex Lidl.
  Jag tänker att den smakar mycket mer äkta mjölk än den som produceras i Sverige?

  Anela 2013-05-22 23:48:00
  Svara
 • åhh, där sänkte du dig i mina ögon, inte för att du just predikar om hur dåligt mjölk är, men att du orkar lägga ner energi på att skriva inlägg för att skriva fakta om de negativa aspekterna om mjölk helt utan Källor (!) Vad hända med att skriva källor?? du säger ju att det är sjukt hur samhället har blivit, det som står i alla tidningar osv, att det är fel att äta vanliga pannkakor för man kan ju faktiskt göra proteinpannkakor, det är fel att äta potatis för det innehåller kolhydrater, man ska inte äta griskött eftersom kyckling är ju bättre? tror du inte du bidrar till det samhället du är emot när du nu förbjuder mjölk, framförallt alla de tjejer och killar som ser upp till dig kommer ju utan tvekan göra precis som du!

  ida 2013-05-22 21:39:00
  Svara
 • åhh, där sänkte du dig i mina ögon, inte för att du just predikar om hur dåligt mjölk är, men att du orkar lägga ner energi på att skriva inlägg för att skriva fakta om de negativa aspekterna om mjölk helt utan Källor (!) Vad hända med att skriva källor?? du säger ju att det är sjukt hur samhället har blivit, det som står i alla tidningar osv, att det är fel att äta vanliga pannkakor för man kan ju faktiskt göra proteinpannkakor, det är fel att äta potatis för det innehåller kolhydrater, man ska inte äta griskött eftersom kyckling är ju bättre? tror du inte du bidrar till det samhället du är emot när du nu förbjuder mjölk, framförallt alla de tjejer och killar som ser upp till dig kommer ju utan tvekan göra precis som du!

  ida 2013-05-22 21:00:00
  Svara
 • Jag säger inte att något av det du säger är ”fel” eller att jag vet bättre än du. Jag har inte kollat upp någonting av det här så jag kan inte uttala mig om faktan. Men spontant (jag är en relativt ny läsare) så känns det som om du är emot det mesta i matväg… Din kosthållning skiljer sig ganska mycket från t.ex. PT-fia och andra ”kända” kostexperter/personliga tränare. Det känns som att du typ bara äter morötter, nötter och fisk… Du avråder från pasta, ris, potatis, bröd, socker, mjölk, och alla andra mjölk- och mjölprodukter. Jag tror att det finns stor risk att, särskilt yngre, läsare kan få uppfattningen att typ all mat är dåligt och sluta dricka och äta det mesta.

  Edith 2013-05-22 18:28:00
  Svara
  • Svar på Ediths kommentar.

   Jag säger inte att något är kaos att äta. Ingenting är så onyttigt att man aldrig kan äta det, men ingenting är heller så nyttigt att man alltid kan äta det. Det jag vill få fram är att vi i norden överkonsumerar mjölk ganska grovt och med det så kommer sjukdomar och tex. benskörhet. Absolut kan man äta mjölkprodukter i lagom mängd om man inte har någon allergi men många har allergi fast man inte vet om det och kan få komplikationer som tex. svullen mage och ibs vilket tex. några av de andra ”kända” träningsbloggarna har. Jag avråder alla att hålla sig från vetemjöl så mycket som det går och har man problem med magen så tycker jag även att man ska testa hålla sig borta från gluten för att se om det är bättre. Lider man inte så kan man absolut ha fullkornsprodukter med i sin kost.

   Ris äter jag själv och även potatis så jag vet inte vart du fått det från? De som vill tappa i vikt kan jag avråda att dra ner på det.

   idawarg 2013-05-22 20:56:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    ”DÄRFÖR SKA DU INTE DRICKA MJÖLJ” och en stor bild på ett mjölkglas med röd text ”VARNING”. Just saying.. 😛

    Edith 2013-05-23 20:08:00
    Svara
 • Nu är det så här
  att jag tycker du är rätt vågad att gå ut med vissa delar av din “information”.
  Jag säger absolut inte att du har fel, men i dagens läge finns det lika många
  studier som visar att vuxna kan dricka mjölk som att de inte bör göra detta.
  Mjölk innehåller väldigt låga värden av kalcium i gämförelse med många andra
  råvaror, nycklen i mjölken är att kalciumet i mjölken är till över 90%
  absorberbart, vilket gör kalciumupptaget så stort. Dagens vetenskap visar
  egentligen att mjölk troligen inte behövs i vuxnas diet men att om man dricker
  upp till 1l per dag har det heller ingen skadlig effekt (så länge man inte är
  laktos intollerant eller inte kan bryta ner proteinerna i mjölken). Men om man
  talar om mjölkens positiva effekt på bendensiteten hos vuxna, så ger daglig och
  regelbunden träning extremt mycket mer effekt och reducerar risken för
  benskörhet hos äldre, vilket mjölk inte kan göra hos vuxna. Om man som 40 åring
  plötsligt börjar att träna kommer risken för just benskörhet inte att bromsas,
  man måste tyvärr redan som ung börja träna och bibehålla träningen. Så jag
  säger, om man tycker om mjölk så är det fritt fram att dricka, men allt i lagom
  mängd. Annars tycker jag att din blogg är jätte bra. Kram

  Linn 2013-05-22 16:23:00
  Svara
  • Svar på Linns kommentar.

   Absolut kan man dricka mjölk i lagom mängd om man inte mår dåligt av det. Problemet är att de flesta vuxna har svårt att bryta ner för stora mängder mjölk och många är laktosintoleranta utan att veta om det (som jag tex). Det här kan gå många år utan att man vet om det och sedan helt plötsligt har mjölkintaget skapat massa komplikationer efter alla år som man (som jag) får ta hand om senare. Men som du skriver, i lagom mängd gör det ingen skada om man inte är överkänslig.

   idawarg 2013-05-22 20:59:00
   Svara
 • Sverige är dessutom ett av de länder som flest är laktosintoleranta i, och laktosintolerans är ju ett tecken på att vi ”egentligen” inte är skapta för att dricka komjölk…

  paulinasuonvieri.blogg.se 2013-05-22 16:03:00
  Svara
 • Hejsan Ida!

  Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant och vore väldigt tacksam om du kunde göra ett inlägg om just hälsofarorna med mjölk! Jag har varit överviktig, när jag började min viktnedgång låg jag på 76kg (är 1.64 lång och hade nästan inga muskler alls) och idag väger jag 65 sunda kilon. Dock är mitt slutgiltiga mål är 60 starka och vältränade kilon, haha 🙂

  Jag har testat olika träningsformer och variationer för kosten, och det som funkat bäst för mig är 1 timmes intensiv träning 3-4ggr i veckan + vardagsmotion och en lätt version av lchf då jag väldigt lätt överkonsumerar snabba kolhydrater i alla dess former annars, även om målet är att äta nyttigt! Självklart ser jag till att få i mig snabba och långsamma kolhydrater emellanåt för att kroppen ska må bra, men i en mindre mängd. Har just nu varit på en platå under en längre tid, men jag fortsätter kämpa på!

  NU över till poängen; Då jag undviker kolhydrater har mejeri produkter varit himla populärt för mig, vilket det lätt blir så som jag förstått det. Jag vet att ingenting är bra för en i för stora mängder, men det vore otroligt hjälpsamt för mig om du kunde berätta om varför det är dåligt för en, då det möjligtvis kan vara därför jag stannat av i min viktnedgång!

  Ledsen för den långa texten hehe, ville bara ge en så ordentlig förklaring som möjligt!

  Din blogg är fantastiskt, får så mycket inspiration, du är en riktig förebild!! Kram!

  Vanessa 2013-05-22 15:21:00
  Svara
  • Svar på Vanessas kommentar.

   tack snälla fina! jag kommer skriva mer om detta ämne och det du efterfrågar framöver så håll utkik. Kramar Ida

   idawarg 2013-05-22 15:41:00
   Svara
 • Hejsan Ida!
  Nu har inte detta med just mjölk att göra med jag skulle ändå uppskatta väldigt mycket om jag får ett svar på min fråga!
  Jag vet inte vad det är för fel på min mage, vad den håller på med egentligen. Jag äter nyttigt, äter inga snabba kolhydrater men dock äter jag ganska mycket laktos i form av turkisk yoghurt, keso och kvarg. Men ändå så verkar inte min mage vilja jobba. Jag är så hård i magen att det inte är sant och jag vet inte vad jag ska göra längre. Ibland har jag ätit nå knäckebröd och dagen efter står det still så jag försöker undvika det nu, samma sak med havregrynsgröt och andra saker med ganska mycket havregryn. Jag dricker mycket vatten, äter mycket grönsaker, mycket protein, tränar osv.. men den är så uppblåst och det är inte roligt!
  Har du några tips på hur jag kan få ordning på min mage? Är det laktosen kanske?
  Som sagt, skulle verkligen verkligen uppsakatta ett svar!
  Kram/ Kajsa

  kajsaa!* 2013-05-22 15:07:00
  Svara
  • Svar på kajsaa!*s kommentar.

   Hej kajsa! Det här kan absolut ha med mjölken att göra men det är inget som jag kan ge en diagnos på. Det låter som du har exakt samma problem som mig och för mig har det hjälpt att ta bort mjölk- och glutenprodukter. Jag har även andra matallergier som jag inte visste om som bidrar till mina magprobelm.
   Jag råder dig att testa äta en helt mjölkfri kost några evckor och se om det blir bättre. Om inte tycker jag att du ska söka till en läkare för att kolla im du har någraallergier.
   Lycka till Kram Ida

   idawarg 2013-05-22 15:14:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Tack för det snabba svaret! 😀
    Men jag undra bara mjölkfria produkter vad exakt är det? Kan man ersätta det med typ mandelmjölk eller havremjölk? och laktosfri är inte samma sak som mjölkfri eller?

    kajsaa!* 2013-05-22 15:39:00
    Svara
    • Svar på kajsaa!*s kommentar.

     Yes du har rätt. Mjölkfritt är tex. mandelmjölk, rismjölk, havremjölk mm. Laktosfritt räknas inte som mjölkfritt 🙂

     idawarg 2013-05-22 15:42:00
     Svara
     • Svar på idawargs kommentar.

      Okej, tack så hemskt mycket för tipset. Ska absolut testa det här och hoppas att det blir bättre! 😀

      kajsaa!* 2013-05-22 15:44:00
      Svara
 • Dricker inte själv mjölk, men tycker ändå dina påståenden är plockade rakt ut i luften, eller finns det möjligen källor som backar upp dina påståenden.
  Delvis innehåller mjölk magnesium, oavsett om den är pastöriserad eller ej. Att gröna grönsaker innehåller klart högre halter och troligen lämpligare som magnesium källa är korrekt och kanske det egentliga problemet, vi äter för lite gröna grönsaker i detta snabbmat/halvfabrikats samhälle. Inte ens i skolorna serveras ju riktig mat längre.
  Att D-vitamin skulle ”äta” upp kalcium i benen är enligt mig helt befängt. D-vitaminet hjälper snarare kalcium att faktiskt bygga upp benstommen. Har inte funnit ett enda forskarresultat som skulle stödja det påståendet. Om du däremot lider av D-vitaminbrist kommer benskörhet, uppmjuknad av benstomme att uppstå.

  Fotograf AcePhoto 2013-05-22 14:43:00 http://www.facebook.com/acephoto.se
  Svara
  • Svar på Fotograf AcePhotos kommentar.

   Efter att själv ha fått problem av överkonsumtion av mjölk har jag varit och besökt många utbildade terapeuter som hjälpt mig och gett mig information från böcker och forskning. Jag har också läst 100tals artiklar om det här då jag tycker det är väldigt intressant.
   D-vitamin äter inte upp benstommen men D-vitaminens uppgift att föra ut kalcium i kroppen för att bygga benstommen precis som du säger. Men är det så att kroppen inte kan ta upp kalcium pga magnesiumbrist så tar det kalk av benstommen istället. Så blir man rekomemnderad mjölk för sin benskörhet kan det i många fall bara göra saken värre.
   Pastöriserad mjölk innehåller säkert en liten mängd magnesium men inte tillräckligt.

   Jag menar inte att alla som dricker mjölk har magnesiumbrist och lider av benskörhet utan jag vill bara varna om att för högt mjölkintag kan leda till benskörhet och att det finns bättre källor till kalcium än mjölk.

   idawarg 2013-05-22 15:03:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Där håller jag definitivt med dig, ett allt för högt intag av mjölkprodukter är nog i mer än bara kalciumsammanhang inte alls lämpligt. Diskuterade mjölkens vara och icke vara med några vänner häromdagen, och tror att en stor del av just ökad mjölkintolerans, inte ligger i att vi dricker mjölk, utan att mjölkpulver tillsätts i allt fler livsmedel idag, och kommer i oss, delvis på ett onaturligt sätt eftersom mjölken är processad, men också i en enorm överkonsumtion.
    Kan passa på att tacka för en i trevlig blogg 🙂

    Fotograf AcePhoto 2013-05-22 15:30:00 http://www.facebook.com/acephoto.se
    Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Paulina Forsberg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Emma Danielsson
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind