Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

SOJA, SKADLIGT FÖR MÄNNISKAN?

Äter du mycket sojaprodukter som tofu, sojamjölk, sojakorv mm? Läs det här…

Är just nu helt fast i boken ”Istället för doping” och har precis läst om Sojaprodukter..

Enligt författaren så är Soja skadligt för människan. Här kommer en liten egen sammanfattning av informationen i boken:

Alla baljväxter som bönor linser och ärtor innehåller växtgifter som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.

Soja innehåller växtgifterna…

Fytinsyra som hämmar upptag av mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Syran försvinner ej om man kokar eller blötlägger den. Mineralerna behövs för att hålla sig frisk och är betydelsefulla för syretransporten i blodet.

Lektiner har en förmåga att passera tarmväggen och ta med sig proteinrester som kan orsaka allergiska reaktioner. Detta kan leda till en så kallad autoimmun sjukdom. Lektinerna hämmar också upptaget av mineraler och protein.

Andra proteinrika baljväxter delar dessa dåliga egenskaper men i sojabönan finns ännu fler dåliga ämnen. Soja kan ge störningar i hormonsystemet, försvagning av immunsystemet och minskning av sköldkörtelns aktivitet.

Sojabaserad modersmjölksersättning till barn kan tidigarelägga puberteten hos flickor och senarelägger könsutvecklingen hos pojkar eftersom det innehåller fytoöstrogener (liknar det kvinnliga könshormonet östrogen).

Så här står det i boken:

”Soja är ingen bra mat för den som är mån om sin hälsa och därför helt olämplig för den som vill optimera sina prestationer. Sojaproteinet är undermåligt. Människan är anpassad till animaliska proteiner. Innehållet av fytoöstrogen i soja hotar barnens utveckling och är naturligtvis heller inte nyttig för vuxna! Soja är helt enkelt inte mat för människor!”


Källa: ”Istället för doping” – Frank Nilsson

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • […] Angående soja och havremjölk så hade jag valt havremjölk. Är inte jätte insatt i just de produkterna men har läst endel dåliga saker om soja. Du kan läsa mitt inlägg om sojaprodukter HÄR. […]

  SVAR PÅ FRÅGESTUND – DEL 10 | IDAWARGS.SE | WERUN.SE – SVERIGES ENDA EXKLUSIVA BLOGGPORTAL | IDA WARGS BLOGG | WERUN | 2012-04-01 11:59:36 http://werun.se/idawarg/2012/04/01/svar-pa-fragestund-del-10/
  Svara
 • […] SVAR: Nej tyvärr men sök på chokladkaka LCHF så hittar du säkert något bra recept Angående sojaprodukter hittar du ett av mina tidigare inlägg om soja här —>http://werun.se/idawarg/2011/12/25/soja-skadligt-for-manniskan/#disqus_thread […]

  SVAR PÅ FRÅGESTUND – DEL 6 | IDAWARGS.SE | WERUN.SE – SVERIGES ENDA EXKLUSIVA BLOGGPORTAL | IDA WARGS BLOGG | WERUN | 2012-03-22 11:29:52 http://werun.se/idawarg/2012/03/22/svar-pa-fragestund-del-6/
  Svara
 • ja, fast om man är vegetarian då? vad ska man då äta för att få i sig ordentligt med protein och grejer? jag vill liksom inte ”optimera mina prestationer”, jag vill träna för att hålla mig i form och må bra och jag vill äta hälsosamt och framförallt vegetarisk, dels för att inte stödja massproduktionen och slakten av djur som i många fall är helt grotesk och hemsk (vilket till och med gäller ekologisk mat ibland). vad ska man äta då, om man inte äter kött, ägg och mjölkprodukter?

  Erica 2011-12-26 01:34:42 http://beingerica.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Ericas kommentar.

   Ja det är det som är den stora fråga och mina första tankar när jag läste detta också. Jag säger inte att man absolut inte ska äta sojaprodukter eftersom detta bara är fakta ur just denna boken, men det är ju värt att ta reda på mer om och kolla upp om man är vegan så man inte skadar sig för livet? har flera vänner och klienter som har samma problem och kommer försöka ta reda på mer fakta inom ämnet.

   Ida Warg 2011-12-26 09:57:20
   Svara
   • Svar på Ida Wargs kommentar.

    tack för svar! Såg ditt inlägg här ovanför också 🙂 Det är klart att du inte säger så, och det var inte menat som nån kritik mot dig på något sätt, du förmedlade ju bara vidare det som stod i boken! Fick mig att tänka till ordentligt, om nu inte soja är bra för kroppen så måste man ju försöka hitta nåt annat bra alternativ… man vill ju inte förstöra sin kropp liksom!

    Erica 2011-12-26 13:17:46 http://beingerica.wordpress.com
    Svara
    • Svar på Ericas kommentar.

     Nej precis 🙂 De veganer jag känner har börjat äta lite ost och mejeriprodukter som proteinkälla istället. 🙂 Men krångligt det där!

     Ida Warg 2011-12-26 13:54:19
     Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Ida Warg
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind