Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

KOLHYDRATER

Är så mycket prat om att man ska undvika kolhydrater mm. men tränar man mycket så är det livvsviktigt! Sedan är det bra att ha koll på vad det är för kolhydrater man stoppar i sig och försöka undvika sockerfällorna så gott det går!

Här kommer lite fakta om kolhydrater från Livsmedelsverket:

Kolhydrater

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.

De kolhydrater många av oss behöver äta mer av finns i livsmedel som

 • bröd, mjöl, gryn och pasta av fullkorn
 • potatis
 • frukt, grönsaker, och baljväxter.

Kolhydrater från livsmedel som innehåller mycket socker, till exempel söta drycker, godis och bakverk, är inte nyttiga.

Varför behöver vi kolhydrater?

Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Olika typer av kolhydrater

Kolhydrater delas främst in i olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Läs mer om olika typer av kolhydrater i länkarna till höger.

Hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen beror på

 • hur de är uppbyggda
 • i vilken form de finns i livsmedlet
 • om de har värmebehandlats.

Det har till exempel betydelse om man äter kolhydraterna i form av hela spannmålskorn eller som mjöl och om de är tillagade eller råa. Man brukar tala om ”snabba” och ”långsamma” livsmedel. Man mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Resultaten uttrycks som glykemiskt index, GI. Ett högt glykemiskt index innebär att blodsockret stiger snabbt och gör att man behöver äta oftare.

Exempel på livsmedel som snabbt påverkar blodsockerhalten är

 • sockerrika livsmedel som söta drycker, godis och bakverk
 • vitt bröd.

Bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd blodsockerstegring. Läs mer om GI på länken till höger.

Hur mycket kolhydrater är lagom?

Det är lagom att 50–60 procent av de kalorier vi äter kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och 300 gram kolhydrater. Av dessa bör högst 50 gram komma från tillsatt socker.

Vilken typ av kolhydrater man väljer kan ha betydelse för vikten. Mycket socker i flytande form, till exempel i läsk, ökar risken för att gå upp i vikt. Det beror på att kalorier i flytande form inte ger samma mättnadskänsla som i fast form.

Lågkolhydratkost

På senare år har det blivit populärt med viktminskningsmetoder där man undviker eller drastiskt minskar kolhydraterna i maten. Man skulle därför kunna tro att risken för att bli överviktig är större bland dem som äter mycket kolhydrater. Faktum är att man kan gå upp eller ner i vikt med i stort sett vilken kost som helst. Det beror på om man äter mer eller mindre än man gör av med. Studier visar dock att en kost med lagom mängd kolhydrater och fiber bidrar till att man kan hålla vikten på lång sikt och även ge en viss viktnedgång. Läs mer om lågkolhydratkost på länken till höger.

Hur kan jag välja bra kolhydrater?

Här är några tips på vad man kan göra för att äta bra kolhydrater:

 • Ät mycket frukt, grönsaker, och baljväxter – gärna 500 gram per dag.
 • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
 • Ta hjälp av nyckelhålet för att hitta bra alternativ.
 • Ät mindre godis, glass och söta bakverk och drick mindre läsk och saft.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Hej Ida,
  Jag äter inte alltid efter träningen för att då mår jag illa kroppen vill helt enkelt inte ha något, jag brukar äta en timme efter träningen, har aldrig märkt av någon muskelförlust.
  Alla kroppar är olika fler borde lyssna på kroppen vad den vill istället för massa skriverier om kostråd från alla håll. Jag minskade på kolhydrater och var hungrig jämt så min kropp vill verkligen ha dem, och den vill inte ha fullkorn för då blir det förstoppning. Det finns forskning på karolinska som visar att kroppen behöver kolhydraterna för annars förslöas hjärnan. Såg just på tv4 programmet heter doctors och där sa de att för mycket protein kan skada kroppen, alla dessa protein pulver osv är en säljmarknad och att du får i dig naturligt protein via maten utan att behöva lägga till.

  Lycka till på resan i morgon 😉

  Linnea 2011-02-01 14:16:18
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Håller helt med dig! Alla är olika med olika behov! Min kropp och huvud funkar inte heller utan kolhydrater! Tack för dina mail! Ska kolla upp Zonterapin när jag är tillbaka efter semestern 🙂 kram ida

   idawarg 2011-02-01 16:20:36
   Svara
 • En fråga som inte rör detta inlägget. Håller sig dina tänder lika vita som när du blekte dem?? Skulle du rekomendera den tandblekning du gjorde?

  Anna G 2011-02-01 12:15:39
  Svara
  • Svar på Anna Gs kommentar.

   Ja mina tänder är fortfarande supervita! Är jätte nöjd med Beyondkliniken och rekommenderar det verkligen! 🙂

   idawarg 2011-02-01 14:36:08
   Svara
 • Sluta skriv om du inte kan hålla dig till sanningen!

  Kroppens muskulatur använder olika lagrade energikällor (fett, kolhydrat eller protein) till olika typer av träning och tävling. Vilken energikälla som används påverkas av följande faktorer: hur vältränad personen är, vilken typ av aktivitet som utförs, hur lång tid aktiviteten pågår, vilket kostintag som skett innan och även under aktiviteten, träningens intensitet och kostens sammansättning.

  Många lever idag i tron att man måste fylla på med kolhydrater innan och efter träning . Insulinsvaret från aminosyror eller helprotein är tillräckligt för att ge maximal proteinsyntes (anabolism) för att ”bygga” muskler.

  Johan 2011-02-01 11:21:51
  Svara
  • Svar på Johans kommentar.

   Vad är det som inte är sanning! Faktan är från livsmeddelsverket så klaga på dem i sådana fall!

   Självklart behöver och använder man olika sorters energikällor! Protein och fett är lika viktigt men det har blivit en sådan hysteri om att kolhydrater inte är bra vilket jag inte håller med om!

   Precis det beror på vad det är för träning man håller på med! Skulle jag endast gå till gymmet varje dag och träna skulle inte jag heller behöva så mycket kolhydrater! Man behöver ju direkt inte använda huvudet så mycket då!

   Men skulle aldrig klara av en dag i skolan med 6,5 timmes träning utan kolhydrater!

   idawarg 2011-02-01 12:30:10
   Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Elin Johansson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt