Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

MANDELMJÖLK

Som ni vet så försöker jag äta en kost helt fri från komjölk då det av många anledningar inte är bra för människan. Något som jag har blivit HELT förälskad i är Mandelmjölk. Jag dricker min mandelmjölk som den är, blandar mitt proteinpulver med den, har den till gröten eller min egengjorda musli. Här om dagen fick jag ett bud med Alpros nya sockerfria variant av madelmjölk och hasselnötsmjölk. De är väldigt kalorisnåla och himelskt goda! Finns att köpa i de flest mataffärer.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej!
  Hittade in på denna blogg av en slump och läst runt lite. Såg den här diskussionen om komjölk och även om jag vet att det var ganska länge sen så tänkte jag lägga in mina two cents..
  Jag har varit raw food vegan i ganska många år och just mjölken har alltid varit ett av mina stora intressen att fördjupa mig i 🙂 Jag har alltid haft på känn att det är något skumt med mjölksituationen vi har i framförallt Sverige men även många andra länder. PR:andet för komjölk genom åren har varit en extrem succé. Det finns en inlärd uppfattning att det är något livsnödvändigt, att det stärker skelettet, att man växer av det och blir stor och stark. Reklamerna skrev ut budskapen tydligt och klart: Lyckliga kor skuttade runt på de svenska sommarängarna, och en typisk tonåring öppnar kylskåpet, tar ett par härliga klunkar av det vita guldet och ler förnöjt, drick din mjölk annars växer du inte som du ska.
  Som någon redan nämnt här ligger Sverige tillsammans med USA i högsta topp för diagnosticerade fall av benskörhet och skelettproblematik per capita. Är inte det väldigt underligt i länder där vi dricker mest mjölk i hela världen, om nu komjölk är lösningen på just samma problem? I Asien har man i årtusenden inte lidit av detta problem, benskörhet fanns helt enkelt inte där. Intressant nog har man aldrig druckit komjölk utan nöt- soya- eller andra mjölkvarianter. Förräns nu. När västvärldens (o)vanor börjat smyga sig in även i österländsk vardag – plötsligt ökar benskörheten, oförklarligt.
  Hur kan detta ske? Vi vet ju att mjölken innehåller kalcium, som behövs för ett starkt skelett. Detta stämmer! Men den absolut viktigaste komponenten för att människokroppen ska kunna absorbera och hantera kalciumet korrekt, är magnesium. Mjölk innehåller inget eller väldigt lite magnesium. Studier visar att ett högt intag av kalcium i kombination med ett lågt intag av magnesium är den högst sannorlika orsaken till osteoporos (benskörhet).

  Problemet med osteoporos är inte att man får i sig för lite kalcium, utan att det man redan har i skelettet försvinner. Därför, att äta ännu mer kalcium kommer inte att ta bort problemet, utan istället skapa ett större problem. Utan kombinationen med magnesiumet börjar kalciumet att avlagras i vävnaderna och förkalkning uppstår.

  Den största anledningen att inte dricka komjölk är alltså att den inte är gjord för oss människor, den är helt enkelt perfekt konstruerad med hela sin uppsättning av vitaminer och mineraler för den kalv som är tänkt att ammas av sin mor. Människans bröstmjölk ser helt annorlunda ut och dessutom kan alla i hela världen oavsett etnicitet dricka den utan problemet med laktosintolerans (jag menar nu inte att vi ska dricka bröstmjölk som vuxna, mjölk är en dryck avsedd för spädbarn, oavsett sort…).
  Sedan finns det förstås också andra anledningar att avstå, som att den mjölk vi idag dricker innehåller en hel del av de hormoner och kemikalier som passerar över i modersmjölken från den vuxna kon. Samt att för att en ko överhuvudtaget ska kunna producera mjölk krävs det att hon pumpas full med dessa hormoner eller är ständigt gravid. Den nyfödda kalven tas från modern och lämnas över till köttindustrin eller sätts på en för djuret onaturlig diet.
  Det finns också en slags morfinliknande substans naturligt i komjölken för att kalven ska fortsätta dricka för sin överlevnad, och denna gör också oss människor beroende. Det är därför många har starka beroendekänslor till mjölk och ost.
  Mina personliga erfarenheter är att jag fick sämre hy med acne och mer slem i kroppen under den tiden jag brukade mjölk.

  Varför dricka komjölk när det finns alternativ som är SÅ goda och mångfasetterade! Mandelmjölk är min personliga favorit 🙂

  Jenny 2013-08-23 17:22:00
  Svara
 • har letat efter mandelmjölk ett tag, inte hittat i någon ICA alls där jag bor (skåne), nån som har tips vart den finn?

  isa 2013-05-26 20:55:00
  Svara
 • oj den ska jag testa! 🙂 vad kostar den? jag dricker nu alpro soya light.. har gjort det i säkert i snart två år men har läst att soya inte är så bra. Vad vet du om soya för/nackdelar?

  Jannika 2013-05-25 09:25:00
  Svara
 • Hej! Vet du vad det är för näringsvärde och kalorier i 100g edamame bönor? Det är min stora favorit just nu när jag är sugen på något gott. Sätter lite fingersalt på bara och kokar i någon minut.

  Eva 2013-05-21 20:39:00
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag tycker din blogg är jättebra och jag har fått mycket inspiration härifrån de senaste åren, men nu känns det lite ibland som om det går överstyr? Jag förstår att du är känslig mot laktos och gluten, men varför har du börjat skära ner på kött och varför säger du att komjölk inte är bra? Det är väl hur bra som helst, speciellt för personer som fortfarande står i växten som behöver mycket kalcium och liknande för att skelettet ska vara starkt och liknande?

  Jag tycker du är toppen så ta inte det här som någon kritik, men det är något jag har tänkt på och eftersom jag vet att du har många yngre läsare också som ser upp till dig som en förebild blir det lite fel om du indirekt säger att man inte ska äta vissa livsmedel som det inte alls är något större fel på.

  För övrigt toppen blogg! 🙂
  Kram

  Emelie 2013-05-21 12:45:00
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Kalcium finns i sa mycket annat, om det ar vad du ar ute efter, grönkål tex. Manniskan ar inte gjord for att dricka komjolk (eftersom vi inte ar kalvar hehe). Och vad galler mandelmjolken ar den busenkel att gora hemma ocksa blir det dessutom billigare och man kan vara saker pa att den inte har nagra otrevliga tillsatser. Finns massvis med recept pa internet. 🙂
   Tusen tack for en toppenblogg!
   kramar

   Carolina 2013-05-21 21:35:00
   Svara
   • Svar på Carolinas kommentar.

    vanlig mjölk innehåller lika mycket gifter som mandelträdet. Men det senare är ju lite för unions men det blir ju lätt så när halva gänget är inskolade oss Karin Grön kål är lite mer för kaniner och det skulle ju vara synd om dom inte fick blomkål.

    rebbex 2013-05-21 22:57:00 http://twitter.com/rebbex1
    Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Jag tycker snarare att det har gått överstyr med hur mycket mjölkprodukter vi äter idag.

   Jag kommer inte ihåg nu exakt, men Sverige var antingen det land i världen som hade mest fall av skelettskörhet eller ett av länderna i toppen. Och det finns forskning på att detta kanske har ett samband med att vi förbrukar så himla mycket mer mjölk än andra länder. Alltså att mjölken kanske inte alls är så bra för skelettet som vi tror, eller iaf inte i den stora mängd som vi förbrukar av den.

   Jag tycker att man borde ställa sig lite kritisk till huruvida vi faktiskt måste äta så mycket mjölkprodukter som vi gör och om det faktiskt är så bra. Industrin har ju jobbad väldigt hårt för att få det att framstå som att mjölken har någon form av superkrafter och att man måste dricka mjölk.

   Kalcium finns i annan mat också som man kan äta istället, så man behöver inte få någon brist bara för att man slutar med mjölk 🙂

   Sandra 2013-05-21 13:42:00
   Svara
   • Svar på Sandras kommentar.

    Det är inte mjölken utan D-vitamin brist vilket med för att vi i Sverige berikar just det mjölken med D-vitamin. Men mjölk är en produkt som från början inte fanns men vad tråkigt det hade varit dadlar! svår planterat i Sverige kanske?

    rebbex 2013-05-21 23:02:00 http://twitter.com/rebbex1
    Svara
 • Hej Ida! Kan du inte skriva lite mer om varför komjölk är dåligt för människan? Skulle gärna vilja veta lite mer om det!

  Angelica 2013-05-21 12:41:00
  Svara
  • Svar på Angelicas kommentar.

   Det är inte dåligt om du inte är striktvegan eller kommer utomlands i från! Svensk ättlingar har ett naturligt ämne för att bryta ner komjölk vissa sakna dock detta vissa vikinga ättlingar.

   rebbex 2013-05-21 19:06:00 http://twitter.com/rebbex1
   Svara
   • Svar på rebbexs kommentar.

    Hej Agda och alla ni andra, människan har laktas kroppen som bryter ner laktos/mjölk (bröstmjölk) fram till ungefär 1 års ålder. Att vi idag tål mjölk är att kroppen har anpassat sig efter många års mjölkdrickande. De finns dock de som inte blivit mutanta de kallas laktosintoleranta. Om vi nu ska fortsätta dricka mjölk varför kons? Varför inte hundens eller hästens eller till och med vår egen? Undra hur länge mjölk hade funnits då på våra menyer om människor skulle stå och pumpas på löpande band hela dagarna. Att mjölk har nått den ståndpunkt den idag har i samhället beror på pengar. Att tillägga är att vi alla har vilande cancerceller i våra kroppar och studier visar att mjölk är det bästa dom vet!! Kolla in dokumentären forks over knives.

    Li Ahlsén 2013-09-26 09:35:00
    Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt