Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

VAD ÄR TRÄNINGSVÄRK?

Jag är alltid lika fascinerad över hur jag alltid ständigt kan få ny träningsvärk? När man var liten så fick man bara träningsvärk i början av träningsterminen, men på Balettakademien har man träningsvärk året om! Härligt, NOT! Men varför får man träningsvärk egentligen? Självklart tog jag reda på det…

Orsaker till träningsvärk

”Ny forskning visar att träningsvärk inte är det man länge har trott, en skada på muskelfibrillerna och muskelfibrerna. Tvärtom handlar det snarare om en förstärkning av muskelfibrillerna. Därför kan träningsvärken ses som en signal på att kroppen förbereder sig för mer träning.

Hur pass mycket träningsvärk du upplever beror på hur hårt och hur länge du tränar samt vilken typ av träning du utför.

Den värsta träningsvärken får du av så kallad excentrisk träning, där musklerna arbetar under förlängning, det vill säga då du bromsar upp en rörelse. Exempel på sådana rörelser är att gå ned för en trappa, springa i nedförsbacke, benböj och armböjningar.

En bidragande orsak till värken kan också vara den svullnad som uppstår i och omkring muskeln. Svullnaden ökar trycket på närliggande strukturer, vilket ger ökad smärta och stelhet.”


Fakta från netdoktor.se


Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Måste tyvärr göra dig besviken- man vet ännu inte vad träningsvärk beror på! Läser till sjukgymnast och detta är något vi ständigt diskuterar då det kommer nya teorier hela tiden. Men ingen av dom har blivit bevisad än, så vi får vänta och se. Tack för en intressant och bra blogg! Beundrar alla som satsar på en karriär inom dansen (dansar själv på hobby-nivå).

  Jeanette 2011-02-01 23:52:20
  Svara
 • Halloj,

  Intressant, Jag har ovanligt lite träningsvärk i dag från gårdagens nya pass visst jag känner ju att jag tränat men inte är det någon intensiv värk du vet som man knappt kan röra sig, betyder det att jag då är starkare där eller ? hehe 😉

  Linnea 2011-01-26 08:45:46
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Haha ja det kan det göra eller så kan det vara så att träningsvärken kommer imorgon! Så brukar det bli för mig, alltid värt 2 dagar efter! 😀

   idawarg 2011-01-26 17:48:37
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    haha, jag körde yoga i dag och sen gick jag till naprapaten hon tryckte ut muskel knutar i rygg och axlar, hon har fixat mina axlar sen januari så jag nu är frisk jössus va hon är duktig 🙂 i morgon blir det vila och fredag blir det kondition på löpbandet efter det blir det zonterapi 🙂 mina fötter längtar efter det + att det rensar ut kroppens olika organ från obalans. 😉

    Linnea 2011-01-26 18:30:33
    Svara
 • Läste precis detta igår typ! Asså tränade för 3 dagar sen o har fortfarande träningsvärk :O sJukt!

  Christian Guess 2011-01-26 08:09:03 http://yourguess.se
  Svara

senaste från Hälsa

Ida Wargs webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Hälsa
Ida Warg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Sassa Asli
Home
Andrea Brodin
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Pamela Bellafesta
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Mode
Mathilda Weihager
Lifestyle
Susanne Barnekow
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind