Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

KVARG ELLER GODIS, SPELAR DET NÅGON ROLL?

Hej Ida! Tack för en toppen bra blogg!

Jag (precis som du) har ett stort intresse/passion för träning/kost/hälsa osv. Jag går inte på någon speciel diet eller så, utan tränar (ofta & mycket, för att det är så grymt kul!) & ser till att äta bra, nyttig mat, men till skillnad från dig äter jag gärna en liten tårtbit vid födelsedagsfiranden, eller en lussebulle på första advent. Jag undrar mest, varför har du valt att helt avstå från ”godsaker”? Är det för att du helt enkelt inte gillar det, eller vad beror det på?

Jag hade själv en period där jag va rädd att jag skulle bli tjock om jag åt EN kaka, men sen insåg jag att ”herregud, EN kaka/bulle nån gång i månaden är inte hela världen”. Det kanske är väldigt personligt för dig varför du valt att avstå helt och hållet (och det respekterar jag såklart!), men är lite nyfiken..

Men tack för en jätte bra och inspererande blogg!
Många kramar till dig! :)

SVAR: Hej tjejen! Du verkar ha en väldigt hälsosam relation till mat vilket är väldigt skönt att höra.

Jag tror att folk tror att jag är striktare än vad jag är, eller i andras ögon kan jag verka strikt med kosten men detta är inget jag går och tänker på. Jag står inte och suktar efter godsaker och förbjuder mig inte att äta när jag är och fikar utan jag drikcker hellre en kaffe och äter en smörgås än stoppar i mig en muffin! Ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig gillat tårta och jag har aldrig varit särskilt förtjust i bullar, kakor, choklad eller bakverk så detta är absolut ingen pina eller svårt för mig att hålla mig ifrån då jag bara får ont i magen. Däremot kan jag tycka att lakris är sjukt gott och även lussebullar. Och om jag blir sugen så äter jag, men jag kan säga som så att jag hellre äter mat istället. Jag är en mattjej och blir väldigt ofta sugen på smörgås, yoghurt, frukt mm istället.

Tror att det är en vanesak bara. Jag kan bli sjuuukt sugen på tex valnötsbröd eller kvarg och kan äta mängder av det, men frågan är om det verkligen är bättre än tex. godis? Vad tror ni? Såklart att det är bättre tänker säkert ni nu, men frågan är spelar det någon roll?

Ex. 3 skivor valnötsbröd + 2 burkar kvarg = ca. 840 kalorier

220 gram lösgodis = ca. 840 kalorie.

Om jag inte har några speciella mål mer än att jag vill hålla min vikt, spelar det då någon roll om jag äter bröd och kvarg eller lösgodis om jag håller mig inom min kaloribudget? Såklart det gör, kvarg och bröd är ju nyttigare tänker säkert ni och även jag vi första tanken, men spelar det verkligen någon roll om man inte har några specifika mål?

Men har man ett specifikt mål som tex att man vill bygga muskler så innehåller ju kvarg och bröd mer näringsämnen med aminosyror som bygger upp muskler och återhämtar kroppen. Så tränar man mycket är det viktigare att tänka på vad man äter. Därför tycker jag det är idiotiskt när folk säger, men du som tränar så mycket behöver väl inte tänka på vad du stoppar i dig?! JOOO det är ju precis det jag måste tänka på! Hur skulle mina nedbrutna muskler må om jag valde att stoppa i mig 1 kg lösgodis istället för en stor portion mat? Jag skulle bryta ner mig själv totalt!

Ojoj nu har jag svävat iväg i mina egna funderingar och tankar här. Tack för din fråga och hoppas du fick svar och ni som läser detta får jätte gärna kommentera era åsikter och vara med och diskutera detta. Mycket intressant ämne tycker jag 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Det där var så klokt sagt att jag nästan skulle vilja kopiera det och lägga in på min blogg, men det gör självklart inte eftersom du har skrivit det

  Själv är jag 15 år, och då förväntas man skita i skollunchen och trycka i sig en massa godis istället, istället för ett mellanmål på bröd/kesella/frukt eller liknande så ska man gilla ben and jerry glass, om man inet tycker så är man konstig och anses överdrivet hälsosam

  Bra att någon tar upp detta ämne 😀

  Svara
 • Roligt med lite diskussion kring detta ämne. 🙂 Min åsikt är att om du bryr dig om att din kropp ska MÅ bra så spelar det roll. Godis innehåller ingen näring. Kroppen behöver ju näring från kosten för att må bra och vara frisk. Men, självklart tycker jag att man ska unna sig godis lite då och då om man vill det, och i enstaka fall spelar det nog ingen roll vad man väljer. Om grunden är en nyttig kost, och man tränar regelbundet kan man äta onyttigt ibland, anser jag. 🙂

  Och en snabb kommentar till Jessica: Du är verkligen inte ensam om den inställningen till alkohol, det finns fler! 😉 Jag tränar själv mycket och har faktiskt valt bort alkoholen helt och hållet. Vissa ”vänner” hade svårt med det, men de som stannat kvar är de som verkligen betyder något. Nu är jag stolt att jag faktiskt är en förebild för unga att man kan välja bort alkohol, bara för att man vill det själv. Det behövs fler, så stå upp för din åsikt och var stolt att du inte dricker mycket. 🙂

  Emma 2011-10-23 23:58:38
  Svara
 • Jätte bra svarat 🙂 Tack så mycket! Förstår precis vad du menar då jag själv också tränar mycket så vet jag hur VIKTIG kosten är, godis kommer man inte långt på haha.. Va mest nyfiken på din syn på saken liksom 🙂

  Hoppas du haft en bra helg! 🙂
  Kram

  hanna 2011-10-23 19:59:51
  Svara
 • Hej.

  Håller med föregående talare. Det är skönt att du är så så bra förebild och att du faktiskt påminner oss läsare ibland om att du inte är så extrem som det ibland kan verka utan att det bara handlar om individuella val. 🙂

  Men en kort fråga bara. Tror mig ha läst förut att du inte brukar gå ut och festa/dricka så ofta. Kan inte du berätta lite igen om varför du inte gör det, hur ofta du går ut och hur du gör för att inte tappa kontakten med vänner som endast verkar umgås vid fest?

  Nu blev det långt här men när jag är i intensiva träningsperioder (d.v.s hela tiden utom på sommaren) är jag totalt ointresserad av allt vad fest och alkohol heter men behöver pepp för att inte känna mig så jäkla ensam om den inställningen haha.

  Tack för en toppenblogg. 🙂

  Jessica 2011-10-23 19:50:25
  Svara
 • Hej Ida, tack för en bra blogg! Det börjar ju närma sig halloween nu och vet att du alltid haft så bra utklädnader innan hade varit kul om du la upp gamla halloween bilder så man får lite inspiration 🙂

  Jennifer 2011-10-23 19:30:51
  Svara
 • […] läste förresten en mycket intressant diskussion i min kusin’s blogg förut, ”kalorier som kalorier?” kan man sammanfatta den med – vad spelar det egentligen för roll om man äter 220 g lösgodis eller 3 skivor valnötsbröd med kvarg, bara som ett exempel, då båda ger dig 840 kcal? om du vill se hela inlägget KLICKA HÄR!  […]

  intressant diskussion! | Victoria's Wellness | ShapeMeUp! 2011-10-23 19:15:18 http://victoriaswellness.shapemeup.se/2011/10/23/intressant-diskussion/
  Svara
 • Klokt skrivet! Tycker att du har en sund inställning:)

  Fia 2011-10-23 19:09:20 http://traningspepp.blogspot.com
  Svara
 • Jag förstår och håller med i vad du menar. Däremot är jag en tjej som låter mig själv äta vad jag vill i och med att jag fortfarande bor hemma och har alla sorters sötsaker framför näsan på mig. Snål som jag är kommer jag däremot äta mindre socker när jag flyttat hemifrån och måste betala för onyttigheterna 🙂 Då lägger jag hellre ner pengar på keso och nötter!

  Ida L 2011-10-23 19:09:18
  Svara
 • Vet inte om William sa de orden till er, men till oss sa han med ett stort leende… Allt som är gott =fett och socker, är onyttigt. Kom ihåg det så kommer detta gå bra! 😉

  SV: Jo men visst var jag i storstan, hängde på Naglo och dansade halva lördagen! 🙂
  Kung Anatomi lärde oss massor, som vanligt… han är ruskigt duktig!!
  Vi kanske ses en annan dag på skolan? Eller nån funday, eller när jag är i sthlm bara… vore ”grejt” att säga hej nån gång i förbifarten!

  Hans 2011-10-23 18:45:18 http://hans.shapemeup.se
  Svara
 • Intressant! Har aldrig sett på det så innan! Man har bara fått för sig att vissa saker är nyttiga och andra inte. Du är en bra förebild och har bästa bloggen! Ska fundera över detta och håller med det borde inte spela någon roll!

  Ana 2011-10-23 16:07:09
  Svara
 • mycket bra svarat, jag håller med dig här kusinen 🙂 det borde inte spela någon större roll för de som enbart bryr sig om siffrorna på vågen om man äter 220 g lösgodis eller 3 skivor valnötsbröd + kvarg som ju båda ger 840 kcal.. MEN bryr man sig om sin kropp & hur den mår inuti, vill man att ens muskler ska byggas upp istället för att brytas ner, vill man kanske ha en vältränad & fast kropp – DÅ spelar det stor roll om man käkar godiset eller brödet + kvargen!

  jag tycker du är en grym förebild som inte ”förbjuder” dig utan helt enkelt bara väljer bort såna där onyttigheter som egentligen inte ger något annat än tillfällig ”njutning”, onödigt tomma kalorier & ont i magen.. men VILL man verkligen ha så ska man självklart kunna ta, frågan är om alla människor kan hålla sig till ”ibland”… intressant diskussion!

  SV: så lite så! jaaa, underbart att vara igång igen efter en vecka i soffan (typ) 😀 allt är bara bra, skolan flyter på & jag njuter av hösten/vintern – precis som dig längtar jag också till december (konstigt nog, brukar ju vara en riktig ”sommartjej” :O hur är det själv, mycket jobb & grejer framöver? PUSSS saknade kusin<3

  vicky kusin 2011-10-23 15:42:20 http://victoriaswellness.shapemeup.se
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt