Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

DANSELEVER TAR PROFFSENS JOBB

Fick en kommentar idag som jag verkligen vill ta upp här på bloggen:

hej ida, tack för en mysig blogg!

http://www.dn.se/kultur-noje/scen/danselever-tar-proffsens-jobb


läste detta i tidningen och blev lite sugen på att höra, vad tycker du och dina klasskamrater om att förväntas vara med i tvsändningar gratis och dansa? ser ni det enbart som en fördel med erfarenhet eller diskuterar ni någonsin att kräva betalning? hur går snacket liksom?


SVAR: Tack för din kommentar! Detta är ett jätte viktigt ämne att ta upp och som diskuteras hett inom dansvärlden just nu! Jag kommer enbart svara för mig själv!

Så här ligger det till: Balettakademien får vissa TV-jobb (bla. Idol) som främst årskurs 3 på dansarutbildningen får göra. Det är obligatoriskt att vara med, en del av utbildningen! Treorna får då en klumpsumma till klasskassan som går till den obligatoriska turnén som man gör i årskurs 3.

Vad tycker nu jag om detta? Jag tycker absolut inte att det är rätt! Den klumpsumman som betalas för oss 20 dansare som är med (tex. på Idol) är en summa pengar som egentligen bara räcker till lön för 4-5 st dansare! Detta sätter krokben i hjulen när vi sedan går ut skolan och ska slåss om jobben! Om då jobben istället går till skolklasser för att det blir billigare så finns det inga jobb att söka och man blir då en arbetslös dansare och nivån och kvaliten på dansen blir sämre och då tycker folk det är onödigt att ha med dans om dansen ändå är dålig och inte tillför något  osv. osv…

Nu menar inte jag att jag tycker att vi på Balettakademien i Stockholm har gjort ett dåligt jobb och jag tänker inte sticka under stolen med att det har varit jätte roligt att få stå inför ett fullsatt Globen 3 år i rad på Idol finalen! MEN, jag tycker inte att det är rätt! Jag anser att det borde anställas ett mindre antal proffsdansare för den klumpsumma pengar som vi får till klasskassan och på så vis finns det fler jobb för oss dansare i framtiden!


Jag Natasha och Minna på Idolfinalen 2010.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Tack för att du tar upp det här Ida:)
  Må väl och ha en utvecklande dag!

  mathias singh 2011-03-12 00:34:48 http://5678.se
  Svara
 • Intressant artikel. Det finns liknande problem i hela kulturbranschen vilket leder till små o obefintliga budget. Detta leder till många som går arbetslösa och vid jobb får för lite betalt. Vilket leder till stagnation för många enskilda aktörer tror jag. Jag tror att ansvaret ligger hos den enskilda aktören och hela branschen att lösa det om man upplever det som ett problem.

  Jag tror att aktörer inom kulturbranschen måste ta ett större ansvar vid planering av budget för genomförande av projekt att man söker betalt av de som konsumerar det man utför att alla som medverkar får bra betalt för att vilja och skapa förutsättningar för att utföra ett professionellt arbete som faktiskt höjer sig över mängden. Både icke kulturutövare och kulturutövare kan ofta förvänta sig att den som utför jobbet ska få en mycket ringa ersättning och i vissa situationer att man har en drivkraft att göra projektet utan betalning ofta i form av olika samarbetsprojekt. Där upplever jag personligen att det fria näringslivet har en mycket högre betalningsvilja än vad institutioner/personer inom kulturbranschen har men det kan vara ett högst personlig erfarenhet, det vet jag inte.

  Det är inte säkert det är ett problem men om man upplever det så bör man nog agera annorlunda. Jag hoppas att många läser artikeln och funderar kring det.

  Jag tror också att de etablerade institutionerna skulle kunna göra mera för att ta vara på talanger inom scenkonsten. Man kanske kan snegla på hur stora artister inom musiken jobbar. Där är det vanligt med förband. Det är kanske ingen omöjlig tanke att tex Operan, Dansens Hus med flera tar in fördansare för att visa sin koreografi/dans/etc inför kvällens föreställning. För man har ett behov att få visa sin talang och om etablerade institut tar ett större ansvar där så kanske Idol med andra evenemang får svårare att bygga huvuddelen av dansen med dansare som de inte behöver betala så mycket. En tanke bara.

  Johan Margulis
  Fotograf

  Johan Margulis 2011-03-03 11:14:59 http://www.arttyphoto.blogg.se
  Svara
  • Svar på Johan Marguliss kommentar.

   Tack för din kommentar! Absolut detta är inte enbart inom dansvärlden eller kulturvärlden detta problem finns utan även i andra yrken med frilans som tex. make up mm. Håller med dig! Man måste ta eget ansvar, men problemet är att folk inte gör det utan jobbar gratis i många fall och då brister allt med en gång! 🙁 Synd!

   idawarg 2011-03-03 14:13:58
   Svara
 • Oj håller helt med dig! Bra skrivet och bra att du tar upp det i bloggen! Hoppas det blir förändring snart!

  Rosa 2011-03-02 11:22:59
  Svara
 • Ja 🙂 men jag vet inte om Paula sa det igår (jag tog följe med henne hem från Friskis & då sa jag att hon kunde hälsa från mig) att jag kan även på torsdag kväll har jag fått reda på nu så du får helt enkelt bestämma vilken dag/kväll det passar dig bäst 😀 Jag skickar ett sms (har bara gratis sms på mobilen nu, så kan tyvärr inte ringa) senare under dagen när jag precis satt mig på tåget hem (kommer nämligen inte hem förrän 10 över 6, då är jag i Åmål så är nog hemma på Stafettgatan ca halv 7) så svara på det eller ring upp mig lite snabbt då så kan vi göra upp hur det blir 😀 Hörs & seees, PUSS <3

  vicky kusin 2011-03-02 08:25:36 http://victoriaswellness.shapemeup.se
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Pamela Bellafesta
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Lifestyle
Linn Herbertsson
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind