Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

PALEO VS LCHF

2 dieter som blivit väldigt populära de senaste åren är LCHF och Paleo (Stenålderskost). Men vad är då skillnaderna på dessa 2 kosthållningar?

Den största skillnaden skulle jag säga är att LCHF är en lågkolhydratskost där man nästan helt utesluter kolhydrater för att använda sig av fett som energikälla istället. Paleo tillåter kolhydrater i form av frukt, bär, rotfrukter och grönsaker. Båda kosthållningarna är väldigt proteinrika.

Båda kosthållningarna utesluter allt vad gluten heter och i Paleokost så utesluter man även mejeriprodukter då de anser att vi människor inte är gjorda för att äta det. I LCHF är mejeriprodukter tillåtet och man använder sig först och främst av de feta sådana som tex. ost och grädde.

Jag själv har testat LCHF en kortare period och tycker inte att strikt LCHF passar mig men den kan säkert passa många. Dock lagar jag ofta rätter som är LCHF inspirerande och käkar mer än gärna en god lågkolhydratsmåltid.

Paleo gillar jag skarpt och tycker det är en fantastisk kosthållning. Jag äter inte helt strikt men äter glutenfritt och så mjölkfritt som jag orkar/vill (äter får och getost ibland och även vassleprotein). Äter också produkter av havre vilket egentligen inte är godkänt i Paleokost. Men Paleo är enligt mig en bra och sund kosthållning som jag inspireras av.

Har ni testat LCHF- eller Paleokost? Vad är era åsikter kring dessa kosthållningar?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Finns det några bra böcker om man vill testa på paleo alternativ hemsidor?

  Linda 2013-04-18 17:49:00
  Svara
 • Mycket bra inlägg! Jag blir så förvirrad av alla dessa dieter och kosthållningar man kan följa. Jag följer min egen och kör lite blandat. Det känns bra!

  Suzette 2013-04-18 13:33:00
  Svara
 • Ingen diet bara sockerfritt och glutenfritt.. Fattar inte varför man ska gå runt och hetsa kring vad man får äta och inte äta. Är glutenintolerant och sockerberoende that’s it!

  Arw 2013-04-18 12:41:00
  Svara
 • Jag äter Lchf inspirerat, känner att jag mår bättre av det och hoppas på att gå ner i vikt, vilket jag redan gjort lite. Dipparna har försvunnit och jag känner mig piggare och fräschare. Vill dra ner mer på mejeri med vet inte riktigt vad jag ska laga för mat då. För mig funkar verkligen lchf men det är trögt och lite klurigt att ändra från kolhydratkost till protein/fett då man hela livet är vann vid pannkakor,mackor, spagetti och köttfärssås ja du vet sån där vanlig pasta och potatis baserad mat. Men man får leta på nätet så brukar man få inspiration. 🙂 Super bra blogg och du uppdaterar mycket vilket är toppen.

  Elli 2013-04-18 11:10:00
  Svara
 • Du vet att man äter bär och grönsaker enligt lchf?

  Andrea 2013-04-18 10:48:00
  Svara
  • Svar på Andreas kommentar.

   Jo men ska man hålla en strikt LCHF under 20g kolhydrater/dag så får man äta väldigt måttligt då de innehåller kolhydrater

   idawarg 2013-04-18 10:54:00
   Svara
 • Hej! Jag är tveksam till att äta väldigt lite eller inga kolhydrater. Jag tror på att personer som tränar väldigt mycket behöver även kolhydrater. Vad jag fick lära mig när jag gick utbildning på SAFE för att bli gruppträningsinstruktör var att kolhydrater bland annat är ”näring till hjärnan”. (Sedan kan det säkert vara individuellt hur mycket eller lite varje person behöver!) Jag tror att man omedvetet påverkas av LCHF-trenden. Jag tränar ca 6-7 pass i veckan och har inte aktivt valt att äta mindre kolhydrater, ändå tror jag att jag gör det på grund av trenden och jag är inte säker på att det är bra. Då jag ofrivilligt gått ner ett par kilo kontaktade jag för ca en vecka sedan en dietist för första gången i mitt liv och fick då kommentaren att jag äter en bra kost men måste öka på mängden kolhydrater med tanke på min träningsmängd (och då äter jag alltså redan kolhydrater). Fick tips om att äta två mackor istället för en vid frukost, äta 1 dl bulgur istället för 0,5 dl, äta två potatisar istället för en vid en måltid osv. Sedan för att bli av med specifika problem som exemplet nedan med huvudvärken är en sak, då kan det säkert vara rätt att välja bort kolhydrater för att må bättre.

  Emma 2013-04-18 10:07:00
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   hittade även den här nyss: http://thegreatdivide.se/en-av-mina-vanner-heter-kolhydrater/?fb_source=pubv1

   Emma 2013-04-18 10:51:00
   Svara
 • Jag äter LCHF! Jag har alltid varit smal och därför äter jag över huvud taget inte LCHF för att gå ner i vikt (vilket många verkar tro trots att jag säger emot) utan för mitt huvuds skull. Jag lider av svår migrän och dessutom även mycket spänningshuvudvärk. Min mamma lider av samma sak och började med LCHF, efter ha läst att det kunde hjälpa migränen, för drygt ett år sedan. När hon efter ungefär ett halvår berättade för mig hur mycket bättre huvudet hade blivit var jag inte sen att testa själv.

  Den första veckan var ett helvete. Många migränanfall och mycket spänningshuvudvärk utöver det. Men jag kämpade mig igenom de första 7-10 dagarna och sedan vände det. Över lag har jag mindre spänningshuvudvärk och migrän, dessutom – när jag väl får ett migränanfall är det väldigt mycket lindrigare än tidigare.

  Angående vikten, som tydligen är viktig för många men faktiskt inte för mig, har jag nog gått ner ett par kg men inte särskilt mycket – jag var ju väldigt smal innan. Jag tränar och bygger muskler och väger mig faktiskt inte, men jag tror att min fettprocent har gått ner och jag känner att jag har lättare att bygga muskler sedan jag i somras började med LCHF. Jag känner att jag utvecklas bättre!

  Ella 2013-04-18 09:18:00
  Svara
 • Jag äter paleoinspirerat men kvarg och keso är okej. Tycker det fungerar super och min mage har aldrig mått bättre! 🙂

  Evelina 2013-04-18 09:08:00
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Marie Serneholt
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Sassa Asli
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Petra Tungården
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Makeup by Lina
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Man
Niklas Berglind